Tirdzniecība un pakalpojumi

Lietuvieši plāno pirkt Avers centru

Vēsma Lēvalde, 12.02.2010

Jaunākais izdevums

Viens no Lietuvas lielākajiem patēriņa preču vairumtirgotājiem Sanitex plāno iegādāties Latvijas patēriņa preču izplatīšanas uzņēmumu Avers centrs, Db apstiprināja Karsten-Sanitex Latvia vienīgais valdes loceklis Jevgeņijs Semjaņņikovs.

Sanitex vērsies Lietuvas Konkurences padomē ar lūgumu atļaut netiešā veidā iegādāties 99,99% Avers centra akciju. Sanitex pirks Avers centra akcijas ar Latvijas kompānijas Karsten-Sanitex Latvia starpniecību. Tomēr pirms nav saņemta atļauja no Konkurences padomes, Karsten-Sanitex Latvia vadītājs no komentāriem atturējās.

Db rakstīja, ka pērn ikdienas patēriņa preču vairumtirdzniecības uzņēmums SIA B&S Baltics apvienojas ar Lietuvas AS Sanitex. Darījuma rezultātā Sanitex ieguva izšķirošu ietekmi pār SIA B&S Baltics.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairumtirgotāja "Sanitex" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 457,541 miljoni eiro, kas ir par 10,5% vairāk nekā iepriekšējā gadā, bet koncerna peļņa pieauga par 51% un bija 11,35 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Vienlaikus paša "Sanitex" apgrozījums pērn bija 454,438 miljons eiro, kas ir par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 59,7% un bija 10,47 miljoni eiro.

Kopumā koncerns pērn tirdzniecību veica 20 valstīs, tostarp 443,546 miljoni eiro gūti Latvijā, 6,011 miljoni eiro - Čehijā, 4,457 miljonu eiro - Lietuvā, bet 2,529 miljoni eiro gūti Igaunijā.

Kompānijas finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka apgrozījuma kāpums saistīts ar Covid-19 ierobežojumu atcelšanu un sadarbības sākšanu ar mazumtirdzniecības tīklu "Lidl", kam "Sanitex" piegādā gan vietējos, gan arī importa zīmolu produktus.

Vienlaikus pagājušajā gadā "Sanitex" importēja cigaretes no Vācijas, Rumānijas, Polijas un nodrošināja cigarešu zīmolu "Camel", "Winston" un "LD", kā arī "Winston" un "LD" smēķējamās tabakas vairumtirdzniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Sanitex attīsta vairākus biznesa virzienus, audzē apgrozījumus un turpina investēt loģistikas pakalpojumos un tehnoloģijās.

2018. gadā SIA Sanitex atvērusi sesto Promo Cash&Carry vairumtirdzniecības bāzi, ieguldot tajā aptuveni 4,5 miljonus eiro. Šogad jaunas vairumtirdzniecības bāzes atvērtas netiks.

Veiksmīga sinerģija

Kopš 2011. gada uzņēmums ir atvēris sešas Promo Cash&Carry vairumtirdzniecības bāzes juridiskām personām – trīs Rīgā, pa vienai Valmierā, Liepājā un Daugavpilī; kopumā ieguldīti 15 milj. eiro; Rāmavā uzbūvēts loģistikas komplekss 41 tūkst. m2 platībā, kurā atrodas arī kompānijas birojs. Kopējās investīcijas šajā projektā sasniedz 25 milj. eiro, loģistikas centru pārvalda Sanitex grupas uzņēmums Baltic Logistic Solutions. «Turpmākās investīcijas tiek plānotas jaunu produktu, pakalpojumu izstrādē, kā arī tehnoloģijās, kas ļaus klientiem daudz ērtāk sazināties un iegādāties preces no uzņēmuma. Sagaidāmas investīcijas loģistikā, lai uzlabotu kvalitāti, darba ražīgumu un nodrošinātu vēl augstāku preču piegādes kvalitāti un izsekojamību,» stāsta SIA Sanitex valdes loceklis Kārlis Ābele.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairumtirgotāja "Sanitex" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 414,032 miljoni eiro, kas ir par 3,2% vairāk nekā iepriekšējā gadā, bet koncerna peļņa samazinājās par 6% un bija 7,514 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Vienlaikus paša "Sanitex" apgrozījums pērn bija 411,091 miljons eiro, kas ir par 3,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 9,8% un bija 6,555 miljoni eiro.

Grupas gada pārskata vadības ziņojumā norādīts, ka pērn "Sanitex" grupa sasniedza uzstādītos mērķus par spīti nelabvēlīgiem HoReCa un pasākumu sektora darbības ierobežojumiem Covid-19 ietekmē.

Pērn uzņēmums spēja veiksmīgi pielāgoties mainīgajiem tirgus apstākļiem, attīstot tirgum nepieciešamo sortimentu, kā arī piesaistot vairākus jaunus ražotājus savam portfelim.

Vadības ziņojumā teikts, ka 2022.gada pirmajā ceturksnī Latvijā un daudzās citās valstīs tika atcelti ar Covid-19 izplatību saistīti ierobežojumi, kas pērn samazināja ekonomikas attīstību valstī un pasaulē, tāpat Latvijas ekonomiku ietekmē starptautiskās sankcijas, kas ieviestas pret Krieviju un Baltkrieviju, tomēr "Sanitex" vadība norāda, ka sankcijas neietekmēs koncerna darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Distribūcijas un vairumtirdzniecības uzņēmums SIA «Sanitex» 7.martā reģistrējis jaunu komercķīlu, kuras nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 14 miljoni eiro, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Uzņēmums par labu AS «Swedbank» ieķīlājis krājumus, nemateriālos ieguldījumus, ķermeniskos pamatlīdzekļus, prasījuma tiesības un uzņēmumu kā lietu kopību. SIA «Sanitex» ir komercķīlas devējs, taču parādnieki ir tā meitas uzņēmums SIA «Baltic Sales Network», kas nodarbojas ar tabakas izstrādājumu vairumtirdzniecību, un māsas uzņēmumi SIA «Baltic Logistic Solutions», kas nodarbojas ar loģistiku, un SIA «Officeday Latvia», kas nodarbojas ar biroja preču piegādi.

Komercķīla nodrošina grupas konta kredītlīnijas līgumu, sadarbības līgumu par akreditīvu atvēršanu un garantiju izdošanu. SIA «Sanitex» šobrīd kopumā ir aktuālas četras komercķīlas, liecina «Lursoft» uzziņa. SIA «Sanitex» dibināta 1993. gadā un tās pamatdarbība ir saimniecības un pārtikas preču vairumtirdzniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Distribūcijas un loģistikas uzņēmums “Sanitex” energoefektivitātes uzlabošanā investējis 1,5 miljonus eiro un uzstādījis sešus saules parkus savos objektos visā Latvijā – Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Valmierā un Ķekavas novadā.

Saules paneļu elektrostacijas kopā saražos līdz 2150 megavatstundu (MWh) elektroenerģijas gadā, kas ir pielīdzināms 1000 mājsaimniecību elektroenerģijas patēriņam gada laikā un ļaus “Sanitex” samazināt CO2 emisijas par 690 tonnām gadā.

Kopumā saules paneļi ir izvietoti uz ēku jumtiem 10 000 kvadrātmetru platībā, kas atbilstu futbola stadiona platībai.

“Šobrīd, strauji augot elektroenerģijas cenām, pieaug dažādu energoefektivitātes pasākumu loma. Vienlaikus tā ir arī iespēja domāt par ilgtspējīgiem un videi draudzīgiem risinājumiem. Sadarbībā ar “Energiapartner” pašlaik uzstādām ievērojamu saules parku mūsu objektos visā Latvijā, kas būs nozīmīgs devums apkārtējai videi, ievērojami samazinot CO2 emisijas, kā arī nodrošinās aptuveni ceturtdaļu no mums nepieciešamās elektroenerģijas. Mēs paredzam, ka investīcijas atmaksāsies trīs līdz četru gadu laikā un ļaus mums nākotnē būt konkurētspējīgākiem, kā arī videi draudzīgākiem,” skaidro “Sanitex” valdes loceklis Kārlis Ābele.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Distribūcijas un vairumtirdzniecības uzņēmuma SIA «Sanitex» apgrozījums 2018. gadā pieaudzis par 12,3% jeb 37,312 miljoniem eiro, salīdzinot ar 2017. gadu - līdz 340,667 miljoniem eiro, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Savukārt uzņēmuma peļņa pēc nodokļu nomaksas pērn bija 1,656 miljoni eiro, kas bija par 1,619 miljoniem eiro lielāka nekā gadu iepriekš.

SIA «Sanitex» pagājušajā gadā atklāja vienu jaunu «Promo Cash&Carry» tirdzniecības vietu Rīgā. Uzņēmumam izdevies būtiski palielināt klientu loku, sacīts tā gada pārskatā. Vairumtirgotājs pērn arī uzsācis vairāku jaunu zīmolu izplatīšanu un aktīvāku darbu alkohola kategorijā.

Pagājušajā gadā SIA «Sanitex» ieņēmumi no vairumtirdzniecības bija 308,524 miljoni eiro, ieņēmumi no mazumtirdzniecības - 29,311 miljoni eiro, bet ieņēmumi no nekustamā īpašuma izīrēšanas un pārvaldīšanas - 2,723 miljoni eiro, kā arī tam bijuši ieņēmumi 109 tūkstošu eiro apmērā no automobiļu iznomāšanas. Uzņēmuma ieņēmumi kāpuši visās kategorijās, liecina uzņēmuma gada pārskats.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairumtirdzniecības un loģistikas pakalpojumu sniedzēja Sanitex uzņēmumu grupa kā savu mājas banku Latvijā izvēlējusies Danske Bank, vienlaikus noslēdzot līgumu par kredītlīniju un garantiju līniju apgrozāmo līdzekļu finansēšanai 23 miljonu eiro apmērā.

Sanitex aktīvo biznesa klientu skaits Latvijā šobrīd sasniedzis trīspadsmit tūkstošus.

SIA Sanitex valdes loceklis Kārlis Ābele norāda, ka Danske Bank sniegs ieguldījumu un stabilitāti gan ikdienas darbības nodrošināšanai, gan jaunu un nozīmīgu kompānijas projektu uzsākšanai.

Savukārt, Danske Bank Latvijā vadītājs Raivis Kakānis stāsta: «Pirms tikām izvēlēti par Sanitex mājas banku Latvijā mūsu kvalitātes rādītāji tika vērtēti pēc ļoti stingriem kritērijiem un esam gandarīti, ka Danske Bank komandai ir izdevies pierādīt atbilstību tiem. Sanitex ir uzņēmums ar skaidru un izsvērtu attīstības vīziju un stabilu finanšu sniegumu.»

Sanitex uzņēmumu grupa ir lielākā vairumtirdzniecības, distribūcijas, biroja nodrošinājuma, HoReCa un loģistikas kompānija Latvijā, kas aktīvi darbojas arī Lietuvā, Igaunijā un Polijā. Tās trīs galvenie loģistikas centri atrodas Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, un kopējā noliktavu platība ir sasniegusi 120 000 m2. Sanitex Latvijā strādā vairāk nekā 1000 darbinieku. Grupā ietilpst arī specializēto veikalu tīkls PROMO Cash&Carry, kas darbojas lielākajās Latvijas un Lietuvas pilsētās, viens veikals atvērts arī Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Sanitex jauna loģistikas centra izveidē Rāmavā investējis 25 miljonus eiro

Dienas Bizness, 22.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka vairumtirdzniecības un loģistikas uzņēmumam Sanitex piešķīrusi aizdevumu 17,4 miljonu eiro apmērā loģistikas centra būvniecībai un aprīkošanai Latvijā, informē bankā.

Līdzekļi ieguldīti zemes īpašuma iegādē, loģistikas centra būvniecībā, kā arī tā aprīkošanā ar mūsdienu tehnoloģijām. Kopējais šī projekta investīciju apjoms sasniedz 25 miljonus eiro.

Loģistikas centrs atrodas Ķekavas novada Rāmavā. Tajā iespējams uzglabāt preces trīs dažādos temperatūras režīmos 41 200 kvadrātmetru platībā, kā arī nodrošināt efektīvu loģistikas plūsmu organizēšanu. Tāpat tajā pieejamas dažādas specializētās noliktavas, muitas un akcīzes preču zona, turklāt centrs aprīkots modernām drošības sistēmām darbības nepārtrauktības nodrošināšanai un ārkārtas situāciju novēršanai. Loģistikas centrā tiek nodrošinātas aptuveni 500 darba vietas un to pārvalda Sanitex grupas uzņēmums Baltic Logistic Solutions.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Prasības NBS 220 miljonu eiro pārtikas iepirkumā Sanitex ieskatā bijušas nesamērīgas

Db.lv, 27.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem Latvijas pārtikas vairumtirdzniecības un loģistikas uzņēmumiem un līdzšinējiem Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārtikas piegādātājiem "Sanitex" nesenajā 220 miljonus eiro vērtajā iepirkumā nav piedalījies "nesamērīgu līguma prasību dēļ", svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Ap gadumiju neliela Rojā reģistrēta firma "Zītari LZ" tika pie 220 miljonus eiro vērta pasūtījuma NBS apgādāšanai ar pārtiku. Saskaņā ar līgumu, uzņēmums ir atbildīgs arī par armijas rezervēm kara gadījumā. Aizsardzības ministrijā (AM) par iepirkumu sākta pārbaude.

Konkursa pirmajā posmā piedāvājumus iesniedza pieci pretendenti, tostarp līdzšinējie NBS pārtikas piegādātāji - "Sanitex", "Rēzeknes gaļas kombināts" un "Lanekss". Nolikums paredzēja, ka iepirkumā var startēt arī ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji ar triju gadu pieredzi, kas ļāvis konkursā pieteikties arī salīdzinoši nelielam ēdināšanas uzņēmumam "Zītari LZ". Salīdzinoši 2021.gadā "Sanitex" apgrozījums bijis 411 miljoni eiro, bet "Zītari LZ" - 0,5 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairumtirdzniecības, izplatīšanas un loģistikas uzņēmums Sanitex noslēdzis sadarbības līgumu ar autocentru SIA Amserv Motors par 98 videi draudzīgo Toyota Yaris Hybrid automobiļu iegādi.

Lēmums par videi draudzīgu auto iegādi ir loģisks solis Sanitex biznesa attīstības stratēģijā. Ņemot vērā uzņēmuma darbības specifiku, kas ietver aktīvu pārvietošanos pa visiem valsts reģioniem, tika izvēlētas automašīnas, kas būtu vienlaikus videi draudzīgas, ar ekonomisku degvielas patēriņu.

Lai mazinātu savu nospiedumu globālā piesārņojuma kartē, Sanitex ieviesti arī citi videi draudzīgi risinājumi. Piemēram, ēku apsildei tiek izmantoti siltumsūkņi, bet, lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu, izvēlēts energoefektīvais LED apgaismojums. Drīzumā plānots uzstādīt saules paneļus, kas nodrošinās aptuveni 1/5 no uzņēmumam nepieciešamās enerģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Eksperti: veidosies vairumtirdzniecības milzis

Sandra Dieziņa, 15.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Sanitex nopērkot Latvijas uzņēmumu Avers centrs var veidoties nozares milzis.

Tā uzskata Db aptaujātie pārtikas nozares vairumtirdzniecības uzņēmumi.

Karsten-Sanitex Latvia vadība jau apstiprinājusi, ka viens no Lietuvas lielākajiem patēriņa preču vairumtirgotājiem Sanitex plāno iegādāties Latvijas patēriņa preču izplatīšanas uzņēmumu Avers centrs.

Sanitex jau vērsies Lietuvas Konkurences padomē ar lūgumu atļaut netiešā veidā iegādāties 99.99% Avers centra akciju. Avers centrs valdes loceklis Jaroslavs Grigorjans jau iepriekš uzsvēra, ka tirgū jānotiek spēlētāju koncentrācijai un apvienošanās procesam, lai samazinātu izmaksas.

Tirgu šis darījums ietekmēs pozitīvi, jo apvienojoties abiem uzņēmumiem, taps lielāks spēks ar jaunām potencēm un iespējām, vērtē Havi Logistics (līdzšinējais Baldis) valdes priekšsēdētājs Andris Dobulis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz Krievijas darbībām Ukrainā, distribūcijas un loģistikas uzņēmums "Sanitex" pārtrauc preču importu no Krievijas un Baltkrievijas.

Tāpat arī nolemts pārtraukt preču iepirkumu Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes produktiem no citiem importētājiem Baltijā.

""Sanitex" pārtrauc Krievijas un Baltkrievijas preču tirdzniecību Lietuvā, Latvijā un Igaunijā. Mēs uzskatām, ka šobrīd Latvijas un Baltijas uzņēmēju ieguldījums vienotībā un solidaritātē ir ārkārtīgi svarīgs,” skaidro SIA "Sanitex" valdes loceklis Kārlis Ābele.

Uzņēmums ir jau pārtraucis preču importu no Krievijas un Baltkrievijas ražotājiem un piegādātajiem. Šo preču kopējais īpatsvars 2021. gadā veidoja 0,6% no "Sanitex" tirdzniecības apjoma Lietuvā, Latvijā un Igaunijā.

Uzņēmums arī nolēmis pārtraukt iegādāties Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes produktus no citiem importētājiem. Šīs preces tiks izņemtas no PROMO Cash & Carry, PROMO Food Service, Officeday un citiem uzņēmuma tirdzniecības kanāliem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Konkurences uzraugi atļauj Sanitex iegādāties Avers centru

Sanita Igaune, 27.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) ir atļāvusi Lietuvas patēriņa preču vairumtirgotājam piederošajam uzņēmumam - Karsten-Sanitex Latvia apvienoties ar Latvijas patēriņa preču izplatīšanas uzņēmumu Avers Centrs.

Apvienošanās paredzēta Karsten-Sanitex Latvia iegādājoties 99,99% Avers Centrs daļu no uzņēmuma īpašniekiem Mihaila Dmitrijeva, Jaroslava Grigorjana un Mihaila Litevska.

Apvienošanās dalībnieku konkurenti spēj piedāvāt alternatīvu apvienošanās dalībnieku sortimentā esošām precēm, secinājusi KP. Tāpat arī loģistikas pakalpojuma sniegšanas tirgū darbojas liels tirgus dalībnieku skaits, kas nodrošina to klientiem iespējas meklēt jaunus sadarbības partnerus.

Līdz ar to KP uzskata, ka Karsten-Sanitex Latvia un Avers Centrs apvienošanās rezultātā nerodas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis, tāpat arī netiek būtiski samazināta konkurence ikdienas patēriņa preču vairumtirdzniecības tirgū un loģistikas pakalpojuma tirgū Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

KP ļauj apvienoties uzņēmumiem Sanitex, Officeday Latvia un E-Save

Žanete Hāka, 16.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) nolēmusi atļaut apvienoties UAB Sanitex, SIA Officeday Latvia un SIA E-Save, informē KP pārstāvji.

Apvienošanās rezultātā UAB Sanitex iegūs vienpersonisku izšķirošu ietekmi pār SIA Officeday Latvia un SIA E-Save.

KP norāda – nav pamata uzskatīt, ka darījuma rezultātā varētu tikt ietekmēts loģistikas tirgus un ikdienas patēriņa preču tirgus, savukārt biroja un kancelejas preču tirgū apvienošanās dalībnieku tirgus daļa palielināsies nebūtiski, tādējādi konkurence netiks nelabvēlīgi ietekmēta.

Izvērtējot biroju un kancelejas preču zīmolu aizvietojamību, KP secina, ka konkrētajā tirgū preces zīmolam nav nozīmes, ja vien tas nav īpaši atpazīstams. Tajā pašā laikā tirgū ir liels klāsts citu preču zīmolu, kas konkurē ar apvienošanās dalībnieku portfelī esošiem zīmoliem, kuri ir savstarpēji aizstājami. Vienlaikus biroja un kancelejas preču tirgū darbojas citi spēcīgi konkurenti ar daudzveidīgiem piedāvājumiem, tādējādi pasūtītājiem iespējams iegādāties preču zīmolu, cenu, kā arī preču piegādes nosacījumu alternatīvas

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta - Investēs 3,3 miljonus eiro PROMO Cash&Carry veikala izveidē Liepājā

Zane Atlāce - Bistere, 03.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Distribūcijas un vairumtirdzniecības uzņēmums Sanitex šonedēļ uzsāk specializētā veikala PROMO Cash&Carry būvniecību Liepājā, Parka ielā 11. Šis būs jau piektais šāda tipa veikals PROMO Cash&Carry tirdzniecības tīklā un vienīgais Kurzemes reģionā.

Līdz ar veikala atklāšanu, kas paredzēta 2017. gada pavasarī, Liepājas pilsētā tiks nodrošinātas aptuveni 35 jaunas darba vietas, stāsta SIA Sanitex valdes loceklis Kārlis Ābele. Veikala izveidē plānots ieguldīt 3.3milj. eiro, piebilst PROMO Cash&Carry mārketinga vadītāja Irina Cvetkova.

Vairāk nekā 3000 kvadrātmetru lielajā tirdzniecības zālē tiks izvietotas aptuveni 12 000 dažādas preces – pārtikas preces, atdzesēti un saldēti produkti, augļi, dārzeņi, dzērieni, profesionālā ķīmija, trauki, dzīvnieku barība, plašs vīna un stipro alkoholisko dzērienu klāsts, kā arī Premium klases produkti, kā piemēram, dažādu valstu garšvielas, eksotisko dzīvnieku gaļas produkti, saldēti konditorejas izstrādājumi, arī bezglutēna, vairāk kā 100 craft alus veidi no visas pasaulēs un daudzas citas preces pilnam biznesa nodrošinājumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sanitex var celt prasību pret valsti

Sandra Dieziņa, 17.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierobežojot skaidras naudas norēķinus vairumtirdzniecībā, pieaugs pelēkā ekonomika un mazināsies ārvalstu investoru interese ieguldīt Latvijā.

Šāds ir viena no lielākajiem plaša patēriņa preču izplatītājiem SIA Sanitex Baltic Distribution (Sanitex) un citu vairumtirgotāju viedoklis par Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajiem grozījumiem likumā Par nodokļiem un nodevām, kas paredz skaidrās naudas aprites ierobežojumus. Sanitex kā galējo versiju patlaban apsver iespēju tiesāties ar valsti, jo uzņēmums jau ieguldījis aptuveni 2,5 miljonus eiro jaunas Cash&Carry (samaksā – ņem) sistēmas ieviešanā, taču grozījumi likumā situāciju būtiski maina.

Jāatgādina, ka jau pērn decembrī Saeima ar Tautsaimniecības un Finanšu komisijas atbalstu atļāva veikt norēķinus skaidrā naudā vairumtirdzniecībā, taču šobrīd izskatāmais likumprojekts paredz pretēju darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

KP: Cigarešu izplatīšanas tirgū ir ierobežotas iespējas konkurēt ar cenu

Žanete Hāka, 22.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pēc noslēgtās cigarešu izplatīšanas tirgus uzraudzības secina, ka uzņēmumiem cigarešu izplatīšanas tirgū vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības līmenī ir ierobežotas iespējas konkurēt ar cenu.

Tā kā normatīvais regulējums paredz cigarešu ražotājiem vai importētājiem noteikt preču maksimālo mazumtirdzniecības cenu, mazumtirgotāji ir ierobežoti sava uzcenojuma noteikšanā un attiecīgi nav iespējama savstarpējā konkurence ar gala cenu.

Kopumā pasaulē tirgus vara ir pieciem cigarešu ražotājiem, no kuriem četri dominē Eiropas tirgū. Tikmēr patēriņam Latvijā tiek nodotas trīs starptautisko ražotāju – British American Tobacco, Japan Tobacco International un Philip Morris International – cigaretes. 2014. gadā arī Latvijā atļauju ražot cigaretes bija saņēmuši vairāki komersanti, tomēr visa saražotā prece tika eksportēta uz ārvalstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sanitex reģistrējis 21 milj. Ls ķīlu

Gunta Kursiša, 02.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā vairāk nekā desmit milj. Ls apjomīgas komercķīlas reģistrējuši trīs uzņēmumi, tostarp SIA Depo DIY un Sanitex.

Lielākās aizvadītajā nedēļā reģistrētās komercķīlas devējas ir SIA Baltic Sales Network, savukārt parādnieks – Bendra Lietuvos -JAV imone uzdaroji akcine bendrove Sanitex. Komercķīlas ņēmējs ir a/s UniCredit Bank, un tās apjoms ir 21, 351 milj. Ls. Sanitex Bendra Lietuvos-JAV imone uzdaroji akcine bendrove pieder 100% Baltic Trade Network daļu.

Tāpat 18,750 milj. Ls ķīlu reģistrējusi būvmateriālu tirgotāja SIA Depo DIY. Šīs ķīlas ņēmējs ir a/s SEB banka.

Vairāk nekā 10,331 milj. Ls komercķīlu reģistrējusi nekustamā īpašuma nozares SIA Daksti, reģistrētās ķīlas devējs ir Stantan Investments Limited, bet ķīlas ņēmējs – a/s Swedbank.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 15. jūnijā Liepājā tiks atvērts PROMO Cash&Carry specializētais veikals Kurzemē. Šis būs piektais PROMO Cash&Carry Latvijā.

PROMO Cash&Carry ir specializēto veikalu tīkls Baltijā ar 16 šāda veida veikaliem. Lēmumu atvērt tirdzniecības vietu Liepājā distribūcijas un vairumtirdzniecības uzņēmuma SANITEX vadība pieņēmusi, jo «Liepāja ir ekonomikas, biznesa un tūrisma centrs, kas veiksmīgi attīstās». Šā gada laikā SANITEX plāno uzsākt būvniecības darbus, lai Rīgā atvērtu trešo PROMO Cash&Carry, tādējādi paplašinot tīklu Latvijā.

Cash&Carry ir veikalu formāts, kurā dažādu nozaru pārstāvji: tirgotāji, mazie ražotāji, biroji, ēdināšanas un izmitināšanas uzņēmumi var vienuviet izvēlēties produkciju savam biznesam un tā nodrošinājumam par vairumtirdzniecības cenām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visos "PROMO Cash&Carry" veikalos kopš februāra beigām novērojams pieprasījuma pieaugums, biznesa portālam db.lv apliecināja SIA "Sanitex" pārstāve Natālija Ulmane.

Saskaņā ar pašreizējiem novērojumiem vislielākais pieprasījums un preču noiets ir tieši dezinfekcijas līdzekļiem, putraimiem, konservētai pārtikai, higiēnas precēm un kopumā visām preču kategorijām, kurām ir ilgs realizācijas termiņš.

Kā akcentēja N. Ulmane, šobrīd piegādes ķēdes traucējumu nav, izņemot dezinfekcijas līdzekļu piegādei saistībā ar palielināto pieprasījumu pēc tiem.

Jautāta, vai ir kādas preces, kuras šobrīd nav iespējams vairs nodrošināt, viņa atbildēja, ka kopumā SIA "Sanitex" spēj reaģēt uz pieaugošo pieprasījumu.

Šobrīd SIA "Sanitex" darbaspēku vīrusa uzliesmojums neskarot: "Tiek ierosināti visi iespējamie preventīvie pasākumi saistībā ar "Covid-19"." Attālinātas darba iespējas tiek izskatītas tikai biroja darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maija sākumā Rīgā Tīraines ielā tiks atklāta jauna iepirkšanās veida cash&carry (maksā un ņem) bāze – veikals. Investīcijas sasniegušas divus miljonus eiro.

Cash&Carry ir noliktavas tipa veikals, kur preces fasētas lielos iepakojumos, taču pārdošana notiek tirdzniecības zālē nevis noliktavā. Šāds iepirkšanās veids jau kļuvis populārs daudzviet pasaulē, skaidro SIA Promo Cash&Carry pārstāve Ilze Medine, uzsverot, ka pie mums gandrīz desmit gadus tas nebija iespējams, jo likumdošana aizliedza skaidras naudas norēķinus vairumtirdzniecības bāzēs. Pašlaik šie Ministru kabineta noteikumi ir atcelti, tādēļ tagad vairs neesot nekādu šķēršļu to attīstīt.

Jaunā veikala mērķauditorija būs juridiskas personas, bet tur iepirkties varēs arī privātpersonas. Lielākais ieguvums no šāda pārdošanas principa esot tas, ka iespējams piedāvāt preces par zemākām cenām nekā parastajos veikalos. Turklāt jaunā veikala darba laiks būšot ievērojami garāks. I. Medina sola, ka arī piedāvāto preču klāsts būšot ļoti plašs. Veikala platība plānota aptuveni 4 tūkstoši kvadrātmetru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltic Logistic Solutions (BLS) noliktavu komplekss uzņem apgriezienus, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Kaut arī Baltijas valstīs strādājošā vairumtirgotāja Sanitex grupā ietilpstošā loģistikas kompānija BLS tikai šā gada vasarā uzsāka darbību savā jaunajā 45 tūkst. m2 noliktavu kompleksā Rāmavā, jau šobrīd ir skaidrs, ka visai drīzā nākotnē varētu būt nepieciešamība pēc jaunas saldētavas, norāda BLS noliktavas procesu vadītājs Ainārs Jašēvičs.

Darba pietiek

Līdz šim kompānija nomāja telpas trīs noliktavās Ķekavā, Olainē un Rīgā. Aizvadītajā vasarā 4200 m2 saldētava, kas būvēta kā atsevišķa ēka, bijusi 100% noslogota, stāsta A. Jašēvičs. BLS strādā četros temperatūras režīmos, un kompānijas rīcībā ir savs autoparks – 91 kravas auto, kas veic pārvadājumus visos temperatūras režīmos. Vienā ēkā izvietotas sauso preču (37 tūkst. m2) un atdzesēto preču (3800 m2) noliktavas. A. Jašēvičs zina teikt, ka tā ir lielākā Baltijas valstīs, kur ēku apsildei un dzesēšanai izmanto ģeotermālo reverso siltumsūkni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināta - Jaunie loģistikas centri dažādās stadijās

Egons Mudulis, 18.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompāniju plāni pāriet uz jaunām telpām īstenojas atšķirīgos ātrumos; šobrīd komersanti saskaņo dokumentus, būvē noliktavas vai arī jau pārvācas

Šogad un nākamgad turpināsies pērn uzsāktā loģistikas kompāniju pārvākšanās uz savām noliktavām vienā vietā – neatkarīgi no tā, vai tie ir pašu celti vai nomāti loģistikas parki. To kā kopumā pozitīvu attīstību vērtē Latvijas Loģistikas asociācijas (LLA) vadītājs Normunds Krūmiņš, jo loģistikas centri esot tā nepieciešamā infrastruktūras daļa, lai vispār varētu runāt par pievienotās vērtības loģistiku. Latvija gan šobrīd ir izvēlējusies savu attīstību tādējādi, ka šādu centru izveide ir privātā iniciatīva, kurpretim gan Lietuvā, gan Somijā, gan citās Eiropas valstīs tajā iesaistās valsts un pašvaldību uzņēmumi. Taču uz tranzīta koridora konkurētspējas paaugstināšanu tikpat lielu, ja ne lielāku, ietekmei atstājot dažādi ar akcīzes un muitas nodokļiem saistītie jautājumi. Tādēļ arī LLA ar Satiksmes ministrijas atbalstu iesniegusi valdībā priekšlikumus, kas paredz novērst šķēršļus šādu loģistikas centru attīstībai un darbībai. DB jau rakstīja, ka viens no ierosinājumiem ir ļaut uzglabāt nenodalītās telpās gan akcīzes, gan muitojamās, gan parastās preces. Runājot par nākotnes attīstību, lēcienu, pievienojot papildu vērtību loģistikas pakalpojumiem, viņaprāt, iespējams panākt, ka tiek veidots attīstības modelis publiskās un privātās partnerības veidā. Proti, valstij un pašvaldībām vajadzētu iesaistīties infrastruktūras izveidē, piemēram, pievedceļu izbūvē šādiem loģistikas centriem, kā arī ar elektrības un siltumapgādes risinājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baltijas TOP 100: Apgrozījuma līderi – lietuvieši

Aleksejs Sentuhovskis, PwC Finanšu vadības un darījumu konsultāciju nodaļas menedžeris, 16.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas lielāko uzņēmumu sarakstā izteikti ir jūtams lietuviešu īpatsvars. Visa Baltijas TOP 100 līderis ir naftas sektora uzņēmums Orlen Lietuva ar 4,565 miljardu eiro lielu apgrozījumu.

Šim uzņēmumam arī pieder vienīgā naftas pārstrādes rūpnīca Baltijā. Tā apgrozījums ir trīs reizes lielāks nekā 2. vietas ieguvējam Lietuvas uzņēmumam Maxima LT, kura apgrozījums 2014. gadā bija 1,494 miljardi eiro. Trijnieku noslēdz Igaunijas telekomunikāciju uzņēmumus Ericsson Eesti ar 1,362 miljardu eiro lielu apgrozījumu. Savukārt Latvijas lielākais uzņēmums pēc apgrozījuma ir Uralchem Trading, kas ierindojas topa 4. vietā ar 1,135 miljardu eiro lielu apgrozījumu 2014. gadā, kas ir četras reizes mazāks nekā topa līderim Orlen Lietuva. Uralchem Trading trešo gadu pēc kārtas ir Latvijas lielākais uzņēmums un vienīgais Latvijas uzņēmums, kura apgrozījums pārsniedz miljardu eiro. Uzņēmums ir Krievijas Uralhim grupas sastāvdaļā un nodrošina grupā ražotā slāpekļa, fosfāta un komplekso minerālmēslu tirdzniecību ārpus Krievijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Nozīmīgākais 2010. gadā tirdzniecībā: No griķu sāgas līdz salnai pavasarī

Sandra Dieziņa, 01.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgotāji šogad izjutuši nelielu stabilizāciju, bet nav sagaidījuši valdības pretimnākšanu uzņēmējdarbības vides uzlabošanā.

Lai arī ir redzamas pozitīvas iezīmes un pieaugums gan iedzīvotāju pirktspējā, gan uzņēmumu apgrozījuma rādītājos, tomēr par strauju augšupeju runāt ir pāragri, norāda viena no lielākajiem pārtikas mazumtirgotājiem SIA Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais. Viņš paredz, ka nākamgad visdrīzāk gaidāma lēna un pakāpeniska tirgus izaugsme, taču to var bremzēt valdības lēmumi, piemēram, paredzamais nodokļu pieaugums, jo jebkurš nodokļu palielinājums ietekmē ne tikai tirgotājus, bet arī piegādātājus, ražotājus, izplatītājus un pircējus. Jautāti par trim svarīgākajiem notikumiem nozarē, arī citu tirgotāju viedokļi sakrīt vienā - nodokļu politikas jautājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru