Enerģētika

Latvijas gāze dividendēs plāno izmaksāt 19,95 miljonus latu

Ieva Mārtiņa, 17.06.2011

Jaunākais izdevums

Latvijas gāze no 2010. gada tīrās peļņas dividendēs akcionāriem plāno izmaksāt 19,95 miljonus latu, kas ir 0,5 lati par vienu akciju.

Par to liecina Latvijas gāzes akcionāru sapulces, kas paredzēta šogad 1. jūlijā, lēmumu projekts. Latvijas gāze 2010. gadā strādājusi ar 26,466 miljonu latu tīro peļņu, no kuras 1,544 miljoni latu ir sadalei nepieejamā peļņas daļa, bet 4,97 miljonus latu paredzēts iekļaut Latvijas gāzes statūtos paredzētajos fondos (rezervēs).

Latvijas gāzes lielākie akcionāri ir E.ON Ruhrgas International (47,2%), kas tādējādi dividendēs varētu saņemt 9,42 miljonus latu, Gazprom (34%), kas dividendēs varētu saņemt 6,78 miljonus latu un Itera Latvija, kas par 16% Latvijas gāzes akcijām dividendēs varētu saņemt 3,19 miljonus latu.

Latvijas gāzes kopējais akciju skaits ir 39,9 miljoni akciju, no kurām publiskā apgrozībā atrodas 25,33 miljoni akciju. Šobrīd Latvijas gāzes akciju cena biržā ir 6,4 – 6,6 lati par vienu akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Pērn Rīgas biržā lielākās dividendes akcionāriem ir maksājusi kažokzvēru audzētava Grobiņa

NOZARE.LV, 02.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Rīgas biržā lielākās dividendes par 2012.gadu saviem akcionāriem ir maksājusi kažokzvēru audzētava AS Grobiņa, liecina biržas NASDAQ OMX Riga informācija.

Grobiņa saviem akcionāriem dividendēs izmaksājusi 0,60 latus (0,85 eiro) par akciju.

Otrajā vietā pēc izmaksātajām dividendēm ir AS Latvijas Gāze, kas akcionāriem pērn izmaksājusi 0,50 latus (0,71 eiro) par akciju, bet trešajā vietā ir zāļu ražotāja AS Olainfarm, kas pērn akcionāriem dividendēs izmaksājusi 0,107 latus (0,15 eiro) par akciju.

Dividendes saviem akcionāriem pērn no Rīgas biržā kotētajiem uzņēmumiem ir maksājusi arī AS Siguldas CMAS - 0,10 latus (0,14 eiro) par akciju, AS Kurzemes CMAS - 0,06 latus (0,09 eiro) par akciju, AS Valmieras stikla šķiedra, kas akcionāriem dividendēs izmaksājusi 0,046 latus (0,07 eiro) par akciju, un AS Rīgas kuģu būvētava, kas akcionāriem izmaksājusi 0,01 latu (0,014 eiro) par akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas Gāzes akcionāri atbalsta jaunas kompānijas izveidi, nododot tai pārvades un uzglabāšanas sistēmas aktīvus

LETA, 02.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Gāze akcionāri šodien ārkārtas sapulcē atbalstīja uzņēmuma reorganizāciju, izveidojot jaunu kompāniju un nododot tai pārvades un uzglabāšanas sistēmas aktīvus.

Lēmums atbalstīts ar 99,98% no akcionāru sapulcē klātesošo balsīm. Savukārt 0,01% balsu bija pret, bet vēl 0,01% balsu netika nodots.

Sapulcē akcionāriem bija arī iespēja iztaujāt Latvijas Gāzes vadību, ko vairāki mazākuma akcionāri arī izmantoja.

Jautājumi bija saistīti ar Latvijas Gāzes sadalīšanas struktūru, īpašumtiesībām abos uzņēmumos, kompensācijas apmēru, ja akcionārs nevēlas būt par jaundibināmā uzņēmuma dalībnieku, kā arī tika taujāts pēc padoma, kā labāk rīkoties - balsot par vai pret.

Atsevišķi mazākuma akcionāri arī pauda kritiku par to, ka nav skaidrības par to, kāds kompensācijas apmērs pienāksies dalībniekiem, kuri nevēlas saglabāt akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: A/s Latvijas gāze pirkšanai jābūt nopietniem argumentiem

Līva Melbārzde
, DB galvenā redaktora vietniece
 / Twitter: @LivaMel, 14.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja valsts pirktu a/s Latvijas gāze akcijas, tad primāri jāsaprot, kāds ir šī darījuma mērķis un ko valsts no šī aktīva grib, pretējā gadījumā pieņemt izsvērtu lēmumu nav iespējams.

Tā nu ir sanācis, ka uz politisko lielvaru saspīlējuma fona Latvijai jāatrisina vēl kāds svarīgs jautājums, kura ietekme pārsniedz Latvijas nacionālās robežas. Proti, jau pirms kāda laika a/s Latvijas gāze vācu akcionārs E. ON paziņoja, ka savas kapitāldaļas – kopskaitā 47,2% – Latvijas gāzē pārdod un no Baltijas reģiona aiziet. Iemesli šādai rīcībai meklējami

E. ON kopējās stratēģijas maiņā – Eiropas gāzes tirgus palicis tik regulēts, ka šim uzņēmumam vairs nav interesants un nes zaudējumus, līdz ar to tas meklē iespējas jaunos tirgos, kurus vēl nav skārušas Briseles idejas. 50% Latvijas gāze akciju pieder diviem Krievijas energogigantiem – Gazprom un Rosņeftj, kurš savukārt kontrolē kompāniju Itera Latvija. Pašlaik Brisele jau ir izdarījusi daudz, lai neļautu Gazprom un citām gāzes piegādes kompānijām vēl vairāk palielināt savu ietekmi Eiropas energouzņēmumos, līdz ar to pie pašreizējās Eiropas enerģētikas politikas (jautājums gan, cik ilgi tā ģeopolitisko vētru ietekmē paliks līdzšinējā formā?) ir apšaubāms, ka pārdodamās E. ON akcijas varētu tiešā veidā nonākt Gazprom rokās. Kādi pircēji tad vēl Latvijas gāzes uzņēmuma akcijām paliek? Kaut kādi Rietumu ar enerģētikas sektoru saistīti investori, kas nav pārāk cerīgi, jo Latvijas tirgus ir pārāk mazs, lai tiem liktos perspektīvs; investīciju vai pensiju fondi un Latvijas valsts, kam pēc dažu avotu teiktā ir pirmpirkuma tiesības uz Latvijas gāzes akcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apturēs tirdzniecību ar Latvijas gāzes akcijām

Žanete Hāka, 01.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 5. jūlijā uz kārtējās akcionāru sapulces laiku tiks apturēta tirdzniecība ar AS Latvijas gāze akcijām, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Tirdzniecību apturēs, pamatojoties uz AS Latvijas gāze iesniegumu, kurā uzņēmums lūdz biržu apturēt tirdzniecību uz kārtējās akcionāru sapulces laiku saistībā ar to, ka sapulcē ir paredzēts izskatīt būtiskus jautājumus.

Tirdzniecība tiks apturēta, sākot ar akcionāru sapulces sākumu plkst.9.

Tirdzniecība ar Latvijas gāzes akcijām tiks atjaunota nekavējoties pēc kārtējās akcionāru sapulces lēmumu iesniegšanas ar biržas informācijas sistēmas starpniecību.

Db.lv jau rakstīja, ka A/s Latvijas gāze akcionāriem no pagājušā gada peļņas dividendēs plāno izmaksāt 19,95 miljonus latu jeb 50 santīmus uz vienu kompānijas akciju, liecina uzņēmuma paziņojums NASDAQ OMX Riga biržai. Vēl vairāk nekā 1,4 miljonus latu plānots iekļaut uzņēmuma rezervēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmumu akciju īpašniekus brīdina par iespējamu krāpšanas mēģinājumu

Žanete Hāka, 05.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) redzeslokā nonākusi persona, kura, iespējams, veic akciju izkrāpšanu no biržā NASDAQ OMX Riga tirgotu uzņēmumu akciju īpašniekiem, kuri savas akcijas nav dereģistrējuši un kuriem tās aizvien glabājas Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) Sākotnēja reģistrā, piedāvājot no šāda īpašnieka atpirkt akcijas par krietni zemāku cenu nekā to tirgus vērtība, informē FKTK.

FKTK brīdina par šādu iespējamo krāpšanas shēmu un aicina uzņēmumu akciju īpašniekus īpaši uzmanīgi izvērtēt šādus akciju pārdošanas piedāvājumus, pirms tam noskaidrojot attiecīgās akciju sabiedrības akcijas cenu biržā. Turklāt, ja akcijas tiek turētas LCD kārtotajā Sākotnējā reģistrā, akciju īpašniekam vajadzētu pārliecināties, vai par viņam piederošajām akcijām nav uzkrātas uzņēmuma maksātās dividendes.

Iespējamais krāpnieks, visticamāk, mēģina izmantot akcionāru nezināšanu par faktisko akciju tirgus vērtību un noklusēt faktu, ka par akcijām ir uzkrājušās dividendes, mēģinot ar dažādiem argumentiem pārliecināt par akciju pārdošanu, piedāvājot samaksāt ievērojami zemāku cenu nekā to tirgus vērtība biržā. Informācija par uzņēmumu akciju cenām un iepriekš maksātajām dividendēm ir publiski pieejama NASDAQ OMX Riga mājas lapā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Viedoklis: Ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā: vakar, šodien, rīt

Latvijas Bankas ekonomiste Linda Vecgaile, 19.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2000. gada Latvija ir uzkrājusi ārvalstu tiešās investīcijas (ĀTI) 14 miljardu eiro vērtībā, kas ir 54.3% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Rēķinot uz vienu iedzīvotāju, ĀTI Latvijā veido ap 6 tūkst. eiro, bet Eiropas Savienībā (ES) vidēji – aptuveni 23 tūkst. eiro, Lietuvā ap 4 tūkst. eiro un Igaunijā – ap 12 tūkst. eiro uz vienu iedzīvotāju. Tātad Latvijā ĀTI līmenis uz vienu iedzīvotāju nav salīdzinoši liels, zinot ES vidējo un kaimiņvalsts Igaunijas rādītāju.

Straujš ĀTI pieaugums bija 2004.-2007. gadā, kad Latvija pievienojās ES. Savukārt ekonomikas krīzes posmā ĀTI atlikums saglabājās gandrīz nemainīgā līmenī. Tas vērtējams pat pozitīvi, jo grūtību apstākļos ĀTI neaizplūda.

Sākot ar 2011. gadu, ekonomikai atkopjoties, arī ĀTI ieplūdes turpinājās. ĀTI atlikums ik gadu palielinājās par vidēji 10%. Kā izņēmums minams pērnais gads, kad ĀTI atlikums, lai gan minimāli, bet, salīdzinot ar 2015. gadu, saruka par 0.6%. ĀTI pērn samazinājās galvenokārt finanšu sektora dēļ, kas saistīts ar AS «Swedbank» grupas kapitāla optimizāciju (citiem vārdiem sakot, darbības izmaksu samazināšanu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas investīciju kompānija "Infortar" dividendēs par pagājušo gadu izmaksās rekordlielu summu - 61 miljonu eiro jeb trīs eiro par akciju, liecina kompānijas sniegtā informācija Tallinas biržai.

"Infortar" aktīvu vērtība pērn pieauga līdz 1,46 miljardiem eiro, ieņēmumi sasniedza 1,085 miljardus eiro un peļņa bija 294 miljoni eiro, tādējādi biznesa apmēra dubultošanās un tīrās peļņas trīskāršošanās ļauj uzņēmuma valdei ierosināt izmaksāt rekordlielas dividendes.

Investīciju kompānijas valdes priekšsēdētājs Ains Hanšmits uzsvēra, ka galvenais veiksmīgā snieguma dzinējspēks ir pārrobežu izaugsme, arvien jaunas investīcijas paplašināšanā un grupas uzņēmumu spēja pielāgoties.

Hanšmits teica, ka valde ierosina vairāk nekā 5200 "Infortar" akcionāru izmaksāt vienas no Tallinas biržas vēsturē lielākajām dividendēm. Dividendes par 2023.gadu plānots izmaksāt divās daļās - vienu līdz jūnijam un otru daļu - decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ienesīgākās dividendes maksājošās Baltijas kompānijas

Žanete Hāka, 08.01.2016

SAF Tehnika

Kompānijas ienākumi pēdējo 3 gadu laikā nav būtiski pieauguši, bet tā ir ļoti uzlabojusi savu efektivitāti. Vēl 2014. fiskālajā gadā kompānijas neto peļņa sasniedza vien 0,04 miljonus eiro, bet jau šajā fiskalajā gadā, kas noslēdzās jūnijā, neto peļņa pieauga līdz 1,22 miljoniem, kas atļāva kompānijai palielināt dividendi no 0,04 eiro par akciju 2014. gadā uz 0,34 eiro 2015. gadā. Ņemot vērā, ka kompānijas akcijas cena šobrīd ir 3,14 eiro, tad 0,34 eiro liela dividende reprezentē 10,66% lielu ienākumu tikai no akcijas iegādes. Pateicoties daudz labākai efektivitātei un kompānijas biznesa modelim, kas neprasa lielas investīcijas un līdz ar to arī paaugstinātas izmaksas, SAF Tehnika ir ļoti pievilcīgs investīcijas avots.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) pēdējo lēmumu samazināt galveno depozītu likmi par papildus 10 bāzes punktiem līdz mīnus 0,3%, depozīti eirozonā un līdz ar to arī Baltijā nenes gandrīz nekādu peļņu, tāpēc ir nepieciešams atrast alternatīvu šim ieguldījumam, saka LHV jaunākais analītiķis Mareks Rudovičs.

Viena iespēja ir investēt obligācijās, bet vēl viena iespēja ir investēt Baltijas kompānijās, kas izmaksā dividendes.

Protams argumentēt var, ka gandrīz jebkura kompānija pasaulē izmaksā dividendes un investīcijas akciju tirgum ir pakļautas daudz lielākam riskam, bet varbūt šīs risks nav tik liels cik patiesībā liekas. Baltijas kompānijas ir salīdzinoši nenovērtētas attiecībā pret ASV un pārējām eirozonas kompānijām, kā arī Baltijas kompānijas dividendēs izmaksā lielu daļu no to peļņas, it īpaši komunālo pakalpojumu kompānijas, kā Latvijas Gāze un Tallinna Vesi.

Tāpēc eksperts apkopojis datus par Baltijas kompānijām, kuras varētu kalpot kā relatīvi drošs investīcijas avots un kā labs alternatīvs depozītam, jo nedrīkst aizmirst, ka ilgtermiņā akciju tirgus kāpj uz augšu un ilgtermiņa investēšana (laika diversifikācija) kompānijās ar labu biznesa plānu būtiski samazina investīcijas risku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pievilcīgākie dividenžu maksātāji Baltijā

Žanete Hāka, 15.10.2013

7. Olainfarm

Dividendes ienesīgums: 3,1%

Dividendes lielums: 0,15 lati

Akcijas cena: 4,80 lati

P/E rādītājs: 5,78

Olainfarm ir viens no Baltijas lielākajiem farmaceitisko vielu ražotājiem un šobrīd ražo 78 dažādus medikamentus un 35 dažādas aktīvās farmaceitiskas vielas un ķīmiskās vielas. Uzņēmuma tirgus vērtība ir 68,2 miljoni latu un tiek prognozēts, ka uzņēmums saviem akcionāriem izmaksās lielākas dividendes nekā pērn. Papildus potenciālam kapitāla pieaugumam (akcijas vēl nesen tirgojās krietni virs 5 laturobežas), uzņēmums turpina izmaksāt daļu peļņas dividendēs un dividenžu apjoms katru gadu tiek palielināts.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NASDAQ OMX Baltijas biržās atrodami uzņēmumi, kuru akcijas cena ne tikai pieaug, bet tie arī maksā vērā ņemamas dividendes.

Investīciju pārvaldes akciju sabiedrības Finasta Asset Management eksperti apkopojuši Baltijas Oficiālā saraksta uzņēmumus, kas maksā dividendes ar vismaz 3% ienesīgumu un kuru kapitalizācija pārsniedz 10 miljonus eiro. No saraksta tika izslēgti uzņēmumi, kas prognozē zaudējumus vai nespēj uzturēt dividenžu maksāšanas tempu. Tāpat netika ņemti vērā uzņēmumi, kuri dividendēs maksā vairāk par 80% no ienākumiem. Sarakstā iekļautie uzņēmumi vismaz 20% ienākumu iegulda akciju atpirkšanā vai izaugsmē un izmaksā dividendes regulāri.

Kopumā tika izveidots saraksts ar septiņiem uzņēmumiem no Baltijas Oficiālā saraksta, kas atbilda minētajiem kritērijiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Atjauno tirdzniecību ar Latvijas Gāzes akcijām

Žanete Hāka, 04.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NASDAQ OMX Riga valde piektdien nolēma nekavējoties atjaunot tirdzniecību, atsākot automātisko uzdevumu savietošanu ar AS Latvijas Gāze akcijām, liecina paziņojums biržā.

Tirdzniecība ar AS Latvijas Gāze akcijām tika apturēta ceturtdien, pamatojoties uz uzņēmuma iesniegumu, kurā sabiedrība lūdza biržu apturēt tirdzniecību uz kārtējās akcionāru sapulces laiku.

Db.lv jau rakstīja, ka AS Latvijas Gāze akcionāru sapulcē nolemts maksāt dividendes 0,72 eiro par akciju.

Kopumā dividenžu izmaksai tiks atvēlēti 28,7 miljoni eiro. Savukārt 876 tūkstošus eiro tiks iekļauti AS Latvijas Gāze statūtos paredzētajos fondos (rezervēs).

Kopējā AS Latvijas Gāze peļņa pērn bija 32 miljoni eiro, no kuriem 2,5 miljoni eiro ir sadalei nepieejamā peļņas daļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas Gāze nākamnedēļ, 4. jūlijā, akcionāru sapulcē lems par 2013. gada peļņas daļas 28 728 000 eiro apmērā izmaksu dividendēs, liecina uzņēmuma sagatavotie akcionāru sapulces lēmuma projekti, kas iesniegti biržā NASDAQ OMX Riga.

Latvijas Gāzes kārtējā akcionāru sapulcē plānots apstiprināt sabiedrības 2013.gada peļņu 32 150 519 eiro apmērā, tajā skaitā sadalei nepieejamo peļņas daļu 2 546 017 eiro apmērā.

2013.gada sadalāmo peļņas daļu plānots sadalīt attiecīgi - 28 728 000 eiro izmaksāt akcionāriem dividendēs, bet 876 502 eiro iekļaut uzņēmuma statūtos paredzētajos fondos (rezervēs).

Tāpat akcionāru sapulcē plānots ievēlēt zvērinātu revidentu komercsabiedrību "PricewaterhouseCoopers" par "Latvijas Gāzes" 2014.gada pārskata, ziņojuma, grāmatvedības un finansiāli saimnieciskās darbības revidentu, nosakot atlīdzību saskaņā ar slēgtajā cenu aptaujā saņemto konfidenciālo piedāvājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Savickis: Pēc Latvijas Gāzes sadalīšanas celsies dabasgāzes tarifi

LETA, 22.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Latvijas dabasgāzes apgādes kompānijas Latvijas Gāze (LG) sadalīšanas dabasgāzes tarifi celsies neizbēgami, šorīt intervijā LNT raidījumā 900 sekundes teica LG padomes priekšsēdētāja vietnieks un 16% LG akciju īpašnieka Itera Latvija vadītājs Juris Savickis.

Viņaprāt, patērētajiem LG sadalīšana nebūs labvēlīga. «Tarifi celsies neizbēgami, jo regulatoram tos nāksies paaugstināt,» sacīja Savickis, skaidrojot, ka LG sadalīšanā izveidojušajām kompānijām būs jāstrādā ar peļņu.

Savickis arī pauda, ka valstij būtu jāiegādājas no LG nodalītā jaunā kompānija, kurai tiks nodoti pārvades un uzglabāšanas sistēmas aktīvi. Pēc viņa teiktā, maģistrālie gāzes vadi un Inčukalns ir stratēģiski svarīgi objekti, kuriem jābūt valsts īpašumā. Tajā pašā laikā, Savickis vērsa uzmanību uz to, ka valsts ne vienmēr ir labākais uzņēmumu apsaimniekotājs.

Viņš arī pieļāva, ka Gazprom un Itera Latvija nepārdos LG akcijas un turpinās būt kā finanšu investors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir dažādi uzkrāšanas veidi. Viens no tādiem ir ieguldīt līdzekļus uzņēmumu akcijās. Izplatītākais ieguldījuma veids uzņēmumu akcijās ir, pērkot un pārdodot publiski kotētu uzņēmumu akcijas biržā. Latvijā šo ieguldījuma veidu piedāvā Nasdaq Riga.

Šis apskats ir veidots, lai aplūkotu Nasdaq Riga (turpmāk tekstā Rīgas birža) piedāvāto Latvijas publiski kotēto uzņēmumu akciju cenu izmaiņas un veiktu analīzi par cenu svārstībām un iespējamām izmaiņām nākotnē.

Rīgas birža nav atrauta no kopējās pasaules ekonomikas, tādēļ pievienoju S&P 500 indeksu. S&P 500 indekss ietver kompānijas ar lielāko kapacitāti, ko tirgo Amerikas vērtspapīru tirgū. Atļaušos turpmāk tekstā šo indeksu asociēt ar pasaules kopējo akciju cenu indeksu par 2018. gadu un pēdējiem 11 gadiem.

(Avots: tradingview.com)

Ja aplūkojam indeksus 11 gadu garumā, tie ir iepriecinoši. Rīgas biržas izaugsme ir 56%, S&P 500 izaugsme - 76%. Pa vidu šim periodam, ar zemāko punktu 2009. gada martā, bija 2008.-2009. gada pasaules ekonomiskā krīze. Kopš 2009. gada marta zemākā punkta, kopējais indekss pasaulē līdz šā gada vidum, kad tika sasniegts maksimums, izauga par 437%, Latvijā 443%. Izaugsme iespaidīga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investors: Arī nākamgad Baltijā varēs atrast ļoti pievilcīgas investīcijas

Jānis Šķupelis, 30.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz drūmo fonu, arī nākamgad Baltijā varēs atrast ļoti pievilcīgas investīcijas

Šogad cenu tendences Baltijas biržās krietni izteiktāk nekā citus gadus ietekmēja Krievijas faktors. Krievijas rubļa vērtībai strauji ceļojot lejup, ārzemnieku produkcija šajā valsī vietējiem patērētājiem kļūst arvien dārgāka. Tāpat paredzams, ka dažādu problēmu kopums Krievijas tautsaimniecību nākamgad, visticamāk, ievedīs recesijā, kurai sekos vēl tālāka šīs valsts iedzīvotāju pirktspējas samazināšanās. Krievijas tirgus ir liels un ļoti nozīmīgs arī daudzām Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kompānijām, kuru peļņa un ieņēmumi nu ir apdraudēti. To izjūt, piemēram, tādi uzņēmumi kā Grindeks un Olainfarm, kuru akciju cenas šobrīd noteikti būtu augstākas, ja nebūtu aktuāls rubļa cenas kritums un sankcijas pret Krieviju. Valdot šādam fonam, kopējā Baltic Benchmark indeksa cena kopš šā gada sākuma sarukusi par 6,8% (pagājušogad tas auga par 11,2%). NASDAQ OMX Riga indeksa vērtība šajā laika posmā sarukusi vēl straujāk – par 10%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Latvijas gāze dividendēs plāno izmaksāt 50 santīmus uz akciju

Mārtiņš Apinis, 21.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas gāze akcionāriem no pagājušā gada peļņas dividendēs plāno izmaksāt 19,95 miljonus latu jeb 50 santīmus uz vienu kompānijas akciju, liecina uzņēmuma paziņojums NASDAQ OMX Riga biržai. Vēl vairāk nekā 1,4 miljonus latu plānots iekļaut uzņēmuma rezervēs.

Šādu lēmumu iecerēts izskatīt uzņēmuma akcionāru pilnsapulcē, kura plānota 5. jūlijā. Gadījumā, ja akcionāri lēmumu par dividenžu izmaksu akceptēs un, ticamākais, ka tā arī notiks, plānotais dividenžu izmaksas datums ir šā gada 25. jūlijs.

Pērn uzņēmuma akcionāri dividendēs saņēma 60 santīmus par akciju, bet 2011. gadā no iepriekšējā gada peļņas dividendēs tika izmaksāti 50 santīmi uz vērtspapīru.

Uzņēmuma akcijas cena biržā pēdējā pusgada laikā ir palielinājusies par deviņiem procentiem līdz 6,67 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijas Gāzes akcionāri atbalsta sadales sistēmas operatora izveidi reorganizācijas ceļā

Dienas Bizness, 16.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabasgāzes kompānijas AS Latvijas gāze akcionāri piektdien atbalstīja sadales sistēmas operatora izveidi reorganizācijas ceļā (valdošais uzņēmums - tirgotājs; atkarīgā sabiedrība - sadales sistēmas operators), liecina kompānijas paziņojums biržai Nasdaq Riga.

Nolemts arī ievēlēt zvērinātu revidentu SIA Grant Thornton Baltic reorganizācijas lēmuma pārbaudei, nosakot atalgojumu līgumā līdz 20 000 eiro, neieskaitot PVN. Tāpat arī uzdot kompānijas valdei veikt nepieciešamās darbības un sagatavot dokumentu projektus lēmuma pieņemšanai par Latvijas Gāzes sadalīšanu.

Tāpat akcionāru sapulcē nolemts dividendēs no pagājušajā gadā Latvijas Gāzes gūtās peļņas izmaksāt 37,107 miljonus eiro jeb 0,93 eiro par akciju. Savukārt pārējo sadalei pieejamo Latvijas Gāzes peļņas daļu 398 757 eiro apmērā nolemts ieskaitīt kompānijas nesadalītajā peļņā.

Dabasgāzes kompānijas akcionāri arī pieņēma zināšanai valdes, padomes, korporatīvās pārvaldības un zvērināta revidenta ziņojumu, apstiprināja 2016.gada pārskatu, ievēlēja revidentu 2017.gada pārskatu revīzijai, kā arī nolēma izmaksāt uzņēmuma padomes locekļiem vienreizēju piemaksu par 2016.gada darbības rezultātiem sešu ikmēneša atalgojumu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Gāze dividendēs maksās 0,72 eiro par akciju

Žanete Hāka, 04.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Gāze akcionāru sapulcē nolemts maksāt dividendes 0,72 eiro par akciju, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Kopumā dividenžu izmaksai tiks atvēlēti 28,7 miljoni eiro. Savukārt 876 tūkstošus eiro tiks iekļauti AS Latvijas Gāze statūtos paredzētajos fondos (rezervēs).

Kopējā AS Latvijas Gāze peļņa pērn bija 32 miljoni eiro, no kuriem 2,5 miljoni eiro ir sadalei nepieejamā peļņas daļa.

Jau ziņots, ka Latvijas Gāzes peļņa pērn bija 32,2 miljoni eiro, kas ir par 1,3% mazāka nekā 2012.gadā, kad peļņa bija 32,6 miljoni eiro, liecina biržā NASDAQ OMX Riga publicētais gāzes koncerna auditēts 2013.gada finanšu pārskats.

Kompānijas neto rentabilitāte 2013.gadā bija 5,6%, bet 2012.gadā - 5,4%.

Lielākais Latvijas Gāzes akcionārs ir Vācijas E.ON Ruhrgas International GmbH, kurai pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai Gazprom, bet 16% - SIA Itera Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Reizniece – Ozola: Būtu prātīgi, ja valsts kļūtu par gāzes infrastruktūras uzņēmuma īpašnieci

Dienas Bizness, 14.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts būtu vislabākais partneris tiem, kas Latvijā gribētu gāzi tirgot. Mazāk būtu bažu, ka šajā procesā varētu tikt piesaistīts kāds negodprātīgs investors, kura galvenais mērķis būtu tikai pelnīt. Bet ļoti svarīgs jautājums arī, lai mums ir spēcīgs regulators. No tā godprātības un profesionalitātes ļoti lielā mērā būs atkarīgs, kā turpmāk strādās gāzes tirgus. Ministri mainās, politiskie spēki mainās, to nodomi mainās, bet es redzu, ka regulatoram būtu jābūt tam atbalsta punktam, kas notur valsts un patērētāju kanti arī ilgtermiņā, intervijā laikrakstam Diena pirmdien saka ekonomikas ministre Dana Reizniece – Ozola.

Fragments no intervijas

Tas, kas cilvēkus satrauc, – vai saistībā ar tirgus liberalizāciju neaugs maksa par gāzi. Jo viena uzņēmuma vietā būs divi, katrs no tiem gribēs pelnīt. Atceramies, ka pēc elektrības tirgus atvēršanas rēķini auga.

Starp elektrības un gāzes tirgu ir ļoti liela atšķirība. Jo pirms elektrības tirgus atvēršanas valsts daļēji apmaksāja iedzīvotāju un uzņēmēju rēķinus, kompensējot reālās izmaksas. Kad noņēma valsts dotāciju, rēķini ievērojami auga. Gāzes situācijā ir citādi – valsts neko nepiemaksā. Cilvēki par gāzi Latvijā diemžēl maksā vairāk nekā kaimiņvalstīs un tajās Eiropas Savienības valstīs, kurās ir brīvs tirgus šajā jomā un pieejamas alternatīvas piegādes. Pēc Lietuvas piemēra redzam – kamēr bija tikai viens piegādātājs, tas turēja milzu cenu – lietuvieši par gāzi Gazprom maksāja par 20% vairāk nekā mēs Latvijā. Taču, kad sāka strādāt Klaipēdas terminālis un bija pat vēl tikai teorētiskas iespējas alternatīvas gāzes piegādei, Gazprom savu cenu samazināja, un šobrīd lietuvieši maksā par 20% lētāk. Protams, rēķinā, ko saņem patērētājs, ir ne tikai gāze, arī infrastruktūras izmaksas ir svarīgas, tāpat nodokļi. Taču infrastruktūras uzņēmuma pakalpojumu cenas arī turpmāk būs valsts regulētas. Brīva konkurence būs tikai starp gāzes pārdevējiem. Skaidrs – ja būs pieprasījums, mums gāzi pārdos; nevajag baidīt Latvijas sabiedrību, ka tāpēc vien, ka atveram tirgu, mums pēkšņi varētu pārtrūkt piegādes. Protams, kamēr ir monopoltiesības, piegādātājs var uzlikt, kādu cenu grib, un tā ir lielāka, nekā gāze maksā tirgū, bet līdz ar tirgus atvēršanu klientus nevienam neatņem – ja spēs piedāvāt labāku cenu nekā citi, pircēji būs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Baltijas biržu investoriem smagi zaudējumi, cer uz dividendēm

Elīza Grīnberga, speciāli DB, 11.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq Baltijas akciju tirgos iekļauto uzņēmumu vērtspapīru cenas aizvadītajā gadā piedzīvojušas smagu kritumu, tam sasniedzot pat vairākus desmitus procentu, taču šogad varētu atgūties, un vairākas kompānijas investorus varētu iepriecināt ar dividendēm, norāda tirgus eksperti.

Baltijas biržu investori ar savu ieguldījumu rezultātiem aizvadītajā gadā diez vai ir apmierināti, jo lielākā daļa Oficiālajā sarakstā kotēto uzņēmumu akciju cenu izmaiņu ir sarkanajā teritorijā, turklāt ne viens vien uzņēmums zaudējis vērtību vairāku desmitu procentu apmērā. Kritumu izraisīja globālais negatīvais fons, taču savu artavu deva arī atsevišķu uzņēmumu darbības negatīvie līkloči. Šajā gadā pagaidām strauja cenu izaugsme netiek prognozēta, ņemot vērā, ka pasaules tirgos pastāv vairāki būtiski faktori, kas var ietekmēt starptautisko vērtspapīru cenu, un tas ietekmēs arī vietējo investoru noskaņojumu.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Aprēķināts, cik investors varētu nopelnīt no dividendēm, ieguldot Baltijas akcijās

Jānis Šķupelis, 30.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Joprojām salīdzinoši maz apspriesta tēma ir peļņas gūšana Baltijas akciju tirgū. Valdot šādām fonam, Rīgā esošais finanšu pētniecības centrs CE Services, aktīvu pārvaldes kompānija Herens Quality Asset Management un Banku augstskola uz pārējo fona izcēluši Baltijas biržas labākos uzņēmumus.

CE Services skaidro, ka tie tikuši novērtēti atbilstoši izstrādātai finanšu pētīšanas metodoloģijai, analizējot uzņēmuma pašreizējo un vēsturisko attīstību.

Baltijā par uzvarētāju šogad kļuvis Igaunijas mazumtirdzniecības veikalu holdings – Tallinna Kaubamaja. «Uzņēmuma biznesa virzieni ir diversificēti, jo tas nodarbojas ne tikai ar pārtikas mazumtirdzniecību (viens no lielākajiem veikalu tīkliem Igaunijā - Selver), bet ir arī oficiālais KIA automašīnu izplatītājs Baltijā. Tāpat uzņēmumam pieder apavu veikalu tīkls ABC King. Tallinna Kaubamaja sasniedzis šo rezultātu pateicoties spēcīgajai bilancei, pieaugošai peļņai un rentabilitātei. Šos rādītājus uzņēmums sasniedza, pateicoties gan efektivitātes uzlabošanai, gan labvēlīgajai makroekonomiskajai situācijai Baltijas valstīs,» norāda pētījuma autori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvijas gāze" (LG) pieļauj iespēju tai piederošās dabasgāzes sistēmas operatora AS "Gaso" akcijas nodot jaundibināmai kompānijai, liecina kompānijas paziņojums biržai "Nasdaq Riga".

"Latvijas gāzes" akcionāru kārtējā sapulcē, kas notiks 2022.gada 27.jūnijā, kompānijas valdei plānots uzdot sākt reorganizāciju nodalīšanas ceļā, nododot daļu no tai piederošās mantas, proti, 39 900 000 "Gaso" akciju, kas veido 100% no tās pamatkapitāla, jaundibināmai sabiedrībai.

Reorganizācijas rezultāta visi "Latvijas gāzes" akcionāri kļūtu par jaundibināmās kompānijas akcionāriem proporcionāli to līdzdalībai "Latvijas gāzē".

Vai arī "Latvijas gāzes" valdei plānots uzdot sākt kompānijas pamatkapitāla samazināšanu, kā rezultātā kompānijas akcionāri kā samaksu par nodotajām akcijām saņemtu "Latvijas gāzei" piederošās "Gaso" akcijas proporcionāli akcionāru līdzdalībai "Latvijas gāzes" pamatkapitālā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts drošības dienests (VDD) sācis pārbaudi, lai izvērtētu, vai "Latvijas Gāzes" akcionāru lēmums izmaksāt dividendes vienam no īpašniekiem SIA "Itera Latvija" atbilst Krievijai noteikto sankciju regulējumam, 26.jūlijā vēstīja "TV3 Ziņas".

"Ir aizliegts tieši vai netieši darīt pieejamus finanšu līdzekļus vai saimnieciskos resursus Eiropas Savienības sankcijām pakļautām personām vai uzņēmumiem. Par darbībām, kuri rezultātā finanšu līdzekļi vai saimnieciskie resursi nonāk sankcijām pakļautas fiziskas vai juridiskas personas rīcībā, Latvijā draud kriminālatbildība," raidījumam norādījis VDD.

VDD pašlaik plašākus komentārus par pārbaudi nesniedz. Savukārt "Latvijas Gāze" norādījusi, ka nekādus likumus nepārkāpjot.

"Latvijas gāze" koncerna neto apgrozījums pērn bija 689,752 miljoni eiro, kas ir par 31,3% vairāk nekā 2021.gadā, bet koncerna neto peļņa pieauga 12,1 reizi - līdz 39,073 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas Gāze padomes sēdē ievēlēts jauns valdes loceklis un valdes priekšsēdētāja vietnieks Sebastians Grēblinghofs, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Jaunais valdes loceklis stāsies Mario Nullmeiera vietā. Savu trīs gadu pilnvaru termiņu valdē Sebastians Grēblinghofs uzsāks 2016. gada 1. septembrī.

Kompānijas akcionāru sapulcē nolemts apstiprināt akciju sabiedrības 2015.gada tīro peļņu 33 311 640, tajā skaitā, sadalei pieejamā peļņas daļa ir 30 516 717 eiro.

Nolemts, ka 30 324 000 eiro jeb 0,76 eiro uz katru akciju tiks izmaksāti akcionāriem dividendēs, nosakot par dividenžu aprēķina datumu 2016.gada 15.jūliju un par dividenžu maksājuma datumu 2016.gada 22.jūliju.

2 987 640 eiro plānots iekļaut AS Latvijas Gāze nesadalītajā peļņā.

Tāpat nolemts izmaksāt vienreizējo piemaksu par 2015.gada darba rezultātiem akciju sabiedrības padomes locekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas gāze dividendēs maksās 50 santīmus par akciju

Žanete Hāka, 05.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas gāze akcionāru sapulcē nolemts 19,95 miljonus latu lielu peļņas daļu izmaksāt dividendēs, liecina NASDAQ OMX Riga publicētie sapulces lēmumi.

Tādējādi par akciju tiks maksāti 50 santīmi.

Kopumā Latvijas gāze pērn nopelnīja 22,9 miljonus latu. Sadalei nepieejamā peļņas daļa ir 1,59 miljoni latu, savukārt 1,4 miljonus latu no sadalāmās peļņas daļas nolemts iekļaut rezervēs.

Ņemot vērā padomes locekļu Pētera Klingenbergera un Andreasa Raua iesniegumus par padomes locekļa amata atstāšanu, nolemts pārvēlēt padomi. Padomē ievēlēts Kirils Seļezņovs, Jeļena Karpeļa, Nikolajs Dubiks, Jeļena Mihailova, Juris Savickis, Vlads Rusakovs, Uvis Fips, Mario Nullmeiers, Matiass Kolenbahs, Ahims Zauls un Reiners Links.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Viktorīnas uzvarētāja saņem balvu iPad2

Dienas Bizness, 03.06.2011

Balvu no biržas NASDAQ OMX Riga valdes priekšsēdētāja vietnieka Indara Aščuka saņem Agnese Putniņa

Foto: Dienas mediju arhīvs

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas biznesa un biržas NASDAQ OMX Riga organizētajā vikorīnā pareizi uz visiem sarežģītajiem jautājumiem atbildēja 170 cilvēki, taču izlozes kārtā pie balvas iPad2 tika Anita Putniņa. Apsveicam!

Publicējam arī pareizās atbildes uz jautājumiem:

1) Kas ir NASDAQ OMX?

a) Pirmā elektroniskā birža pasaulē

b) Lielākā biržu grupa pasaulē

c) Biržu grupa, kurā tiek tirgotas NOKIA akcijas

d) Visas atbildes ir pareizas

2) Kurā gadā Latvijā biržā notika pirmā tirdzniecības sesija?

a) 1991

b) 1995

c) 1996

3) Kurā gadā Rīgas Fondu birža oficiāli nomainīja savu nosaukumu uz NASDAQ OMX Riga?

a) 1995

b) 2001

c) 2009

4) Kuru valstu biržas ietilpst vienotajā Baltijas vērtspapīru tirgū?

Komentāri

Pievienot komentāru