Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc spēcīga investoru aktivitātes pieauguma 2021. gadā, pērn investoru interese visā Eiropā bijusi salīdzinoši zemāka, kas skaidrojams ar ģeopolitisku nestabilitāti un rekordaugstu inflāciju.

Baltijas valstīs pērn paziņoti 1981 M&A (iegādes un apvienošanās) darījumi (2021.g. – 224 darījumi), liecina Oaklins Baltics dati.

Kopējā darījumu vērtība pērn sasniedza 2,4 miljardus eiro , kas ir mazāk, nekā 2021. gadā, bet būtiski pārsniedz darījumu vērtību 2019. un 2020. gadā.

Vērtējot M&A darījumu aktivitāti katrā no Baltijas valstīm, redzams, ka vislielākā interese bijusi par Lietuvas (89 darījumi) un Igaunijas (79 darījumi) uzņēmumiem. Latvija pēc šī rādītāja jau vairākus gadus pēc kārtas ierindojas pēdējā vietā (30 darījumi).

Vislielākā M&A darījumu publiskotā vērtība bijusi Igaunijā, kur jau tradicionāli dominē e-komercijas un tehnoloģiju nozaru uzņēmumi, un lielu daļu no darījumu skaita nodrošina spēcīgā jaunuzņēmumu ekosistēma. Lai arī darījumu skaits pērn ir bijis mazāks, tas aizvien būtiski pārsniedz aktivitāti iepriekšējo gadu laikā: 2018.g. (163 darījums), 2019.g. (155 darījumi) un 2020.g. (150 darījumi).

Baltijas valstīs strādājošie programmēšanas un interneta uzņēmumi kopumā radījuši lielāko investoru interesi (49 darījumi), kam seko pakalpojumu, ražošanas un enerģētikas nozares. Enerģētikas nozare ir vienīgā, kur investoru interese ir saglabājusies nemainīga – vēsturiski darījumu skaits svārstījās ap pieciem darījumiem gadā, bet 2021. un 2022. gados enerģētikas sektors piedzīvoja ap 15 darījumiem katrā gadā. Pārējās nozarēs darījumu skaits pērn ir samazinājies.

“Līdzīgi kā Eiropā, arī Baltijas valstīs interese no investoru puses pērn bija nogaidoša. Galvenie iemesli – ģeopolitiskā nestabilitāte Krievijas uzsāktā kara dēļ un nepieredzēti augstā inflācija. Lai arī darījumu skaits un apjoms bija zemāki, nekā gadu iepriekš, investoriem aizvien saglabājās salīdzinoši augsta interese par Baltijas uzņēmumiem, it īpaši IT nozarē, kā arī par atjaunīgās enerģijas projektiem. Diemžēl Latvijai pagaidām nav izdevies pietuvoties saviem abiem kaimiņiem M&A darījumu aktivitātes ziņā, – lai arī mūsu valstī ir vairāki ļoti spilgti un globāli konkurētspējīgi zīmoli, Lietuvā un Igaunijā šādu uzņēmumu skaits ir lielāks. Tāpēc arī ieguldījumi pamatā nonāk kaimiņvalstu uzņēmumos,” norises tirgū raksturo Oaklins partnere Latvijā un Oaklins globālās izpildkomitejas pārstāve Valērija Lieģe.

Oaklins Baltijas valstīs pērn palīdzēja noslēgt kopumā 12 M&A darījumus, kas ir lielākais darījumu skaits Baltijā.

Kā viens no nozīmīgiem un pamanītiem 2022. gada darījumiem Latvijā ir SIA Telia Latvija iegāde, kuru pārņēma tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Tet. Oaklins komanda Latvijā šajā darījumā bija Tet konsultants. Tāpat jāuzsver arī veiksmīga dabīgās kosmētikas ražotāja Bio2You pārdošana Lietuvas privātā kapitāla fondam INVL Baltic Growth Fund. Oaklins komanda Latvijā šajā darījumā pārstāvēja Bio2You dibinātāju un Latvijas privātā kapitāla fondu FlyCap.

Vērtējot 2022. gada piecus lielākos2 darījumus, jāizceļ divi darījumi tehnoloģiju jomā, divi enerģētikā un viens veselības aprūpes nozarē. Tehnoloģiju jomā lielākā investīcija 628 miljonu eiro apmērā pērn ieguldīta transporta pakalpojumu un piegādes uzņēmumā Bolt (ieguldītājs – Sequoia Capital); 92 miljoni eiro tika ieguldīti Lietuvas kiberdrošības uzņēmumā Nord Security, kas pērn kļuva par otro “vienradzi” Lietuvā (galvenais investors bija Novator Ventures).

Enerģētikas sektorā starp lielākajiem darījumiem jāpiemin Lietuvas Ignitis Group ieguldījums 213 miljonu eiro apmērā vairākos saules enerģijas projektos Latvijā; ieguldījums 200 miljonu eiro apmērā atjaunīgās enerģijas ražošanas uzņēmumā Sunly (Igaunija).

Savukārt veselības aprūpes jomā jāizceļ darījums 406 miljonu eiro apmērā, kurā Lietuvas Euroapotheca veica Zviedrijas aptieku uzņēmumu Euroapotheca Apoteksgruppen un Oriola Kronans Apotek apvienošanos.

  1. Iekļauti gan darījumi, kur Baltijas uzņēmums tiek nopirkts, gan darījumi, kur Baltijas uzņēmums iegādājas citu uzņēmumu ārzemēs.
  2. Ietverti tikai tie darījumi, par kuriem publiski ir pieejama informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru