Citas ziņas

Latvija sniegs humāno palīdzību Gruzijai

, 12.08.2008

Jaunākais izdevums

Ministru Kabinets šodien, 12.augustā nolēma sniegt humāno palīdzību Gruzijai karadarbības rezultātā izraisīto seku pārvarēšanai, Db.lv informēja Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departamenta Laura Karnīte.

Valdība nolēma nosūtīt uz Gruziju humānās palīdzības kravu ar valsts materiālajās rezervēs esošajiem medicīniskajiem resursiem. Uz Gruziju nosūtīs 4000 flakonus asins aizvietotāja un 20 000 marles saišu. Aptuvenās kravas izmaksas tiek lēstas 20 000 latu apjomā, ko plānots segt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Kravas nogādāšanu organizēs Iekšlietu ministrija sadarbībā ar Katastrofu medicīnas centru, saskaņojot ar Gruzijas Iekšlietu ministriju.

Kā norādīts Ministru Kabineta rīkojuma paskaidrojuma rakstā, pēc Gruzijas Iekšlietu ministrijas sniegtās informācijas 2008.gada 8.augustā Krievijas Federācija uzsāka militāru agresiju pret Gruziju, veicot gaisa uzlidojumus uz pilsētām Gori, Poti, Senaki, Marneuli, Oni, Khutaisi, Khoni un vairākiem objektiem galvaspilsētā Tbilisi. Bombardēšanas rezultātā ir sagrautas neskaitāmas celtnes, identificēti daudz nogalināti civiliedzīvotāji un vēl vairāk ievainoti un pazuduši. Gruzijas Iekšlietu ministrija iespēju robežās novērtē postījumus un veic neatliekamos pasākumus civiliedzīvotāju glābšanai.

Gruzijas Iekšlietu ministrija ar starptautisko organizāciju (EU MIC, NATO EARDCC) kompetento subjektu starpniecību ir griezusies pie valstīm ar palīdzības lūgumu, īpaši uzsverot steidzamu nepieciešamību pēc medicīniskajiem resursiem - pārsēji, asinis, asins aizvietotāji, pirmās palīdzības aptieciņas un citas pirmās nepieciešamības preces.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

80% iedzīvotāju uztrauc konflikts starp Gruziju un Krieviju

, 26.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

80% Latvijas iedzīvotāju uztrauc konflikts starp Gruziju un Krieviju un viņi seko līdzi notiekošajam. 17% iedzīvotāju norāda, ka seko līdzi notikumiem, bet tas viņus īpaši neuztrauc, tikai 3% notiekošais neuztrauc vispār. Notikumiem līdzi vairāk seko rīdzinieki un tie, kas vecāki par 35 gadiem, noskaidrots Market Data veiktajā aptaujā.

Uz konflikta aktualitāti norāda arī tas, ka, kopumā vērtējot notikumus augustā, kā nozīmīgākais visbiežāk norādīts Gruzijas un Krievijas konflikts (47%), kam seko abi referendumi (24%) un Vasaras Olimpiskās spēles (16%).

42% iedzīvotāju uzskata, ka notikumu attīstība Gruzijā ir nepieņemama. Tā uzskata vairāk latvieši, sievietes un iedzīvotāji ar zemāku izglītības līmeni, kā arī ar zemākiem ienākumiem. Par notikumu pavērsienu pārsteigti ir 20% un tikai retajam ir vienaldzīga attieksme (2%). Savukārt jo augstāks izglītības līmenis un augstāki ienākumi, jo vairāk valda uzskats, ka konflikts starp Gruziju un Krieviju bija jau iepriekš paredzams.

Iedzīvotāji vienlīdz pauž atbalstu gan Krievijai (32%), gan Gruzijai (32%), bet 25% konfliktā neatbalsta nevienu no pusēm. Krieviju vairāk atbalsta krievvalodīgie (67%) Latgales iedzīvotāji un rīdzinieki, iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem un vidējo izglītību. Savukārt Gruzijai lielāku atbalstu izsaka latvieši (54%) un iedzīvotāji ar augstāko izglītību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

EK piešķir papildu humāno palīdzību Gruzijai piecu miljonu eiro apmērā

, 25.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija ar Humānās palīdzības ģenerāldirektorāta (ECHO) starpniecību 22. augustā ir piešķīrusi humāno palīdzību 5 miljonu eiro apmērā neaizsargātiem cilvēkiem, kurus skāris Gruzijas un Krievijas Federācijas konflikts.

Jaunā palīdzības summa papildina neatliekamo humāno palīdzību 1 miljona eiro apmērā, ko Komisija piešķīra 10. augustā drīz pēc konflikta sākšanās. ECHO eksperti paliek reģionā, novērtējot vajadzības, koordinējot darbības ar palīdzības partnerorganizācijām un pārraugot Komisijas līdzekļu izlietojumu.

Eiropas attīstības un humānās palīdzības komisārs Luī Mišels sacīja: „Eiropas Komisija rīkojās ātri un uzreiz pēc konflikta rašanās sniedza pirmo humāno palīdzību. Tagad mēs piešķiram papildu līdzekļus pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas steidzamā lūguma saistībā ar Gruzijas krīzi, pamatojoties uz humānās situācijas attīstības novērtējumu uz vietas un apspriežoties ar palīdzības partnerorganizācijām." Komisārs piebilda: „Tomēr piekļūšana konflikta skartajiem rajoniem joprojām ir lielākais šķērslis humānās palīdzības sniegšanai. Es aicinu Krievijas varas iestādes nodrošināt, lai humānās palīdzības sniedzēji varētu pilnībā un droši piekļūt grūtībās nonākušajiem cilvēkiem."

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Veicināt domāšanu, ne tikai popularizēt vīnu

Dace Kaminska, 18.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Winiveria Vinoteca ir vinotēka, kurā tirgo vienīgi Gruzijas vīnu; šo vietu mēdz saukt arī par gruzīnu kultūras namu.

Latvijā rudenī ir aktuālas kartupeļu talkas, Gruzijā tā ir vīnogu ievākšana un vīna darīšana. Iespējams, tas, ka mentalitātes ziņā latvieši uzskatāmi par vēsiem, bet gruzīni par karstiem, ir iemesls draudzīgajām un siltajām attiecībām valstu starpā. Lai iegūtu draugus, jā, draugus nevis paziņas, uz Gruziju pietiekot aizbraukt vienu reizi. Winiveria Vinoteca līdzīpašniece Antra Leimane ar draugiem vairākkārt apciemoja Gruziju. Tā kā ikviens ceļojums agri vai vēlu ved uz vīna darītavu, Antrai radās ideja dalīties ar Gruziju arī Latvijā. Lai gan vīns Antrai nešķita vienkāršs produkts, ko tirgot Latvijā, viņa tomēr nolēma riskēt. Iedvesmoja arī jauniegūtais paziņa - erudīts un cienīts gruzīnu vīndaris, kuram pieder Winiveria Gruzijā. Lai vīnu izplatītu, pirmo pusgadu Antra ar domubiedriem meklēja vairumtirdzniecības partnerus, tomēr lielie alkohola tirgotāji nemaz nav bijuši tik pretimnākoši. «Ielauzties ir tik grūti, lielākoties viss notiek uz personīgu kontaktu pamata. Nebijām gatavi savu vīnu kaut kur «piespert» klāt, tas ir pārāk kvalitatīvs,» uzskata Antra. Patlaban Winiveria vīns tomēr ir baudāms viesnīcā Gutenbergs, Vīna studijā, kā arī pašu veidotajā gruzīnu vinotēkā Rīgas klusajā centrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija veiks Gruzijai paredzētu iemaksu Trasta fondā

, 22.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

22. decembrī, Ministru kabinetā (MK) apstiprināts Aizsardzības ministrijas (AM) izstrādātais MK rīkojuma projekts Par iemaksu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas/Partnerattiecības mieram Trasta fondā Gruzijai.

MK rīkojuma projekts paredz no AM 2008. gada budžeta līdzekļiem Ziemeļatlantijas līguma organizācijas Partnerattiecības mieram Trasta fondā Gruzijai iemaksāt 4666 latus.

Ņemot vērā nesen notikušo Gruzijas un Krievijas militāro konfliktu, Baltijas valstis ir nākušas klajā ar priekšlikumu paplašināt jau esošo Ziemeļatlantijas līguma organizācijas programmas Partnerattiecības mieram Trasta fonda projektu, lai neitralizētu sprādzienbīstamos priekšmetus, kas Gruzijas teritorijā palikuši pēc kara. Lai izstrādātu projekta nākamo fāzi un precizētu tā izmaksas, NATO Uzturēšanas un apgādes aģentūrai ir nepieciešams veikt papildu izpēti.

Projekta paplašināšanas izpētei nepieciešami 20 000 eiro. Savstarpēji vienojoties ar pārējām projekta līdzvadītājām Lietuvu un Igauniju, nolemts, ka Latvijai jāsedz viena trešā daļa no izpētei nepieciešamajām izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pasaules Banka Gruzijai piešķirs vairākus miljonus lielu kredītu

, 11.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Banka var piedāvāt Gruzijai papildus kredītu no 300 līdz 350 miljonu USD vērtībā, atsaucoties uz Interfaks, ziņo Lenta.

Pasaules Bankas piedāvātais kredīts paredzēts Gruzijas attīstībai turpmākos 12 gadus. Nauda tiks novadīta arī infrastruktūras atjaunošanai. Pasaules Bankas paziņojumā minēts, ka Gruzijai nolēmušas palīdzēt ar četras komercbankas.

Gruzijai, laika posmā no 2005. gada līdz 2009. gadam, Pasaules Banka piešķīra 143 miljonus USD, savukārt ASV Gruzijas infrastruktūras attīstībai piešķīra 295 miljonus USD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gruzijai piešķirs 750 miljonu kredītu

, 03.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais valūtas fonds augusta vidū piekritis Gruzijai piešķirt kredītu 750 miljonu dolāru apjomā ekonomikas atjaunošanai pēc kara ar Krieviju, paziņojis Gruzijas ekonomikas ministre Eka Šarašidze.

Ministre norāda, ka karš spēcīgi ietekmējis iekšzemes kopprodukta pieaugumu. Iepriekš tika prognozēts, ka valsts ekonomika gada laikā pieaugs par vairāk par 10%, taču tagad prognozes pazeminātas līdz 5 – 6%.

Augusta nogalē tika ziņots, ka Gruzijai varētu palīdzēt lielā septītnieka valstis. Turklāt vēl 300 līdz 350 miljonus dolāru Gruzijai varētu piešķirt Pasaules banka, kas agrāk aktīvi atbalstīja reformas šajā valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Holivuda aptur filmu izlaišanu Krievijā; Netflix netranslēs Krievijas kanālus

LETA--AP/POLITICO, 01.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kinostudijas "Warner Bros.", "Walt Disney Company" un "Sony Pictures" atlikušas savu filmu izplatīšanu Krievijā, pirmdien paziņojuši ietekmīgie mediju un izklaides industrijas uzņēmumi.

Kinostudijas šādu lēmumu pieņēmušas pirmdien, reaģējot uz Krievijas sākto karu pret Ukrainu.

Visām trim studijām gaidāmas svarīgas pirmizrādes, tostarp "Warner Bros." filmai "The Batman", kas ir viena no šī gada gaidītākajām filmām.

"Ņemot vērā humāno krīzi Ukrainā, "WarnerMedia" aptur savas filmas "The Batman" iznākšanu Krievijā," teikts studijas pārstāvja paziņojumā.

"Mēs turpināsim sekot līdzi situācijas attīstībai. Mēs ceram uz ātru un miermīlīgu šīs traģēdijas atrisinājumu," paziņoja uzņēmums.

"Walt Disney Company" paziņoja, ka uz laiku atliek "Pixar" filmas "Turning Red" izplatīšanu Krievijā.

"Ņemot vērā neprovocētu iebrukumu Ukrainā un traģisko humāno krīzi, mēs apturam filmu izlaišanu Krievijā, tostarp gaidāmo filmu "Turning Red"," paziņoja uzņēmuma preses pārstāvis, piebilstot, ka turpmākie biznesa lēmumi tiks pieņemti atkarībā no situācijas, bet tikmēr uzņēmums sadarbojas ar nevalstiskajām organizācijām, lai sniegtu humāno palīdzību bēgļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ukraina un Krievija vienojas par kopīgu humāno koridoru nodrošināšanu

LETA--UNIAN/UKRAINSKA PRAVDA, 04.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Baltkrievijā noslēgusies Ukrainas un Krievijas sarunu otrā kārta, kurā puses panākušas saprašanos par kopīgu humāno koridoru nodrošināšanu, lai evakuētu mierīgos iedzīvotājus no vissmagāko kauju vietām.

Kā paziņoja Ukrainas delegācijas loceklis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks, Kijeva nav guvusi rezultātus, uz kuriem cerēja.

Viņš piebilda, ka vienīgais, par ko izdevies vienoties, ir kopīgi nodrošināt humānos koridorus ar īslaicīgu uguns pārtraukšanu.

"Puses panākušas saprašanos par kopīgu humāno koridoru nodrošināšanu mierīgo iedzīvotāju evakuēšanai, kā arī medikamentu un pārtikas produktu piegādei vissmagāko kauju vietās, ar iespēju uz laiku pārtraukt uguni uz periodu, kad tiek veikta evakuācija," sacīja Podoļaks.

Viņš precizēja, ka uguns pārtraukšana būs iespējama ne visur, bet tikai vietās, kur atradīsies humānie koridori, evakuācijas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Riekstiņš: Par militāro palīdzību Gruzijai runa pašlaik nevar būt

, 12.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija pagaidām neplāno sūtīt savu karaspēku uz Gruziju, lai aizsargātu tās teritoriju.

Uz jautājumu, vai Latvija sūtīs savu karaspēku palīgā Gruzijai, ātras atbildes nevar būt. "Latvijas likumi paredz Latvijas karavīru darbību tikai ar starptautisko organizāciju mandātu, tāpēc par militāru palīdzību Gruzijai runa pašlaik nevar būt," LNT raidījumam 900 sekundes norāda Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Ministrs paskaidroja, ka starptautiskās misijās karavīri dodas NATO un ANO misijās. Taču uz patlaban šādu misiju uz Gruziju nav.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas Parlaments: Krievijas agresija vieno Eiropu

, 03.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments trešdien (3. septembrī) pieņem ilgi gaidīto politisko rezolūciju par situāciju Gruzijā. Deputāti nepārprotami un asi nosoda Krievijas vienpusējo Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarības atzīšanu kā starptautisko tiesību pārkāpumu, aicina Krieviju ievērot miera plānu un nekavējoties pilnībā izvest savu karaspēku no Gruzijas, atbalsta plašu humanitāro un rekonstrukcijas palīdzību, brīvās tirdzniecības ieviešanu un vīzu režīma atvieglošanu ar Gruziju, kā arī nopeļ Krievijas mēģinājumus Kaukāzā veidot savu īpašās ietekmes zonu, Db.lv informēja Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas deputāts Rihards Pīks.

Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas deputāts Rihards Pīks, kurš Eiropas Parlamenta oficiālās delegācijas sastāvā apmeklējis Gruziju, uzskata: "Kremlis liek Eiropai pamosties. Pirmais trauksmes zvans izskanēja jau 2006. gada janvārī, kad politisku motīvu vārdā Krievija "piegrieza gāzes krānu" Ukrainai un tādējādi radīja gāzes piegādes traucējumus arī citām Eiropas valstīm. Esmu pārliecināts, ka Krievijas militārā agresija un teritorijas okupācija Gruzijā piespiedīs Eiropas Savienību vienoties un daudz aktīvāk veidot kopēju ārpolitiku, vismaz - attiecībās ar Krieviju. Vienlaikus Gruzijas krīze piespiedīs Eiropas Savienību straujāk veidot kopējo energodrošības politiku."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gruzijas ekonomika ir izturējusi bruņoto konfliktu ar Krieviju, taču kara cena būs būtiska un risks, ka valsts kredītreitingi tiks pārskatīti, saglabājas, raksta laikraskts Dienas bizness.

To var secināt no starptautisko reitingu aģentūru Fitch un Standard&Poor˙s (S&P) otrdien paziņotā.

Atkarīgs no Krievijas

S&P tieši norāda, ka, neskatoties uz mierīgu Gruzijas ekonomikas reakciju uz karu ar Krieviju, reitinga perspektīvas ir atkarīgas no Krievijas karaspēka atrašanās ilguma šīs Kaukāza valsts teritorijā, kas rada šķēršļus Gruzijas ārējā tirdzniecībā un biznesā. «Kamēr Krievija kontrolē tādas Gruzijai svarīgas pilsētas kā Gori, kura atrodas uz galvenās maģistrāles, kas savieno austrumus un rietumus, kā arī ir galveno dzelzceļa satiksmi saistošo posmu ar Melnās jūras ostām Poti un Batumi, būs grūti veikt normālu ekonomisku darbību,» norāda komentē S&P analītiķis Trevors Kulinans.Gruzijas Ārlietu ministrija konkretizē šīs bažas, paziņojot, ka valsts galvenās maģistrāles aizšķērsošana, Poti ostas bloķēšana un saspridzinātais dzelzceļš uz Kaspi apstiprina Krievijas mērķi «ekonomiski izolēt Gruziju, pārraut sakarus starp atsevišķiem reģioniem, maksimāli ierobežot importu».

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas biznesam – Igaunijas atbalsts. Latvijā tikai runas par atbalstu

Romāns Meļņiks, 20.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbība Latvijā ir tādā kā pabērna lomā. Šeit mēdz ļoti skaisti teikt, ka rūpniecība un uzņēmējdarbība ir ekonomikas stūrakmens, bet ir pilnīgi pretēja attieksme, kad valstij ir jādod kaut kāds, pat ne naudisks, atbalsts.

Tā intervijā Dienas Biznesam saka Anastasija Udalova, Dzintara kosmētikas ražotāja H.A.Brieger valdes locekle un Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcas padomes priekšsēdētāja.

Fragments no intervijas

Pagājušas jau vairākas nedēļas, kopš kosmētika ar zīmolu Dzintars atkal ir veikalu plauktos. Esat apkopojuši pirmā darbības mēneša rezultātus. Kādi tie ir?

Ja mēs runājam no finanšu viedokļa, tad esam pārspējuši savas ieceres un vēlmes par 20%. Tam ir gan plusi, gan mīnusi. Plusi, protams, ir naudas ieņēmumos. Mīnuss ir tas, ka mūsu plānošana izrādījās pārāk piesardzīga. Protams, ka ir arī negatīvi komentāri, bet arī ar to rēķinājāmies – nekad nevar būt tā, ka patīk visiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija Gruzijai ziedos 700 000 dolāru

, 22.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palīdzētu segt rekonstrukcijas izmaksas, kas radušās militāro sadursmju laikā ar Krieviju, Latvija Gruzijai nolēmusi ziedot 700 000 ASV dolārus. Tā norādījusi Latvijas Ārlietu ministrija.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš skaidro, ka nauda Gruzijai tiks piešķirta no 2010. un 2011. gada budžeta.

Db.lv jau ziņoja, ka Krievija veica militāras operācijas Gruzijā saistībā ar separātistu reģionu Dienvidosetiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eiropas Savienība palīdzēs Gruzijai ar 500 miljoniem eiro

, 15.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija paziņojusi, ka tā laika posmā no 2008. gada līdz 2010. gadam, nolēmusi Gruzijai pārskaitīt 500 miljonus EUR atjaunošanas darbiem, ziņo Newsru.

Galvenokārt nauda tiks novirzīta infrastruktūras atjaunošanai (it īpaši enerģētikas jomā), ekonomikas stabilitātes palielināšanai un makroekonomikas stabilitātes atjaunošanai.

Db.lv jau rakstīja, ka ASV nolēmusi palīdzēt Gruzijai, pārskaitot tai 1 miljardu USD.

Atgādinām, ka Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili paziņoja, ka Gruzijas zaudējumi, karojot ar Krieviju ir 2 miljardi USD.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Karadarbība Gruzijā izraisījusi nopietnas raizes par energoresursu piegāžu drošību un pastāvību.

picturegallery.9531de31-376b-4db4-bbea-72593fe4c3d2

Pret Gruziju vērstās militārās darbības skaidri parāda, ka Krievija ir apņēmusies nezaudēt savu ietekmi ar naftu bagātajā Kaspijas reģionā, vēsta ietekmīgais biznesa laikraksts The Financial Times (FT). Abu valstu militārais konflikts apdraud Gruzijas teritorijā esošos naftas vadus, kas rūpējas par Kaspijas un Centrālāzijas energoresursu piegādi Rietumiem. Tas atstās iespaidu uz tirgiem visā pasaulē, rezultējoties ar melnā zelta cenu pieaugumu, un būtībā stiprinās Krievijas kā energoresursu piegādātāja ietekmi, savukārt norāda The Wall Street Journal.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs «Coface» jaunajā valstu risku reitingā uzlabojis vērtējumus Ukrainai, Gruzijai un Nīderlandei.

Kredītrisku eksperti atzīmē, ka iespējamā uzņēmumu «pārkaršana» un politiskā spriedze būs lielāko biznesa risku vidū 2018. gadā.

Kā rāda jaunais biznesa risku reitings, globālās tirdzniecības izaugsme ir pozitīvi ietekmējusi vairākas atvērtās ekonomikas valstis. Šajā ceturksnī riska vērtējumi ir uzlaboti Nīderlandei (A1), Dienvidkorejai (A2) un Taivānai (A2). Pakāpeniski atgriežoties patērētāju un uzņēmumu konfidencei, uzlabojusies biznesa vide arī Grieķijā. Tikmēr Baltijas valstu novērtējumi saglabāti bez izmaiņām – A3 jeb apmierinošs riska līmenis Latvijai un Lietuvai, bet Igaunijai A2 jeb zems risks.

Neskatoties uz joprojām augstajiem politiskajiem riskiem, «Coface» uzlabojis vērtējumus arī Ukrainai (C), Gruzijai (B) un Moldovai (C), kurās šobrīd vērojama izaugsme līdz ar ekonomiskās aktivitātes uzlabošanos Krievijā un Eiropā. Savukārt Kazahstānas biznesa videi par labu nākusi gan pieaugošā naftas ieguve, gan ieguldījumi Ķīnas «jaunā zīda ceļa» projektā. Riska vērtējums pasliktināts Saūda Arābijai (C), kur pieaugošā politiskā spriedze kaitē biznesa videi investoru skatījumā. Turklāt Tuvo Austrumu valsts ekonomika ir lielā mērā atkarīga no naftas cenām, kuras joprojām ir svārstīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskā krīze smagi skārusi lielāko daļu Eiropas valstu, tādēļ pusei no tām var tikt samazināti kredītreitingi, atsaucoties uz Fitch Ratings Eiropas reitingu daļas vadītāju Edvardu Pārkeru ( Edward Parker), vēstī Bloomberg.com.

«Reālā ekonomikas aktivitāte joprojām strauji krītas,» viņš norādījis.

«Mēs redzēsim bezdarba pieaugumu, spiedienu uz bankām un publisko finansējumu, kā arī dažādus no tā izrietošus politiskos spiedienus,» sacījis E. Pārkers.

Pēdējā gada laikā Fitch Ratings samazinājis kredītreitingus pusei Austrumeiropas valstu, proti, Latvijai, Lietuvai, Igaunijai, Krievijai, Ungārijai, Ukrainai, Kazahstānai, Rumānijai, Serbijai un Gruzijai.

«Tas ir skaidrs signāls par to, kāda mūsu skatījumā ir šī reģiona kredītvērtība,» uzsvēris E. Pārkers.

Patlaban zemākie kredītreitingi Austrumeiropas valstu vidū ir Moldovai, Ukrainai un Gruzijai, savukārt A + kredītreitingu pagaidām saglabājušas Čehija un Slovākija. A – kredītreitingu Fitch Ratings piešķīris Polijai, tomēr par sava veida «drošo ostu» reģionā patlaban tiek uzskatīta Slovākija, kam šo statusu nodrošina fakts, ka šī valsts jau pievienojusies eirozonai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SVF palielina aizdevuma apjomu Gruzijai par vairāk nekā 50%

, 07.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palīdzētu Gruzijai pārvarēt ar ekonomisko lejupslīdi, kas izrādījusies dziļāka nekā prognozēts, Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) nolēmis palielināt aizdevuma apjomu Gruzijai no 748.3 miljoniem līdz 1.17 miljardiem ASV dolāru, ziņo Bloomberg.

Līdz ar aizdevuma apjoma palielināšanu pagarināts arī tā atdošanas termiņš līdz 2011. gada jūnijam. Tāpat fonds pieļaus Gruzijas budžeta deficītu palielināšanos šogad.

SVF piekrita atbalstīt Gruzijas ekonomiku 2008. gada septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Godmanis neizslēdz iespēju, ka pasliktināsies Latvijas un Krievijas attiecības

, 13.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas premjerministrs Ivars Godmanis neizslēdz iespēju, ka Latvijas atbalsts Gruzijai varētu negatīvi ietekmēt Latvijas un Krievijas attiecības, ziņo Latvijas Radio.

Šodien Latvijas valdības vadītājs paredzējis doties mājup ar Polijas prezidenta lidmašīnu.

Db.lv jau ziņoja, ka I. Godmanis kopā ar Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Ukrainas prezidentiem piedalījās mītiņā Tbilisi un tikās ar Gruzijas līderi Mihailu Saakašvili.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Gruzija saņems kredītu 300 miljonu dolāru apmērā

Elīna Pankovska, 23.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āzijas attīstības bankas direktoru padome atbalstījusi 300 milj. dolāru kredīta izsniegšanu Gruzijai, kas paredzēti pilsētas transporta infrastruktūras uzlabošanai, raksta grani.ru.

Tas palīdzēšot tikt galā ar sastrēgumiem un samazināt ietekmi uz apkārtējo vidi, kā arī tikšot stimulēta ekonomiskā izaugsme un palielināsies nodarbinātība Gruzijas pilsētas.

Kredīts Gruzijai tiek piešķirts uz 32 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Latvijā kaļ plānu par lielāko slēpošanas bāzi Baltijā

Laura Mazbērziņa, 03.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Netālu esošie slēpošanas un atpūtas parki Žagarkalns un Ozolkalns aktīvi strādā pie apvienošanās plāna.

«Esam izstrādājuši plānu, lai drīzumā Žagarkalns ar Ozolkalnu varētu apvienoties. Starp kalniem ir mežs, kurš ietilpst Gaujas nacionālajā parkā, tāpēc nopietni tiek strādāts pie dažādām formalitātēm, lai Dabas Aizsardzības pārvalde piekristu realizēt ideju. Ja mūsu projekts tiks apstiprināts, mums kopā būs lielākā slēpošanas bāze Baltijā. Tas ne tikai kalniem dos spēcīgu ekonomisku grūdienu, bet arī pašām Cēsīm,» uzskata slēpošanas trases Žagarkalns īpašnieks Juris Žagars.

«Līdz ar kalnu apvienošanos, es piepildīšu savu sapni paplašināt Žagarkalna bāzi, piesaistīt vairāk cilvēku. Tā kā starp kalniem ir aptuveni 500 metri, jaunās trases garums arī būs aptuveni 420, 450 metri un augstuma starpība 80 metri. Ceru, ka komunikācija ar Gaujas nacionālo parku turpināsies pozitīvi, jo sabiedrības ieguvums būs ievērojami lielāks nekā zaudējumi dabai. Mēs plānojam kopumā ieguldīt no 100 līdz 150 tūkstošiem eiro gan savus līdzekļus, gan ceram piesaistīt ES fonda atbalstu,» komentē J. Žagars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieva Andersone, Kanēļa konditorejas īpašniece:Labsajūtas formula ZiLabsajūtas formulaemā viens no manis iecienītākajiem veidiem kā aizmirst par ikdienas stresu, ir distanču slēpošana. Savukārt ikdienā es daudz lasu, galvenokārt ārzemju žurnālus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Smiltenes novada dome saņēmusi palīdzības lūguma vēstuli no ukraiņiem

Dienas Bizness, 28.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smiltenes novada dome saņēmusi vēstuli no savas sadraudzības pilsētas Drogobičas Ukrainā, Ļvovas apgabalā, ar lūgumu sniegt viņiem palīdzību un nosūtīt aizsargvestes, ķiveres un datortehniku (portatīvos datorus, printerus un tamlīdzīgi), informē reģionālais medijs Ziemeļlatvija.

Lūgums motivēts ar Ukrainā izveidojušos situāciju. Drogobičas pašvaldības vēstuli Smiltenes novada deputāti izskatījuši domes sēdē aizvadītajā nedēļā, taču konkrētu lēmumu nav pieņēmuši, sacījis domes priekšsēdētāja vietnieks Gints Kukainis. «Tas, ka mēs palīdzēsim, ir skaidrs. Taču kā pašvaldība varam sniegt humāno palīdzību, taču nevaram apbruņot citu valsti.

Tāpēc arī sēdē nolēmām informēt Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, kāds ir mūsu sadraudzības pilsētas lūgums un tieši kādu palīdzību tā vēlas saņemt, lai ministrija šo jautājumu risinātu politiskā līmenī,» medijam skaidrojis Smiltenes novada domes priekšsēdētāja vietnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija grib diskutēt par kviešu eksporta palīdzību Ēģiptei

Jānis Šķupelis, 15.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Lauksaimniecības ministrija rosinājusi noturēt diskusijas par potenciālo humanitāro palīdzību Ēģiptei. Palīdzība izpaustos kā kviešu eksports un ir mājiens par politisko atbalstu pašreizējai Ēģiptes varai, ziņo Reuters.

«Mums ar starptautiskajiem partneriem vajadzētu diskutēt par humāno palīdzību Ēģiptei. Pagaidām gan Ēģipte formālu palīdzību lūgusi nav,» norādījis Krievijas Lauksaimniecības ministrs Iļja Šestakovs.

DB jau ziņoja, ka Ēģiptei, kas ir lielākā kviešu importētāja pasaulē, importēto kviešu krājumu ir atlicis mazāk nekā diviem mēnešiem. Ēģipte ir pasaulē lielākā kviešu importēja un jāņem vērā, ka valsts plaši subsidē maizes ražošanu. Savukārt nemieri Ēģiptē izraisījuši dažāda rakstura finansiālas grūtības (piemēram, šo valsti kopš Arābu pavasara apmeklē mazāk tūristu), kuru dēļ valsts nespēj norēķināties par saviem kviešu pirkumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru