Jaunākais izdevums

Akciju sabiedrība "Meridian Trade Bank" 22. janvārī ir mainījusi nosaukumu uz "Industra Bank" (Industra), informē bankā.

Jaunais nosaukums atspoguļo bankas darbības stratēģijas maiņu, fokusējoties uz sadarbību ar Latvijas un Baltijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un sniedzot tiem pakalpojumus, kas nepieciešami biznesa veiksmīgai attīstībai.

"Industra" zīmolu plānots ieviest pakāpeniski gada laikā, un bankas klientiem nekādas papildu darbības nav jāveic.

"Industra ir banka reālās ekonomikas uzņēmējiem - ražotājiem, pakalpojumu sniedzējiem, cilvēkiem, kas praktiski īsteno savas biznesa idejas. "Industra" nosaukums iemieso šo ambīciju - ar patiesām partnerattiecībām atbalstīt uzņēmējdarbību, kas ar savu enerģiju un mērķtiecību rada jaunu vērtību neatkarīgi no darbības veida - no lauksaimniekiem līdz jauno tehnoloģiju ieviesējiem. Mēs esam gatavi sākt "Industra" vīzijas un vērtību ieviešanu dzīvē," saka Jurijs Adamovičs, akciju sabiedrības "Industra Bank" padomes priekšsēdētājs.

"Vienlaikus ar darbības modeļa maiņu un sakārtošanu šobrīd noslēguma posmā ir arī darbs pie bankas pirmā līmeņa kapitāla stiprināšanas," norāda J.Adamovičs.

Izmaiņas bankas nosaukumā 2020. gada 22. janvārī ir reģistrētas LR Uzņēmumu reģistrā.

Akciju sabiedrība "Industra Bank", bijusī akciju sabiedrība "Meridian Trade Bank", ir 1994. gadā dibināta Latvijas kredītiestāde ar 13 norēķinu centriem Latvijā un trim Lietuvā. Bankai ir vairāk nekā 30 tūkstoši klientu un pēc šī rādītāja "Industra" ir sestā lielākā banka Latvijā.

Bankas grupas konsolidētie aktīvi šī gada trešā ceturkšņa noslēgumā bija 173 miljoni eiro, bet šī gada trīs ceturkšņu peļņa - 423 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Meridian Trade Bank bijušās valdes priekšsēdētājas akcijas nodotas bankas īpašumā

LETA, 22.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Meridian Trade Bank" bijušajai valdes priekšsēdētājai Svetlanai Dzenei piederošās akcijas, kas veido 27,06% no bankas akciju kapitāla, nodotas pašas bankas īpašumā, apstiprināja bankā.

"Akcionāri savā starpā vienojās, ka Dzenes akcijas tiek nodotas bankas īpašumā," sacīja "Meridian Trade Bank" sabiedrisko attiecību un mārketinga direktore Marita Ozoliņa, piebilstot, ka izmaiņas bankas akcionāru sastāvā veiktas 2019.gada oktobra sākumā. Viņa arī norādīja, ka atbilstoši Komerclikuma prasībām un bankā notiekošajam pārmaiņu procesam, minētās akcijas plānots pārdot ne vēlāk kā gada laikā no to iegādes brīža.

Tāpat Ozoliņa sacīja, ka "Meridian Trade Bank" apstiprinātais pārmaiņu plāns paredz bankas kapitāla palielināšanu, kas cita starpā pieļauj ārēja investora piesaisti, taču līdz šim brīdim banka nevienu investora piesaistes darījumu nav noslēgusi. Pēc bankas datiem, šobrīd Nataļjai Podgorbunskihai pieder 32,93% akciju, "Meridian Trade Bank" - 27,06%, Mihailam Gaņevam - 12,7%, Gočam Tutberidzem - 9,91%, AS "Gaisma-SD", kuras patiesais labuma guvējs ir Artūrs Dzenis, - 9,9%, SIA "J.A. Investment Holdings", kuras īpašnieks ir Jurijs Adamovičs, - 7,2%, bet Natālijai Prohorovai - 0,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kriminālprocesā pēc MTB iesnieguma par bijušo bankas darbinieku iespējamām nelikumībām figurē piecas personas

LETA, 26.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriminālprocesā pēc «Meridian Trade Bank» (MTB) iesnieguma par bijušo bankas darbinieku iespējamām nelikumībām veiktas aizturēšanas, un lietā figurē piecas personas.

Tagadējā bankas valde vērsās Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP) par bijušās padomes un valdes iespējamu iesaisti nelikumīgā kredītu piešķiršanā, kuru dēļ bankai varētu būt nodarīti zaudējumi lielā apmērā. Aģentūras LETA rīcībā esošie ENAP priekšnieka Pētera Bauskas parakstītie dokumenti liecina, ka pēc bankas iesniegumiem sākti trīs kriminālprocesi, kuri vēlāk apvienoti vienā lietvedībā.

VP preses pārstāve Ilze Jurēvica apstiprināja, šajā kriminālprocesā veiktas procesuālās darbības, tostarp personu aizturēšana. Patlaban divām personām ir piemērots aizdomās turētā statuss un vēl trīs cilvēki atzīti par personām, pret kurām sākts kriminālprocess.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Banka atgriežas finanšu pakalpojumu tirgū

Māris Ķirsons, 20.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā divu gadu pārbūves Industra Bank ar individuālu attieksmi un saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu iesaistās konkurences cīņā par klientiem finanšu pakalpojumu segmentā.

To intervijā (pirms ECB lēmuma celt likmes ) Dienas Biznesam stāsta AS Industra Bank valdes priekšsēdētājs Raivis Kakānis. Viņš atzīst, ka sākotnēji bijis liels izaicinājums nevis ieraudzīt gaismu tuneļa galā, bet gan atrast pašu tuneli, kura galā ieraudzīt gaismu, taču pašlaik sasniegtie rezultāti apliecinot pieņemto lēmumu pareizību.

Kāda bija situācija, kad kļuvāt par bankas valdes priekšsēdētāju?

Varu tikai apbrīnot akcionāru Jurija Adamoviča, Anda Kļaviņa un Ralfa Kļaviņa drosmi un vēlmi pārņemt savā kontrolē banku, kuras vērtība tajā brīdī bija negatīva, nevis nulle. Kāpēc? Tāpēc, ka AS Meridian Trade Bank (tāds tobrīd bija bankas nosaukums, līdz tam SMP bank, pirms tam AS Multibanka, kura tika izveidota uz PSRS Ārējo ekonomisko sakaru bankas Latvijas filiāles, kura pēc nacionalizācijas kļuva par Latvijas Bankas Ārzemju operāciju nodaļu) līdz pat Latvijas finanšu sistēmas kapitālajam remontam, ko izraisīja ASV Finanšu ministrijas ziņojums par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riskiem, strādāja gandrīz vai tikai ar ārvalstu klientiem, kuriem sniedza finanšu pakalpojumus, kas pēc normatīvo aktu izmaiņām Latvijā juridiski nebija liegti, bet praktiski teju neiespējami īstenojami. Jaunie bankas akcionāri par 180 grādiem mainīja bankas darbības stratēģiju, to virzot kā Latvijas vidējam un mazajam biznesam pieejamu un to saprotošu finanšu pakalpojumu sniedzēju. To, ka šādu pašmāju kapitāla uzņēmumu, kuri ir nepietiekami novērtēti un ne pārāk gaidīti lielajās bankās, ir pietiekami daudz, pierāda arī Industra Bank sekmīgā darbība kredītu izsniegšanā vietējiem vidējiem un mazajiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrība "Industra Bank" ("Industra") ir piesaistījusi jaunas investīcijas septiņu miljonu apmērā.

Tas ir pirmais solis bankas kapitāla stiprināšanas plānā, kas ļaus īstenot "Industra" stratēģiju, fokusējoties uz Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu.

Iemaksas "Industra" kapitālā ir veikuši divi investori – SIA "J.A.Investment Holding", īpašnieks Jurijs Adamovičs, kurš nodrošināja 64 procentus no veiktā septiņu miljonu eiro ieguldījuma, un SIA "HPI 2", īpašnieki Ralfs Kļaviņš un Andis Kļaviņš, attiecīgi iemaksājot 36 procentus no ieguldījuma.

"Spēcīga kapitāla bāze kalpos par pamatu mūsu izstrādātā biznesa modeļa ieviešanai. Šā gada pirmajā pusgadā plānojam mērķtiecīgi turpināt bankas kapitāla stiprināšanu. "Industra" ambīcija ir vidējā termiņā kļūt par "pirmās izvēles" banku Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem," komentē "Industra" akcionārs un padomes priekšsēdētājs Jurijs Adamovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Par Industra valdes priekšsēdētāju ievēlēts Raivis Kakānis

Lelde Petrāne, 02.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrības "Industra" padome par bankas valdes priekšsēdētāju ir ievēlējusi Raivi Kakāni, kuram ir ievērojama pieredze Baltijas banku nozarē.

Plānots, ka darbu jaunajā amatā R. Kakānis uzsāks aprīlī pēc saskaņojuma saņemšanas no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas.

""Industra" mērķis ir kļūt par pirmās izvēles banku mazo un vidējo Latvijas uzņēmēju kreditēšanā. Par banku, kura visu dara ātri, vienkārši un saprotami. Mana ilggadējā pieredze banku un organizāciju pārmaiņu vadībā, kā arī labā klientu vajadzību izpratne būs noderīga "Industra" tālākajos attīstības plānos," teic jaunais bankas vadītājs.

Pirms pievienošanās "Industra" vadības komandai, R. Kakānis vairāk nekā 12 gadus bijis "Danske Bank" Latvijas filiāles vadītājs. Pirms tam strādājis valdes priekšsēdētāja amatā "Sampo Banka" Latvijā, bet savas karjeras sākumā guvis pieredzi dažādos amatos "Latvijas Krājbanka" un "Nordea Bank" Latvijas filiālē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Industra banka palielina kapitālu par 2 miljoniem eiro

Ilze Žaime, 02.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrība "Industra Bank" ("Industra") akcionāri ir palielinājuši bankas pirmā līmeņa kapitālu vēl par 2 miljoniem eiro, tādējādi noslēdzot otro kapitāla palielināšanas posmu, kā rezultātā šī gada pirmajā pusgadā "Industra" kapitāls kopumā pieaudzis par 9 miljoniem eiro.

Saskaņā ar bankas jauno attīstības stratēģiju, kārtējās jauno akciju emisijas mērķis ir stiprināt bankas pirmā līmeņa kapitāla bāzi, lai aktivizētu Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmes kreditēšanu. "Industra" stratēģija paredz pakāpeniski turpināt kapitāla palielināšanu arī nākotnē.

“Pēc COVID-19 vīrusa krīzes vispirms sekos ekonomikas stabilizācija, bet drīz pēc tam – atsāksies arī izaugsme. Daļa Latvijas uzņēmumu būs pārorientējuši savus biznesa modeļus vai pat ieviesuši jaunus un būs gatavi jaunam izrāvienam gan vietējā tirgū, gan eksporta virzienā. Ar būtiski palielinātu kapitālu "Industra" būs gatava kreditēt šo jauno izaugsmi. Aktīvi uzrunāsim vietējos uzņēmējus un piedāvāsim ne tikai finansējumu, bet arī abpusēji izdevīgu sadarbību kā līdzvērtīgiem partneriem,” saka Jurijs Adamovičs, "Industra" padomes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Industra Bank ir izsniegusi 500 000 eiro kredītu vienam no lielākajiem nerafinētās rapšu eļļas ražotājiem Baltijā SIA Iecavnieks & Co.

Kredītu paredzēts izmantot apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, kas uzņēmumam ļaus kāpināt darbības jaudu. “Finansējums Iecavnieks & Co ir daļa no Industra jaunās darbības stratēģijas ieviešanas – mūsu bankas darbības centrā ir sadarbība ar Latvijas reālās ekonomikas uzņēmējiem – ražotājiem, pakalpojumu sniedzējiem, jaunuzņēmumiem. Mūsu mērķis ir pakāpeniski audzēt kreditēšanas portfeli, uzņēmējiem nodrošinot ne tikai finansējumu, bet arī patiesas partnerattiecības - izpratni, iedziļināšanos un pretimnākošu attieksmi. Iecavnieks & Co darījums ir apstiprinājums šādai pieejai,” komentē Raivis Kakānis, Industra valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Industra Bank (Industra) ir izsniegusi 1,5 miljonu eiro kredītu Ozolnieku novadā bāzētajam ielizmēra līmētā koka būvkonstrukciju ražotājam SIA IKTK (IKTK).

IKTK ražotās konstrukcijas tiek eksportētas sabiedrisku ēku un tiltu būvniecībā citās Eiropas valstīs, taču daļa uzņēmumā izgatavoto konstrukciju ir arī izmantota Latvijā koncertzāļu, sporta būvju, biroja un ražošanas ēku, un tiltu būvniecībai. Līmētā koka būvkonstrukcijas arvien vairāk izmanto modernajā koka būvniecībā, jo tās var izgatavot lielos izmēros, dažādās formās, konstrukcijas izceļas ar augstu nestspēju, turklāt tiek izgatavotas no atjaunojamiem resursiem.

IKTK palielinājis apgrozījumu līdz 1,3 miljoniem eiro 

Ozolnieku novadā bāzētais lielizmēra līmētā koka būvkonstrukciju ražotājs IKTK pērn strādāja...

"Piešķirtais finansējums palīdzēs uzņēmumam attīstīties. Esam eksportētāji, vairāk nekā trīs ceturtdaļas no IKTK saražotās produkcijas nonāk aiz Latvijas robežām. Jau no izveidošanas brīža mūsu mērķis ir būt nevis resursu eksportētājam, bet inovatoriem un augstākas pievienotās vērtības radītājam, un, lai to īstenotu, esam nepārtraukti investējuši. Jauno bankas piešķirto finansējumu investēsim ražošanas iekārtu iegādē un iepriekš veikto investīciju saistību pārfinansēšanai uz izdevīgākiem noteikumiem," saka IKTK valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns.

"Mērķtiecīgi turpinām Industra jaunās stratēģijas ieviešanu dzīvē, atbalstot Latvijas reālās ekonomikas vidējos un mazos uzņēmējus. Veiksmīgā sadarbība ar IKTK mums ļauj papildināt bankas kredītportfeli un, ne mazāk svarīgi - sniedz iespēju sekmēt vietējā uzņēmuma izaugsmi un veicināt iedzīvotāju nodarbinātību. Tas ir īpaši aktuāli šajā visiem sarežģītajā laikā," uzsver Industra valdes priekšsēdētājs Raivis Kakānis.

IKTK ražo līdz 32 metrus garas liektas un taisnas līmētā koka konstrukcijas, kā arī veic augstas precizitātes un sarežģītības pēcapstrādi. IKTK ražotās konstrukcijas ir izmantotas būvniecībā Dānijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Īslandē, Spānijā, Krievijā, Lietuvā, Latvijā, ASV, Dienvidkorejā, Nīderlandē; no tām būvēti transporta, gājēju un slēpotāju tilti, ražošanas, biroja un dzīvojamajās ēkas, skolas, sporta būves, viesnīcas, koncertzāles, degvielas un elektrouzlādes stacijas. No Latvijā celtajām būvēm IKTK ir izgatavojis līmētā koka konstrukcijas gājēju tiltam pār šoseju pie Tērvetes Dabas parka, brīvdabas koncertzāles "Mītava" un slidotavas jumtiem Jelgavā, transporta tiltiem Jaunpilī un Ječupē, estrādām Penkulē un Krimūnās, "Latvijas Valsts mežu" birojam Dundagā, Talsu bibliotēkai, un citām būvēm, kā arī izgatavojis "Mežaparka Lielās estrādes" sfēriskos akustiskos paneļus.

IKTK sāka darbību 2015.gadā. Uzņēmums ir FSC sertificēts, tajā strādā 25 cilvēki.

AS Industra Bank ir 1994.gadā dibināta Latvijas kredītiestāde ar teju 30 tūkstošiem klientu, un pēc šī rādītāja Industra ir septītā lielākā banka Latvijā. Lai atspoguļotu bankas darbības stratēģijas maiņu, 2020.gada janvārī banka mainīja nosaukumu no Meridian Trade Bank uz Industra. Industra ir izveidojuši vietējie uzņēmēji un bankas darbība ir fokusēta uz Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Elektroenerģijas ražotājs AS Residence Energy par labu Meridian Trade Bank ieķīlājis visu mantu

Žanete Hāka, 20.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauna komercķīla reģistrēta elektroenerģijas ražotājam AS "Residence Energy", liecina Lursoft dati.

Komercķīlas ņēmējs ir AS "Meridian Trade Bank", kuram par labu elektroenerģijas ražotājs ieķīlājis visu savu mantu kā lietu kopību uz ieķīlāšanas brīdi, kā arī lietu kopības nākamās sastāvdaļas. Komercķīla nodrošina noslēgtā kredīta līguma izrietošās saistības. Jānorāda, ka ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 2,29 milj.EUR.

AS "Residence Energy" reģistrēta 2009.gadā un uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Svetlana Gasperoviča un Vladimirs Gasperovičs.

Pēdējais gads, par kuru AS "Residence Energy" iesniegusi pārskatu, ir 2017.gads. Šajā gadā uzņēmuma apgrozījums bijis 1,31 miljoni eiro, savukārt zaudējumi – 23,82 tūkstoši eiro. Radušies zaudējumi tiek pamatoti ar šaubīgo debitoru parādu uzkrājumu veidošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru