Foto

Latvijas uzņēmums Dd studio iepazīstina ar izveidoto muzeja ekspozīciju Jaunavas tornī, Baku

Lelde Petrāne, 21.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmums Dd studio iepazīstinājis ar jaunāko uzņēmuma īstenoto projektu - pastāvīgo ekspozīciju Jaunavas torņa muzejam Azerbaidžānas Republikas galvaspilsētā Baku.

Jaunavas tornis ir Baku pazīstamākais simbols un vēstures piemineklis. Jaunā ekspozīcija, kurā izmantoti gan tradicionālie, gan 21. gadsimta mediji, stāsta par leģendām apvīto torņa vēsturi. Projekta pasūtītājs ir Baku vecpilsētas Ičerišeher administrācija.

Darbu pie projekta Dd studio uzsāka 2012. gada nogalē, un tas bijis ļoti intensīvs un izaicinājumiem piesātināts. Jaunavas tornis ir svarīgs ikvienam Azerbaidžānas iedzīvotājam, un ar tā izpēti nodarbojušies daudzi kultūrvēsturiskā mantojuma pētnieki, kuru versijas par torņa pagātni un nozīmi var būt ļoti atšķirīgas un pat pretrunīgas. Tādēļ satura speciālistiem, veidojot kopējo muzeja stāstu, uzdevums bija atainot uzskatu un versiju daudzveidību, vienlaikus apvienojot to kopīgā stāstā.

Dd studio mērķis bija izveidot mūsdienīgu muzeju, kurā tiktu izmantoti dažādi multimediji un inovatīvas tehnoloģijas, lai jaunā muzeja ekspozīcija būtu interesanta dažādām paaudzēm un interešu grupām. Svarīgs bija klienta uzstādījums - izveidot ekspozīciju, kurā apmeklētājs varētu atgriezties no jauna un arvien atklāt ko interesantu. Uzņēmuma direktors Dāvids Mitrēvics uzsver: «Veidojot muzeja ekspozīciju, mēs lielu darba daļu ieguldām satura izpētē, jo tikai tā iespējams atrast vispiemērotāko veidu, kā parādīt muzeja rīcībā esošos materiālus apmeklētājam interesantā veidā. Tā kā materiālu apjoms ir bagātīgs, izvēlamies arī atbilstošus multimediju risinājumus, kas dod iespēju saglabāt lielu informācijas apjomu un vienlaikus to apmeklētājam izstāstīt saistoši.»

Veiksmīgai ekspozīcijas izveidei tika piesaistīti dažādu jomu speciālisti, piemēram, scenogrāfs Reinis Dzudzilo, mākslinieki Kaspars Groševs un Darja Meļņikova, režisore Kristīne Kursiša, operatori Raivo Karro, Jānis Šēnbergs un Valdis Celmiņš, tēlniece Liene Mackus un vēl citi, kopā veidojot gandrīz 40 cilvēku lielu projekta komandu. Projekta ietvaros Dd studio sadarbojās ar austriešu uzņēmumu Studio Erich Pummer GmbH, kas veica torņa restaurāciju.

Kopumā Jaunavas torņa ekspozīcija apskatāma 8 zālēs, katra veltīta savam torņa vēstures aspektam un noslēdzas ar skatu platformu uz torņa jumta, dodot iespēju salīdzināt vēsturisko Baku ar mūsdienu lielpilsētu.

Komentāri

Pievienot komentāru