Tirdzniecība un pakalpojumi

Maxima LT un Mantinga par karteļa vienošanos jāmaksā 13,7 un 2,2 miljonu eiro naudassods

LETA, 21.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijai Maxima LT, kas pārvalda Baltijas valstīs lielāko tirdzniecības tīklu, un saldētās konditorejas ražošanas uzņēmumam Mantinga par desmit gadus ilgušu karteļa vienošanos būs jāmaksā attiecīgi gandrīz 13,7 un gandrīz 2,2 miljonu eiro naudassods, lēmusi Lietuvas galvenā administratīvā tiesa.

Lietuvas Konkurences padome 2014.gada decembrī par konkurences likuma pārkāpšanu jau piesprieda abām kompānijām kopumā gandrīz 74 miljonu litu (21,4 miljonu eiro) naudassodu, atzīstot, ka tās mākslīgi uzturējušas Mantinga"produkcijas cenas veikalos Maxima, vienojoties to nepārdot lētāk par Mantinga cenrādī noteikto bāzes cenu. Šāda vienošanās pastāvējusi vairāk nekā desmit gadus.

Pērn Viļņas apgabala administratīvā tiesa minētos naudassodus abām kompānijām nedaudz samazināja, bet pilnībā neatcēla.

Tagad Lietuvas galvenā administratīvā tiesa atzinusi, ka kompānijas bija noslēgušas aizliegtu vienošanos, bet daļēji apmierinājusi to prasības un vēl nedaudz samazinājusi naudassodus.

Kompānijai Maxima LT būs jāmaksā 13,666 miljoni eiro un kompānijai Mantinga - 2,151 miljons.

Tiesa norādījusi, ka lietas pierādījumu kopums ir pietiekams, lai konstatētu, ka pastāvējis kopējs plāns un aizliegtas vienošanās par tālākpārdošanas cenām.

Tā atzinusi, ka lietā nav pamatojuma vēl vairāk samazināt naudassodus un, novērtējot pārkāpuma raksturu un būtiskus apstākļus, pašreizējie sodi uzskatāmi par proporcionāliem un saprātīgiem, turklāt cita starpā tie kalpo arī prevencijai.

Komentāri

Pievienot komentāru