Finanses

Lielākā komercķīla – SIA InCredit Group

Žanete Hāka, 29.07.2014

Jaunākais izdevums

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 102 komercķīlas, bet 176 tika dzēstas, liecina Lursoft dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 187 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 125 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 62 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi SIA InCredit Group – 37,4 miljonu eiro apmērā. Ķīlu ņēmusi AS Rietumu banka.

Otras lielākās ķīlas devējs bijusi AS Agrofirma Tērvete, kā parādnieku norādot AS Tērvetes AL. Ķīlas kopējā maksimālā prasījumu summa ir 26,2 miljoni eiro, un tās ņēmējs bijusi AS Swedbank.

Trešo lielāko komercķīlu devusi SIA Damme Real Estate, kā parādnieku norādot SIA RCH Management. Ķīlas kopējais apmērs ir 17,199 miljoni eiro, un to ņēmusi AS DNB banka.

Aizvadītajā nedēļā 7,163 miljonu eiro lielu komercķīlu devis uzņēmums Irvinton Holdings Limited, kā parādnieku norādot SIA Tukums DH. Komercķīlu ņēmusi Nordea Bank AB. Banka ņēmusi arī 6,5 miljonu eiro vērtu ķīlu, kuru devusi SIA SPI Distribution.

Pagājušajā nedēļā AS Tukuma straume devusi komercķīlu 5,25 miljonu eiro vērtībā, ko ņēmusi AS SEB banka.

Tāpat aizvadītajā nedēļā reģistrēta 4,3 miljonu eiro vērta komercķīla, ko devusi SIA Abi krasti, bet kā parādnieks uzrādīts SIA RKO. Ķīlu ņēmusi SIA RKO Noliktava.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

2018.gadā sasniegta visu laiku augstākā komercķīlu kopsumma

Lelde Petrāne, 10.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka pērn reģistrēts par 15,95% komercķīlu mazāk nekā 2017.gadā, to kopējā prasījumu summa augusi par 6,51%, liecina Lursoft apkopotie dati.

Dati rāda, ka 2018.gadā reģistrētas 3 963 komercķīlas un to kopējā maksimālā prasījumu summa sasniegusi 21,76 miljardus eiro. Tā ir visu laiku lielākā komercķīlu kopsumma.

Visvairāk komercķīlu pērn reģistrēts Rīgas (968 ķīlas) uzņēmumiem un to vērtība sasniegusi pusi no aizvadītajā gadā Latvijā reģistrēto komercķīlu kopsummas, t.i., 10,73 miljardus eiro. Tikmēr Liepāju, kura ar 105 komercķīlām ierindojas saraksta otrajā vietā, pēc ķīlu kopsummas apsteiguši Ķekavas novadā reģistrētie uzņēmumi. Lursoft dati rāda, ka Ķekavas novadā reģistrētie uzņēmumi 2018.gadā reģistrējuši komercķīlas par 594,10 milj.EUR, kamēr Liepājas uzņēmumi – par 440,20 milj.EUR. Tikmēr Talsu novada uzņēmumi pērn reģistrējuši 74 komercķīlas, kas novadu pēc ķīlu skaita ierindo augstajā trešajā vietā, bet pēc to kopsummas Talsu novada uzņēmumi ieņem 18.pozīciju (41,77 milj.EUR).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī 2022.gadā pieaudzis reģistrēto komercķīlu skaits, to kopējā nodrošinātā prasījuma maksimālā summa samazinājusies, kas nozīmē, ka ķīlu vērtība sarukusi, liecina "Lursoft" veiktā pētījuma dati.

"Lursoft" pētījuma dati atklāj, ka aizvadītajā gadā reģistrēta 4091 jauna komercķīla, to kopējai prasījuma maksimālajai summai veidojot 14,37 miljardus eiro. Gadu iepriekš, kad reģistrētas 3388 komercķīlas, to kopējā summa bija 14,93 miljardi eiro. "Lursoft" norāda, ka komercķīlu kopējai summai ir tendence samazināties jau trešo gadu pēc kārtas.

Tas atspoguļojas arī datos par vidējo komercķīlu prasījumu maksimālo summu, kas 2022.gadā sarukusi līdz 3,51 miljonam eiro uz vienu ķīlu. Vēl gadu iepriekš komercķīlas vidējā summa bija 4,41 miljons eiro, savukārt 2020.gadā - 4,82 miljoni eiro.

Apjomīgākās komercķīlas reģistrētas aizvadītā gada 3.februārī, kad "Graanul Invest" grupas uzņēmumiem vienas dienas laikā reģistrētas uzreiz 12 komercķīlas, katras tās nodrošinātā prasījuma maksimālajai summai sasniedzot 949 miljonus eiro. Ķīlas ņēmēju un parādnieku vidū ir gan igauņu kompānija "Graanul Invest", gan arī vairāki tās Latvijas uzņēmumi, piemēram, SIA "Graanul Pellets", SIA "Latgran".

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No 2015.gada 1.janvāra spēkā stājas grozījumi Komercķīlas likumā

Žanete Hāka, 22.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015.gada 1.janvārī stāsies spēkā grozījumi Komercķīlas likumā. Grozījumu mērķis ir pilnveidot komercķīlu tiesisko regulējumu un nodrošināt iespēju komercķīlas reģistrāciju veikt pilnīgi elektroniski, vienkāršojot esošo reģistrācijas procedūru un samazinot administratīvo slogu, kā arī uzlabojot komercķīlas tiesības izlietošanas regulējumu, informē Uzņēmumu reģistrs.

Saskaņā ar grozījumiem Komercķīlas likumā tiek noteiktas jaunas prasības attiecībā uz: komercķīlas priekšmetu (tostarp tiek paplašināts reģistrācijai pakļauto kustamo lietu uzskaitījums ar sabiedrību ar ierobežotu atbildību pamatkapitāla daļām); komercķīlas devēju loku (turpmāk visi komersanti un visas juridiskās personas var būt par komercķīlas devēju); komercķīlu reģistra vešanas kārtību (ar mērķi nodrošināt iespēju komercķīlas reģistrāciju veikt pilnīgi elektroniski); grozījumu izdarīšanu komercķīlu reģistra ierakstos, komercķīlas izlietošanu; komercķīlas dzēšanas nosacījumiem (izslēgts viens no komercķīlas dzēšanas nosacījumiem – ja pagājuši pieci gadi kopš komercķīlas reģistrācijas brīža); un citas prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cūkkopības uzņēmums SIA «Gaižēni» pagājušajā nedēļā pārjaunojis trīs komercķīlas, palielinot katras komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālo summu, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

SIA «Gaižēni» katras jaunreģistrētās komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 15,635 miljoni eiro, un tās ir lielākās pagājušajā nedēļā reģistrētās komercķīlas.

Iepriekš katras komercķīlas summa bija 14,5 miljoni eiro. Jaunās komercķīlas reģistrētas 4.jūlijā.

Visas trīs ķīlas reģistrētas par labu AS «Swedbank». Vienas ķīlas devējs ir SIA «Gaižēni» un ar to ir ieķīlāts uzņēmums kā lietu kopība, tā krājumi, ganāmpulks, nemateriālie ieguldījumi, ķermeniskie pamatlīdzekļi, prasījuma tiesības un traktortehnika.

Otras komercķīlas devējs ir SIA «Gaižēni» vienīgais valdes loceklis Alex Skovgaard Rasmussen, kurš ir ieķīlājis viņam piederošās 717 127 kapitāldaļas, kas veido 7% no SIA «Gaižēni» pamatkapitāla, bet pārādnieks ir SIA «Gaižēni». Savukārt trešās komercķīlas devējs ir SIA «Ungure», kas ir 51,9% SIA «Gaižēni pamatkapitāla īpašnieks un kas ir ieķīlājis tam piederošās 5 312 260 kapitāldaļas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmums AS "Cesvaines piens" reģistrējis divas jaunas komercķīlas ar kopējo nodrošinātā prasījuma maksimālo summu 2,45 miljoni eiro, liecina "Lursoft" informācija.

Komercķīlas ņēmējs ir "Luminor Bank". Par labu komercķīlas ņēmējam ieķīlāti "Cesvaines piena" krājumi, ķermeniskie pamatlīdzekļi un prasījuma tiesības. Ar komercķīlu nodrošināti visi komercķīlas ņēmēja prasījumi pret "Cesvaines pienu", kas izriet no 2021.gada 13.janvāra kredītlīnijas un kredīta līgumiem.

Komercķīlas reģistrētas pirmdien, 18.janvārī.

Patlaban uzņēmumam ir reģistrētas septiņas aktīvas komercķīlas.

"Cesvaines piena" padomes priekšsēdētāja vietnieks Agris Skvarnovičs aģentūrai LETA skaidroja, ka komercķīlas reģistrētas saistībā ar lēmumu mainīt kredītiestādes.

Tāpat viņš sacīja, ka, neskatoties uz Covid-19 un ar to saistītajiem sarežģījumiem, uzņēmums 2020.gadā strādāja ar peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kooperatīvā sabiedrība «Mūsmāju dārzeņi», kas nodarbojas ar augļu un dārzeņu vairumtirdzniecību, reģistrējusi sešas jaunas komercķīlas, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Visu komercķīlu devējs ir «Mūsmāju dārzeņi», bet katrai komercķīlai ir cits ņēmējs un cita komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa.

Zemnieku saimniecība «Īskāji» ir ņēmējs komercķīlai, kuras nodrošinātā prasījuma summa ir 313 tukstoši eiro un ar kuru «Mūsmāju dārzeņi» ieķīlājuši pamatlīdzekļus un traktortehniku. Par labu zemnieku saimniecībai «Zūmaņi» kooperatīvā sabiedrība «Mūsmāju dārzeņi» ieķīlājusi vairākus pamatlīdzekļus, cita starpā stādu stādītāju, miglotāju, transportierus, nodrošinot prasījumsu gandrīz 229 tūkstošu eiro apmērā. Par labu zemnieku saimniecībai «Dārzi» ieķīlāti pamatlīdzekļi, nodrošinot prasījumus 81 tūkstoša eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Graudu pārstrādes uzņēmums AS "Dobeles dzirnavnieks" reģistrējis komercķīlu ar nodrošinātā prasījuma maksimālo summu 9,94 miljoni eiro, liecina informācija Lursoft .

Komercķīlas ņēmējs ir "Swedbank". Komercķīla nodrošina aizdevuma līgumu.

Atbilstoši publiskotajai informācijai ir ieķīlāti "Dobeles dzirnavnieka" pamatlīdzekļi. Komercķīlas devējs apņēmies bez komercķīlas ņēmēja rakstveida piekrišanas neizvest komercķīlas priekšmetu ārpus Latvijas. Komercķīlas ņēmējam ir tiesības pārdot ieķīlāto mantu bez izsoles.

"Dobeles dzirnavniekam" šobrīd ir kopumā deviņas aktīvas komercķīlas.

2021.gadā "Dobeles dzirnavnieks" strādāja ar 172,074 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 112% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa samazinājās par 31,8% - līdz 3,874 miljoniem eiro.

Kompānija "Dobeles dzirnavnieks" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3,897 miljoni eiro. Kompānijas lielākais akcionārs ir Igaunijas graudu ražotājs "Tartu Mill". Uzņēmuma galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauma Fabrics īpašnieks pārjaunojis komercķīlu, kuras nodrošinājuma summa ir 100 miljoni eiro

Db.lv, 23.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veļas materiālu ražotāja SIA Lauma Fabrics īpašnieks AS European Lingerie Group pārjaunojis komercķīlu, ar kuru ieķīlātas tam piederošās SIA Lauma Fabrics kapitāla daļas, ziņo Lursoft Klientu portfelis.

17.jūlijā reģistrētās komercķīlas maksimālā nodrošinājuma summa nav mainīta - tā ir 100 miljoni eiro. Taču ir mainīts komercķīlas devējs - iepriekš tas bija AS European Lingerie Brands, taču šis uzņēmums reorganizēts un šī gada 13.jūlijā komercreģistrā ierakstīta tā pievienošana AS European Lingerie Group, kas ir kļuvis par jaunās komercķīlas devēju.

AS European Lingerie Brands iepriekš bija SIA Lauma Fabrics vienīgais īpašnieks. Līdz ar uzņēmuma pievienošanu AS European Lingerie Group, tas kļuvis pa SIA Lauma Fabrics īpašnieku.

Pēc komercķīlas pārjaunošanas nav mainījies komercķīlas ņēmējs - tas joprojām ir Zviedrijā reģistrētā kompānija Intertrust (Sweden) AB, savukārt parādnieks ir Zviedrijā reģistrētā kompānija European Lingerie Group AB. Līdz ar komercķīlas pārjaunojuma reģistrāciju, dzēsta iepriekš šī gada 27.februārī reģistrētā komercķīla.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmums AS «Preiļu siers» reģistrējis divas jaunas komercķīlas, ar kurām ieķīlāta visa uzņēmuma manta, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Abu komercķīlu ņēmējs ir «OP Corporate Bank plc». Vienas komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir gandrīz 6,718 miljoni eiro, otras komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 3,336 miljoni eiro. Abas komercķīlas reģistrētas 31.jūlijā.

AS «Preiļu siers» šobrīd ir aktuālas 16 komercķīlas, 14 no ķīlām tās ņēmējs is «Danske Bank, A/S» liecina «Lursoft» izziņa.

AS «Preiļu siers» dibināts 1991.gadā, un nodarbojas ar piena pārstrādi, siera un biezpiena sieriņu ražošanu. 2017.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 59,913 miljoni eiro, savukārt uzņēmuma peļņa pēc nodokļiem bija 1,107 miljoni eiro. Tas nodarbināja 309 darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības un būvniecības tehnikas, kā arī profesionālo instrumentu vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmums SIA «Stokker» reģistrējis divas jaunas komercķīlas, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Abu komercķīlu ņēmējs ir «OP Corporate Bank plc», un uzņēmums par labu bankai ieķīlājis visu savu mantu. Vienas komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 2,244 miljoni eiro, savukārt otras komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 720 tūkstoši eiro.

Abas komercķīlas reģistrētas 5.janvārī.

«Lursoft» izziņa liecina, ka SIA «Stokker» šobrīd ir aktuālas kopumā sešas komercķīlas.

SIA «Stokker» reģistrēts 1994.gadā un tā pamatkapitāls ir 996 000 eiro. 2017.gadā SIA «Stokker» apgrozījums bija 28,817 miljoni eiro un tā peļņa pēc nodokļiem bija 985 tūkstoši eiro. Tas Latvijā nodarbināja vidēji 115 darbiniekus un nodokļos valsts budžetā samaksāja 6,368 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla - Geneba LV Investments

Žanete Hāka, 26.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 69 komercķīlas, bet 49 tika dzēstas, liecina Lursoft dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 261,8 miljardu eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 172 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 88,2 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devis uzņēmums KS Geneba LV Investments, kā parādnieku norādot KUB Geneba NT. Komercķīlas kopējā maksimālā prasījumu summa ir 137,5 miljoni eiro. Ķīlu ņēmusi Skandinaviska Enskilda Banken AB.

Otru lielāko komercķīlu devis SIA Uzņēmējdarbības attīstības fonds, kā parādnieku norādot AS West Kredit. Komercķīlas vērtība ir 46,5 miljoni eiro. Komercķīlas ņēmējs bijusi AS Rietumu banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cūkkopības uzņēmums SIA "Baltic Pork" reģistrējis četras komercķīlas ar kopumā 28,5 miljonu eiro nodrošinātā prasījuma maksimālo summu, liecina "Lursoft" informācija.

Visu "Baltic Pork" komercķīlu ņēmējs ir banka "Citadele". Uzņēmums par labu komercķīlas ņēmējam ieķīlājis vairākas traktortehnikas vienības, komercķīlas devēja mantu kā lietu kopību uz ieķīlāšanas brīdi, kā arī lietu kopības nākamās sastāvdaļas.

Komercķīlas reģistrētas pirmdien, 11.janvārī.

Patlaban "Baltic Pork" reģistrētas 13 aktīvas komercķīlas.

Jau vēstīts, ka 2019.gadā "Baltic Pork" apgrozījums bija 7,264 miljoni eiro, kas ir par 33,4% vairāk nekā 2018.gadā, kā arī uzņēmums guva peļņu 1,112 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem 2018.gadā.

Kompānija "Baltic Pork" reģistrēta 2000.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2 505 020 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums pieder Norvēģijā reģistrētajam "International Pork Investment".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «Glesum Investments», kuras vienīgais īpašnieks ir uzņēmējs Juris Savickis, ir ieķīlājusi tai piederošās multifunkcionālās halles «Arēna Rīga» pārvaldītāja SIA «Arēna Rīga» kapitāldaļas, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Komercķīlas ņēmēji ir AS «Expobank» un «Expobank CZ a.s.» un par labu bankai ieķīlātas visas 1 158 624 SIA «Arēna Rīga» pamatkapitāla daļas, kuru vienīgais īpašnieks ir SIA «Glesum Investments».

Komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 24 miljoni eiro.

Arī SIA «Arēna Rīga» reģistrējusi divas jaunas komercķīlas. Ar vienu komercķīlu ieķīlātas preču zīmes «Arēna Rīga» un «ARĒNA RĪGA», kā arī divas «Toyota» automašīnas un «Opel» busiņš. Savukārt ar otru komercķīlu ieķīlātas SIA «Arēna Rīga» meitas uzņēmuma SIA «Arena Catering» 508 pamatkapitāla daļas. Vēl viena komercķīlu reģistrēta arī uz SIA «Arena Catering» nosaukuma, ieķīlājot visu uzņēmuma mantu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rīgas piena kombināts un ar to saistīti uzņēmumi ieķīlā preču zīmes, lietu kopību

Sandra Dieziņa, 27.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmums a/s Rīgas Piena kombināts un ar to saistīti uzņēmumi, kas ietilpst Food Union grupā, pagājušajā nedēļā reģistrējuši deviņas jaunas komercķīlas, kuru nodrošināto prasījumu maksimālā summa ir 300 miljoni eiro, ziņo Lursoft Klientu Portfelis.

Rīgas piena kombināts reģistrējis divas komercķīlas, par labu VTB Bank (Deutschland) AG, ieķīlājot lietu kopību uz ieķīlāšanas brīdi un tās nākamās sastāvdaļas, kā arī 98 preču zīmes, tostarp tā ražotos piena produktu zīmolus RASA, Lakto, Limbažu Piens, Ekselence, Pols, Tio un citus. Kamēr Rīgas piena kombināts ir komercķīlas devējs, parādnieki ir vairāki uzņēmumi – SIA Food Union Management, SIA Rīgas Piensaimnieks, a/s Valmieras Piens, kā arī ārvalstīs reģistrētie AB Premia KPC, Alpin 57 Lux SRL, Isbjorn Is Holding AS, Den Norske Isbilen AS, Isbjorn Is AS, Mejerigaarden A/S, Hjem-IS Danmark A/S, Food Union Holding (CY) Public Company Limited, Lougeo Limited, Premia Tallina Kulmhoone AS. Vienai no jaunreģistrētajām ķīlām devējs ir a/s Valmieras piens, un uzņēmums ieķīlājis visu savu mantu, kā arī 26 uzņēmuma ražoto piena produktu preču zīmes, piemēram, Valmiera DZERAMAIS JOGURTS, Valmiera PIENS, Valmiera KEFĪRS un citas. Arī uzņēmumi SIA Rīgas Piensaimnieks un saldējuma ražotājs Premia Tallina Kulmhoone AS ir reģistrēti kā ķīlas devēji, un tie ir ieķīlājuši tiem piederošo mantu un preču zīmes. Divām no deviņām reģistrētajām ķīlām kā komercķīlas devējs norādīts Food Union Holding (CY) Public Company Limited, bet vēl divu ķīlu devēji ir SIA Rīgas Piensaimnieks vienīgais īpašnieks Velbirol Services Limited un SIA Food Union Management. Visu ķīlu ņēmējs ir VTB Bank (Deutschland) AG. Komercķīlas reģistrētas 18., 19. un 20.decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalu "Elkor" īpašnieces Ilzes Laurānes (agrāk Popovas) parāda dēļ piemērots zvērināta tiesu izpildītāja aizliegums atsavināt kapitāldaļas visās viņai piederošās kompānijās un reģistrēt jaunas komercķīlas.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, aizliegums atsavināt kapitāla daļas un reģistrēt komercķīlas piemērots attiecībā uz SIA "ETG", SIA "Elkor grupa", SIA "Elkor Gift Shop", SIA "Elkor Food & Wine", SIA "HSP Solution" un SIA "Elektrodrošība". Laurāne piecos no šiem uzņēmumiem ir vienīgā īpašniece, bet "ETG" viņai pieder 99% kapitāldaļu, kamēr atlikušais 1% pieder SIA "Plus īpašums".

Visi minētie uzņēmumi Laurānes īpašumā nonāca pērn laikā no augusta līdz decembrim, nepilnu gadu pēc tam, kad nomira "Elkor" izveidotājs un kompāniju iepriekšējais īpašnieks Aleksandrs Popovs.

Vienlaikus pagājušā gada nogalē, īsi pirms Ziemassvētkiem, pārjaunotas četras komercķīlas, kuru devēja ir Laurāne, bet ņēmēja - "Rietumu banka". Viņa par labu bankai ieķīlājusi visas sev piederošās "ETG" kapitāldaļas. Kopējā ķīlu maksimālā prasījumu summa ir 31,44 miljoni eiro. Kā trīs ķīlu parādniece minēta "ETG", bet kā vienas - "Elkor grupai" piederošais SIA "Elkor centrs".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biļešu tirdzniecības uzņēmums SIA «Biļešu paradīze», par kura īpašnieku šonedēļ kļuvis Latvijas lielākais ziņu portāls «Delfi", reģistrējis jaunu komercķīlu, ar kuru ieķīlāta preču zīme «Biļešu paradīze», kā arī visa uzņēmuma manta, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 4,5 miljoni eiro. Komercķīlas ņēmējs ir AS «Citadele banka», kas finansēja biļešu tirdzniecības uzņēmuma iegādi. Komercķīlas devējs ir SIA «Biļešu paradīze», bet parādnieks ir «Delfi» grupas uzņēmums SIA «Delfi Tickets», kam pieder 81,68% SIA «Biļešu paradīze» daļas.

Arī SIA «Delfi Tickets» reģistrējis komercķīlu, ar kuru par labu AS «Citadele banka» ieķīlāta visa uzņēmuma manta, kā arī komercķīlu devis SIA «Delfi Ticket Service», kam pieder pārējie 18,32% SIA «Biļešu paradīze» kapitāldaļu. Abu komercķīlu nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 4,5 miljoni eiro, un šo komercķīlu parādnieks ir SIA «Delfi Tickets».

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Radisson Blu Hotel Elizabete pārvaldītājs par labu Swedbank ieķīlājis visu mantu

Db.lv, 17.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viesnīcas «Radisson Blu Hotel Elizabete» pārvaldītājs SIA «Elizabetes Centrs» reģistrējis jaunu komercķīlu, kuras nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 23,27 miljoni eiro, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Komercķīlas ņēmējs ir AS «Swedbank», kurai par labu SIA «Elizabetes Centrs» ieķīlājis visu mantu.

Bez šīs ķīlas reģistrēta vēl viena komercķīla, kuras devējs ir AS «Viesnīca »Latvija«», kas pārvalda viesnīcu «Radisson Blu Conference and SPA Hotel Latvija», bet šīs ķīlas parādnieks ir SIA «Elizabetes Centrs». Arī šīs komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 23,27 miljoni eiro un tā ir reģistrēta par labu AS «Swedbank».

Abas komercķīlas reģistrētas 14.decembrī, un ir lielākās pagājušajā nedēļā reģistrētās komercķīlas pēc nodrošinātā prasījuma maksimālās summas

Abu viesnīcu pārvaldītāju - AS «Viesnīca »Latvija«» un SIA «Elizabetes Centrs» - vienīgais īpašnieks ir Norvēģijā reģistrētā kompānija «Linstow AS», kuras patiesā labuma guvēja ir Norvēģijas pilsone Margaret Boel Garmann.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas produktu ražotājs SIA Ilgezeem reģistrējis divas jaunas komercķīlas, ar kurām uzņēmums par labu AS Luminor Bank ieķīlājis krājumus, pamatlīdzekļus un prasījuma tiesības, ziņo Lursoft Klientu portfelis.

Lai gan ieķīlātās mantas apraksts abām komercķīlām ir vienāds, vienas komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 469 tūkstoši eiro, bet otras - 1,26 miljoni eiro. Ar abām komercķīlām nodrošināti prasījumi, kas izriet no diviem dažādiem kredīta līgumiem. Komercķīlas reģistrētas 22.martā.

Lursoft izziņa liecina, ka SIA Ilgezeem ir aktuālas sešas komercķīlas.

SIA Ilgezeem dibināts 1995.gadā un tas ražo tomātu mērces un kečupus, sinepes un majonēzes, kā arī kvasu un citus bezalkoholiskos dzērienus. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro, un tas vienādās daļās (pa 50% kapitāla daļu) pieder Viktoram Ogņanovam un Robertam Volfam.

2017.gadā SIA Ilgezeem strādāja ar apgrozījumu 4,412 miljonu eiro apmērā un uzņēmuma peļņa bija 155 tūkstoši eiro. Tas nodarbināja vidēji 114 darbiniekus tajā gadā, un tā kopējie maksājumi valsts kopbudžetā veidoja 1,044 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tiesa Norvik bankas veikto MSIA Pope komercķīlas realizāciju atzīst par ļaunprātīgu un spēkā neesošu

Žanete Hāka, 12.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa apmierinājusi MSIA Pope VP1 administratora prasību, kurā apstrīdēts darījums, ar kuru AS Norvik Banka, izmantojot komercķīlas tiesību, atsavinājusi savam meitas uzņēmumam SIA NBT Energy maksātnespējīgā uzņēmuma aktīvus 7 miljonu latu apmērā par nepilniem 2,5 miljoniem latu, kā arī uzņēmumam piederošās prasījuma tiesības pret debitoriem atdevusi vispār bez atlīdzības, faktiski izdarot dāvinājumu.

Kā informē uzņēmuma maksātnespējas procesa administrators Elvijs Vēbers, SIA NBT Energy 100% kapitāla daļu īpašniece ir AS Norvik Banka, un uzņēmuma valdē uz darījuma noslēgšanas brīdi darbojās Ģirts Straujums, Donāts Vaitaitis un Ivans Baženovs.

Ar Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas spriedumu apmierināta administratora prasība. Tiesa atzinusi darījumu, ar kuru pārdota maksātnespējīgā uzņēmuma manta, par spēkā neesošu no noslēgšanas brīža, kā arī AS Norvik Banka un SIA NBT Energy uzlikusi par pienākumu atdot pārdoto mantu MSIA Pope VP1.

Tiesas spriedumā norādīts, ka AS Norvik Banka, pārdodot ieķīlāto mantu, pieļāvusi ļaunu nolūku un arī tās meitas uzņēmums ir piedalījies ļaunprātībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Jaunā gada vēsmas rūpnieciskā īpašuma regulējumā

Aleksejs Valle, Zvērinātu advokātu biroja VILGERTS jurists, 08.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada sākums tradicionāli ir nozīmīgs atskaites punkts Latvijas likumdošanā – brīdis, kad spēkā stājas daudzi normatīvie akti, kas pērn pieņemti. Šķiet, ka Rūpnieciskā īpašuma izmantošanas un aizsardzības jomā izmaiņu vēriens šogad ir bijis plašāks nekā parasti – Latvijas uzņēmējiem ir jārēķinās ar atšķirīgu komercķīlu regulējumu un jāpierod pie attiecīgās kategorijas lietu izskatīšanas jaunas kārtības tiesās.

Pieaugošā tendence ieķīlāt rūpniecisko īpašumu lika Saeimas deputātiem izšķirties par virkni svarīgu grozījumu Komercķīlas likumā, kas stājās spēkā 2015.gada 1.janvārī. Grozījumi paredz, ka Latvijas nacionālās preču zīmes, dizainparaugus, pusvadītāju izstrādājumu topogrāfijas, Latvijas un Eiropas patentus turpmāk varēs ieķīlāt vienīgi kā komercķīlu.

Agrāk šos aktīvus bija iespējams ieķīlāt divu dažādu procedūru ietvaros:

1) fiziskās personas – uz iesnieguma pamata Patentu valdes vestajos reģistros;

2) komersanti – vēršoties ar pieteikumu Uzņēmumu reģistrā. Atbilstoši agrākajam regulējumam, reģistrējot komercķīlu,

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – Eco Baltia grupai

Žanete Hāka, 10.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā (UR) ierakstītas 89 komercķīlas, bet 162 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 181 miljards latu, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 119 miljardi lati. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 62 miljardi lati.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi SIA Eco Baltia grupa, kā parādnieku norādot SIA Eko Kurzeme. Komercķīlas maksimālā prasījumu summa ir 38,56 miljoni eiro, un to ņēmusi Nordea Bank Finland.

Otru lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi UVZ International S.a.r.l., kā parādnieku norādot metālrūpniecības un mašīnbūves AS UVZ Baltija. Komercķīlas kopējā maksimālā prasījumu summa ir 20 miljoni eiro, un tās ņēmējs – Baltikums Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Valmieras Stikla šķiedrai trīs jaunas komercķīlas

Žanete Hāka, 15.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Valmieras Stikla šķiedra reģistrētas trīs jaunas komercķīlas, liecina Lursoft dati.

Komercķīlu kopējā vērtība ir 8,366 miljoni eiro. Lursoft dati rāda, ka visu trīs komercķīlu ņēmējs ir AS Danske Bank un par labu bankai uzņēmums ieķīlājis ķermeniskos pamatlīdzekļus un traktortehniku.

Augusta sākumā portāls db.lv rakstīja, ka AS Valmieras stikla šķiedra saskaņā ar investīciju plānu iesniegusi reģistrācijai pieteikumu komercķīlas reģistrācijai par labu AS Swedbank, liecina kompānijas paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Komercķīlas kopējā vērtība ir 2,38 miljoni eiro. Komercķīla saistīta ar bankas aizdevumu, kas paredzēts jaunas ražošanas iekārtas iegādes finansēšanai un vienlaikus būs arī komercķīlas priekšmets.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Sabiedrība Mārupe reģistrē komercķīlu, par labu AS Citadele banka ieķīlājot visu mantu

Žanete Hāka, 25.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dārzeņu audzētājs SIA «Sabiedrība Mārupe» reģistrējis jaunu komercķīlu, par labu AS «Citadele banka» ieķīlājot visu mantu, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Komercķīlas devējs ir SIA «Sabiedrība Mārupe», savukārt parādnieks ir tā saistītais uzņēmums SIA «Zaļā dārzniecība». Abu uzņēmumu lielākie dalībnieki ir četras privātpersonas - Helmuts Balderis-Sildedzis un Anita Baldere-Sildedze, un Kaspars Brunovskis un Kristīne Brunovaska-Marinaki.

Komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 647 tūkstoši eiro, un tā reģistrēta piektdien, 22.februārī.

«Lursoft» izziņa liecina, ka SIA «Sabiedrība Mārupe» šobrīd ir aktuālas 15 komercķīlas, savukārt SIA «Zaļā dārzniecība» aktuālas astoņas komercķīlas.

SIA «Sabiedrība Mārupe» reģistrēta 1992.gadā un uzņēmuma pamatdarbība ir lauksaimniecības produkcijas ražošana un tirdzniecība, kā arī ar lauksaiminecību saistīto pakalpojumu nodrošināšana. 2017.gadā SIA «Sabiedrība Mārupe» apgrozījums bija 5,837 miljoni eiro un uzņēmums strādāja ar 59 tūkstošu eiro lielu peļņu. Tas nodarbināja vidēji 75 darbiniekus un nodokļos Latvijas valsts budžetā samaksāja 494 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena produktu ražotājs AS «Rankas piens» reģistrējis divas jaunas komercķīlas, ar kurām ieķīlāta visa uzņēmuma manta, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Komercķīlu ņēmējs ir AS «Citadele banka», vienas komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 249 tūkstoši eiro, bet otra komercķīla nodrošina prasījumus 225 tūkstošu eiro apmērā.

Komercķīlas reģistrētas 26.aprīlī, un uzņēmuma šobrīd kopumā aktuālas četras komercķīlas.

AS «Rankas piens» reģistrēts 1993.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 065 000 eiro. 2018.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 4,539 miljoni eiro un pēc nodokļus nomaksas tas nopelnīja 11 tūkstošus eiro. Uzņēmums pērn nodarbināja 85 darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm ieķīlā tam piederošās Tonus Elast daļas, krājumus un prasījuma tiesības

Žanete Hāka, 30.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu ražotājs AS «Olainfarm» reģistrējis divas jaunas komercķīlas, ieķīlājot krājumus, prasījuma tiesības un tā meitas uzņēmuma SIA «Tonus Elast» kapitāla daļas, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Abu komercķīlu ņēmējs ir «BlueOrange Bank AS», un ar komercķīlu nodrošinātas saistības, kas izriet no starp banku un uzņēmumu noslēgtā kredīta līguma. Katras komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 15,75 miljoni eiro.

Komercķīlas reģistrētas 29.augustā. AS «Olainfarm» šobrīd ir aktuālas kopumā 48 komercķīlas, liecina «Lursoft» izziņa.

AS «Olainfarm» reģistrēta 1991. gadā un ir viens no lielākajiem vietējiem zāļu ražotājiem Latvijā. Uzņēmuma akcijas tiek kotētas Nasdaq Riga fondu biržā. AS «Olainfarm» konsolidētais apgrozījums 2018.gadā bija 124,256 miljoni eiro, savukārt koncerna pārskata gada peļņa bija 10,731 miljons eiro. Zāļu ražotajā grupā kopumā bija nodarbināti 2173 darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru