Ražošana

Latvijai EK lauksaimniecības politikas fondiem būs jāatmaksā aptuveni 10 tūkstoši eiro

Žanete Hāka, 12.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija saskaņā ar tā saucamo grāmatojumu noskaidrošanas procedūru šodien dalībvalstīm pieprasa atmaksāt neatbilstīgi iztērētos līdzekļus kopumā 335 miljonu eiro apmērā, kas tām bija piešķirti no ES lauksaimniecības politikas fondiem.

Tomēr, tā kā dalībvalstis jau ir atmaksājušas daļu no šīs summas, šodien pieņemtā lēmuma finansiālā ietekme aptvers aptuveni 304 miljonus eiro. Šī summa jāatmaksā ES budžetā tādēļ, ka netika ievēroti ES noteikumi vai arī tika īstenotas neatbilstošas lauksaimniecības izdevumu kontroles procedūras.

Dalībvalstis ir atbildīgas par maksājumu veikšanu un izdevumu pārbaudīšanu saskaņā ar kopējo lauksaimniecības politiku (KLP), un Komisijai ir jānodrošina, ka dalībvalstis šos līdzekļus izlieto pareizi, informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Saskaņā ar jaunāko lēmumu līdzekļi tiks atgūti no 15 dalībvalstīm: Austrija, Beļģija, Čehija, Vācija, Spānija, Somija, Francija, Grieķija, Ungārija, Īrija, Luksemburga, Latvija, Nīderlande, Rumānija un Zviedrija.

Nozīmīgākās valstu individuālās korekcijas ir: 141,8 miljoni eiro Francijai par nepilnībām saistībā ar savstarpējo atbilstību, 78,8 miljoni eiro Grieķijai par nepilnībām saistībā ar maksājumtiesību piešķiršanu, 24,3 miljoni eiro Nīderlandei par nepilnībām saistībā ar ZGIS darbību, uz vietas veiktajās pārbaudēs un maksājumu un sankciju aprēķinos, 22,2 miljoni eiro Grieķijai par nepilnībām saistībā ar savstarpējo atbilstību un 17,7 miljoni eiro Francijai par nepilnībām saistībā ar augļu un dārzeņu ražotāju organizāciju atzīšanu.

Latvijai korekcija aptuveni 10 tūkstošu latu apmērā ierosināta par finanšu maksimālā apjoma pārsniegšanu.

Atbilstīgi Vispārējās tiesas spriedumam lietā T-2/11 par iepriekšēju Komisijas lēmumu Portugālei tiks atmaksāti 0,5 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru