Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Procentu likmes hipotekārajiem kredītiem nekrīt tik strauji kā varētu gaidīt, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Ierobežotais mājokļu piedāvājums liek augt nekustamā īpašuma cenām, savukārt procentu likmes, kaut arī samazinās, atpaliek no tendencēm pārējā Eiropā. Lielā mērā mājokļu iegādes tirgu patlaban veicina tieši valsts programma Altum. Šim gadam valsts garantijām atvēlēti 2,8 milj. eiro, par programmas turpmāko gaitu lems.

Aizvadītajā gadā no jauna izsniegto mājokļu kredītu apmērs sasniedza 362,7 milj. eiro, kas ir par trešdaļu vairāk nekā pirms gada, savukārt piešķirto aizdevumu apjoms - 106 milj. eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati. Kopējais mājokļa kredītu apmērs pērnā gada nogalē sasniedza 4,4 miljardus eiro. Kaut arī aizdevumi bankās gada laikā auguši par 30 - 50%, daudziem aizņēmējiem šķērslis ir gan pirmā iemaksa, gan ierobežotais piedāvājums.

Swedbank vadītājs Latvijā Reinis Rubenis raksturo, ka īpašumu tirgū vērojama pakāpeniska attīstība gan īpašumu cenu kāpumā, gan pieprasījuma pieaugumā (ja neņem vērā īstermiņa tirgus satricinājumus, kā piemēram, Maksātnespējas likuma ietekme). Atbilstoši pieprasījuma kāpumam pieaug arī nepieciešamība pēc aizdevuma mājoklim. Tiesa gan, viņš atzīst, ka nereti nav iespējams apmierināt visu pieprasījumu, ko ietekmē joprojām Latvijā aktuālā problēma – oficiāli pierādāmo ienākumu apmērs. Analizējot pašreizējo Latvijas tirgus situāciju, secināms, ka arī šajā gadā saglabāsies pieprasījuma kāpums pēc sava mājokļa, un potenciāls kreditēšanai ir vēl ievērojams – Igaunijā mājokļa iegādei izsniegto kredītu apjoms ir četras reizes lielāks, savukārt Lietuvā divas reizes lielāks, prognozē bankas vadītājs.

Visu rakstu Mājokļus izvelk atbalsts lasiet otrdienas, 28.februāra laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru