Auto

Leģendām apvītiem auto piešķir otru dzīvi

Linda Zalāne, 01.03.2013

Jaunākais izdevums

Auto restaurācija ir gana dārgs un laikietilpīgs process. Latvijā netrūkst šīs jomas entuziastu, kuri savās darbnīcās izlolo krāšņus mākslas darbus – vēlams, tādus auto, kas apvīti ar leģendām un pasaulē ir reti sastopami. Starptautiski izskanējuši gan atsevišķu meistaru veikumi, gan kāda uzņēmuma sasniegumi, restaurējot unikālus auto, kuru vērtība mērāma pat pusmiljona eiro apmērā.

Latvijā ir vairākas labas darbnīcas, kuras strādā privātā līmenī un restaurē klientu automašīnas, taču tikai viens uzņēmums, kas sevi starptautiski piesaka auto restaurācijas pakalpojumu tirgū. «Līdz ar to Latvijā konkurenci neizjūtam,» paskaidro 2005. gadā darbību sākušās Riga Master Workshop īpašnieks Māris Bebris.

Sākotnēji uzņēmums restaurēja automašīnas un tās tirgoja, bet pēc tam pievērsās tikai restaurācijai – «produktam», ko ir krietni grūtāk pārdot, jo tas ir netverams. Uzņēmums pārsvarā restaurē 50.–60. gadu ielu mašīnas, kurām var nopirkt rezerves daļas un kuras var atjaunot samērā prognozējami. Tas ir iemesls, kādēļ ar šo jomu nodarbojas daudzi restaurācijas uzņēmumi pasaulē.

Savukārt pirmskara automašīnu restaurācija ir tīrie meistardarbi, jo visas detaļas jāizgatavo no jauna. Ar šo jomu nodarbojas ļoti nedaudzi uzņēmumi, pārsvarā muzeji. «Tas nav komercijas objekts – nevar paredzēt, cik ilgi restaurācija ievilksies, cik izmaksās rezerves daļu izgatavošana. Riga Master Workshop cenšas atrast klientus, kas uztic augstas klases restaurācijas darbus, kam nepieciešams ne vien stabils uzņēmums, bet arī reputācija un atzinība no citiem pasaules restauratoriem. Pēc katras restaurācijas uzņēmumu apmeklē vācu eksperts un novērtē darbu. Kopumā ir piecas kvalitātes kategorijas, un Riga Master Workshop cīnās par to, lai katra restaurētā automašīna iegūtu augstāko novērtējumu – labāks par jaunu, kas palīdz nostiprināt reputāciju pasaulē.

Restaurētu un unikālu automašīnu iegāde ir ļoti laba investīcija un naudas ieguldīšanas veids. Restaurētas automašīnas peļņas procents, pieaugot auto vērtībai, ir lielāks nekā bankā. Tā ir prece, kas pārdodama visā pasaulē, un cilvēku zināšanas par iespējām ieguldīt naudu šādi pieaug.

Īpaši uzņēmums lepojas ar trīs automašīnu modeļu restaurāciju – 1939. gadā ražotu Mercedes 320 un Alfa Romeo, kas izgatavota 1943. gadā, kā arī leģendām apvīto Porsche 356. sērijas automobili.

Cits biznesa mērķis ir uzņēmumam RetCar, kas nodarbojas ar mašīnu izīrēšanu un restaurāciju, uzsvaru liekot uz padomju laika spēkratiem. Uzņēmuma autoparkā lielākā daļa ir pašu restaurētās automašīnas, ko iespējams izīrēt ar vienu noteikumu – kopā ar šoferi, lai novērstu auto sabojāšanu vai nevērīgu braukšanu. Restaurējot auto, profesionāļiem ir dažādas pieejas. Rīgas Motormuzejs restaurācijas procesā pretstatā citām darbnīcām cenšas maksimāli saglabāt visas vēsturiskās automašīnas detaļas un aksesuārus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar auto restaurācijas darbnīcas Riga Master Workshop īpašnieku Māri Bebri

Lelde Petrāne, 24.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Māris Bebris, Riga Master Workshop (RMW) īpašnieks. Riga Master Workshop ir viena no lielākajām klasisko auto darbnīcām Baltijā un Skandināvijā ar teju desmit gadu pieredzi tirgū. Apmēram 85% darba tiek eksportēts – klientu loks ir ļoti plašs, sākot no Krievijas un Rietumeiropas līdz pat Singapūrai un Austrālijai. Papildu restaurācijai RMW piedāvā arī auto uzglabāšanu nesezonā jeb tā dēvēto «ieziemošanu», tāpat arī spēkrata sagatavošanu rallijiem un tehnisko atbalstu to laikā, konsultācijas par iegādi, sertifikāciju utt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Papildināta ar foto- Latvijā restaurēts vairāk nekā pusmiljonu eiro vērts Alfa Romeo

Dienas Bizness, 27.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Riga Master Workshop restaurēta vairāk nekā pusmiljonu eiro vērta, vēsturiska 1943. gada automašīna – Alfa Romeo 6C2500 Sport Pininfarina. Savulaik saražoti vien 100 šādu auto, informē auto restauratori Riga Master Workshop.

Pēc pilnīgas auto restaurācijas, kas ilgusi vairāk nekā divus gadus, tā vērtība ir desmitkāršojusies, jo 2006. gadā esošais īpašnieks vēsturisko spēkratu tiešsaistes izsoļu portālā eBay iegādājās vien par 37 tūkstošiem eiro.

«Tieši šī Alfa Romeo 6C2500 Sport Pininfarina 1996. gadā gluži nejauši tika atrasta šķūnī, Beverlihilzā, ASV pie kāda precēta pāra, kuri šo auto bija izmantojuši 50. un 60.gados pārvietojoties pa Holivudas bulvāriem. Kopumā visos šajos gados auto bija veicis vien 33 360 km,» norāda Riga Master Workshop pārstāvji.

Alfa Romeo 6C2500 Sport ir viens no sava laika dārgākajiem automobiļiem un to atļauties varēja tikai ļoti turīgi ļaudis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Latvijas restauratoru rokās atdzimst 50.gadu klasiskais auto Bentley Silver Cloud

Dienas Bizness, 16.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas auto restaurācijas darbnīcā Riga Master Workshop (RMW) patlaban savu otro dzīvi atgūst pagājušā gadsimta 50.gadu luksusa spēkrats Bentley Silver Cloud (Bentley S), kas ir leģendārs pēckara laika autobūves tehnoloģiju liecinieks, informē RMW īpašnieks Māris Bebris.

«Mūsu uzdevums ir atdot šim savulaik lepnajam automobilim kādreizējo spožumu, pilnībā restaurējot tā komplektējošās detaļas un saliekot no jauna,» viņš sacīja.

Četrdurvju brūnas krāsas auto, kas no konveijera noripoja tālajā 1957.gadā, RMW darbnīcā Jaunmārupē nonāca septembra sākumā no Baltkrievijas. Lai gan automašīna bija braukšanas kārtībā, tās vizuālais izskats liecināja par cienījamu vecumu un ievērojamu nolietojumu.

Pašlaik norisinās automobiļa virsbūves tīrīšanas darbi. Lai 57 gadus vecais dzelzs rumaks atgūtu bijušo godību, RMW meistariem būs jāiegulda rūpīgs darbs vismaz gada garumā, atklāja Bebris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Latvijas auto restaurētājs uzņemts vienā no vecākajiem Vācijas klasisko mersedesu klubiem

Žanete Hāka, 25.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas auto restaurēšanas darbnīca Riga Master Workshop (RMW) ir uzņemta Mercedes Classic Vācijas klasisko mersedesu klubā Mercedes-Benz InteressenGemeinschaft (MBIG) kā restaurācijas uzņēmums, informēja RMW īpašnieks Māris Bebris.

MBIG, kas dibināts 1979.gadā, ir viens no vecākajiem klasisko mersedesu klubiem. Tas apvieno aptuveni 2200 biedru no Vācijas un ārvalstīm - Šveices, Francijas, Spānijas un Zviedrijas. RMW ir vienīgais kluba biedrs no Centrālās un Austrumeiropas reģiona.

M. Bebris informēja, ka nesen notikušajā pasaulē lielākajā klasisko spēkratu izstādē Vācijas pilsētā Esenē kluba pārstāvji augstu novērtējuši RMW meistaru restaurēto kabrioletu Mercedes-Benz 300 SE. Tas, pēc viņu stāstītā, pēdējos trijos gados esot pasaulē vienīgais pilnībā restaurētais šā modeļa spēkrats.

Divdurvju piecvietīgais sudraba krāsas kabriolets Mercedes-Benz 300 SE bija viena no trim restaurētajām automašīnām, kuru RMW demonstrēja izstādē Esenē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Auto restaurēšanas darbnīca Riga Master Workshop (RMW) pēc gadu ilga darba ir pabeigusi restaurēt 1964.gadā būvētu Mercedes-Benz 300 SE kabrioletu, pastāstīja RMW īpašnieks Māris Bebris.

Divdurvju piecvietīgo sudraba krāsas kabrioletu Vācijas luksusa autobūves uzņēmums Mercedes-Benz savulaik pārdeva Malaizijā. 2006.gadā automašīna tika nopirkta izsolē. Jaunais īpašnieks sākumā to pārveda uz Lielbritāniju, bet vēlāk restaurācijas darbus uzticēja Latvijas meistariem.

Pēc restaurācijas automašīnas Mercedes Benz 300SE vērtība ir vairāk nekā 180 tūkstoši eiro, stāsta M. Bebris.

Iegādes brīdī automobilis bija tehniskā kārtībā, to varēja iedarbināt un braukt, tomēr daudzas metāla, koka un salona apšuvuma detaļas bija ievērojami bojātas un nolietotas.

Parametru ziņā 300 SE modelis tā ražošanas sākumā bija modeļu gammas priekšgalā, jo tā lielais 6-cilindru M189 motors ar 160zs jaudu nodrošināja braukšanas ātrumu 180 km/h.

Komentāri

Pievienot komentāru