Mana pieredze: Akmeņlauzis pārcēlies 

Kopš vasaras SIA Peldu brūzis, kur top degvīns Akmeņlauzis, ražošanas telpas no Vecrīgas Folkkluba Ala pagrabiem Peldu ielā pārceltas uz Maskavas forštati

Jānis Goldbergs, 06.11.2018
1/7

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Līdz ar pārcelšanos nelielais destilēšanas cehs pērn strādājis ar zaudējumiem, tomēr īpašnieki paredz ražošanas un pārdošanas apjomu pieaugumu un cer uz ārvalstu tirgiem.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

«Doma radīt pašmāju stipro dzērienu mums ar Folkkluba Ala īpašnieku Krišjāni Putniņu bija jau sen, līdzko parādījās pirmā iespēja to darīt mājražošanas apstākļos. Tad drīkstēja destilēt tikai 100 litrus gadā. Kad eksperimentēšana mājas kārtībā bija beigusies, nolēmām dibināt riktīgu uzņēmumu un tapa Peldu brūzis. Peldu, jo ražošanas telpas bija turpat, zem Alas, senos Rīgas vīna pagrabos,» atklāj SIA Peldu brūzis līdzīpašnieks un vadītājs Ernests Otomers.

Pēc uzņēmuma nodibināšanas 2013. gadā pagājis teju gads, līdz nokārtotas visas formalitātes un pagrabu telpas aprīkotas atbilstoši Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām. Destilāta ražošana nopietni sākusies tikai 2014. gadā, kad tapuši pirmie tūkstoši litru. Priekšrocība iesākumam bija tā, ka uzreiz bija aptuveni skaidrs noiets produktam – Folkklubs Ala.

Raksts turpinās pēc reklāmas

Jautāts, kā tapis destilāta nosaukums Akmeņlauzis, E. Otomers smejas, sakot, ka tāpat vienkārši – Alā pie galda. «Sēdējām ar biznesa partneri Krišjāni pie galda un spriedām – uz ielas bruģis, visapkārt mūri un akmeņi, bet mums tāds jaudīgs dzēriens. Nolēmām, ka sauksim par Akmeņlauzi,» atklāj E. Otomers.

Līdz pārvākšanās brīdim Peldu brūža Akmeņlauzis jau bija iekarojis Rīgas krogus un restorānus. «Šobrīd Akmeņlauzi jau var iegādāties Spirits & Wine, kā arī Vynoteka veikalos, mēriņu var nopirkt Rīgas labākajos krogos, un Peldu iela Vecrīgā kļuva par šauru. Tur bija apgrūtinoši iebraukt smagajām automašīnām, tagad tas ir atrisināts. Pašreizējā atrašanās vietā – Daugavpils ielā – ir brīva pieeja transportam, arī telpas ir lielākas. Atliek tikai ražot un pārdot vairāk,» teic E. Otomers, piebilstot, ka arī šī vieta noteikti nav galapietura un, ražošanas apjomiem augot, var iznākt pārvākties vēl.

Destilāts Akmeņlauzis pēc ražošanas procesa īpatnībām atbilst visām īsta skotu viskija ražošanas prasībām. Tas ir gluži kā starpstāvoklis starp kandžas dzīšanu šķūnītī un spirta rūpnīcu medicīnas vai lielražošanas vajadzībām. SIA Peldu brūzis ir destilāta rektifikācijas stabs ar šķīvjiem, dzesēšanas sistēma, filtrēšana un dubulta destilācija. Šāds dzēriens pēc kvalitātes atšķiras no parastas kandžas dzīšanas, kā to saprot tautas meistari. Kandžas gadījumā ir brāgas sildīšanas trauks, dzesēšanas spirāle un, ievērojot temperatūras režīmu, iegūst dzērienu.

«Šādam produktam var būt vairāki trūkumi, kurus nevēlamies, ja reiz ražojam premium klases stipro alkoholu,» skaidro E. Otomers.

Visu rakstu Akmeņlauzis top Maskavas forštatē lasiet 6. novembra laikrakstā Dienas Bizness. Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Tevi varētu interesēt

Cilvēka labsajūta ir ne vien katra personīgā darīšana, bet arī nopietns darba...

Bundzinieka, amatnieka Krišjāņa Kupcāna pirmās radītās bungas, kas paredzētas pašam, vēl arvien...

Latvijā radītie tricikli Wolftrike vispirms izturējuši trieciena pārbaudi pašmāju drifta hallē...

Keramiķe Linda Romanovska atradusi līdzsvaru un īsto dzīves telpu, kurā bez stresa,...

Veselības jaunuzņēmums CheeksUp vienkāršo tehnoloģisko risinājumu, lai to varētu lietot plašāks...

Nepalaid garām

Nākamajā gadā uzņēmējiem gaidāms ne viens vien izaicinājums, taču tajā pašā laikā...

Par čeku loterijas devumu ēnu ekonomikas apkarošanā un nodokļu ieņēmumu palielināšanā varēs...

Ekonomikas izaugsmes bremzēšanās ir vērojama, taču vismaz tuvāko gadu laikā tik dziļa...

Latvijas tehnoloģiju uzņēmumi saredz iespēju darbiniekiem strādāt attālināti, taču ļaut strādāt...

Novembra sākumā Rīgā, Ģertrūdes ielā atklāts salons BG Suits, kas piedāvā gan...

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

No šīs sadaļas

Ivars Saide 20 savas dzīves gadus ir strādājis šovbiznesa industrijā - bijis...

Bundzinieka, amatnieka Krišjāņa Kupcāna pirmās radītās bungas, kas paredzētas pašam, vēl arvien...

Zīmols Oak’a BBQ iepazīstina Latviju ar ASV barbekjū (BBQ) tradīcijām, kuras aizgūtas...

Cilvēka labsajūta ir ne vien katra personīgā darīšana, bet arī nopietns darba...

Burgernīcas Street Burgers vadītājs Aleksandrs Vēvers Āgenskalnā atvēris picēriju Street Pizza,...

Bauskas novada Gailīšu pagasta Uzvaras ciemā jaunais uzņēmējs Kristaps Fišers ražo ābolu...

Lampu zīmola Jolamps veidotāja Jolanta Salmiņa sākotnēji studējusi finanses un strādājusi bankā,...

Klāvs Šlakorcins un Ingmārs Lādens piesātinātajā Kuldīgas restorānu un kafejnīcu segmentā...

Ar sliktu garastāvokli nav jēgas taisīt kūku, uzsver Gulbenes uzņēmēja Inese Veismane....

Divu lietuviešu, brāļu Daniela un Matas (Danielius and Matas Jakutis) radītais pulksteņu...