Jaunākais izdevums

Uzņēmums Renesco, kas Latvijā jau sešus gadus veic daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku renovāciju pēc ESKO modeļa, apstiprināts Energy Globe balvai par ieguldījumu ilgtspējīgā attīstībā, informē uzņēmuma pārstāvji.

Renesco realizētais padomju laiku daudzdzīvokļu dzīvojamā fonda renovācijas projekts atzīts kā labākais nacionālais ilgtspējas projekts vairāk nekā 1000 pieteikumu konkurencē no 165 valstīm. Energy Globe balvu Austrijas vēstniecība oficiāli pasniegs uzņēmuma Renesco valdes priekšsēdētājam Raivo Damkevicam jūlija sākumā.

Energy Globe ir globāla bezpeļņas organizācija, kas 30 gadus apkopo pasaules labāko praksi ekonomiskā resursu izmantošanā un veiksmīgākās iniciatīvas atjaunojamās enerģijas jomā.

Energy Globe Award žūrijas vērtējumā par Latvijas projektu minēts, ka līdz 40% pasaules enerģijas tiek patērēta ēku uzturēšanai. It īpaši būtisku ieguvumu renovācija sniedz novecojušām ēkām. Šī gada Energy Globe nacionālās balvas ieguvējs – Latvijas energoservisa uzņēmums, apliecina, ka milzīgu enerģijas ietaupījumu var panākt, vienlaicīgi uzlabojot klimatiskos apstākļus ēku iekštelpās. Turklāt tādi būvniecības resursi kā siltumsūkņi ražo tīru un atjaunojamu enerģiju un novērš CO2 izmešu veidošanos.

Organizācijas tiešsaistes datu bāzē jau brīvi pieejami aptuveni 6000 ilgtspējas projekti. Kampaņa tiek realizēta ar UNESCO patronāžu un sadarbībā ar ANO vides programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Latvijas zinātnieki ES finansētā projektā palīdzēs veicināt padomju ēku energoefektivitāti

Dienas Bizness, 29.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

RTU kopā ar sadarbības partneriem ēku saglabāšanas jomā uzsācis nozīmīgu Eiropas Savienības finansētu projektu Sunshine. Tā ietvaros Latvijas zinātnieki kopā ar atjaunošanas, energoefektivitātes un finanšu ekspertiem izveidos inovatīvu investīciju platformu padomju laikos celto ēku atjaunošanai un siltināšanai, informē Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta vadošā pētniece Marika Rošā.

Projekts paredz, ka izstrādātos finanšu un tehniskos risinājumus nākotnē izmantos ne tikai Latvijā, bet arī citās postpadomju valstīs.

Šajā projektā Latvijai uzticēta ne tikai vadošā, bet arī vienīgā šī projekta partnera loma, kas nozīmē, ka Latvija to īstenos bez citu ES valstu līdzdalības.

Projekta pamatuzdevums būs izstrādāt koncepciju ēku visaptverošas atjaunošanas projektu finansiālai dzīvotspējai Latvijā, izmantojot publisko fondu un privātā kapitāla sniegtās iespējas, vienlaikus nodrošinot augstu energoefektivitātes līmeni ēkās.

«Vairumam energoservisa uzņēmumu nav iespējas uzņemties ilgtermiņa finanšu saistības ierobežotās bilances dēļ. Tādēļ paredzēts izveidot īpaša nolūka finanšu fondu, kas sniegtu iespējas vietējām energoservisa kompānijām pārfinansēt naudas plūsmu, «pārdodot» to nākotnes izteiksmē, nevis šī brīža. Tas nozīmē pilnīgu inovatīvu pieeju padomju ēku saglabāšanas problēmas risināšanai Latvijā, ko līdz šim daļēji ierobežoja banku atturīgums finansēt energoservisa kompāniju ilgtermiņa investīciju projektus,» atzīst M. Rošā.

Komentāri

Pievienot komentāru