Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šopavasar piedalījos kādā labdarības pasākumā Rīgā, kur man pastāstīja par situāciju Mārcienā. Redzot to savām acīm, radās ideja par regresa pārvēršanu progresā. Tur ir tik skaista apkārtne, daba, bet, ieraugot pamesto, depresīvo armijas pilsētiņu, bija skaidrs, ka šī atmosfēra ir jāmaina,» par to, kā dzimusi ideja izglītības pilsētiņas projektam Mārcienā, laikrakstam Latvijas Avīze stāstījusi projektu vadītāja Sanita Deksne no Rīgas.

Kā vēsta laikraksts, pēc padomju armijas aiziešanas Mārcienā, kas atrodas 10 asfaltētu km attālumā no Madonas, joprojām dzīva savrupa armijas pilsētiņa. Tur ir asfaltētas ielas, apgaismojums, par ES naudu ielikta kanalizācija, skaista skola, bērnudārzs, plašs kultūras nams, sporta zāle un, galvenais, deviņas trīsstāvu dzīvojamās mājas, no kurām gaiši logi ir vairs tikai trijās. Pārējās ēkas – izdemolētas, lēni un nesaimnieciski iet bojā. Bet tām ir stipri mūri, joprojām zem jumta, un kopā vairāk nekā 15 000 kvadrātmetru brīva dzīvojamā fonda.

Kā raksta Latvijas Avīze, Mārcienā esot dzimis drosmīgais projekts par jauna veida, kā tagad moderni teikt, inovatīvu, mācību iestādi – pamatskolu, vidusskolu un starptautisku koledžu ar internātu.

Kopš šā gada pavasara šis projekts pazīstams kā Mārcienas Olimpa Sparta akadēmija.

«Akadēmijā profesionāli apgūtu divus olimpiskos sporta veidus – futbolu un basketbolu, tāpēc tai dots Olimpa vārds. Savukārt Sparta simbolizē neatlaidību, tas nozīmē – iesim līdz galam, lai sasniegtu visaugstākos rezultātus. Bet koledža būtu tā vieta Baltijā, kur varētu iegūt augstāko izglītību gan sporta menedžeri, gan treneri,» stāstījusi S. Deksne.

Šim projektam esot noticējis ne vien Madonas novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters, jo tieši viņš bija pirmais, kuram tika izstāstīta projekta ideja, bet arī Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija. Šā gada maijā Izglītības un zinātnes ministrijā tika prezentēts projekts Mārcienas infrastruktūras attīstība, kā rezultātā IZM aicināja Madonas novada pašvaldību atbalstīt šā mācību centra izveidi un Madonas novada deputāti šā gada maijā arī pieņēma pozitīvu lēmumu.

Līdz 2020. gadam uz esošās pamatskolas bāzes Mārcienā paredzēts izveidot pamatskolu ar padziļinātām svešvalodu, veselības mācības un sporta zināšanām, kā arī profesionālo sporta vidusskolu un koledžu pirmā līmeņa augstākās izglītības iegūšanai. Jau šobrīd sadarbībā ar vadošajām izglītības iestādēm Latvijā un ārvalstīs tiek veidota pilnīgi jauna mācību programma. Tās mērķis – ar laiku ierindot Mārcienas koledžu pasaules labāko koledžu skaitā, kurā vēlētos mācīties vidusskolu beidzēji no Rietumeiropas, ASV, Igaunijas, Lietuvas un citām ārvalstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru