Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc straujas izaugsmes Latvijas ekonomika sāk iztukšot nākotnes potenciālu, līdz ar to nākamā gada prioritātēm ekonomikā būtu jābūt konkrētos politiskos un praktiskos risinājumos balstītai darbinieku pieejamības veicināšanai un produktivitātes celšanai, uzskata EY partneris Baltijas valstīs Andris Lauciņš.

Pēdējo gadu ekonomiskā izaugsme ir viens no iemesliem pieaugošam darba spēka trūkumam, kas, savukārt, veicina algu pieaugumu, uzņēmējiem un valsts sektoram sacenšoties par kvalitatīviem un arvien mazāk pieejamiem speciālistiem. Tas nozīmē, ka pieaugošo izmaksu dēļ samazinās uzņēmumu konkurētspēja, proti, preces un pakalpojumi gan eksportam, gan vietējam tirgum kļūs dārgāki. Šo sakarību iespējams risināt ar prasmīga un izglītota darba spēka pieejamības veicināšanu un mērķtiecīgu produktivitātes celšanu, piemēram, ieguldot ražošanas tehnoloģijās un arvien modernākos darba procesos, piebilst eksperts.

Nerodot risinājumus šiem izaicinājumiem, Latvijas ekonomika savu izaugsmes degvielas tvertni drīz būs iztukšojusi – ekonomikai ir limits, cik tā var augt sarūkoša darba spēka un stagnējošas produktivitātes apstākļos, saka A. Lauciņš.

Papildus, ilgtspējīgai Latvijas ekonomikas izaugsmei ir kritiski svarīgi, lai uzlabotos ārējs Latvijas finanšu tirgus novērtējums, tā dalībnieki pilnvērtīgi atgrieztos starptautiskos finanšu tirgos, tai starpā atjaunojot tiešus ASV dolāru maksājumus. Pretējā gadījumā Latvija neizbēgami tiek uzskatīta par attīstītās Eiropas finanšu nomali, kas nebauda finanšu tirgu uzticību. Tas, savukārt, kavē investīcijas, paaugstina naudas resursu un transakciju cenu Latvijas uzņēmējiem un institūcijām, uzskata A. Lauciņš.

Komentāri

Pievienot komentāru