Jaunākais izdevums

Latvijas mākslinieku - Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša - veidotā garāžas instalācija izpelnījusies starptautisku ievērību mobilo tehnoloģiju izstādē Mobile World Congress.

Garāžas esot kā simbols brīvai telpai idejām un jaunradei. Blakus mirdzošiem ekrāniem un krāsainām plastmasas instalācijām, no kā lielākoties veidoti stendi teju visiem citiem izstādes dalībniekiem, inovāciju garāža, kas tapusi no koka, ar rotējošu galvu piesaistot lielu apmeklētāju un arī starptautisko mediju interesi.

«Redzot, cik daudz cilvēku pamana mūsu stendu un izrāda par to interesi izstādē, ir skaidrs, ka izdarīts drosmīgs un pareizs lēmums par Latvijas tehnoloģiju inovācijām runāt caur mākslu,» komentē LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē vadošās mobilo tehnoloģiju izstādes "Mobile World Congress" norise trešdien kļuvusi apdraudēta pēc tam, kad vairāki tehnoloģiju uzņēmumi paziņojuši par dalības atcelšanu jaunā koronavīrusa radīto risku dēļ.

Par dalības atcelšanu paziņojusi Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija "Nokia", Lielbritānijas mobilo sakaru operators "Vodafone", Vācijas telekomunikāciju uzņēmums "Deutsche Telekom", Zviedrijas telekomunikāciju aprīkojuma ražotājs "Ericsson", Japānas elektronikas uzņēmums "Sony Corp.", ASV tehnoloģiju gigants "Amazon", Dienvidkorejas elektronikas uzņēmums "LG Electronics" un ASV mikroshēmu ražotājs "Intel Corp."

"Nokia" trešdien paziņoja, ka pēc pilnīgas risku izvērtēšanas saistībā ar koronavīrusa izplatīšanos kompānija nolēmusi atsaukt dalību izstādē "Mobile World Congress", kurai no 24. līdz 27.februārim jānorisinās Madridē.

Arī pārējie uzņēmumi savu lēmumu nepiedalīties izstādē skaidro ar jaunā vīrusa izplatīšanos un ar šo situāciju saistītajiem riskiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā koronavīrusa izplatību "Mobile World Congress 2020" rīkotāji "GSMA" tomēr nolēmuši pasākumu atcelt.

Pēdējo dienu laikā vairāki nozīmīgi izstādes dalībnieki paziņoja, ka atceļ savu dalību izstādē vīrusa dēļ, būtiski samazinoties dalībnieku skaitam, tādēļ GSMA nācās pieņemt šo lēmumu. Dalību pasākumā atsauca tādas kompānijas kā "AT&T", "Amazon", "BT, Ericsson", "Deutsche Telekom", "Cisco", "Intel", "Facebook", "HMD Global", "Nokia", "LG", "Sprint", "Verizon", "Sony", "MediaTek", "Royole", "Marvell", "Volvo", "NVIDIA", "Marvell", "McAfee", "Sprint", "Rakuten", "Western Digital" un "Vivo".

"GSMA" vadītājs Džons Hofmans skaidrojis, ka vīrusa izplatība padarījusi neiespējamu konkursa rīkošanu, un bez šiem nozīmīgajiem spēlētājiem izstāde zaudē savu vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Koronavīrusa izplatības dēļ atcelta Pekinas starptautiskā autoizstāde

LETA--AFP, 17.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā jaunā koronavīrusa izplatības radītos riskus, atcelta aprīlī paredzētā Pekinas starptautiskā autoizstāde, pirmdien paziņoja organizatori.

Pekinas starptautisko autoizstādi, kas tiek rīkota reizi divos gados, 2018.gadā apmeklēja 820 000 cilvēku no 14 valstīm un reģioniem.

Šī gada izstādei bija paredzēts norisināties no 21. līdz 30.aprīlim.

Organizatori norāda, ka izstāde atcelta, lai mazinātu turpmāku vīrusa izplatību un aizsargātu izstādes dalībnieku un apmeklētāju veselību.

Kā ziņots, Ķīnā mirušo skaits jaunā koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumā ir pieaudzis līdz 1779.

Visā pasaulē tagad ir apstiprināts vairāk nekā 71 000 koronavīrusa infekcijas gadījumu.

Jaunā vīrusa uzliesmojums sākās decembrī savvaļas dzīvnieku tirgū Hubei provinces administratīvajā centrā Uhaņā.

Tā dēļ Ķīnā ir praktiski noteikta karantīna 56 miljoniem cilvēku Hubei provincē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LMT viedtelevīzija nominēta starptautiskajai nozares balvai Global Mobile Awards 2019 (GLOMO Awards), paziņojusi starptautiskā telekomunikāciju nozares asociācija GSMA.

LMT Mājas viedtelevīzija saņēmusi nomināciju divās kategorijās: «Labākā mobilo tehnoloģiju inovācija» (Best Mobile Technology Breakthrough) un «Eiropas 5G celmlauzis» (European 5G Pioneer).

«GLOMO ir pasaules mēroga iespēja atzīmēt visiedvesmojošākos un inovatīvākos risinājumus mūsu nozarē, izceļot tos uzņēmumus un personības, kas ir celmlauži it visā – no 5G līdz jaunām biznesa iespējām un inteliģentai savienojamībai,» norādīja GSMA vadītājs Džons Hofmans. «Balvas piesaista ļoti daudz augstas kvalitātes pieteikumu, tāpēc saņemt nomināciju ir liels panākums,» paziņojumā uzsvēra Džons Hofmans.

«Viedtelevīzija, kas darbojas mobilajā platformā, ir viens no mūsu visizaicinošākajiem projektiem, kuru pilnībā attīstījām atbilstoši LMT jaunajai inovāciju stratēģijai. Turklāt tas ir viens no pirmajiem šāda veida risinājumiem Eiropā. Prognozēju, ka līdz ar 5G tīkla attīstību pieprasījums pēc viedtelevīzijas arvien pieaugs. Jau šobrīd katrs ceturtais LMT Internets mājai pakalpojuma lietotājs izmanto arī LMT viedtelevīziju. Priecājos, ka mūsu paveikto novērtē arī starptautiskā līmenī,» uzskata Juris Binde, LMT prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Telekomunikācijas

Huawei izstrādājis uz paša radītām tehnoloģijām bāzētu 5G viedtelefonu

LETA, 24.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas telekomunikāciju gigants «Huawei» paziņojis par plāniem laist tirgū nākamās paaudzes 5G viedtelefonu, kurā tiks izmantotas paša uzņēmuma tehnoloģijas, nevis ASV ražotas komponentes.

«Huawei» veic ievērojamas investīcijas savu mikroshēmu izstrādei, neskatoties uz to, ka šajā jomā šobrīd dominē ASV uzņēmumi. Šāda rīcība varētu samazināt «Huawei» ikgadējos izdevumus mikroshēmu iegādēm vairāku miljardu dolāru apmērā, kā arī palīdzētu pasargāt uzņēmumu no iespējamiem piegāžu traucējumiem ASV un Ķīnas attiecību pasliktināšanās gadījumā.

«Huawei» norāda, ka nākamajā mēnesī Barselonā mobilo tehnoloģiju izstādē «Mobile World Congress» tiks prezentēta ierīce, kuru kompānija nodēvējusi par pasaulē pirmo 5G saliekamo viedtālruni.

Šis telefons ir balstīts uz «Huawei» izstrādātu «Kirin 980» procesoru un «Balong 5000» modemu. Uzņēmums skaidro, ka «Kirin 980» darbojas līdzvērtīgi ASV mikroshēmu ražotāja «Qualcomm» izstrādātajam procesoram «Snapdragon 845».

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Mākslas objekts no kūdras, kas nesīs Latvijas vārdu pasaulē

Lelde Petrāne, 12.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mākslinieki Katrīna Neiburga un Andris Eglītis radījuši 130 m2 plašu mākslas objektu no kūdras. Tas februāra beigās nesīs Latvijas vārdu pasaules vadošajā mobilo tehnoloģiju izstādē Mobile World Congress (MWC) Barselonā.

«Jau izsenis Latvijas lielākā bagātība ir bijusi tās daba. Ja kādreiz gājām mežā, lai medītu, savāktu malku iekuram vai lasītu ogas un sēnes, mūsdienās mežs un purvs ir kļuvis arī par vietu, kur dzimst tehnoloģiskās inovācijas. Tieši Latvijas mežos un purvos radīti pasaules mērogā unikāli dronu, mašīnredzes risinājumi un ģeolokācijas sistēmas. Tādēļ, radot šo savdabīgo mākslas objektu, kas izstādē kalpo arī kā mobilo sakaru operatora LMT tehnoloģiju stends, kūdru izvēlējāmies kā metaforu, kas parāda, cik auglīga, organiska un īpaša ir Latvijas inovāciju ekosistēma,» skaidro māksliniece K. Neiburga.

Mākslas objekts no kūdras veidots kā pastaiga cauri attīstībai – no purvainās dabas aizejot līdz pilsētai un tehnoloģijām. Tajā izveidota nevis kāda abstrakta pilsēta, bet tieši Rīga – mākslas objektā attēlotais Stacijas laukuma pulkstenis, Saules akmens, Z torņi un VEF apkaime Rīgu ļauj atpazīt gan pašiem pilsētas iedzīvotājiem, gan arī tās viesiem, arī ārvalstu tūristiem, kas kādreiz ir viesojušies Latvijas galvaspilsētā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

FOTO: Sākusies mobilo tehnoloģiju izstāde Mobile World Congress

Žanete Hāka, 25.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 25. līdz 28. februārim, Barselonā norisināsies pasaulē vadošā mobilo tehnoloģiju izstāde Mobile World Congress (MWC).

Šajā gadā izstādē, kā ierasts, starptautiskās kompānijas prezentē jaunākos tehnoloģiju sasniegumus viedtālruņu ražošanā, demonstrē robotus un citus elektronikas jaunumus.

Šoreiz būtiska uzmanība vērsta 5G tehnoloģijai, aktuāls jautājums ir arī salokāmie viedtālruņi, kas rada izaicinājumus nozarē strādājošajiem uzņēmumiem.

Izstāde šogad notiek 32.reizi un ik gadu pulcē aptuveni 110 tūkstošus apmeklētāju.

Galerijā augstāk - ieskats izstādē!

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Arī Sony un Amazon atsakās piedalīties tehnoloģiju izstādē Mobile World Congress

Lelde Petrāne, 10.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koronavīrusa radīto risku dēļ arī kompānijas "Sony" un "Amazon" izstājušās no tehnoloģiju izstādes Mobile World Congress (MWC), kas ir viens no lielākajiem pasākumiem tehnoloģiju jomā pasaulē, ziņo BBC.

"Sony" paziņoja, ka nepiedalīsies MWC Barselonā, sekojot situācijas attīstībai pēc koronavīrusa uzliesmojuma.

Vienlaikus izstādes organizators apgalvo, ka pasākums tik un tā notiks, lai gan arī citas kompānijas informējušas par iespējamu izstāšanos.

No izstādes, kas norisināsies no 24. līdz 27. februārim, izstājušies arī Dienvidkorejas "LG Electronics", Zviedrijas telekomunikāciju iekārtu ražotājs "Ericsson" un ASV mikroshēmu kompānija "NVIDIA".

"GSMA", kas organizē izstādi, informē, ka, lai arī daži lieli izstādes dalībnieki ir nolēmuši šogad neierasties, pasākumā tik un tā būs vairāk nekā 2800 dalībnieku.

Izstādē tiks ieviesti papildu pasākumi, lai pārliecinātu dalībniekus un izstādes apmeklētājus, ka viņu veselība un drošība ir galvenā prioritāte. Tie ietver aizliegumu visiem ceļotājiem no Ķīnas Hubei provinces, kas ir slimības uzliesmojuma epicentrs, savukārt cilvēkiem, kuri ir bijuši Ķīnā, būs jāsniedz pierādījumi, ka viņi 14 dienas ir bijuši ārpus valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Īlons Masks interneta projektā Starlink plāno investēt līdz 30 miljardiem dolāru

LETA/AFP, 30.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris un uzņēmējs Īlons Masks otrdien paziņoja, ka plāno investēt līdz 30 miljardiem dolāru (25,2 miljardiem eiro), lai attīstītu projektu "Starlink", kura mērķis ir izvietot orbītā desmitiem tūkstošiem satelītu bezvadu interneta nodrošināšanai jebkurā vietā uz Zemes.

Līdz šim "Starlink" kosmosā izvietojis vairāk nekā 1500 satelītus un līdz augustam tas būs spējīgs nodrošināt bezvadu internetu jebkur pasaulē, izņemot Ziemeļpolā un Dienvidpolā, Barselonā notiekošā mobilo tehnoloģiju pasākumā "Mobile World Congress" (MWC) ar video pārraides palīdzību sacīja Masks.

Masks norādīja, ka plāno "Starlink" investēt vismaz piecus miljardus dolāru un, iespējams, pat desmit miljardus dolāru, pirms šim projektam būs pozitīva finanšu plūsma.

Tad laika gaitā investīcijas var sasniegt 20 vai 30 miljardus dolāru, skaidro Masks.

"Starlink" šobrīd darbojas aptuveni desmit valstīs un tam ir nedaudz vairāk kā 69 000 lietotāju, taču līdz nākamā gada vidum Masks cer šim projektam piesaistīt aptuveni pusmiljonu lietotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vairāk nekā 70 pasaules uzņēmumu pārtraukuši sadarbību ar Krieviju

LETA--UNIAN, 03.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 70 pasaules uzņēmumu ir pārtraukuši sadarbību ar Krieviju, protestējot pret tās plašo iebrukumu Ukrainā, paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Dezinformācijas apkarošanas centrs.

No Krievijas "aizgājuši un aiziet: "Apple", "Audi", "Chevrolet", "Cadillac", "Coca Cola", "Danone", "Dell", DHL, "Ericsson", "Ford", HP, "Harley Davidson", "General Motors", "Jaguar", "Lenovo", "LinkedIn", "Maersk" (ardievu, "Ali express" un ASOS), "Nike", "Scania", "Porsche", "Renault", "OnlyFans", AMD, "Adobe", BMW, "Dropbox" (pēc dažām dienām), "FedEx", "Intel", "Mercedes", "Nestle"," teikts paziņojumā.

Krieviju bloķējuši uzņēmumi "Apple Pay", "Amazon", "Cex Io", "Etsy", "Facebook" (slēgti Krievijas mediju konti), "Google Pay", "Google Maps", "Instagram" (Krievijas propagandas bloķēšana), "Paysera", "Samsung pay".

Krievijas dalību dažādos pasākumos atcēluši to rīkotāji "Cannes Festival", "Eurovision", "Formula 1", FIFA, MOK, "Mobile World Congress", NHL, bet uzņēmums "Adidas" atteicies strādāt ar Krievijas futbola izlasi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzpakalpojumu uzņēmums “Tele2” izveidojis apskatu, kurā var iepazīties ar vairākiem 5G izmantošanas piemēriem, kas nākotnē virkni nozaru un mūsu mijiedarbību ar pasauli mainīs līdz nepazīšanai.

Drošāka pārvietošanās ar autonomo transportu

Viena no jomām, kur 5G jau tuvākajā nākotnē atstās ievērojamu nospiedumu, ir transports. Segments, kas šajā ziņā gūs vislielākās priekšrocības, ir autonomie transportlīdzekļi, kas citviet pasaulē jau parādās satiksmē. Viena no funkcijām, ko 5G sniegs bezšofera auto, ir spēja dažādos veidos izveidot savstarpējos sakarus. Piemēram, autonomie transportlīdzekļi varēs savstarpēji sazināties un šādā veidā izvairīties no avārijām. Izmantojot jaunās paaudzes sakaru tehnoloģijas, šie auto spēs sazināties arī ar citiem objektiem, gājējiem, satiksmes vadības sistēmām tieši krustojumos. Tas ļaus ievērojami uzlabot drošību, jo automašīnas varēs sajust apdraudējumu daudz agrāk un izmantot automatizētas sistēmas, lai vajadzības gadījumā iedarbinātu bremzes, uzņemtu ātrumu vai stūrētu. Piemēram, automašīnas varēs sajust gājējus pēc viedtālruņu izstarotajiem signāliem. Vienu no piemēriem, kur šobrīd tiek izmantoti autonomie auto ar iespējotu 5G, iezīmē “Huawei” sadarbība ar Taizemes Srijaijas slimnīcu. Jaunās partnerības ietvaros 5G darbināti pašbraucošie transportlīdzekļi tiks izmantoti medicīnas preču piegādēm slimnīcai. Tas ne tikai samazina darba slodzi, bet arī COVID-19 izplatību, kas slimnīcu darbinieku vidū ir ļoti augsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

FOTO: Mobile World Congress demonstrē jaunākās tehnoloģijas

Dienas Bizness, 26.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien sācies pasaules lielākais mobilo tehnoloģiju šovs Mobile World Congress.

Tas ik gadu notiek Barselonā, un pulcina starptautiskos tehnoloģiju ražotājus, izplatītājus, tirgotājus, dizainerus un inženierus, kuri prezentē savus jaunākos darba augļus un sēj sēklu nākotnes sadarbībai. Savukārt citiem šī izstāde ir iespēja ielūkoties jaunākajās tehnoloģijās.

Šajā gadā populāra tēma ir mākslīgais intelekts, savukārt tālruņu ražotāju vidū iecienītas ir duālās kameras, kas arvien vairāk parādās gan tālruņu priekšpusē, gan aizmugurē, kā arī tiek atdarināts iPhone X raksturīgais displejs.

Galerijā augstāk iespējams ielūkoties izstādes norisē!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā lielākās tehnoloģiju izstādes MWC dalībnieki rāda, kāda pasaule mūs sagaida tuvākajos piecos gados

«Smart» jeb vieds. Ja būtu jāizvēlas tikai viens vārds, kas raksturo Eiropas lielākajā tehnoloģiju izstādē Mobile World Congress šogad valdošās tendences, šis būtu visprecīzākais. Lielākajā daļā astoņās kongresu centra Fira de Barcelona hallēs izvietoto stendu eksponāti un informatīvie plakāti sveica apmeklētājus ar frāzēm «viedā pilsēta», «viedā māja», «viedās automašīnas», «mākslīgais intelekts» un tamlīdzīgi. Un tos visus pavadīja šogad visuresošais simbols 5G jeb piektās paaudzes mobilo sakaru tīkls, kas daudzos stendos jau ieguvis diezgan taustāmas aprises.

Kā ierasts, apmeklētāju uzmanības lutinātākie bija mobilo ierīču lielo ražotāju stendi, kuri arī bija pienācīgi parūpējušies par gana skaļiem paziņojumiem. Samsung dienu pirms kongresa atklāšanas prezentēja šā gada flagmaņus Galaxy S9 un S9+, pirmdienas rītā tiem sekoja Sony ar Xperia XZ2 un Xperia XZ2 Compact. Abu zīmolu būtiskākais šā gada pienesums saistīts ar uzlabojumiem fotokamerā un trīs dimensiju emocijzīmēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni, LMT apgrozījums pieaudzis par 5,3 %, sasniedzot 49,6 miljonus eiro, savukārt klientu pieslēgumu skaits – par 4,6 %, sasniedzot 1,26 miljonus, informē uzņēmumā.

Investīcijas tehnoloģiju infrastruktūrā un jaunu, eksportspējīgu pakalpojumu attīstībā sasniedz 5,9 miljonus eiro – par 5,6 % vairāk nekā pērn gada pirmajā ceturksnī.

«Šī gada februāris ieies vēsturē ar to, ka LMT pirmo reizi piedalījās pasaules lielākajā mobilo tehnoloģiju notikumā Mobile World Congress Barselonā, kuram šogad bija vairāk nekā 107 tūkstoši apmeklētāju. Tur iepazīstinājām ar vairākām Latvijā veidotām inovācijām - jaunākajiem risinājumiem 5G tīkla attīstībā, kā arī viedās pilsētvides, dronu, bezpilota auto, aizsardzības un mobilā satura jomā. Šobrīd, sadarbojoties ar vietējiem un starptautiskajiem uzņēmumiem, kā arī universitātēm, turpinām attīstīt ar 5G tīklu un lietu internetu saistītās inovācijas, gatavojot eksportspējīgus produktus,» uzsver Juris Binde, LMT prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

HMD Global, Nokia tālruņu mājvieta, paziņojusi par jauno Nokia tālruņu ienākšanu Latvijas tirgū, kuri no 7.maija pieejami pārdošanā.

Nokia 1, jaunais Nokia 6, Nokia 7 Plus un Nokia 8 Sirocco pieejami tirdzniecībā jau šobrīd, savukārt leģendārais banāntelefons - Nokia 8110 - būs pieejams jūnijā.

Pirmo reizi viedtālruņi tika prezentēti ietekmīgākajā industrijas izstādē Mobile World Congress (MWC) šī gada februārī Barselonā, kur Nokia saņēma 25 godalgas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gada 1. pusgadā Latvijas Mobilā Telefona (LMT) apgrozījums veido 101,1 miljonu eiro, kas ir par 4,5% vairāk nekā 2017. gada pirmajā pusgadā.

Par 6,7% augusi arī LMT rentabilitāte, tā sasniedza 32,6 miljonus eiro. Uzņēmuma attīstību virza vēl arvien augošais pieprasījums pēc mobilā interneta. Klientu pieslēgumu skaits šajā periodā sasniedzis 1,28 miljonus.

Šogad izrāvienu piedzīvojis pieprasījums pēc mobilajiem biznesa risinājumiem. Tā, piemēram, būvniecības uzņēmumi ievieš LMT piedāvāto elektronisko darba laika uzskaites sistēmu (EDLUS). Savukārt, mobilo zvanu centrāli Zvanu pārvaldnieks izmanto vairāk nekā 1000 klienti visā Latvijā. Kopš aprīļa gan pilsētās, gan ārpus tām uzņēmējiem pieejams arī LMT industriālais internets ar garantētu, optiskajam internetam pielīdzināmu ātrumu.

Šī gada februārī uzņēmums pirmo reizi piedalījās pasaules lielākajā mobilo tehnoloģiju notikumā Mobile World Congress Barselonā, kur iepazīstināja ar inovācijām un risinājumiem 5G tīkla attīstībā, kā arī viedās pilsētvides, dronu, bezpilota auto, aizsardzības un mobilā satura jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru