Jaunākais izdevums

Valdība 4.martā lēma no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt Veselības ministrijai finansējumu 23 491 271 eiro apmērā.

No šīs summas 21 735 572 eiro nepieciešami, lai mediķiem kompensētu piemaksu apmaksas laika periodā no 2020.gada 1.novembra līdz 31.decembrim, savukārt atlikušie 1 755 699 eiro nepieciešami, lai nodrošinātu atvaļinājuma rezerves uzkrājumu, atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai. Tādējādi tiks kompensētas izmaksātās piemaksas atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā.

Kopumā no 21 735 572 eiro Nacionālajam veselības dienestam tiek piešķirti līdzekļi 18 093 162 eiro apmērā, lai veiktu samaksu stacionārajām ārstniecības iestādēm - 8 940 239 eiro apmērā, ambulatorajām ārstniecības iestādēm - 3 874 eiro apmērā, ģimenes ārstu praksēm - 8 430 483 eiro apmērā, aptiekām - 649 585 eiro apmērā un Nacionālā veselības dienesta darbiniekiem - 68 981 eiro apmērā.

Tāpat no minētā 21 miljona eiro 3 479 593 eiro piešķirti piemaksu kompensācijām Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) un vēl 162 817 eiro - Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) darbinieku piemaksām.

No atlikušajiem 1 755 699 eiro, kas nepieciešami, lai nodrošinātu atvaļinājuma rezerves uzkrājumu, 289 851 eiro tiks piešķirti NMPD, bet 13 563 eiro - SPKC. Savukārt 1 452 285 eiro tiks piešķirti Nacionālajam veselības dienestam, lai veiktu samaksu 744 279 eiro apmērā stacionārajām ārstniecības iestādēm, 702 259 eiro apmērā - ģimenes ārstu praksēm un 5747 eiro - Nacionālā veselības dienesta darbiniekiem.

Kā vēstīts, ņemot vērā ārkārtas sabiedrības veselības apdraudējumu, un lai risinātu cilvēkresursu problēmas veselības nozarē, kā arī novērtējot iesaistīto atbildīgo institūciju mediķu un citu nodarbināto darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos, saskaroties ar Covid-19 inficētām personām, iepriekš tika nolemts piešķirt piemaksas mediķiem līdz 100% apmērā no mēnešalgas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Veselības ministrijai (VM) piešķirt 69 341 604 eiro, lai nodrošinātu piemaksas Covid-19 ārstniecībā un ierobežošanā iesaistītajiem mediķiem un citiem darbiniekiem no šā gada 1.janvāra līdz 31.martam.

Ministrija skaidro, ka līdz ar Covid-19 straujo izplatību arvien turpina pieaugt Covid-19 pacientu skaits slimnīcās. Papildu slodzi uz ārstniecības iestādēm rada arī lielais saslimušo vai pašizolācijā esošo mediķu skaits. Tādējādi vairāk kā iepriekš aktualizējas cilvēkresursu trūkums veselības aprūpes nozarē, kā arī ārstniecības personu "izdegšana".

Lai motivētu ārstniecības personas šajos apstākļos un piesaistītu papildu medicīnas personālu, paredzēta piemaksa 100% apmērā no mēnešalgas stacionārajās ārstniecības iestādēs strādājošajiem mediķiem un nodarbinātajiem, kuri iesaistīti Covid-19 pacientu ārstniecībā un aprūpē, uzņemšanas nodaļu darbiniekiem, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem, ģimenes ārstiem un ārsta praksēs nodarbinātajiem ārstu palīgiem un māsām, kā arī Slimību profilakses un kontroles centra ierēdņiem un darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

7.-12.klasēm attālināta mācīšanās turpināsies līdz 15.novembrim, savukārt Covid-19 testēšanas kapacitāte tiks palielināta par 60% jeb līdz 8000 testiem diennaktī.

Tā nolemts Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa sasauktajā Krīzes vadības padomes un Ministru kabineta kopsēde, kurā tika lemts par stingrākiem drošības pasākumiem Covid-19 izplatības iegrožošanai.

Kopsēdē arī nolēma piešķirt piemaksas mediķiem par darbu ar Covid apkarošanu, līdz gada beigām. Apjoms tiks aprēķināts pēc īpaša algoritma, taču 20% piemaksas varētu saņemt ģimenes ārsti, piemaksas būs arī NMPD, SPKC un slimnīcās. "Tam vajadzētu ap 5 miljoniem eiro, bet šie aprēķini veikti, ņemot vērā pavasara apjomus, kas, protams, bija krietni mazāki nekā pašlaik," skaidroja veselības ministre Ilze Viņķele.

"Ņemot vērā iespējamos riskus ekonomikā lēmām proaktīvi atjaunot vadības grupu uzņēmējdarbības un nodarbinātības atbalstam, tā saukto, Reira darba grupu, lai būtu gatavi pirms mums ir grūtības ekonomikā," teica K.Kariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā augošās izmaksas, pakalpojumu cenas privātajā veselības aprūpē varētu augt par 20%, ceturtdien TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina Veselības aprūpes darba devēju asociācijas un SIA "Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds.

"Cita ceļa nav, jo privātie pakalpojumu sniedzēji izjūt spiedienu gan no energoresursu, gan no dažādu materiālu piegāžu un darba spēka puses. Tāpēc cenu pieaugums ir neizbēgams. Līdzšinēja prakse bija, ka pakalpojumu cenu pieaugums privātajā veselības aprūpē apsteidza inflāciju, kamēr tā bija zema. Pilnīgi droši es varu teikt, ka nākamgad, varbūt arī šajā rudenī, cenu pieaugums varētu tuvoties 20% un vairāk, atkal apsteidzot inflāciju," sacīja M.Rēvalds.

Viņš arī atzina, ka jebkuriem notikumiem publiskajā sektorā seko izmaiņas privātajā jomā, tas attiecas arī uz algu pielikumu mediķiem.

"Šobrīd situācija nav viennozīmīga jo Covid-19 laikā veselības aprūpes darbinieku atalgojums bija krietni labāks, pat labāks, nekā bija prognozēts. Bet piemaksas tagad ir noņemtas un vienai lielai daļai medicīnas profesionāļu alga samazinās," teica M.Rēvalds.

Komentāri

Pievienot komentāru