Lauksaimniecība

Līduma lieta būs jāskata no jauna

Sandra Dieziņa, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PS Līdums lieta tiks nodota tiesā jaunai izskatīšanai.

Augstākās tiesas (AT) Senāts atcēla Bauskas rajona tiesas lēmumu daļā, ar kuru noraidīts lauksaimnieciskās produkcijas ražotāja SIA PS Līdums pieteikums par tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna grozījumu apstiprināšanu, un nodeva jautājumu jaunai izskatīšanai. AT preses sekretāre Baiba Kataja informēja, ka šis lēmums nav pārsūdzams.

PS Līdums saimniece Inese Karlova pauž cerību, ka skatot lietu no jauna, tiesnesis pieņems objektīvu lēmumu un tiks apstiprināti grozījumi tiesiskās aizsardzības procesa plānā un izbeigts ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process (ĀTAP) un uzņēmums darbu varēs turpināt. Šobrīd šī procesa dēļ uzņēmuma darbība ir ierobežota, piemēram, tam liegta iespēja saņemt subsīdijas.

Jāatgādina, ka pērn decembrī AT tika saņemts PS Līdums iesniegums ar lūgumu iesniegt protestu par spēkā stājušos tiesas lēmumu. Protests tika iesniegts, jo Bauskas rajona tiesa pērn 22.novembrī noraidīja pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna grozījumu apstiprināšanu. Iepriekš Bauskas rajona tiesai bija jālemj par ĀTAP izbeigšanu un jāpieņem lēmums uzņēmuma maksātnespējas lietā, tomēr iesniegtā protesta dēļ tas nenotika.

PS Līdums ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process tika uzsākts 2010.gada pavasarī ar mērķi saglabāt sabiedrības maksātspēju un iespējami lielākā apmērā norēķināties ar kreditoriem. Savulaik PS Līdums tika veidots kā Baltijā modernākais graudu un rapšu uzglabāšanas un pirmapstrādes komplekss, kura kopējās izmaksas tika lēstas 7,6 miljonu Ls apjomā.

DB jau vēstīja (27.04.2010.), ka PS Līdums skāra grūtības, kas saistītas ar savlaicīgu saistību nokārtošanu attiecībā uz komercsabiedrības kreditoriem, pamatojoties uz ekonomikas attīstības ievērojamu kritumu un no tā izrietošajām sekām, nestabilo un neprognozējamo ekonomisko un finanšu situāciju pasaulē un Latvijā un 2008. gadā valstī izveidojušos vispārējo finanšu krīzi, kā arī krīzi lauksaimniecībā un citās nozarēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bauskas rajona tiesa SIA PS Līdums lietu turpinās skatīt piektdien

Tiesa viena no lielākajiem lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem SIA PS Līdums maksātnespējas pieteikuma lietu sāka skatīt ceturtdien. Pēc tam, kad PS Līdums īpašniece un valdes locekle Inese Karlova pieteica noraidījumu tiesnesim Aigaram Sniedzītim, lietas izskatīšanā tika izsludināts pārtraukums līdz piektdienai.

Lai pabeigtu ATAP un atjaunotu uzņēmuma maksātspēju PS Līdums līdz 2012. gada 13.oktobrim bija jāizpilda ATAP plāns, informē PS Līdums pārstāve, zvērināta advokāte Anete Bergmane. PS Līdums veikusi visus maksājumus, samaksājot kreditoriem, veicot tekošo izdevumu apmaksu un pat piesaistīja vairākus investorus. Savukārt a/s Swedbank pagarināja ATAP plānā norādīto 3.8 milj. Ls atmaksas termiņu. Līdz ar to Bauskas rajona tiesai tika iesniegts PS Līdums pieteikums par ATAP plāna grozījumiem. Kaut arī tiesai tika iesniegti pierādījumi, ka 95% kreditoru tai skaitā a/s Swedbank, ir rakstiski piekrituši ATAP plānam, Bauskas rajona tiesas tiesnesis A.Sniedzītis noraidīja pieteikumu par ATAP plāna grozījumiem. Kā viens no argumentiem minēts apstāklis, ka ATAP plāna grozījumi varētu būt pretrunā ar Swedbank interesēm. Šo Bauskas rajona tiesas lēmumu PS Līdums uzskata par nepamatotu un tāpēc Augstākās tiesas Civillietu tiesas departamenta priekšsēdētājam ir nosūtīts lūgums iesniegt protestu, informē A. Bergmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lietu pret Līdumu pabeidz

Sandra Dieziņa, 24.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārpus tiesas tiesiskās aizsardzības (ATAP) process pret SIA PS Līdums ir pabeigts.

Par to nolēmusi Bauskas rajona tiesa. Pilns tiesas lēmums būs zināms 7. novembrī. Kā informē PS Līdums advokāte Anete Bergmane, Bauskas rajona tiesa vajadzēja skatīt saimniecības administratora Raivja Stumberga iesniegumu par PS Līdums maksātnespēju un PS Līdums iesniegumu par ATAP izbeigšanu. Tā kā administrators atteicās no savas prasības uzturēšanas, tad tiesai nācās izskatīt Līduma iesniegumu, ko tiesa apmierināja. Tādējādi noslēdzies trīs ar pusi gadus ilgušais ATAP, kura dēļ Līduma darbība bija ierobežota. Gandarījumu par pozitīvo lēmumu pauda gan PS Līdums juriste, gan saimniecības īpašniece Inese Karlova.

Komentāri

Pievienot komentāru