Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Universālais pamata ienākums Somijā ir 560 eiro mēnesī un to izmaksā bez jebkādiem nosacījumiem.

Latvijā nebūtu lietderīgi atkārtot Somijas eksperimentu un ieviest universālo pamata ienākumu (UPI), trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

To DB norāda gan labklājības ministrs Jānis Reirs, gan apaujātie sociālās jomas eksperti. Īsi par būtību – 2017. gadā Somijas valdība eksperimentālā kārtā ieviesa UPI, kuru izmaksā nejauši izvēlētiem 2000 bezdarbniekiem vecumā no 25 līdz 58 gadiem, kuri bez darba ir vai nu ilgāk nekā gadu, vai nu to darba pieredze ir mazāka par sešiem mēnešiem. UPI ir 560 eiro mēnesī un to maksās līdz šā gada beigām, kad pilotprojekts noslēgsies. Eksperimenta mērķis ir noskaidrot, vai bezdarbnieki, kuri saņēma UPI, ir bijuši sekmīgāki, lai iekārtotos darba tirgū vai sāktu savu biznesu. Jāpiebilst, ka UPI izmaksā bez jebkādiem nosacījumiem, turklāt cilvēkam var būt arī citi ienākumi, piemēram, nepilna laika darbs.

Jānorāda, ka somu bezdarbnieki, kas saņem bezdarbnieku pabalstus, līdzīgi kā «kolēģi» Latvijā nereti atsakās no mazāk apmaksātiem darbiem, jo tādējādi zaudē pabalstus un tas, ko saņem «uz rokas», strādājot mazkvalificētu darbu, ir mazāk nekā saņem pabalstos. Pašā Somijā pret šo eksperimentu ir neviennozīmīga attieksme, ir daļa sabiedrības, kas nav mierā, ka cilvēkiem tiek maksāts «par neko». Arī lielākā Somijas arodbiedrība ir pret šo eksperimentu tā dārdzības dēļ. Somijas nodokļu maksātājiem tas izmaksā 20 miljonus eiro.

Gan labklājības ministrs J. Reirs, gan eksperti, runājot par Latviju, uzsver, ka valstij vispirms ir jāspēj parūpēties par tām sabiedrības grupām, kas pašas sevi objektīvu iemeslu dēļ nespēj nodrošināt – bērni, cilvēki ar īpašām vajadzībām un pensionāri. Savukārt strādāt spējīgiem bezdarbniekiem ir jādomā, kā pēc iespējas ātrāk iekļauties darba tirgū.

Visu rakstu Latvijā Somijas eksperimentu neieviesīs lasiet trešdienas, 14.februāra laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru