Citas ziņas

Latvijas Dizaina gada balvas finālam izvirzīti 20 darbi

Db.lv, 23.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Dizaina gada balvas finālam izvirzīti 20 darbi, informē Latvijas Dizaina centra vadītāja Dita Danosa.

Fināla žūrija izvērtējusi nominantu darbus konkursa otrajā kārtā un noteikusi labākos dizaina jomas pārstāvjus produktu, komunikācijas, vides, digitālo risinājumu un pakalpojumu dizaina kategorijās.

No 58 pieteikumiem finālā iekļuvuši 19 darbi: pieci komunikācijas, produktu un vides dizaina darbi, četri pakalpojumu dizaina darbi un viens digitālais risinājums. Katras kategorijas uzvarētājs, kā arī "Grand Prix" ieguvējs tiks paziņoti apbalvošanas ceremonijā 24.maijā plkst.19 Rīgas cirkā.

Latvijas Dizaina gada balvai kopumā tika iesniegti 127 darbi no kuriem dalībai konkursa otrajā kārtā atlases žūrija bija izvirzījusi izvirzīja 58 darbus, kurus fināla žūrijas locekļi spraigās diskusijās vērtēja, klātienē tiekoties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Radošo industriju pārstāvniecības telpās 21.maijā un 22.maijā.

Finālisti

Komunikācijas dizains

  1. Kampaņa «Riga Pride 2023 — Atplauksti». Darba autors — Artūrs Meļņiks un Māra Čaure. Darba pasūtītājs — LGBT un viņu draugu apvienība «Mozaīka».
  2. Valsts svētku komunikācijas kampaņa Rīgā. Darba autori — Kristiāna Marija Sproģe, Dārta Apsīte, Dārta Sakārne. Darba pasūtītājs — Rīgas dome.
  3. Grāmata «Kad karš kļūst personisks». Darba autors — Gatis Šulcs. Darba pasūtītājs — Juris Alberts Ulmanis.
  4. Komunikācijas kampaņa «Stils–tekstils». Darba autors — «Magic». Darba pasūtītājs — «Eco Baltia vide».
  5. Komunikācijas kampaņa «Rīgas Drosmes un prieka vasara 2023». Darba autors — Valters Kalsers un biedrība «Mākslas birojs». Darba pasūtītājs — Rīgas dome.

Produktu dizains

  1. «M–Arts» dizaina velosēdeklītis bērniem. Darba autors un pasūtītājs — Marts Erdmanis.
  2. «Gateris Works» mēbeļu kolekcija. Darba autors un pasūtītājs — «Gateris Works».
  3. Elektroskūteris «Bee Electric». Darba autors un pasūtītājs — Aldis Kalniņš.
  4. «Pre–Loved» biotekstils. Darba autors — Sarmīte Poļakova un Māra Bērziņa. Darba pasūtītājs — «Studio Sarmite».
  5. Rīgas flīžu rakstu lakatiņi. Darba autors un pasūtītājs — Karola Rubene.

Digitālo risinājumu dizains

  1. Ziedojumu platformas Ukrainas atbalstam «Stopify» risinājums. Darba autori pēc brīvprātīgas iniciatīvas — Māris Upenieks, Mārcis Miķelsons–Germs, Miks Miķelsons.

Pakalpojumu dizains

  1. Ziedojumu platforma Ukrainas atbalstam «Stopify». Darba autori pēc brīvprātīgas iniciatīvas — Māris Upenieks, Mārcis Miķelsons–Germs, Miks Miķelsons.
  2. Programma bērniem «Blēņām pa pēdām». Darba autori — «Overpriced», «Gateris Works», Ziedoņa muzejs. Darba pasūtītājs — Ziedoņa muzejs.
  3. LMA Dizaina vasaras skola «Dizaina aktīvisms: intervences eko–sociāliem izaicinājumiem». Darba autors — Rūta Jumīte un Ieva Laube. Darba pasūtītājs — Latvijas Mākslas akadēmija.
  4. Viesuļvētras simulatora atrakcija «Beat The Storm». Idejas autors — Ingus Augstkalns, projekta vadītājs — Rihards Dziedātājs, projektētājs — SIA «WeMPS», galvenais mākslinieks — Kristians Rukuts, arhitekte — Līva Kalniņa. Darba pasūtītājs — «Universe Science Park», Dānija.

Vides dizains

  1. Kafejnīca «Pitraga Pietura». Darba autors — «MADE arhitekti». Darba pasūtītājs — «Sur Mer».
  2. Rīgas cirka vēsturiskās arēnas pārbūve. Darba autors — «No Rules Just Architecture». Darba pasūtītājs — Rīgas cirks.
  3. Ekspozīcija «Kosmiskais dejotājs». Darba autors — Dace Sūna. Darba pasūtītājs — Eindhovenas Dizaina akadēmija.
  4. Dailes teātra priekšlaukums. Darba autori — «MADE arhitekti» sadarbībā ar Evelīnu Ozolu un Edgaru Zvirgzdiņu. Darba pasūtītājs — «Valsts nekustamie īpašumi» un Rīgas domes Īpašuma departaments.
  5. 18. Venēcijas arhitektūras biennāles Latvijas paviljons «T/C Latvija» Darba autori — Ernests Cerbulis, Ints Menģelis, Toms Kampars, Karola Rubene, Uldis Jaunzems–Pētersons, Austra Bērziņa un Kalvis Kidals. Darba pasūtītājs — Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Fināla žūrijas darbojās profesore komunikācijas dizainā un dizaina vadībā Regīna Hanke no Vācijas, dizainere un arhitekte, sabiedrisko attiecību un komunikācijas aģentūras "Mint List" līdzdibinātāja Marija Adzura Rosī no Itālijas, arhitekte un autore, "Jaunā Eiropas Bauhaus" eksperte Ieva Zībārte, dizainers, dizaina studijas "Associates, Partners et Sons" dibinātājs un skandu zīmola "Aretai" līdzdibinātājs Edgars Zvirgzdiņš un komunikācijas dizainere un radošā direktore Dārta Apsīte.

FOTO: Vieta pasaka priekšā 

Apvienojoties trim ģimenēm, bijušajā zivju ceha teritorijā Pitragā tapusi satikšanās vieta Pitraga...

Fināla žūrija vērtēja iesniegtos darbus atbilstoši konkursa nolikumā definētajiem vērtēšanas kritērijiem, kas ir idejas oriģinalitāte un jaunrade, problēmas nostādne un risinājumu atbilstība darba uzdevumam, koprade, ieinteresēto pušu iesaiste un sadarbība darba procesā, funkcionalitāte un tehnoloģiskais risinājums, estētika un citas pieredzes kvalitātes dimensijas, ekonomiskā nozīmība, ilgtspēja un apritīgums, sociālā nozīmība, iekļaušana, pieejamība un piekļūstamība.

Latvijas Dizaina gada balva ir augstākais apbalvojums dizaina jomā Latvijā, ko pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī veicināt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību. Latvijas Dizaina gada balva ar Kultūras ministrijas atbalstu dibināta 2017.gadā. Līdz 2025.gada maijam to organizē Latvijas Dizaina centrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izteiktu pateicību tūrisma nozares pārstāvjiem, kuri snieguši nozīmīgu ieguldījumu Latvijas tūrisma biznesa attīstībā un popularizēšanā, kā arī pārstāvējuši tūrisma nozares intereses, apbalvoti “Gada Cilvēks Tūrismā 2023” laureāti.

Balvas pasniegtas piecās kategorijās: uzņēmējs / vadītājs naktsmītņu biznesā, uzņēmējs / vadītājs tūrisma aģentūru un tūroperatoru biznesā, tūrisma informācijas centra vadītājs, uzņēmējs / vadītājs restorānu biznesā, kā arī balva par ievērojamu ieguldījumu tūrisma attīstībā. Balvas tika pasniegtas tūrisma izstādes “Balttour 2024” atklāšanas pasākumā.

Kategorijā “Uzņēmējs / vadītājs naktsmītņu biznesā” balvu ieguva “Islande Hotel” valdes priekšsēdētājs Andris Kalniņš; kategorijā “Uzņēmējs / vadītājs tūrisma aģentūru un tūroperatoru biznesā” – “Latvia Tours” direktore Ieva Keiša, savukārt apbalvojumu “Tūrisma centra vadītājs” - Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja vadītāja Sintija Pusaudze. Kategorijā “Uzņēmējs / vadītājs restorānu biznesā” balvas saņēma divi laureāti - restorāna “Max Cekot Kitchen” saimnieks un šefpavārs Maksims Cekots, kā arī restorāna “Pavāru māja” saimnieks Ēriks Dreibants. Apbalvojumu par ievērojamu ieguldījumu tūrisma attīstībā saņēma Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes profesore Dr. Maija Rozīte.

Komentāri

Pievienot komentāru