Citas ziņas

Liepājas Reģionālajā slimnīcā ražos skābekli

Vēsma Lēvalde, 06.01.2011

Jaunākais izdevums

Liepājas Reģionālajā slimnīcā tiek uzstādīti skābekļa ģeneratori, un turpmāk slimnīca savām vajadzībām izmantos pašu ražotu skābekli.

Slimnīcas valde jau 2010. gada nogalē nolēma atteikties no SIA Elme Messer L pakalpojumiem un sākt ražot skābekli pašiem. Šim nolūkam slimnīcā tiek uzstādīti divi skābekļa ģeneratori, kas ar skābekli nodrošina visu slimnīcu. Slimnīcas valdes loceklis Andris Vistiņš skaidro, ka lēmuma pieņemšanai galvenokārt ir ekonomisks raksturs, jo esošās skābekļa tvertnes, kurās līdz šim tika uzglabāts skābeklis, ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī. - tām beidzies ekspluatācijas termiņš.

Lai tās rekonstruētu, nepieciešamas investīcijas. Izvērtējot plānoto elektroenerģijas patēriņu, skābekļa cenu, valde secinājāusi, ka nav lietderīgi investēt jau esošajās tvertnēs, kuras turpmāk atkal nomātu, bet izdevīgāk ir uz nomaksu iegādāties skābekļa ģeneratorus un pašiem sākt ražot skābekli. Līdz ar to pēc diviem gadiem galvenās izmaksas būšot tikai par patērēto elektroenerģiju.

Patlaban jau ir uzstādīti abi skābekļa ģeneratori un kompresori, kā arī tiek veikta sistēmas testēšana. Slimnīcas enerģētiķis Vladimirs Ļekarevs skaidro, ka divi skābekļa ģeneratori nepieciešami, ja kāds no tiem iziet no ierindas tehnisku iemeslu dēļ. Savukārt līdz janvāra vidum vēl tiks uzstādīti 2 skābekļa balonu saišķi, kas slimnīcu nodrošinās ar skābekli vismaz divas dienas gadījumā, ja notiek kāda avārija, piemēram, tiek pārtraukta elektroenerģijas padeve vai abi ģeneratori saplīst vienlaicīgi, kas gan ir maz ticams, piebilst V. Ļekarevs. Taču rezerves ir nepieciešamas, lai slimnīca nepaliktu bez skābekļa, kā arī vajadzīgas gadījumā vienlaicīgi varētu veikt abu ģeneratoru profilaktisko remontu.

Ģeneratoru un kompresoru kopējā vērtība ir gandrīz 77 tūkstoši latu. No tiem 30% ir samaksāts, bet pārējais tiks segts divu gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Kinfield īpašniece: Restorāns ir iznīcināts, ko valsts no tā ir ieguvusi?

Zane Atlāce - Bistere, 24.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Vai tiešām mēs esam bijuši tādi noziedznieki, kurus bij jāiedzen stūrī ar skaidru mērķi – nogriezt skābekli?,» argumentējot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārmetumus par nenomaksātiem nodokļiem, konta bloķēšanu u.c. saka slēgtā restorāna Kinfield īpašniece Kristīne Rožkalne.

«Es tiešām centos maksāt, kaut pa mazām daļām, bet centos. Īpaši pat posmā, kad skābeklis bija jau piegriezts, jo tas bija izdzīvošanas jautājums. Kinfield ir iznīcināts, 14 darbinieki ir zaudējuši darbu, ko valsts no tā ir ieguvusi?,» viņa vaicā Kinfield profilā sociālajā tīklā Facebook ievietotajā video.

«VID vadītāja saka, ka esam samaksājuši tikai 131 eiro, bankas konta izraksts pierāda, ka esam samaksājuši vairāk nekā 14 000 eiro. VID vadītāja saka, ka neesam veikuši sociālās iemaksas – bankas izraksts rāda, ka esam samaksājuši tūkstošus. VID vadītāja saka, ka neesam maksājuši IIN, esam samaksājuši tūkstošus. Es tiešām centos maksāt, kaut pa mazām daļām, bet centos. Īpaši pat posmā, kad skābeklis bija jau piegriezts, jo tas bija izdzīvošanas jautājums,» teic K.Rožkalne. Visu situācijas skaidrojumu skatieties pievienotajā video.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja tavā ikrīta rutīnā ietilpst ne tikai brokastis, bet arī kafijas baudīšana, noteikti zini, cik liela nozīme labam dienas sākumam var būt patiešām gardai kafijai. Pagatavošanas metode, dažādi knifiņi un ūdens sastāvs – tas viss ietekmē kafijas garšu, taču pat prasmīgākais eksperts nespēs pagatavot baudāmu dzērienu, ja pati kafija nebūs svaiga. Vēlies uzzināt, kā atpazīt svaigas kafijas pupiņas, kāpēc kafijas paciņās ir ventilis, un kā kafiju pareizi uzglabāt? Uz šiem un citiem nozīmīgiem jautājumiem atbildes atradīsi nākamajos paragrāfos!

Kā izskatās svaigas un labas kafijas pupiņas?

Dažkārt iespējams dzirdēt stereotipu, ka atšķirt svaigu un ne tik svaigu kafiju var tikai eksperts, taču šāds uzskats ir pilnīgi aplams – svaigas kafijas pupiņas iespējams atpazīt pavisam vienkārši, uz tām tikai paskatoties. Proti, svaiga kafijas pupiņa ir eļļaina un spīdīga, jo tā pēc grauzdēšanas izdala eļļas un dabīgās gāzes; arī tās aromāts ir izteiksmīgs. Par kafijas pupiņu svaigumu iespējams pārliecināties, tās paņemot rokās un viegli saspiežot – svaigu kafijas pupiņu gadījumā plauksta kļūs eļļaina. Arī krūzītē, pagatavojot espresso vai melnu kafiju – jo lielāka crema kārtiņa (putiņas pa virsu kafijai), jo svaigāks ir grauzdējums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Zāļu aģentūra (EMA) sniegusi pozitīvu atzinumu par diviem Covid-19 terapijas līdzekļiem "Ronapreve" un "Regkirona", kurus Eiropas Komisija (EK) atzinusi par daudzsološiem, informēja EK pārstāvniecības Latvijā preses dienests.

Abus medikamentus paredzēts izmantot infekcijas agrajās stadijās, un to pamatā ir monoklonālas pretvīrusu antivielas.

Zāļu valsts aģentūra aģentūru LETA informēja, ka Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) Zāļu reģistrācijas komiteja šodien ir ieteikusi Covid-19 ārstēšanai reģistrēt monoklonālās antivielu grupas zāles "Ronapreve" (kasirivimaba un imdevimaba kombināciju) un "Regkirona" (regdanvimabu).

EZA ir ieteikusi reģistrēt "Ronapreve" Covid-19 ārstēšanai pieaugušajiem un pusaudžiem no 12 gadu vecuma ar vismaz 40 kilogramu ķermeņa masu, kuriem nav nepieciešams papildu skābeklis un kuriem ir paaugstināts risks smagai slimības norisei.

"Ronapreve" ir lietojams arī Covid-19 profilaksei personām no 12 gadu vecuma ar vismaz 40 kilogramu ķermeņa masu. "Ronapreve" reģistrācijas pieteicējs ir uzņēmums "Roche Registration GmbH".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baltic PR Awards Latvija demonstrē pārliecinošu pārākumu

Dienas Bizness, 20.05.2011

Kategorijā Patērētāju attiecības sabiedrisko attiecību gada balvu ieguva Igaunijas aģentūras Corpore Public Relations kampaņa sadzīves tehnikas ražotājam Electrolux.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar pārliecinošu Latvijas komunikācijas speciālistu sniegumu noslēdzies Ziemeļeiropas vadošais ikgadējais komunikācijas vadības forums Baltic PR Awards, kura ietvaros apbalvoti labākie pērnā gada sabiedrisko attiecību projekti. Šogad galvenās balvas ieguvuši 8 darbi no Latvijas, viens no Lietuvas un viens no Igaunijas.

Konkursā darbi iesniegti desmit kategorijās, no tām starptautiska žūrija finālam izvirzīja kopumā 30 darbus. Vissīvākā konkurence finālistu atlasē bijusi patērētāju attiecību, digitālās komunikācijas un korporatīvās sociālās atbildības kategorijās, kā arī krīžu un problēmjautājumu vadības kategorijā.

Kategorijā Patērētāju attiecības sabiedrisko attiecību gada balvu ieguva Igaunijas aģentūras Corpore Public Relations kampaņa sadzīves tehnikas ražotājam Electrolux.

Korporatīvās komunikācijas kategorijā par veiksmīgāko atzīts Lietuvas aģentūras Pro Group darbs stiprā alkoholiskā dzēriena Žalgiriui 600 popularizēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Kas ir bioloģiskā kanalizācija un kas jāzina pirms tās ierīkošanas savā privātīpašumā?

Sadarbības materiāls, 09.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājsaimniecībās, kuras atrodas nomaļākās vietās un kuru notekūdeņu novadīšanai un attīrīšanai nav iespējama pieslēgšanās pie centrālās kanalizācijas tīkliem, aktuāls un videi draudzīgs risinājums ir bioloģiskās attīrīšanas iekārtas. Kam jāpievērš uzmanība individuālo kanalizācijas sistēmu īpašniekiem? Kā izvēlēties piemērotāko bioloģisko notekūdeņu attīrīšanas iekārtu un kas jāņem vērā attiecībā uz montāžu? Lasiet tālāk rakstā, lai uzzinātu vairāk.

Iekārtas darbības princips, pieejamība un iespējas

Pirmkārt, standarta darbības princips paredz to, ka notekūdeņi tiek savākti speciālā tvertnē. Process, kādā notiek notekūdeņu attīrīšana, ir bioloģisks, proti, mikroorganismi sadala un barojas ar notekūdeņos esošajiem organiskajiem piesārņojumiem. Tādējādi ūdens tiek attīrīts. Bioloģisko attīrīšanu parasti iedala aerobos un anaerobos procesos:Aerobais - ir process, kurā piedalās skābeklis,Anaerobais apzīmē bioloģisku procesu - bezskābekļa vidē.Lai baktērijas tvertnē varētu veikt svarīgākos procesus priekš ūdens attīrīšanas, nepieciešams skābeklis. Tāpēc nereti bio kanalizācijas iekārta papildus tiek aprīkota ar gaisa kompresoru (gaisa pūtēju), kurš nodrošina gaisa pieplūdi tvertnē pa vidu procesam starp netīrā ūdens ieplūdi un attīrīta ūdens izplūdi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūtas štata tuksnesī zinātnieki, studenti un citi entuziasti simulē misiju uz planētas Marss.

Marsa tuksneša pētīšanas stacijas (MDRS) mērķis ir sagatavoties Marsa detalizētai pētīšanai un tā izmanto Jūtas tuksneša Marsam līdzīgo reljefu, lai simulētu darba apstākļus uz sarkanās planētas.

Viss pētniecības darbs ārpus stacijas tiek veikts skafandros un nesot līdzi gaisa rezerves. Komanda dzīvo kopā nelielā bāzē, kur limitētā daudzumā ir gan elektroenerģija, gan pārtika, gan skābeklis, gan ūdens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marsa izpētes pašgājējs robots Curiosity atradis pierādījumus, ka uz Sarkanās planētas savulaik bijuši piemēroti apstākļi dzīvības pastāvēšanai, otrdien pavēstīja ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

«Šīs misijas pamatjautājums ir - vai uz Marsa varētu būt bijusi dzīvībai piemērota vide,» skaidroja NASA Marsa izpētes programmas vadošais zinātnieks Maikls Meiers. «Pašreizējā informācija liecina, ka atbilde uz šo jautājumu ir apstiprinoša.»

Marsa izpētes robots uz Marsa ieguvis minerālus, kuru sastāvā ir dzīvības pastāvēšanai nepieciešamie elementi - ūdeņradis, ogleklis un skābeklis.

Paraugi iegūti no nogulumiežiem.

Izpētot uz Marsa iegūtos datus, pētnieki noskaidrojuši, ka iežu veidošanās procesā bijis iesaistīts ūdens ar salīdzinoši neitrālu pH līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būtiska loma sportistu un sporta komandu atbalstīšanā ir azartspēļu uzņēmumiem. Kā zināms, pēc likumdošanas izmaiņām ātrajiem kredītiem “skābeklis ir piegriezts”. Tāpēc tagad sportā liels devums ir tieši azartspēļu biznesa pārstāvjiem. Lai arī kādi zemūdens akmeņi neslēptos zem vārda “azartspēles”, šeit domājot atkarību un no tās izrietošās sekas, sportisti noteikti ir pateicīgi par devumu viņu attīstībā un atbalstā.

Svarīgi piebilst, ka likumdošana Latvijā neatļauj azartspēļu uzņēmumiem izvietot reklāmas - “Azartspēļu reklāma ir aizliegta ārpus azartspēļu organizēšanas vietām”. Tāpēc jāmeklē citi veidi, kā sasniegt potenciālo auditoriju. Ar sportistu palīdzību tas izdodas. Publicitātes noklājums skaidrs, ka ir liels. Bet, vai atdeve arī? Iespējams, ka šie uzņēmumi nemaz to nedarītu, ja ieguvuma nebūtu.

Latvijas tirgū jaunākais online sporta likmju un kazino uzņēmums Pafbet, kura saknes meklējamas Somijas Ālandu salās, jau no paša sākuma steidza atbalstīt Latvijas sportistus un komandas. Tā ir jaudīga iespēja ātri gūt atpazīstamību. Viņu paspārnē ir pasaulslavenā tenisiste Aļona Ostapenko, rallijkrosa braucējs Reinis Nitišs, pludmales volejbola pāris Mārtiņš Pļaviņš / Edgars Točs, Latvijas ātrākā sieviete Sindija Bukša, motokrosists Kaspars Stupelis, trīssoļlecējs Elvijs Misāns. Dibinātas arī sadarbības, kuru ietvaros Pafbet izcelts vēl vērienīgāk. Sporta laukumi O-Sands uzsākot sadarbību ar Pafbet mainīja nosaukumu un kļuva par Pafbet / O-Sands. Sadarbība noslēgta arī ar Latvijas hokeja līgu, kuras mājas lapas domēna nosaukumā parādās Pafbet vārds. Var spriest, ka sadarbība ir cieša un abām pusēm apmierinoša. Vēl viena spilgta un pavisam jauna sadarbība ir atbalsts Latvijas - Igaunijas basketbola līgai, kas ieguvusi nosaukumu Pafbet Latvijas - Igaunijas līga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būvkompānijai Skanska svarīga ne tikai peļņa

Anda Asere, 18.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānijai Skanska projektu izvēlē svarīga ir ne tikai peļņa, bet arī reputācija; rūpes par labā vārda saglabāšanu reiz likušas pārtraukt darbību dažos reģionos

Starptautiskā būvniecības un projektu attīstīšanas kompānija Skanska pērn nosvinēja 125 gadu jubileju. Igaunijā Skanska par nopietnu tirgus dalībnieku kļuva 2000. gadā, nopērkot vienu no Igaunijas tirgus līderiem – EMV. Skanska AS Igaunijā fokusējas uz trim galvenajiem virzieniem – vispārējā būvniecība, inženiertehnisko objektu būvniecība, kā arī nekustamo īpašumu projektu attīstīšana.

Šobrīd nozīmīgākais uzņēmuma darbības virziens ir ES fondu līdzfinansētie projekti, kam pasūtītājs ir valsts un pašvaldība. «Domāju, ka arī Latvijā vairākumam būvniecības kompāniju liela daļa ienākumu nāk no ES fondiem. Mēs neesam izņēmums,» saka Andress Āviks (Andres Aavik), Skanska AS valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oglekļa dioksīds un sašķidrināts slāpeklis, reiz lietots tikai rūpnieciski, tagad arvien biežāk vietu ieņem uz svētku galda.

«Lai gan uzņēmuma darbības spektrs ir plašs, pārtikas industrija ir viena no svarīgākajām biznesa daļām,» teic SIA Gaschema valdes loceklis Jānis Zandbergs. Uzņēmums izveidots 2007.gadā un nodarbojas ar tehnisko, metināšanas, pārtikas un speciālo gāzu, kā arī citu ķīmijas produktu izplatīšanu Baltijas valstīs.

J. Zandbergs teic, ka šis ir viens no nedaudziem uzņēmumiem, kas Latvijā nodarbojas ar gāzveida produktu realizāciju un piedāvā Baltijā ražotu gāzi. Tas savukārt rada priekšrocības, kad runa ir par cenu konkurenci.

Tas nav nekas indīgs

Latvijā SIA Gaschema nodarbina aptuveni piecpadsmit darbinieku lielu komandu. «Šis ir ļoti specifisks bizness,» atzīst J. Zandbergs, «Latvijas tirgū nav augsta līmeņa speciālistu šādos jautājumos, paši izglītojam savus darbiniekus.» Lai nostiprinātu darbību Kurzemē, uzņēmuma tirdzniecības centriem Rīgā un Daugavpilī pievienots arī trešais Liepājā. Paralēli uzņēmums sadarbojas arī ar 25 partneriem visā Latvijā, kas izplata Gaschema produktus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā dažādās pasaules malās dzimst vienādas idejas

Arta Biruma, SIA Eiro Personāls Vadošā konsultante, valdes locekle, 30.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atziņa, ka visi uz šīs planētas esam smalkiem diedziņiem kopā sasieti, liekas pieņemama, taču ar mūsu ikdienas dzīvi īpaši nesaistīta, kamēr vien nesaskaramies ar pavisam tiešiem pierādījumiem.

Es šādu atskārsmi piedzīvoju pavisam nesen, kad atklājām, ka mūsu izveidotai tīmekļa vietnei likeit.lv, kuras mērķis ir apvienot darba meklētājus un darba devējus Latvijas IT tirgū, vienlaicīgi ir parādījies līdzinieks otrā pasaules malā – Austrālijā. Līdzīgs ir ne tikai interneta vietnes nosaukums – likeit.com.au, bet arī tās uzdevumi.

Par darba trūkumu IT lauciņā Latvijas darba tirgus šobrīd noteikti nevar sūdzēties – kvalificēti speciālisti ir ļoti pieprasīti.Identiska situācija ir arī citviet pasaulē, kas noved pie pastiprinātas IT speciālistu meklēšanas.Izrādās, ka vienas vīzijas īstenošana var tikt īstenota gaužām līdzīgi. Tāpat kā Austrālijas kolēģi, arī Latvijas likeit.lv piedāvā modernā un ērtā veidā iesaistīties IT darba piedāvājumu apritē. Darba meklētājiem vietnes ietvaros ir iespēja bez maksas izveidot profilu, to papildinot ar savu CV. Izveidotais profils būs redzams darba devējiem. Tāpat ir iespējams pārlūkot jau esošos piedāvājumus un pieteikt tiem savu kandidatūru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

AGA lielākais apgrozījums uzņēmuma vēsturē

Žanete Hāka, 02.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA AGA norāda, ka pērn uzņēmums sasniedzis savā pastāvēšanas vēsturē lielāko apgrozījumu - 18,608 miljonus eiro, kas ir par 1,42% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Lursoft dati.

Tādēļ SIA AGA vadība uzskata, ka krīzes radītās sekas ir pārvarētas un uzņēmumam ir izdevies nostabilizēties jaunajos ekonomiskajos apstākļos.

Peļņa pēc nodokļiem bijusi 2,005 miljoni eiro. Pērn uzņēmumā strādājis 81 darbinieks.

Zviedru AGA Aktiebolag piederošā SIA AGA reģistrēta 1992.gada 4.maijā, uzņēmuma galvenie darbības veidi ir rūpniecisko, medicīnisko un speciālo gāzu tirdzniecība ražošana un piegāde, kā arī gāzes un metināšanas iekārtu tirdzniecība, montāža un iznomāšana.

Lursoft pieejamā informācija rāda, ka 1996.gadā reorganizācijas ceļā uzņēmumam pievienota SIA AGA Industrija un SIA Skābeklis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā trešā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Saule riņķo ap Zemi, nevis otrādi. Divas piektdaļas Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka pirmie cilvēki ir dzīvojuši vienlaikus ar dinozauriem, liecina pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas rezultāti.

Aina attiecībā uz Latvijas iedzīvotāju zināšanām atsevišķos ar zinātni saistītos jautājumos ir ne pārāk glaimojoša, vēsta SKDS pētījuma rezultāti.

Vairāk nekā 70% no aptaujātajiem uzskata, ka visa radioaktivitāte ir cilvēka roku darbs, 63% ir pārliecināti, ka antibiotikas iznīcina vīrusus tikpat labi kā baktērijas, un 15% uzskata, ka Zeme pilnībā apriņķo Sauli viena mēneša laikā.

Savukārt 11% no Latvijas iedzīvotājiem nedomā, ka Zemes centrs ir ļoti karsts, un 7% neuzskata, ka skābeklis, kuru mēs elpojam, rodas no augiem.

Saskaņā ar pētījuma datiem iedzīvotāji vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem uz visiem aptaujā iekļautajiem ar zinātni saistītajiem jautājumiem nepareizas atbildes ir snieguši apmēram tikpat bieži, cik Latvijas iedzīvotāji citās vecuma grupās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«2016. gada budžeta veidošanas politikai labākajā gadījumā varētu būt neitrāla ietekme uz tautsaimniecību, bet drīzāk varētu būt kādi zaudējumi,»

To intervijā DB saka ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

Kā jūs vērtējat situāciju Latvijas ekonomikā šajā starptautiskās nenoteiktības un sankciju laikā?

Ģeopolitiskā situācija un tās ietekme ir devusi mazāku sitienu pa pašu tautsaimniecību kā pa uzņēmēju noskaņojumu. Uzņēmēju noskaņojums ir uzmanīgāks, piesardzīgāks. Kaut gan patiesie rādītāji liecina, ka neskatoties uz to, ka ir gan sankcijas, gan krīze Krievijas ekonomikā, to ietekme uz Latviju ir 0,6% no IKP. Ir strauji krities eksporta apjoms uz Krieviju un NVS valstīm. Vēl pirms gada 12% no visa Latvijas eksporta veidoja Krievija. Īsajā periodā, kopš sākās sankcijas, eksporta kritums uz Krieviju ir 20% un vairāk. Neskatoties uz to, Latvijas kopējais eksports pat pieaug. Šajos pēdējos astoņos mēnešos tas ir pieaudzis par 3%. Interesanti, ka neliels eksporta pieaugums ir uz ES valstīm, bet būtisks – 20% – ir uz trešajām valstīm. Tās ir bijušās PSRS valstis, Centrālāzija un pat tādi eksotiski tirgi kā Ķīna. Uzņēmēji vairs nav pirmo reizi ar pīpi uz jumta. Tad, kad bija 1998. gada krīze, tas bija smags trieciens. Tagad neteiksim, ka viegli, jo tas nekad nav viegli, bet tomēr daudz vieglāk uzņēmēji pārorientējas uz citiem tirgiem. Dažādojas gan eksporta tirgi, gan produkcija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pēc AS Balticovo avārijas VVD nav novērojis piesārņojumu Verģupē un Iecavas upē

Žanete Hāka, 12.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālā vides pārvalde (Jelgavas RVP) turpina veikt AS Balticovo ražošanas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu avārijas seku novēršanas uzraudzību. Pārbaudīta Verģupe un Iecavas upe – piesārņojumu nav novērots, informē VVD.

Abu upju ūdenim veikti skābekļa koncentrācija mērījumi atbilst normai. Papildus ūdens analīzes uzdots veikt arī uzņēmumam. Izstrādāts un tiek ieviests pasākumu plāns avārijas seku likvidēšanai.

Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis skaidro situāciju dienu pēc Balticovo avārijas: «Vides pārvaldes darbinieki uzrauga situāciju upēs. Tiek veiktas Verģupes un Iecavas upes skābekļa analīzes. Nav manīts, ka Verģupē būtu zivis, līdz ar to pastāv vien risks par zivju slāpšanu Iecavā, taču arī tā pašlaik nav novērota. Ja radīsies problēmas, būs jādomā par aerācijas iekārtu izvietošanu upēs, lai bagātinātu tās ar skābekli un novērstu dzīvo organismu bojāeju. Taču šādi pasākumi būs jāveic vien tad, ja ūdens analīzes uzrādīs pazeminātu skābekļa koncentrāciju. Šobrīd skābeklis ir normā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Austrumu slimnīca iepirks gāzi un to sistēmas

Gunta Kursiša, 28.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca par 825,774 tūkstošiem latu iepirks medicīnisko un saimniecisko gāzu sistēmām nepieciešamās rezerves daļas, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā.

Slimnīcai tiks piegādāts šķidrais slāpeklis, tehniskais skābeklis, tehniskais slāpeklis, acetilēns un medicīniskā oglekļa dioksīds, argons un propāna-butāna gāze, un to piegādi veiks rūpniecisko gāzu ražotāja un ķīmisko vielu vairumtirgotāja SIA Elme Messer L. Kopumā iepirkumu konkursā Austrumu klīniskā universitātes slimnīcai tika iesniegti divi piedāvājumi. Savukārt medicīnisko slāpekli, gāzi un konsoles slimnīcai peigādās SIA AGA.

Slimnīca iepirks arī kapara caurules un to savienojumus, kurus tai par 23,541 tūkstošiem latu piegādās SIA NMS Elpa, šis uzņēmums piegādās arī gāzu aprīkojuma rezerves daļas par līgumcenu 37,506 tūkstoši latu un gāzu rozetes un rezerves daļas par 16,250 tūkstošiem latu. Savukārt gāzu kontroles un trauksmes paneļus slimnīcai par 24,140 tūkstošiem piegādās SIA DSM Baltic. Šis uzņēmums slimnīcai piegādās arī gāzu rozetes un rezerves daļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Optimistiskāki par iespēju tuvākajā laikā investēt attīstībā ir mežsaimniecības un kokapstrādes uzņēmumi

Žanete Hāka, 18.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairums jeb 55% mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju ir drīzāk optimistiski noskaņoti par nākotni, plānojot veikt investīcijas sava biznesa attīstībā nākamā gada laikā, liecina Swedbank Finanšu institūta veiktā pētījuma dati.

Salīdzinoši atvērtāki investīcijām biznesa attīstībai ir vidēja lieluma uzņēmumi (kuru darbinieku skaits svārstās no 50 līdz 249 un apgrozījums gadā pārsniedz 1 miljonu eiro ) – pozitīvu atbildi snieguši vidēji 65% aptaujāto uzņēmumu vadītāju un īpašnieku.

Savukārt mazo uzņēmumu (kuru darbinieku skaits svārstās no 10 līdz 49 un apgrozījums gadā nepārsniedz 300 tūkstošus eiro) vadītāji nākotnē raugās nedaudz piesardzīgāk – investīcijas uzņēmuma attīstībā plāno veikt vidēji 44% aptaujāto. Tāpat vērts atzīmēt, ka nedaudz optimistiskāki ir Rīgas un Pierīgas uzņēmēji.

«Uzņēmējdarbība ir kā ekonomikas asinsrite, kas tai piegādā nepieciešamo skābekli. Lai organisms attīstītos, tam ir nepieciešams skābeklis, proti, investīcijas. Ja uzņēmēji ir piesardzīgi un neiegulda sava biznesa attīstībā, tad to spēja konkurēt arvien samazinās un līdz ar to - arī iespēja celt darbiniekiem algas. Viens no šīs piesardzības cēloņiem ir samērā neprognozējamā nodokļu vide, kas tiek koriģēta teju vai katru gadu. Tāpēc nodokļu jomā ir būtiski nodrošināt lielāku stabilitāti, kas uzņēmējiem sniegtu drošāku pamatu darbības attīstības plānošanai,» uzsver Reinis Jansons, Swedbank Finanšu institūta vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Aldara Apinītim būs jauns 700 tūkst. latu vērts tērps

Dienas Bizness, 07.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alus darītava Aldaris alus šķirni Apinītis Premium turpmāk pildīs jaunās premium kvalitātes 1,2 l QPET (quality PET) pudelēs. Kompānija uzsver, ka Latvijā šāda veida pudelēs alus tiks pildīts pirmo reizi. Carlsberg Grupa jaunajās tehnoloģijās ir investējusi 1 milj. eiro.

«QPET ir modernākās pudeles PET segmentā. Tā faktiski ir trešās paaudzes PET pudele, kas arvien vairāk līdzinās stikla iepakojumam,» teikts kompānijas paziņojumā presei.

Aldaris norāda, ka nākotnē, iespējams, arī pārējās alus šķirnes, kas pildītas PET iepakojumā, pāries uz šīm modernajām 1,2 l pudelēm. «Tas, protams, būs atkarīgs no rezultātiem un QPET segmenta attīstības tendencēm. Mēs plānojam, ka inovācijas ļaus palielināt šīs alus šķirnes pārdošanas apjomus par aptuveni 10%,» saka a/s Aldaris izpilddirektors Tomass Panteli.

Alus aromātu galvenokārt ietekmē skābeklis, kas caur pudeles sieniņām nonāk iekšpusē. Pētījumi liecina, ka pieļaujamais skābekļa daudzums ir 1 mg uz litru alus. Kad šis līmenis tiek pārsniegts, alus zaudē savu sākotnējo garšu, krāsu un aromātu. Jaunā trīsslāņu pudele garantēs lielāku aizsardzību pret skābekļa piekļuvi alum, skābekļa piekļuvi alum samazinot par 96%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Bio2You zīmola līdzīpašniece: Latvijā mēs esam sasnieguši maksimumu

Nataļja Poriete, 23.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kosmētikas ražotājs Bio2You laidis klajā trīs jaunas matu kopšanas līnijas, kuru radīšana aizņēma aptuveni deviņus mēnešus. Šogad uzņēmums koncentrējas uz eksportu, stāsta uzņēmuma valdes locekle un Bio2You līdzīpašniece Rita Stražinska.

Saskaņā ar viņas teikto, piemēram, Tuvie Austrumi labi uzņem Bio2You produktus, un ​​īpaši ir sajūsmā par to, ka produktu sastāvs ir dabisks un netiek izmantots alkohols.

Vienlaikus R. Stražinska uzsver, ka Latvijas tirgus uzņēmumam joprojām ir ārkārtīgi svarīgs. «Šis ir mūsu mājas tirgus, tas vienmēr būs mūsu prioritāte, bet es domāju, ka Latvijā šobrīd esam sasnieguši visu, ko varējām, un tagad ir laiks iet tālāk,» teica R. Stražinska.

Viņa atzīst, ka izveidotais zīmols Bio2You jau sākotnēji bija vērsts uz eksporta tirgiem. «Kad mēs dibinājām uzņēmumu, mēs vēlējāmies izmantot nosaukumā vārdu «smiltsērkšķis», bet tas ir grūti izrunājams. To ir grūti izrunāt arī latīņu (Hippophae) un angļu valodā (Sea Buckthorn). Tad mēs padomājām, ka smiltsērkšķis un tajā esošie vitamīni ir vitāli nepieciešami cilvēka organismam tāpat kā skābeklis O2, savukārt «Bio» nozīmē, ka sastāvs ir bioloģiski aktīvs un dabīgs - tā radās nosaukums Bio2You,» skaidroja R. Stražinska.

Komentāri

Pievienot komentāru