Finanses

Mazāku algu saņēmējiem iespēja atgūt papildus nodokļa daļu

Žanete Hāka, 07.06.2016

Jaunākais izdevums

Šogad ieviestais diferencētais neapliekamais minimums paredz mazāku algu saņēmējiem iespēju atgūt papildus pārmaksātā nodokļa daļu, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Taču tieši iedzīvotāji ar zemiem ikmēneša ienākumiem (līdz 300 eiro) par jaunajām izmaiņām ir vismazāk informēti. 61% norādījis, ka nezina, kā šīs izmaiņas ietekmēs ienākumus, turklāt katrs piektais arī neplāno to noskaidrot, liecina Swedbank Finanšu institūta veiktās aptaujas rezultāti.

Iedzīvotāji ar zemākiem ikmēneša ienākumiem arī salīdzinoši biežāk atzīst, ka potenciāli atgūstamā summa, iesniedzot deklarāciju, nesniedz pietiekamu motivāciju apgūt tās iesniegšanas procesu – teju katrs piektais respondents (17%) atzinis, ka neizmanto nodokļu atgūšanas iespējas un neplāno to darīt nākotnē. Tādējādi aktuāls ir izaicinājums, kā informēt un motivēt iesniegt gada ienākumu deklarāciju tos iedzīvotājus, uz kuriem šīs izmaiņas ir mērķētas, proti, kuri finansiālā ziņā būs vislielākie ieguvēji.

Kopumā par diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu ir informēta mazāk kā puse Latvijas iedzīvotāju (47%), no tiem tikai 14% zina, kādu ietekmi tas atstās uz viņu ienākumiem ikmēneša un gada griezumā, bet tikpat lielai daļai (14%) nav intereses iedziļināties, vai un kā šīs izmaiņas attiecas uz viņu finansēm. Zīmīgi, ka tieši lielāku algu saņēmēji (virs 900 eiro mēnesī), kuriem jārēķinās ar ienākumu samazinājumu, biežāk (57%) atzīst, ka ir informēti par gaidāmajām izmaiņām gan teorētiski, gan praktiski, aprēķinot ietekmi uz saviem ienākumiem.

«Diferencētā neapliekamā minimuma ieviešana faktiski nozīmē pakāpenisku pāreju uz sistēmu, kad neapliekamais minimums netiek piemērots ik mēnesi, bet gan reizi gadā. Paredzams, ka nākamgad, izjūtot pirmo ikmēneša atalgojuma samazinājumu (par 3,45 eiro vairumam darba ņēmēju), liela daļa līdzšinējo skeptiķu meklēs iespējas, kā šo iztrūkumu mazināt. Tieši iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem arī nelielu atalgojuma samazinājumu izjūt visspēcīgāk. Jo mazāki ienākumi, jo svarīgāka ir rūpīga finanšu plānošana, un arī papildus peļņas iespēju apzināšana, raugoties – kā savas zināšanas un prasmes “pārvērst” naudā. Gada ienākumu deklarācijas iesniegšana no iedzīvotājiem prasa zināmu disciplīnu - attaisnojuma dokumentu krāšanu, deklarācijas aizpildīšanu un iesniegšanu noteiktā laikā -, kā arī zināšanas gan par pašu deklarācijas iesniegšanas procesu, gan arī finanšu plānošanu ne vien ikmēneša, bet arī gada griezumā,» skaidro Swedbank Finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot 2022. un 2023. gadu, Latvijā nodokļu jomā notikušas vien nelielas izmaiņas bez visaptverošas ietekmes uz iedzīvotāju ienākumiem, galvenokārt domājot par zemāku ienākumu saņēmējiem: palielināts maksimālais diferencētais neapliekamais minimums un minimālā darba alga. Arī Lietuva un Igaunija gada laika piedzīvojušas līdzīgas pārmaiņas, noskaidrots “Swedbank” Finanšu institūta veiktajā Baltijas valstu nodokļu sloga salīdzinājumā.

Šogad visās trīs Baltijas valstīs ir palielināts maksimālais diferencētais neapliekamais minimums – Latvijā līdz 500 eiro, Lietuvā līdz 625 eiro, bet Igaunijā līdz 654 eiro mēnesī. Arī minimālā alga pieaugusi visās trīs valstīs, attiecīgi Latvijā līdz 620 eiro, Lietuvā līdz 840 eiro, bet Igaunijā līdz 725 eiro mēnesī. Ja ņem vērā katrā valstī piemērotos nodokļus, minimālās algas saņēmējs bez reģistrētiem apgādājamiem Latvijā “uz rokas” saņem nepilnus 535 eiro, kamēr Lietuvā 633 eiro, bet Igaunijā teju 690 eiro.

Lai novērtētu, cik konkurētspējīga šobrīd ir Latvijas un kaimiņvalstu realizētā darbaspēka nodokļu politika no darbinieka un arī darba devēja skatu punkta, “Swedbank” Finanšu institūts veicis salīdzinājuma aprēķinus diviem algu līmeņiem – 750 eiro un 1500 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diferencēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, lielāks neapliekamais minimums, bet tikai līdz 1000 eiro bruto ienākumiem, mainīti griesti veselības, izglītības un ziedojumu tēriņiem

Tās tiek dēvētas par nozīmīgākajām pārmaiņām iedzīvotāju ienākuma nodoklī (IIN) ne tikai pēdējo 6–8 gadu laikā, bet pat pēdējo 20–25 gadu posmā. Uzņēmēju un grāmatvežu vērtējums par šīm novitātēm un risinājumiem atšķiras. Plānotās izmaiņas vērtēja eksperti DB sadarbībā ar BDO LAW, AS BDO Latvia un RISEBA rīkotajā konferencē X-faktors nodokļu regulējumā.

«Latvijā no 2018. gada būs trīs IIN likmes – bruto ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā tā būs 20%, no 20 004 eiro līdz 55 000 eiro – 23% un virs 55 000 eiro gadā – jau 31,4% apmērā,» konferencē stāstīja AS BDO Latvia nodokļu projektu vadītāja Jeļena Bārtule. Viņa uzsver, ka tādējādi visi sākotnēji maksās mazāku IIN likmi. Vienīgais izņēmums būs situācijā, ja darbiniekam ir vairākas darba vietas, tad otrās darba vietas (kur nav iesniegta algas nodokļa grāmatiņa) IIN jārēķina pēc 23% likmes, kaut arī cilvēka bruto alga kopā divās darba vietā nesasniedz 1667 eiro mēnesī. Ar IIN neapliekamais minimums tiek palielināts līdz 200 eiro pašreizējo 60 līdz 115 eiro apmērā, tomēr tiem, kuru bruto alga mēnesī pārsniedz 1000 eiro, neapliekamais minimums ir 0. Turklāt neapliekamais minimums 200 eiro apmērā būs tikai tiem, kuri saņem minimālo algu (430 eiro) un nedaudz augstāku par to bruto algu, visiem pārējiem tas jau būs mazāks,» norādīja J. Bārtule.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vidējā atmaksātā IIN summa vienam deklarācijas iesniedzējam - 117,72 eiro

Žanete Hāka, 29.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn katrs otrais Latvijas iedzīvotājs (53%) izmantojis iespēju atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, liecina Swedbank Finanšu institūta veiktās aptaujas rezultāti.

VID dati rāda, ka pērn vidējā atmaksātā IIN summa vienam deklarācijas iesniedzējam bijusi 117,72 eiro, kas ir par 5% vairāk nekā pirms gada. Skaita ziņā pērn iesniegti nepilni 583 tūkstoši deklarāciju - ievērojami vairāk nekā iepriekšējos gados. Rekordliels bijis arī iedzīvotājiem atmaksātais IIN apjoms, kopējai summai sasniedzot 68,6 miljonus eiro. Pēc VID apkopotās statistikas visbiežāk iedzīvotāji deklarē izdevumus par izglītību un medicīnu. Teju pusē no visām 2015.gadā iesniegtajām deklarācijām norādīti tieši šādi izdevumi. Tomēr deklarētās summas šajā pozīcijā ir vismazākās - vidējais izdevumu apmērs uz vienu iesniegto deklarāciju ir 166 eiro, kas skaidrojams ar noteikto ierobežojumu (213,43 eiro vienai personai).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Latvija joprojām ir valsts ar augstāko darbaspēka nodokļu slogu Baltijā

Dienas Bizness, 08.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Lai arī Latvijas nodokļu politikas mērķis ir nodokļu sloga samazinājums zemāku ienākumu guvējiem, pārējās Baltijas valstis virzās uz priekšu straujāk.

Lai gan vērienīgā nodokļu reforma nesusi virkni jauninājumus nodokļu likumdošanā, Latvija joprojām ir valsts ar augstāko darbaspēka nodokļu slogu Baltijā - secināts Swedbank Finanšu institūta veiktajā Baltijas valstu nodokļu sloga salīdzinājumā. Latvijas nodokļu politika nelutina kā darba ņēmējus, tā arī darba devējus, radot Baltijā lielākos kopējos izdevumus uz vienu darbinieku.

Latvijā 2018.gads likumdošanas jomā nesis gana daudz jaunumu, tādēļ galvu lauzīt nākas ne tikai darba algas saņēmējiem, bet arī to izmaksātājiem. Cenšoties mazināt sociālo nevienlīdzību, ir palielināta minimālā alga (no 380 eiro uz 430 eiro), mainīts neapliekamā minimuma noteikšanas un piemērošanas princips (no 60 līdz 115 eiro pērn, no 0 līdz 200 eiro šogad) un ieviestas progresīvās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes (no 23% uz 20%, 23% vai pat 31,4% atkarībā no ienākumu apmēra). Tāpat, saskaņā ar reformas nestajām izmaiņām, palielināts atvieglojums par apgādājamo (no 175 eiro līdz 200 eiro) un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes (no 10,5% uz 11% darba ņēmējiem un no 23,59% uz 24,09% darba devējiem).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Grib uzvarēt nodokļu kauju Baltijā

Māris Ķirsons, 13.01.2017

«Latvijas UIN sistēma ir ļoti konkurētspējīga un nedomāju, ka Latvijai būtu jāpārņem Igaunijas piemērs reinvestētās peļņas atbrīvošanā no UIN, tas izpaužas gan zemākā UIN likmē 15%, kamēr Igaunijā tā ir 20%, turklāt šī likme ir viena no zemākajām Eiropā,» skaidro BDO Latvia padomes locekle Vita Liberte.

DB 13.janvāra numura vāks

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreizējā Latvijas nodokļu sistēmā ir stiprās un vājās vietas salīdzinājumā ar Igauniju un Lietuvu, jaunajai nodokļu stratēģijai būtu jāstiprina mūsu nodokļu sistēmas konkurētspēja, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Tāds ir galvenais secinājums Dienas Biznesa sadarbībā ar BDO un BDO LAW rīkotajā konferencē Nodokļi 2017. Skaidrs, ka topošās jaunās nodokļu stratēģijas kontekstā diskusijas tuvāko mēnešu laikā tikai kļūs karstākas, vienprātību panākt būs grūti, kas vienai grupai šķiet labs, tas citai – nepieņemams. Šādu situāciju var redzēt gan iedzīvotāju ienākuma nodokļa diferencēšanas kontekstā (tās pirmie aizmetņi jau ir – diferencēts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums un solidaritātes nodoklis), kur lielo legālo algu izmaksātāji var jautāt, kāpēc viņiem jāmaksā vairāk, ja mazo algu izmaksātājiem šī nodokļa slogs samazinās. Arī reinvestētās peļņas neaplikšanu ar uzņēmuma ienākuma nodokli un vēl jo vairāk tā likmes palielināšanas iespēju līdz 20% pašreizējo 15% vietā daļa uztver, kā apdraudējumu, nevis iespēju. Vēl ir idejas par PVN likmes palielināšanu par diviem vai pat visiem četriem procentpunktiem līdz 23 vai pat 25% pašreizējās 21% likmes vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru