Jaunākais izdevums

Ventilatori visi ir izpirkti, bet no kondicionieriem atlikuši vien daži modeļi - karstā laika dēļ augošo pieprasījumu pēc miesu veldzējošās tehnikas raksturo veikalos. Tiem, kuri vēl šovasar vēlas tikt pie ventilatora, izredzes ir visai niecīgas, jo, kā atzīst tehnikas tirgotāji, ventilatoru piegāde no to ražotājvalstīm ilgst vismaz mēnesi, un tad, iespējams, šī ierīce vairs nebūs aktuāla, jo svelme būs mazinājusies, raksta laikraksts Diena.

Pēc interneta veikala 24.lv vadītāja Paula Kreicberga sacītā, ventilatori interneta veikalā izpirkti pagājušajā nedēļā. «Teorētiski piedāvājumos ir, bet praktiski preces nav. Izpirkti ir ne tikai pie mums, bet arī citviet,» tā viņš.

Tirgotāji atzīst, ka ventilatorus un kondicionierus vienlīdz aktīvi pērk gan fiziskas, gan juridiskas personas. Atšķirība vien tāda, ka uzņēmēji nereti iegādājas vairākas ierīces.

Pārsvarā tehnika tiek piegādāta no Ķīnas, no kurienes preci ar kuģi uz Latviju atgādā aptuveni mēneša laikā. Ventilatori, kas izpirkti šajās karstajās dienās, pamatā iegādāti pirms diviem gadiem. Aizpagājusī vasara bija samērā vēsa, tāpēc šo tehniku pirka maz, savukārt pērnvasar noietu samazināja krīzes ietekme.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas veikalu tīkli šogad nav gatavi tik lielam un ilgstošam karstumam. Šajās dienās tajos izpirkti pēdējie klasiskie ventilatori, un pircēji tos veikalu plauktos vairs nevar atrast, vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Veikalu tīklā «Cenuklubs.lv» klasiskie ventilatori bija pieejami vēl sestdien, bet tā arī bija pēdējā diena, kad tie tur redzēti. Vai un kad tie būs pieejami, ziņu nav. «Tuvākā laikā varbūt, ka nebūs. Nezinām par pasūtījumiem neko,» raidījumam stāstīja pārdevēja.

Arī veikalu tīklā «Depo» raidījumam atzina, ka ventilatoru vairs nav un kādu laiku veikala plauktos tie nebūs pieejami. «Neviens jums tādu informāciju, [kad ventilatori būs pieejami] nevarēs pateikt. Noteikti iepirkti ir, bet, kad atnāks, grūti teikt,» stāstīja pārdevēja. Ja ventilatori ir pasūtīti, tos, iespējams, var nākties gaidīt nedēļām ilgi. Dažus tirgotājus tas var mudināt jaunus pasūtījumu vairs neveikt vispār, jo pēc laika ventilatori nevienam vairs nebūs vajadzīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas veikalu tīkli nav gatavi tik ilgstošam karstumam, un šajās dienās izpirkti pēdējie klasiskie ventilatori.

LASI:

Latvijas veikalos izpirkti ventilatori

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Luminor banka piešķīrusi finansējumu 210 tūkstošu eiro apmērā industriālo ventilatoru ražotājam SIA Ventspils ventilatoru rūpnīca. Līdzekļus uzņēmums investēs divu jaunu iekārtu iegādē.

Ventspils ventilatoru rūpnīcā tiek izgatavoti visa veida un modifikācijas industriālie ventilatori – zema, vidēja un augsta spiediena radiālie ventilatori, dūmu nosūcēji, putekļu, jumtu un ass ventilatori, kā arī dažāda veida metālkonstrukcijas. Uzņēmums nodrošina pilna cikla produkcijas ražošanu: ventilatoru detaļas ar lāzeru tiek izgrieztas no tērauda, alumīnija vai nerūsējošā tērauda loksnēm, tālāk tās apstrādā metināšanas speciālisti, noslēgumā detaļas tiek attīrītas un krāsotas mūsdienīgi aprīkotajā pulverkrāsošanas cehā.

Uzņēmums plāno papildināt ražotnes aprīkojumu ar divām jaunām iekārtām, kas palielinās ražošanas jaudu un nodrošinās kvalitatīvus metāla griešanas un locīšanas pakalpojumus, ļaujot uzņēmumam būtiski palielināt apgrozījumu un paplašināt sadarbību ar esošajiem un potenciālajiem klientiem. Kopējās jauno iekārtu izmaksas ir 259 tūkstoši eiro, no kuriem 210 tūkstošus nodrošina Luminor banka ar Altum garantiju nodrošinājumu, bet atlikušie 49 tūkstoši ir uzņēmuma paša ieguldījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rēķinām, cik maksā elektrība uz litru alu un govi

Sandris Točs, speciāli DB, 17.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs ilgi pētām rēķinu, lai elektroiekārtas, kuras pērkam, noslogotu optimāli – lai neveidotos jaudas rezerves

Tā intervijā saka Agrofirmas Tērvete energonozares vadītājs Andris Ramons.

Agrofirma Tērvete tiek minēta, kā elektrotīkla jaudu efektīvas izmantošanas un optimizācijas piemērs. Kas pēdējo gadu laikā ir izdarīts?

Pēdējo gadu laikā agrofirmā būtībā ir paplašinājusies ražošana un veikta modernizācija visa veida ražotnēs – 90% gadījumu elektroiekārtas nomainītas pret modernām un jaunām. Uz ko mēs pamatā «spiežam», pirms ieviešam kaut ko jaunu? Mēs ilgi pētām rēķinu, lai elektroiekārtas, kuras pērkam, noslogotu optimāli – lai nav jaudas rezerves. Kādreiz bija tā – alus darītavā stāv lieli, jauni ventilatori, bet reāli tie griežas tikai uz niecīgu slodzi. Elektromotori lieli, būtībā ražojam aktīvo jaudu. Lai nebūtu daudz jāmaksā, pirkām kondensatoru baterijas. Savukārt tagad mums ir aprēķināti jaudu un izmaksu ziņā optimālie sūkņi un ventilatori, kas tiek noslogoti. Tāpat uzliktas modernākas apgaismes iekārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marta beigās Valsts policijas Rīgas reģiona Baložu iecirkņa kriminālpolicisti sadarbībā ar Zemgales reģiona kriminālpolicistiem Iecavā atklāja marihuānas audzētavu. Likumsargiem izdevās konfiscēt 32 stādus marihuānas un marihuānas audzēšanas aprīkojumu, kas varētu būt vairāku desmitu tūkstošu eiro vērts.

Valsts policija saņēma informāciju par marihuānas audzēšanu Iecavā. Naktī no 23. uz 24. martu Rīgas reģiona Baložu iecirkņa kriminālpolicisti sadarbībā ar Zemgales reģiona kriminālpolicistiem veica septiņas stundas ilgu kratīšanu kādā daudzdzīvokļu privātmājā Iecavā. Vienā no dzīvokļiem tika atklāta marihuānas plantācija ar profesionālu aprīkojumu. 30 kvadrātmetru lielajā istabā ierīkotās audzētavas marihuānas stādi bija cilvēka augumā.

Kopā konfiscēti 32 marihuānas stādi, kuru kopējais svars ir 15,7 kilogrami, un aprīkojums: lampas, ventilatori, gaisa mitrinātājs, eļļas radiators, elektrības taimeri, mitruma mērītājs, klimata kontroles ierīce, kompresors, gaisa pumpis, ūdens sūknis un ventilatori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Gaisa ventilācijas nozīme

Miks Stūrītis, citrus.lv, Citrus Solutions valdes priekšsēdētājs, 06.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēkiem svarīgs komforts, un viņi vēlas, lai telpās būtu silti un jauki un mēs varētu justies moži. Taču, lai tā justos, ir vairāki priekšnosacījumi.

Ventilācija. Visi zina, kas tā ir. Teorētiski zina. Bet kā ir praktiski? Nelielam atgādinājumam noteikti noderēs definīcija. Vairumā gadījumu ar terminu „ventilācija” mēs varam apzīmēt gaisa masu apmaiņu starp āru un iekštelpām, kuras rezultātā no telpām tiek izvadīts gaiss ar paaugstinātu CO2 un no āra ievadīts svaigs gaiss, kurš nepieciešamības gadījumā tiek filtrēts, sildīts vai dzesēts un mitrināts.

Kļūdaini ir starp ventilāciju un kondicionēšanu likt vienādības zīmi. To atšķirība ir funkcijās. Ventilācija nodrošina svaigā gaisa pieplūdi iekštelpām no āra. Gaisa kondicionēšana nodrošina gaisa dzesēšanu un mitruma līmeņa samazinājumu, ja tas ir nepieciešams. Piemēram, ja ēkā ierīkota tikai ventilācija, tad telpām pieplūdīs svaigs gaiss, bet bez dzesēšanas un mitruma kontroles. Ja ir tikai kondicionēšana, tad telpā esošais gaiss tiks dzesēts, bet svaigā gaisa pieplūde būs nepieciešama no cita avota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Eksperts: Mākoņdatošana nemanāmi kļuvusi par mūsu ikdienu

Jānis Čupriks, SIA Datakom valdes loceklis, 12.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mākoņdatošana strauju attīstību uzsāka pirms vairākiem gadiem līdztekus ar skepses pilnām prognozēm par nozares turpmāku attīstību, kas galvenokārt tika saistītas ar bažām par datu drošību.

Tomēr tehnoloģijas ikdienā attīstās straujāk nekā varam iedomāties, un datu uzglabāšana mākonī ir ikdiena teju ikvienam – nereti mēs paši pat īsti neapzināmies, ka katru dienu lietojam mākoņpakalpojumus. Katru reizi, kad izmantojam tiešsaistes pakalpojumus, piemēram, sūtām e-pastu, straumējam filmas, mūziku, spēlējam spēles vai saglabājam saņemtos failus, ļoti iespējams, ka šīs darbības tiek veiktas, izmantojot mākoni. Tas ir tikai likumsakarīgi, jo datu apmaiņa notiek ik uz soļa, uzņēmumos lietojam lietotnes, kuras glabājas mākonī, piemēram, Microsoft Office. Arī ar mūsu viedierīces atmiņas apjomu nepietiek, lai uzglabātu visus vēlamos datus. Tāpēc atbilstoši sabiedrības vajadzībām un pieprasījumam mākoņdatošana turpina attīstīties, radot arvien jaunus risinājumus un īpaši parūpējoties par tik satraucošo datu drošības jautājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Preču enerģijas patēriņš būtiski ietekmē kā dabas resursu un enerģijas patēriņu, tā arī iedzīvotāju maksājumus par patērēto enerģiju. Ar mērķi nodrošināt ilgtspējīgu attīstību un mazināt energoietilpīgu preču ietekmi uz vidi, Eiropas Savienībā šobrīd tiek pārskatīti noteiktu preču grupu ekodizaina un energomarķējuma noteikumi, informē Ekonomikas ministrija.

Pārskatītais regulējums paredz uzlabot energomarķējuma skalu, kas ļaus patērētājiem vieglāk identificēt energoefektīvākas preces. Savukārt izmaiņas ekodizaina noteikumos paredzēs ražotājiem jau preču izstrādes stadijā vairāk pievērsties izmantoto materiālu, funkcionalitātes uzlabošanas un resursu efektivitātes prasībām, lai sasniegtu augstākus preču energoefektivitātes un ilgtspējības rādītājus.

Tiek prognozēts, ka līdz ar jauno ekodizaina un energomarķējuma noteikumu ieviešanu primārās enerģijas ietaupījums gadā Eiropas Savienībā varētu sasniegt 175 Mtoe (Miljons tonnu naftas ekvivalenta). Tas nozīmē, ka viena mājsaimniecība elektroenerģijas rēķinos gadā varēs ietaupīt 490 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Padarot spēļu datoru ROG Strix Scar II vizuāli neuzkrītošāku, Asus radījuši iespēju to nekaunoties lietot arī darba vajadzībām

Datorspēļu cienītājiem savienot patīkamo ar lietderīgo ir ārkārtīgi grūti, jo biroja vajadzībām paredzētie datori īsti nespēj tikt galā ar aizvien prasīgākajām spēlēm, bet spēļu ierīces ir pārāk izaicinošas, lai tās paņemtu uz biznesa tikšanos. Taču aizvien vairāk saules staru iespīd arī «geimeru» ielā, un savu artavu tajā ielikuši Asus pārstāvji, laižot tirdzniecībā ierīci ar garu nosaukumu ROG Strix Scar II GL704G.

Oficiāli tas tiek pieteikts kā spēļu dators, un arī uz kastes greznojas uzraksts Republic Of Gamers, taču šoreiz taivānieši centušies to padarīt neuzkrītošāku, biznesa nolūkiem noderīgāku.

Dizains

Testa modelis DB rīcībā nonāk čemodāna izmēra iepakojumā, un datora kaste tajā neaizņem pat pusi. Komplektā ir arī lielas austiņas ar pievienojamu mikrofonu un kvalitatīva mugursoma Strix Scar II izmērā. Nepārprotams mājiens, ka ar datoru var doties paspēlēties arī ārpus mājas. Nav gan teikts, ka visos veikalos būs tieši tāda komplektācija, tādēļ koncentrējamies uz pašu datoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mercedes-Benz E-klases kabriolets ar mīksto audeklu jumtu cels galdā virkni inovāciju, kas palielinās ne tikai priekšējo, bet arī otrās sēdekļu rindas pasažieru komfortu.

Vispirms ir jāmin papildus aprīkojums pieejamā AIRCAP sistēma ir pirmā pasaulē, kas sastāv no elektriski regulējama vēju atvairoša moduļa. Braucot ar nolaistu jumtu, tas kontrolē gaisa plūsmu virs automobiļa salona, virzot vēja brāzmas pa augstāku trajektoriju.

Sistēmu iespējams aktivizēt, braucot ar ātrumu līdz 160 km/h, tādējādi būtiski samazinot caurvēju, īpaši salona aizmugurējā daļā. Inovatīvā AIRCAP sistēma samazina arī trokšņu līmeni, atvieglojot savstarpējo komunikāciju. Turpretim AIRSCARF kakla apvidus apsildes sistēma pieejama kā papildaprīkojums priekšējiem sēdekļiem. Piespiežot pogu, tiek aktivizēti ventilatori sēdekļu galvas balstos, kas iesūc gaisu, tad gaiss tiek uzsildīts un izvadīts pa priekšējām sprauslām. AIRSCARF darbības intensitāti ir iespējams regulēt trīs dažādos režīmos. Pie liela braukšanas ātruma vai aukstos laika apstākļos iespējams izvēlēties jaudīgāko režīmu un ļaut komforta sistēmai darboties. Gaiss viegli apņems skausta un kaklu apvidu līdzīgi kā silta “šalle”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējas procesa administratora Venta Lamstera prognozētais pesimistiskais scenārijs par Spāres dārzniecības nākotni neizrādījās ne uz pusi tik pesimistisks kā realitāte. 1. decembrī uzreiz pēc izsoles siltumnīcas sabruka, neizturot biezās sniega segas svaru, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Šis piemērs parādot, kas notiek ar nekustamo īpašumu pēc tam, kad tas parādu dēļ tiek atņemts.

«Lai siltumnīcas saglabātu darba kārtībā, tās bija kaut minimāli jāapkurina – tad sniegs izkustu. Šosezon tas darīts vairs netika, un tagad šosejas Rīga–Ventspils 132. kilometrā paveras vietējo bezdarbnieku sirdis plosošs skats. Vizuāli izskatās, ka alumīnija un stikla konstrukcijai no liela augstuma uzmests varens smagums. Acīmredzot, vienam stūrim sašķiebjoties, sākusies ķēdes reakcija, un metrs pēc metra sašķīdis druskās,» informē laikraksts.

ES fondu atbalstītā siltumnīcu projekta noriets sācies jau pirmajā darbības sezonā. Iecerei audzēt zaļos lociņus svītru pārvilka holandiešu projektētā, taču Latvijas apstākļiem nepareizi izvēlētā konstrukcija. Siltais gaiss koncentrējās siltumnīcu augšējā daļā, kamēr pie zemes tas palika auksts. Masīvie ventilatori nespēja nodrošināt nepieciešamo gaisa cirkulāciju, bez kā lielas ražas nav iespējamas. Un arī izdevumi par gāzi bija neproporcionāli lieli. Aizpērn siltumnīcas sildīšanu ziemā piefinansēja galvenais nodrošinātais kreditors – banka Swedbank. Administrators stāstījis, ka 15 stundās tika nokurināti 2000 latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Samsung prezentē kompaktāko premium klases klēpjdatoru

Gunta Kursiša, 10.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā elektronikas izstādē CES 2012 Lasvegasā Samsung Electronics prezentēja jaunākos kompānijas klēpjdatorus – Samsung Notebook Series 5 ULTRA un Notebook Series 9 otrās paaudzes modeli, kas tiek pozicionāts, ka «pasaulē kompaktākais premium klases modelis».

Samsung Series 5 ULTRA 13 collu klēpjdatoram ir HD LED SpuperBright ekrāns ar 300 nitu spilgtumu un pretatspīduma pārklājumu. Klēpjdators darbojas ar INTEL Core i5-2467M procesoru, kura operatīvo atmiņu iespējams paplašināt līdz 8GB. Datoram uzstādīts 16GB iSSD disks, kā arī standarta 500GB ietilpības cietais disks. Samsung sola piedāvāt arī komplektāciju ar 128 GB SSD un 256 GB SSD disku.

Darba uzsākšanas ātrums ir 20 sekundes, bet no miega režīma Samsung Series 5 ULTRA tiek «atmodināts» divu sekunžu laikā.

Datora biezums ir 17,6 milimetri, bet svars – 1,38 kilogrami.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīdzinieki salam bijuši gatavi

Gunta Kursiša, 02.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptaujājot lielākos veikalus, kuros nopērkami apkures radiatori, Db.lv noskaidroja, ka lielākajā daļā būvniecības un elektronikas preču veikalu vēl joprojām pieejams plašs dažādu radiatoru klāsts – patlaban Rīgā var nopirkt eļļas radiatorus, ventilatorus un konvektorus.

«Pieprasījums pēc dažāda veida radiatoriem šodien nav būtiski palielinājies, veikalā pieejami dažādi sildītāji atšķirīgās cenās,» Db.lv stāstīja veikalā Elkor. Tāpat šodien īpašs pieprasījuma kāpums pēc radiatoriem nav bijis veikalos Depo Ulmaņa gatvē un Lubānas ielā.

Mazie un lētākie karsta gaisa ventilatori gan ir bijuši izpirkti veikalā K-Rauta Maskavas ielā. Savukārt «dažāda veida eļļas radiatori mums veikalā vēl ir pietiekamā daudzumā,» norādīja veikala pārstāve.

Rīgā ceturtdienas pievakarē gaisa temperatūra bija ap mīnus 18 grādiem pēc Celsija, sinpotiķi solījuši gaisa temperatūras pazemināšanos līdz pat 29 grādiem pēc Celsija.

Komentāri

Pievienot komentāru