Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

20. gadsimts nav mīļu, vecu nieciņu bodīte, bet ir konceptuāls un mērķtiecīgi virzīts uzņēmums. «Es cenšos piedāvāt labāko lietu izlasi, bet katru reizi, kad kaut ko pērku, jārēķinās ar reālo situāciju – vai es šo priekšmetu varu atļauties, vai cilvēki to sapratīs,» stāsta Dite Jurcāne, izmeklētu pagājušā gadsimta dizaina lietu veikala 20. gadsimts vadītāja.

Iepriekš D. Jurcāne strādāja Sintijas Vaivades arhitektu birojā, bet krīzes laikā nozarē samazinājās darba apjoms, radās iespēja atlicināt laiku jaunām idejām. Par XX gs. lietu veikala atvēršanu viņa jau kādu laiku bija domājusi, tāpēc izlēma, ka īstais brīdis ir pienācis. «Es nevis gribēju savu biznesu un tad nospriedu, ka tas būs šāds, bet gan jau no paša sākuma skaidri zināju, ka gribētu tieši šādu veikalu. Man jau bija neliels privāts lietu krājums, kā arī zināšanas, pieredze un patika,» viņa stāsta.

Biznesa sākšana krīzē tagad uzņēmējai šķietot pārdrošs solis, ievērojot tolaik valdošo piesardzību. «Tajā pašā laikā – pavisam citādi būtu sākt uzņēmējdarbību, kur vajadzīgas iekārtas, kas jāpērk kredītā un uzliek milzīgas fiksētās izmaksas. Tā kā iesākumam lietu izlase man bija un telpas nemaksāja dārgi, kas man varēja notikt? Ļaunākajā gadījumā – varēja neizdoties. Tad es ņemtu savas lietas un ietu atpakaļ uz mājām,» spriež D. Jurcāne.

D. Jurcāne ikdienā strādā viena pati, vēl palīdz grāmatvedis, kurš strādā attālināti. «Sākot biznesu, būtu bijis gudri laikus domāt par komandu. Es esmu viena pati, tas ir bijis taupības labad, un ir koks ar diviem galiem. Tas ir sava veida ietaupījums, neviens cits nevarēs izstāstīt tik labi kā es, bet divatā būtu vieglāk. Tagad ir tā – ja eju uz banku, tad nemazgāju grīdu vai nerakstu cenu zīmes. Tas nav diez ko produktīvi, turklāt idejas vislabāk var attīstīt sarunās un viedokļu apmaiņā,» viņa dalās savā pieredzē.

Pašreizējo situāciju D. Jurcāne mēģinās vērst par labu, taču nebūšot viegli – iespējas samaksāt ir ierobežotas un par nelielu atalgojumu atrast ieinteresētu darbinieku ir teju neiespējami.

Komentāri

Pievienot komentāru