Būvniecība un īpašums

Mājokļu iegādes darījumi auguši par 20%

Žanete Hāka, 13.11.2013

Jaunākais izdevums

Mājokļu pirkuma darījumu skaits Rīgā šā gada desmit mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada atbilstošo laika posmu palielinājies par 20,2%, teikts jaunākajā nekustamā īpašuma kompānijas Latio tirgus apskatā.

Dzīvokļu darījumu apjoms desmit mēnešos galvaspilsētā audzis par 19,7%, bet savrupmāju – par 24,1%, liecina Latio apkopoto Zemesgrāmatas datu analīze.

Oktobrī Rīgā notikuši 865 dzīvokļu pirkuma darījumi, kas ir augstākais rādītājs kopš nekustamā īpašuma tirgus lejupslīdes sākuma 2007.gadā. Augot dzīvokļu darījumu skaitam, jauno dzīvokļu īpatsvars kopējā galvaspilsētas dzīvokļu darījumu apjomā būtiski nemainās – ik mēnesi tas ir 10–15% robežās.

«Darījumu skaita stabila palielināšanās pēdējo vairāk nekā divu gadu laikā atspoguļo pircēju aktivitātes pieaugumu visos mājokļu segmentos. Tomēr lielākajā no tiem – sērijveida dzīvokļu tirgū –, neraugoties uz pieaugošo darījumu apjomu, dzīvokļu videjās cenas līmenis saglabājas gandrīz nemainīgs. No vienas puses, tas skaidrojams ar dzīvokļu kopējā piedāvājuma pakāpenisku palielināšanos, ko galvenokārt nodrošināja ar bankām saistītie uzņēmumi, no otras puses, cenu straujāku pieaugumu ierobežo pircēju maksātspēja un joprojām zemie kreditēšanas apjomi. Kopumā straujāku hipotekārās kreditēšanas pieaugumu varētu gaidīt pēc banku īpašumā nonākušo mājokļu pilnīgas pārdošanas,» skaidro Latio Vērtēšanas daļas vadītāja Diāna Štāle.

Kopā šā gada desmit mēnešos Rīgā notikuši gandrīz 8200 mājokļu pirkšanas darījumi. Ap 90% no tiem veido darījumi ar dzīvokļiem, bet pārējie ir privātmāju darījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu pieejamība šogad trešajā ceturksnī starp Baltijas valstu galvaspilsētām uzlabojusies Rīgā un Tallinā, kamēr Viļņā mājokļu pieejamība nedaudz samazinājusies, aģentūrai LETA pavēstīja "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz jaunākajiem "Baltijas mājokļu pieejamības indeksa" datiem.

2020.gada trešajā ceturksnī pieejamākie mājokļi starp Baltijas valstu galvaspilsētām joprojām bija Rīgā, sekoja Tallina un Viļņa.

Šogad trešajā ceturksnī Mājokļu pieejamības indekss Rīgā bija 180,9 punkti, kas ir par 4,1 punktu vairāk nekā pērn attiecīgajā ceturksnī. Šāda indeksa vērtība nozīmē, ka tādas mājsaimniecības, kuras ienākumi atbilst pusotrai vidējai neto mēneša algai Rīgā un kura vēlas iegādāties 55 kvadrātmetru dzīvokli, ienākumi trešajā ceturksnī bija par 80,9% lielāki, nekā tas būtu nepieciešams, lai hipotekārā kredīta apkalpošanai novirzītu ne vairāk kā 30% no ģimenes ienākumiem.

Vienlaikus Tallinā Mājokļu pieejamības indekss trešajā ceturksnī bija 151,2 punkti, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir pieaugums par 2,8 punktiem, bet Viļņā - 140,7 punkti, kas ir par 0,9 punktiem mazāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai nekustamo īpašumu tirgus ir piebremzējies Liepājā?

Oskars Dombrovskis, AVER Kurzeme nekustamo īpašumu aģentūras vadītājs, 16.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bieži dzirdamas runas par to, ka nekustamo īpašumu tirgus piedzīvo grūtus laikus un ka tas ir mazliet piebremzējies, bet kā ir patiesībā skaidro AVER Kurzeme nekustamo īpašumu aģentūras vadītājs Oskars Dombrovskis.

Apskatot datus no Kurzemes rajona tiesas, Liepājas zemesgrāmatu nodaļā, reģistrētajiem nostiprinājuma lūgumiem, uz pirkuma līguma pamata, par pēdējiem 4 gadiem redzam, ka darījumu skaits būtiski nav mainījies, 2023. gadā, tas pat ir pieaudzis attiecība pret 2022. gadu. Tāpat arī apskatot nostiprināto hipotēkāro kredītu nodrošinājumu skaitu, varam secināt, ka 2023. gadā tas ir bijis vislielākais pēdējo 4 gadu laikā:

Bet kā ir tieši ar dzīvokļiem? Vai to pārdošanas apjoms arī nemainās?

Darījumu skaits būtiski nemainās - 2020. gadā notika 1003 darījumi, 2021. gadā 1031 darījumi, 2022. gadā 932 darījumi, 2023. gadā 960 darījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Mājokļu pieejamība augsta, taču tirgus mainās

Laimdota Komare, "Swedbank" ekonomiste, 10.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu pieejamība šī gada 1.ceturksnī Rīgā uzlabojās un mājokļi joprojām bija pieejamāki nekā pārējo Baltijas valstu galvaspilsētās. Pieejamības uzlabojumu veicināja tas, ka vidējā alga kāpusi nedaudz straujāk nekā vidējā dzīvokļu cena. Gan Tallinā, gan Viļņā vidējā dzīvokļu cena auga straujāk nekā algas, tādēļ arī mājokļa pieejamība abās pilsētās pasliktinājās. Tomēr gada sākumā mājokļu pieejamība bija augsta visās Baltijas galvaspilsētās.

Lai gan 1. ceturksnī mājokļu tirgū lielā mērā turpinājās iepriekšējos gados novērotās tendences, pēdējos mēnešos mēs jau varam novērot pandēmijas ietekmes pirmās pazīmes. Rīgā aktivitāte dzīvokļu tirgū aprīlī un maijā ievērojami kritās. Aktivitātes samazināšanās novērojama, galvenokārt, otrreizējā tirgū. Kamēr šai kategorijā darījumi tika atlikti uz vēlāku laiku, darījumiem ar jaunuzceltiem dzīvokļiem veicās labāk. Tie notiek pēc iepriekš slēgtiem līgumiem – pirmie rokas naudas līgumi tiek parakstīti kādu laiku pirms māja tiek uzcelta, bet reālie darījumi tiek reģistrēti vēlāk, kad māja jau tiek nodota ekspluatācijā. Rezultātā darījumi tiek atspoguļoti datos ar ievērojamu nobīdi no pirkuma līguma parakstīšanas brīža. Tas nozīmē, ka datos par jaunuzcelto mājokļu darījumu skaitu un to cenām pandēmijas ietekme būs redzama ar novēlošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

VZD: Pēc ekonomikas zemākā punkta pārvarēšanas biroju telpu būvniecība nav atjaunojusies

Žanete Hāka, 16.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komercobjektu tirgus salīdzinājumā ar mājokļu tirgu ir būtiski neaktīvāks – pirkuma darījumi ar komercobjektiem notiek mazāk nekā ar mājokļiem, liecina Valsts Zemes dienesta biroju apskats.

Biroju ēku pirkuma darījumu skaits pēdējo gadu laikā ir svārstījies robežās no 50-200 darījumiem mēnesī. Šajā statistikā ietverti arī darījumi ar biroju ēkām, kur darījuma objekts ir īpašuma domājamā daļa. Daļa no šādiem darījumiem pēc to ekonomiskās būtības ir darījumi ar telpām, ne ēkām.

Neskatoties uz to, ka biroju telpas visvairāk ir biroju ēkās (aptuveni 86%), visvairāk pirkuma darījumu notiek ar telpu grupām daudzdzīvokļu mājās. Vairumā gadījumu ekonomiskā būtība ir dzīvokļu tirdzniecība, jo bez īpašām tehniskām problēmām telpas var transformēt abos virzienos. To pierāda arī sludinājumi, kur tiek piedāvāts dzīvoklis, kas šobrīd tiek izmantots biroja vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

EURIBOR debesīs kāpj straujāk nekā garā pupa – šobrīd likme sasniedz teju 3.8%. Aizņēmēju ikmēneša maksājumos tas redzams kā 20-25% pieaugums.

Salīdzinājumam: ja pirms gada par kredītu divu istabu dzīvoklim jaunajā projektā bija jāmaksā aptuveni 500 EUR, pašlaik ikmēneša kredīta summa pieaugusi par 100-200 EUR, neskaitot komunālos maksājumus. Lai gan aizņemšanās mājokļa iegādei kļuvusi krietni dārgāka, sabiedrība pamazām sāk pierast pie jaunās situācijas un meklē risinājumus, piemēram, izvēlas garāku hipotekārā apmaksas termiņu, samazinot ikmēneša maksājuma apjomu vai pārorientējas uz mazākas platības mājokļiem. Tāpat nekustamo īpašumu aģentūra “Latio” novērojusi: joprojām trešdaļa darījumu notiek bez bankas finansējuma piesaistes, izmantojot līdzekļus no mantojuma, iepriekš pārdota īpašuma vai uzkrājumiem. Darījumi par savu naudu notiek gan Rīgā, gan tās apkārtnē, gan atsevišķos reģionos, piemēram, Zemgalē. Kopš aprīļa tikai par 1% pieaudzis to mājokļu skaits, kas pārdoti mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža, secināts “Latio” jaunākajā “Mājokļu pircēju pārliecības indeksā”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio: pieprasījums pēc savrupmājām Jūrmalā pieaudzis

Gunta Kursiša, 31.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūlijā, salīdzinot ar gada iepriekšējiem mēnešiem, pieaudzis pieprasījums pēc savrupmāju iegādes Jūrmalā. Tāpat arī augusi kopējā aktivitāte kūrortpilsētas nekustamā īpašuma tirgū, norāda nekustamo īpašumu uzņēmuma Latio pārstāvji.

«Nozīmīga daļa no pircējiem ir ārzemnieki, tomēr pēdējā laikā palielinās arī vietējo iedzīvotāju interese par īpašumu iegādi Jūrmalā. Ārvalstu pircēju pieplūdums jūlijā saistīts gan ar atvaļinājumu laiku un atpūtu pie mums, gan arī ar dažādiem Jūrmalā notiekošajiem pasākumiem,» norāda Latio Jūrmalas nodaļas vadītājs Edgars Spuravs.

Jāatgādina, ka jūlijā Jūrmalā notiek dziedātāju konkurss Jaunais Vilnis, kas piesaista plašu apmeklētāju loku no Krievijas, kā arī citi koncerti un pasākumi.

Ārzemju pircēji lielākoties vēlas iegādāties līdz 300 kvadrātmetriem plašas savrupmājas, kuru pieguļošā teritorija ir līdz 2000 kvadrātmetriem liela, norāda E. Spuravs. Viņš stāsta, ka ārvalstnieki pārsvarā interesējas par tām savrupmājām, kuru cena ir līdz 300 tūkst. - 350 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvojamo māju ciematu projekti šobrīd nekustāmā īpašuma tirgū parādās reti. Tomēr ir uzņēmumi, kas ir darbojušies un turpina darboties šajā jomā. SIA Art Terra ir uzņēmums, kas vairākus gadus nodarbojas ar dzīvojamo māju ciematu attīstīšanu, tā iegūstot uzticamu un lietpratīgu reputāciju šajā jomā. SIA Art Terra uzņēmumā strādājošo speciālistu galvenais uzdevums ir - kopīgiem spēkiem radīt maksimāli kvalitatīvu produktu par pieejamu cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Jaunu dzīvokļu piedāvājums Rīgā palielināsies

Žanete Hāka, 07.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajā laikā Rīgā tiks pabeigta vairāku jaunu dzīvojamo ēku projektu īstenošana, palielinot dažādām pircēju kategorijām atbilstošu dzīvokļu piedāvājumu, teikts jaunākajā nekustamā īpašuma kompānijas Latio mājokļu tirgus pārskatā.

«Pircēju pieprasījums pēc jauniem dzīvokļiem pēdējos gados ir pakāpeniski audzis, tādēļ labu mājokļu piedāvājums par tirgus situācijai atbilstošu cenu pilnībā pabeigtos jauno ēku projektos sarūk,» skaidro Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

Aktivitātes atjaunošanās sekmē gan iepriekš iesaldētu ēku būvniecības atsākšanu, gan arī jaunu projektu celtniecību. Arī daļu no banku īpašumā esošajiem jaunajiem projektiem pabeidz, savukārt citus pārdod investoriem vai attīstītājiem, kas gatavi turpināt to īstenošanu. Tuvākajā laikā Rīgas centrā un mikrorajonos tiks pabeigta vairāku dzīvojamo ēku būvniecība vai rekonstrukcija, tādējādi palielinot kā ārzemju, tā arī vietējo pircēju prasībām atbilstošu dzīvokļu piedāvājumu, saka eksperte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

NNĪAA: Naudas trūkumu pirmā mājokļa atbalsta programmai nevar lāpīt ar papildu procentmaksājumiem

Dienas Bizness, 25.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts nedrīkst šobrīd pārtraukt pirmā mājokļa atbalsta programmu jaunajām ģimenēm. Tāds rezultāts faktiski tiks panākts, piemērojot kredītņēmējiem papildu procentmaksājumu, uzskata Nacionālās nekustamo īpašumu attīstītāju alianses valdes loceklis Guntars Grīnvalds.

Tā vietā valstij daudz izdevīgāk būtu novirzīt programmu, atbalstot tieši jauno mājokļu iegādi. Šādā gadījumā tā atgūtu galvoto summu dubultā jau pirkuma brīdī, ņemot vērā, ka attīstītājs valstij maksā PVN likmi 21%. Turklāt šādā veidā tā mazinātu problēmas tuvējā nākotnē ar ēku renovāciju un dzīvojamā fonda atjaunošanu.

NNĪAA uzskata, ka procentmaksājuma piemērošana pirmā mājokļa atbalsta programmā ir pretrunā pašas programmas būtībai un idejai - veicināt mājokļa pieejamību jaunajām ģimenēm. To piemērojot, valsts nonāk pretrunā pati ar sevi, un rezultātā pati programma paliks neinteresanta jaunajām ģimenēm, kas izvēlējās šo programmu, īstenojot sapni par pirmo vai plašāku mājokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio: ārvalstu pircēju pieprasījums palīdzējis Rīgas centra jauno dzīvokļu cenām kāpt par 18,5%

Nozare.lv, 03.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauno projektu dzīvokļu segmentā gada pirmajos mēnešos jauno dzīvokļu cenas straujāk palielinājušās galvaspilsētas centrā, kur ir lielāks ārvalstu pircēju pieprasījums. Rīgas centra jauno dzīvokļu, tostarp arī pilnībā renovēto ēku, vidējā cena 2013.gada pirmajā ceturksnī bija par 18,5% augstāka nekā pirms gada, teikts nekustamā īpašuma kompānijas Latio mājokļu tirgus pārskatā.

Rīgas centra jauno dzīvokļu cena pirmajā ceturksnī sasniedza 2400 eiro (1680 latus) par kvadrātmetru, savukārt Vecrīgā un tās tuvumā esošo jauno projektu, arī pilnībā renovēto ēku, dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena gada pirmajos trijos mēnešos par 16,2% pārsniedza iepriekšējā gada pirmā ceturkšņa vidējo cenu un bija 4100 eiro (2870 lati).

Rīgas mikrorajonu jauno dzīvokļu vidējā cena 2013.gada pirmajā ceturksnī bija 1294 eiro (906 lati) par kvadrātmetru un par 11,6% pārsniedza iepriekšējā gada pirmo trīs mēnešu vidējo cenu.

Cenu diapazons, kādā notiek darījumi, ir visai plašs, un ir atkarīgs no projekta atrašanās vietas, dzīvokļu apdares veida un citiem faktoriem, norāda Latio.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centra jauno dzīvokļu cenas šī gada trešajā ceturksnī attiecībā pret iepriekšējā gada trešo ceturksni bija palielinājušās par 13,4%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas Latio mājokļu tirgus apskatā.

Jauno dzīvokļu cenas novembrī nav nozīmīgi mainījušās. Savukārt šā gada trešajā ceturksnī Rīgas centrā jauno dzīvokļu, tai skaitā arī pilnībā renovēto ēku, kvadrātmetra vidējā cena salīdzinājumā ar gada otro ceturksni bija augusi par 2% un bija 2500 eiro (1750 lati). Attiecībā pret iepriekšējā gada trešo ceturksni tā bija palielinājusies par 13,4%.

Vecrīgā un tās tuvumā esošo jauno projektu, arī pilnībā renovēto ēku, dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena trešajā ceturksnī sasniedza 4200 eiro (2940 lati), un bija par 1,2% augstāka nekā otrajā ceturksnī un par 9,3% augstāka nekā pirms gada.

Rīgas mikrorajonu jauno dzīvokļu vidējā cena šā gada jūlijā-septembrī bija 1330 eiro (931 lats) par kvadrātmetru, par 0,8% pārsniedzot otrā ceturkšņa un par 13,3% 2012.gada trešā ceturkšņa vidējo cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru