Bankas

Merkele uzskata, ka Grieķijai nevajag finansiālu atbalstu

Oskars Prikulis, 22.03.2010

Jaunākais izdevums

Vācijas kanclere Angela Merkele uzskata, ka Grieķijai nevajag sniegt finansiālu atbalstu, un ka krīzes skartajai valstij pašai jāmēģina tikt galā ar savām problēmām.

Vācijas kanclere intervijā Vācijas radio brīdināja pārējos Eiropas Savienības (ES) līderus nedot finanšu tirgiem nepareizus impulsus, ka šonedēļ varētu tikt lemts par aizdevuma sniegšanu Grieķijai. Vācijas kanclere šādu paziņojumu sniegusi neskatoties uz pieaugošo spiedienu no citu ES valstu līderiem, ka Vācijai vajadzētu sniegt lielāku atbalstu Grieķijai. Saspīlējums starp Vāciju un citām ES valstīm Grieķijas jautājumā arvien pieaugot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Merkele: Sarunu par jaunu glābšanas programmu Grieķijai pirms svētdienas referenduma nebūs

LETA, 01.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien paziņoja, ka ar Grieķiju nebūs sarunu par jaunu glābšanas programmu pirms svētdien izsludinātā referenduma par starptautisko kreditoru priekšlikumiem.

«Durvis sarunām vienmēr bijušas atvērtas un paliek atvērtas,» Vācijas parlamentā pavēstīja Merkele, piebilstot, ka «līdz svētdienai sarunu par jaunu glābšanas programmu nebūs».

«Šīs Grieķijā ir grūtas dienas, » norādīja Merkele.

Vienlaikus viņa pavēstīja, ka «Eiropas nākotne nav uz likmes» Grieķijas krīzes dēļ, taču brīdināja, ka kompromisa panākšana par jebkādu cenu varētu vājināt Eiropas Savienību (ES).

«Jā, šīs ir nemierīgas dienas. Un likmes ir patiešām augstas, » sacīja Merkele. «Pasaule mūs vēro. Taču Eiropas nākotne nav uz likmes. Eiropas nākotne būtu uz likmes, ja mēs aizmirstu, kas mēs esam un kas mūs padara spēcīgus - uz likumiem un atbildības balstīta kopiena. Ja mēs to aizmirsīsim, eiro cietīs neveiksmi un līdz ar to arī Eiropa.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Zviedrija iesaka Grieķijai sekot Baltijas valstu piemēram

Lelde Petrāne, 30.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas finanšu ministrs Anders Borgs vēlas, lai Grieķija sekotu Baltijas valstīm, piemēram, Igaunijai, kur budžeta samazinājums pielīdzināms 15% no iekšzemes kopprodukta. To ministrs sacījis Vācijas izdevumam Die Welt, vēsta Reuters.

Runas par Grieķijas parāda pārprofilēšanu vai par Grieķijas valdības obligāciju termiņa pagarināšanu vai par citām glābšanas formām var sākties tikai tad, kad valsts sasniedz «ļoti būtisku» pārpalikumu, sacījis Borgs, norādot, ka grieķiem «jānorij zāles, ko mēs viņiem izrakstījām».

Atšķirībā no kaimiņvalsts Somijas Zviedrija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, kas izvēlējusies neatteikties no savas valūtas un - vismaz šajā ziņā - valsts ir mazāk ieinteresēta eiro nākotnē nekā, piemēram, Vācija, norāda Reuters.

Trešdien Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips sacīja, ka Grieķijai vajadzētu kopēt Latvijas fiskālās taupības pasākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kanclere Angela Merkele «uzbrukusi» Dienvideiropas valstīm, piemēram, Grieķijai, kur cilvēki pensionējoties agri un ņemot daudz brīvdienu. Kanclere teikusi, ka viņi vairs nevar atļauties baudīt šādu dzīvesveidu uz citu Eiropas Savienības valstu, piemēram, Vācijas, rēķina, ziņo thelocal.de.

Otrdien vakarā, ņemot vērā eirozonas finanšu krīzi un miljardiem eiro lielo atbalstu, ko sniegusi Vācija, Merkele norādījusi, ka viņas iebildumi nav saistāmi tikai ar nepieciešamību izvairīties no pieaugošajiem parādiem.

«Es runāju par to, ka tādās valstīs kā Grieķija, Spānija un Portugāle nevar doties pensijā agrāk nekā Vācijā,» viņa sacījusi.

Kā atgādina medijs, pensionēšanās vecums Vācijā tiks palielināts no 65 līdz 67 gadiem, lai paturētu vairāk cilvēku darba tirgū un saglabātu vairāk nodokļu maksātāju. Vācijas darbiniekiem ir tiesības uz vismaz 20 atvaļinājuma dienām gadā.

«Mums nevar būt (vienota) valūta, un viens iegūst daudz brīvdienu, bet cits - ļoti maz. Tas ilgtermiņā nesader kopā,» akcentējusi Merkele.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules valstu līderiem nevajadzētu pārvērtēt Vācijas spēju atrisināt eirozonas parādu krīzi, citējot Vācijas kancleres teikto, vēsta BBC.

A. Merkele norādīja Vācijas parlamentam, ka Vācijas iespējas glābt eirozonu nav «bezizmēra».

Eiropas izaugsmei nevajadzētu notikt uz parādu apjoma pieauguma rēķina, norādīja Vācijas kanclere.

Viņas izteikumi runā Vācijas parlamentam izskanējuši pirms gaidāmās 20 lielāko pasaules ekonomiku jeb G20 valstu vadītāju tikšanās Mehiko, kas paredzēta šajā nedēļas nogalē.

A. Merkele gaidāmajā samitā grasās atgādināt, ka «Vācija ir stipra, Vācija ir ekonomikas izaugsmes dzinējs un stabilitātes nodrošinātājs Eiropā, bet Vācijas spēki nav «bezizmēra»».

Vācijas kanclere paredz, ka parādu krīze būs G20 valstu vadītāju tikšanās galvenais sarunu temats. «Mūsu valsts būs uzmanības epicentrā. Tas ir fakts – visas pasaules uzmanība tiek pievērsta Vācijai, jo mēs esam Eiropas lielākā ekonomika un galvenais eksportētājs,» atgādināja A. Merkele. Tomēr Eiropai būtu jāatrod veids, kā izkļūt no parādu krīzes un nokļūt uz «stabila pamata», izmantojot spēcīgu «politisku apvienību», kas nodrošina lielāku fiskālu koordināciju un uzraudzību, viņa pauda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācija un Francija ir brīdnājusi Grieķiju, ka tā «vairs varētu nedabūt ne centa» no Eiropas Savienības (ES) vai Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), ja Atēnas nepiekritīs glābšanas pasākumu termiņam, par kuru tika lemts pagājušajā nedēļā, raksta thelocal.de.

Vācijas kanclere Angela Merkele (Angela Merkel) un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī (Nicolas Sarkozy) trešdien veltīja skarbus vārdus Grieķijas premjerministram Georgam Papandreu ārkārtas tikšanās laikā Grieķijā. Ultimāts parādu krīzes mocītajai valstij sekoja G. Papandreu paziņojumam, ka Grieķijā tiks rīkots referendums par pieņemtajiem valsts glābšanas pasākumiem.

Gan Vācijas, gan Francijas valstu līderi izteikuši cerības, ka Grieķija paliks eirozonā, bet vienlaikus arī norādījuši – Atēnas netiks glābtas «par velti». A. Merkele un N. Sarkozī norādījuši, ka sagaida, lai referendums tiktu rīkots pēc iespējas ātrāk un tiktu iedibināta skaidrība šajā jautājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kanclere Angela Merkele, aizstāvoties no krīzes skarto valstu iedzīvotāju dusmām, norādīja, ka stingrais taupības kurss ir bijis vienīgais veids, kā atgūt uzticību, raksta thelocal.de.

A. Merkele preses konferencē norādīja, ka viņa apzinājusies, ka taupības režīms izraisīs dusmas parādu krīzes skarto valstu iedzīvotāju vidū, vainojot viņu nedienās un salīdzinot viņu ar Hitleru.

Lai arī Vācija ir Eiropas lielākā ekonomika, cīņa pret parādu krīzi kopīga vairāku valstu vadītājiem.

«Ceļojot man bieži vien uzdod jautājumu, kā man izdodas sadzīvot ar negācijām, ko rada dažu cilvēku uzskats, ka es esmu vairāk atbildīga nekā citi par lēmumiem, kas ir pieņemti kopīgi,» norāda A. Merkele.

«Daudzi cilvēki Grieķijā aizmirst, ka ne jau es, bet Eiropas Centrālā banka (ECB), Eiropas Komisija (EK) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ir izdomājuši šīs reformas. Šādas ekonomikas reformas es nevarētu izdomāt pat tad, ja to gribētu,» norādījusi A. Merkele.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas iedzīvotājus patlaban piemeklējis ārkārtīgi smags laika posms, vizītē parādu krīzes nomocītajā valstī atzinusi Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņa apstiprināja, ka Berlīne vēlas, lai Atēnas saglabātu savu vietu eirozonā, tomēr neizpauda, kad Grieķija varētu saņemt nākamo aizdevuma kārtu.

«Es uz šejieni nenācu kā skolotāja, lai piešķitu atzīmes. Es nācu kā partneris, kā draugs,» sacīja Vācijas kanclere. A. Merkele arī atzina, ka Grieķija pēdējā laikā īstenojusi daudzas svarīgas reformas un norādīja, ka kopīgi noieta jau liela daļa ceļa.

Savukārt Grieķijas premjers Antonis Samars, ar Vācijas kancleri kopīgas preses konferences laikā, uzsvēra, ka grieķi ir noasiņojuši, tomēr ir pilni apņēmības palikt eirozonā. «Viņi nelūdz vairāk naudas vai atbalsta. Viņi vēlas tikt ātrāk uz kājām un izkļūt no recesijas,» sacīja A. Samars.

Vācijas kancleres vizītes laikā turpinājās protesta demonstrācijas Atēnās. Demonstrācijas pārauga vardarbībā un sadursmēs ar drošības spēkiem. Neskatoties uz demonstrāciju aizliegumu A. Merkeles vizītes laikā, pie Grieķijas parlamenta sapulcējās desmitiem tūkstošu neapmierinātu grieķu, kas pauda uzskatu, ka Vācijas līdere viņu valstij uzspiedusi smago tēriņu samazināšanas programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Merkele: Grieķijai nevajadzēja ļaut iestāties eirozonā

Jānis Rancāns, 28.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijai nevajadzēja ļaut iestāties eirozonā 2001. gadā, pavēstījusi Vācijas kanclere Angela Merkele, vienlaikus kritizējot bijušā kanclera Gerharda Šrēdera «nepareizos» lēmumus, kā vienus no eirozonas krīzes «sākuma punktiem».

«Kanclers Šrēders akceptēja Grieķijas iestāšanos un vājināja Eiropas Savienības Stabilitātes un izaugsmes paktu. Abi lēmumi bija būtiski nepareizi un kalpoja kā sākumpunkts šī brīža nepatikšanām,» uzstājoties priekšvēlēšanu kampaņas laikā, sacīja A. Merkele.

Vācijas kanclere uzsvēra, ka vēlas redzēt spēcīgu eirozonu, kuras sasniegšanai tādās valstīs kā Grieķija nepieciešams veikt nopietnas reformas. «[Vienota eirozona] ir dārgums un svētība un mēs nevaram iedomāties, ka kāds to apšauba. Eiro ir vairāk nekā valūta – šī iemesla dēļ mēs esam izrādījuši solidaritāti, bet solidaritāte vienmēr ir saistīta ar reformu veikšanas atbildību valstīs, kas to saņem,» sacījusi A. Merkele.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Merkele neizslēdz turpmāku Grieķijas parāda norakstīšanu

Jānis Rancāns, 03.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācija neizslēdz iespēju veikt turpmāku Grieķijas parādsaistību norakstīšanu, tiklīdz kā parādu nomocītās valsts finanses būs kārtībā, pieļāvusi kanclere Angela Merkele, tādējādi signalizējot par Berlīnes nostājas mīkstināšanos.

Parādu norakstīšanas jautājums gan var tikt tikai tad izskatīts, kad Grieķija būs sekmīgi iedzīvinājusi pašreizējo starptautiskā aizdevuma programmu un tās valdība savas parādsaistības nepalielinās, sarunā ar Vācijas laikrakstu Bild am Sonntag, sacīja A. Merkele.

Iepriekš Vācija bija kritiski noskaņota pret jebkādu Grieķijas parāda norakstīšanu, uzsverot, ka Atēnām ir jāpieņem taupības režīms un jāievieš strukturālās reformas, lai saņemtu starptautisko aizdevēju. Tomēr vairākkārt izskanējuši aicinājumu eirozonas valstīm norakstīt daļu Grieķijas parādu.

Saskaņā ar prognozēm, Grieķijas parāds nākamgad sasniegs 190 procentus no valsts iekšzemes kopprodukta. A. Merkele norādīja, ka iespējamā parādu norakstīšana, visticamāk, varētu notikt 2014. – 2015. gadā, kad valsts ekonomikā varētu sākties atveseļošanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ar valsts atbalstu cer iedrošināt vāciešus vairāk ceļot uz Grieķiju

Gunta Kursiša, 17.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Angelas Merkeles koalīcijas deputāti cer veicināt vāciešu ceļošanu uz saulainajām Dienvideiropas valstīm, kuras vissmagāk skārusi krīze raksta thelocal.de.

Eiropas Parlamenta deputāts Jorgo Čatzimarkakis (Jorgo Chatzimarkakis) no Angelas Merkelas valdības parteru Brīvo Demokrātu (Free Democrats) partijas norādījis, ka Berlīnei būtu vairāk jāveicina vāciešu ceļošana uz krīzes skartajām, bet saulainajām Eiropas valstīm.

«Varētu tikt izveidota valsts sponsorēta bonusu sistēma, kas iedrošinātu vāciešus ceļot uz Grieķiju. Sākums šādai programmai varētu būt, piemēram, «pēdējās minūtes» piedāvājumi,» norādīja grieķu izcelsmes vācietis J. Čatzimarkakis.

Viņa partijas biedrs Ervīns Loters (Erwin Lotter) norādīja, ka tūrisma veicināšanas programma varētu būt abpusēji izdevīga – vācieši varētu baudīt brīvdienas siltajās zemēs, bet parādos grimstošās valstis – iegūt papildus līdzekļus no tūristiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Centrālā banka: Grieķijai ir pēdējā iespēja palikt eirozonā

Jānis Rancāns, 24.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijai ir palikusi pēdējā iespēja, lai izmainītu savu ekonomiku un paliktu eirozonā. Tāpēc nekavējoties nepieciešams īstenot nepieciešamās reformas, paziņojusi valsts centrālā banka.

«Mums jāspēj ne tikai sasniegt savus mērķus, bet arī atgūt zaudēto. No tā atkarīgs tas, vai Grieķija paliks par eirozonas dalībvalsti un es domāju, ka daudziem grieķiem šajā jautājumā nav dilemmu. Mums tam ir jāizdodas,» sacīja centrālās bankas vadītājs Georgs Provopoulos.

Eiropas līderu 130 miljardus eiro vērtais glābšanas pasākumu kopums ir «galvenais pagrieziena posms ceļā uz Grieķijas ekonomikas atveseļošanos,» norādīja Grieķijas centrālā banka.

Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele pavēstījusi, ka Grieķija nesaņems nākamo aizdevuma kārtu, ja vien visu jaunās valdības atbalstošo partiju līderi neparakstīs dokumentu, ar kuru tie apņemas ieviest taupības pasākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijai būs nepieciešami divdesmit gadi, lai bezdarbu samazinātu līdz 10%

Jānis Rancāns, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijai būs nepieciešami vismaz divdesmit gadi, lai bezdarba līmenis samazinātos zem 10%, liecina atklātībā nonākušās šīs valsts lielākās privātā sektora arodbiedrības GSEE aplēses.

Šobrīd bezdarba līmenis Grieķijā sasniedzis 27% un tā atgriešanās pirmskrīzes līmenī aizņems divas desmitgades, atsaucoties uz minētajām aplēsēm, vēsta medijs Kathimerini. Tāpat GSEE pētījumā secināts, ka nākamajā gadā Grieķijas iedzīvotāju pirktspēja veidos tikai pusi no tiem rādītājiem, kādi bija brīdī, kad valstī sākās krīze. Savukārt algas pēdējo trīs gadu laikā parādu krīzes nomāktajā valstī samazinājušās kopumā par 41 miljardu eiro, bet iekšzemes pieprasījums nokrities līdz tādam pašam līmenim, kāds bija 1999. gadā.

Jau izskanējis, ka uzvirmojušas runas par Grieķijai nepieciešamu papildus starptautisko palīdzību. Augustā Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible atzina, ka ekonomiskās krīzes nomāktajai Grieķijai būs nepieciešama jauna starptautiskā aizdevuma programma. Valda viedoklis, ka Grieķijai nepieciešamā summa būs ievērojami mazāka, nekā jau piešķirtais Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Centrālās bankas un Eiropas Savienības aizdevums 240 miljardu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķi sapņo par iespēju pazemot Vāciju Merkeles acu priekšā

Kārlis Vasulis, speciāli Db, 21.06.2012

Vācijas kancelere Angela Merkele sveic Vācijas futbola izlases pussargu Mesutu Ozilu pēc Vācijas uzvaras pār Turciju.

Foto: AFP/Leta

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kanclere Angele Merkele apmeklēs Eiro 2012 futbola čempionāta ceturtdaļfināla spēli piektdien Gdaņskā, kur savā starpā spēkosies Grieķijas un Vācijas valstsvienības.

Šai spēlei noteikti būs zināma politiskā «piegarša», ko kancleres apņemšanās to vērot klātienē tikai pastiprinās, jo kā zināms šobrīd Grieķijā Merkele ir galēji nepopulāra politiskā figūra, kas tiek asociēta ar nīstajiem un uzspiestajiem taupības pasākumiem grieķiem, lai tie varētu saņemt starptautisko aizdevumu, kas ļautu izvairīties no valsts bankrota.

«Vācijas komanda ir sajūsmā par šīm ziņām. Merkele ir mūsu laimes talismans,» norāda Vācijas valstsvienības pārstāvis.

Tikmēr Grieķijas mediji plaši apcer kvēli kāroto iespēju aizsūtīt Vāciju mājās to uzvarot un īpaši tagad, kad to būs iespējams izdarīt kancleres acu priekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Merkele: eiro valūtai pienākuši grūti laiki

, 14.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kanclere Angela Merkele paudusi bažas par Grieķijas budžeta deficīta negatīvo ietekmi uz eiro, sakot: «eiro valūtai gaidāms grūts periods.»

A. Merkele, uzstājoties laikraksta Die Welt veidotajā forumā, runāja par eirozonas valstu fiskālo disciplīnu.

«Grieķijas piemērs var visus mūs «palikt zem milzīga spiediena». Kurš Grieķijas parlamentam pateiks, lai turpina pensiju reformu valstī? Es nedomāju, ka viņi būs sajūsmā, ka Vācija dod norādījumus. Vācijas likumdevēji arī nebūtu priecīgi, ja Grieķija viņiem teiktu ko darīt. Tāpēc eiro valūtai nākamajos gados būs grūti laiki,» uzstājoties forumā norādīja A. Merkele.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Obama mudina Merkeli kļūt par Eiropas glābēju

Lelde Petrāne, 08.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kanclere Angela Merkele pošas mājās ar vēstījumu no ASV prezidenta Baraka Obama uzņemties vadību Eiropas parādu krīzes pārvaldīšanā, vēsta Bloomberg.

Uzņemot Merkeli Baltajā Namā, Obama darījis zināmu - viņš sagaida, lai politikas veidotāji Eiropas lielākajā ekonomikā novērstu «nekontrolētu defoltu spirāli» tādās valstīs kā Grieķija, lai izvairītos no «postoša» kaitējuma ASV ekonomikai.

«Mēs domājam, ka Amerikas ekonomikas izaugsme ir atkarīga no saprātīgas šī jautājuma atrisināšanas,» Obama sacījis preses konferencē, kurā viņš piedalījās kopā ar Merkeli Vašingtonā.

Merkele, kura teikusi, ka Vācijas interesēs ir palīdzēt parādu nomāktajām valstīm, tomēr pastāv uz to, ka šādām valstīm apmaiņā pret palīdzību jāapņemas kļūt konkurētspējīgākām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dombrovskis Davosā: labi, ka Merkele sapratusi, ka taupība un izaugsme ir vienas monētas abas puses

Jānis Rancāns, 25.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas tautām cieši jāpieturas pie taupības pasākumiem, lai samazinātu valsts parādus, uzstājoties Davosā notiekošajā Pasaules ekonomikas forumā, sacījusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

Vācijas kanclere uzsvērusi, ka Eiropai strukturālas reformas jāīsteno šodien, lai varētu labāk dzīvot rītdien, un jāturpina darbs pie ekonomiskās konkurētspējas uzlabošanas, vēsta BBC. Iepriekš Davosā Nīderlandes premjers Marks Rutte izteicās, ka eirozonas valstis ir pārāk pārņemtas ar ekonomiskās krīzes risināšanu, lai gan uzmanība būtu jāpievērš izaugsmes veicināšanai. Tomēr Vācijas kanclere vērsa uzmanību uz to, ka ekonomiskai izaugsmei jānotiek kopsolī ar strukturālām reformām. «Budžeta konsolidācija un ekonomiskā izaugsme ir vienas monētas divas puses,» runājot Davosā, uzsvēra A. Mekele.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijai vajadzēs upurēt labklājību, vai arī izstāties no eirozonas

Jānis Rancāns, 03.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijai nāksies vai nu upurēt labklājību, vai arī izstāties no eirozonas un tādējādi zaudēt veselas desmitgades, pavēstījis valsts centrālās bankas vadītājs Vasilis Rapanos.

Šā gada pirmais ceturksnis Grieķijai būs ārkārtīgi svarīgs, jo izšķirsies vai Grieķija paliks eirozonā, vai arī to pametīs, kas atsviedīs valsti 20 – 25 gadus tālā pagātnē, norādīja centrālās bankas vadītājs.

«Es ceru, ka mūsu politiskā sistēma saprot, cik kritisks ir šis brīdis. Politiķiem vajadzētu atteikties no partiju interšu pārstāvēšanas, kā arī no personīgajām ambīcijām un atbalstīt valdību tās centienos izglābt valsti,» sacīja V. Rapanos.

Grieķija pašlaik aizvada sarunas ar privātajiem kreditoriem par parādu norakstīšanu, kas paredzēta, lai samazinātu kreditoriem piederošo obligāciju nominālo vērtību par 50%. Tādējādi valsts parādsaistības samazināsies par 100 miljardiem eiro, vēsta The Wall Street Journal. Šīm sarunām jānoslēdzas šā gada sākumā, un tās ir svarīgs priekšnoteikums, lai Atēnas varētu saņemt Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Savienības finanšu palīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākums vāciešu vēlas, lai parādos ieslīgusī Grieķija tiktu «izmesta» no eirozonas, ja tas būs nepieciešams, un vairāk nekā divas trešdaļas iebilst pret miljardiem eiro liela kredīta izsniegšanu Atēnām, atsaucoties uz jaunākajiem aptaujas datiem, vēsta Reuters.

Turklāt skeptiski par naudas izsniegšanu Grieķijai nav tikai Vācijas iedzīvotāji, savas bažas nedēļas nogalē izteikuši arī vairāki politiķi, norādot uz to, ka pašas Vācijas atlabšana vēl ir trausla.

Db.lv jau rakstīja, ka Vācijas ekonomikas atlabšana pagājušā gada ceturtajā ceturksnī negaidīti apstājusies. Sezonāli izlīdzinātais iekšzemes kopprodukts pagājušā gada ceturtajā ceturksnī bijis nemainīgs, salīdzinot ar trešo ceturksni, kad tas pieauga par 0,7%. Līdz ar to nelielā augšupejošā tendence, kas Vācijas ekonomikā bija vērojama pagājušā gada otrajā un trešajā ceturksnī, nav turpinājusies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas galvaspilsētas Berlīnes parlamenta deputātu grupa aprīlī plāno ierasties Grieķijā, lai iepazītos ar šīs valsts pieredzi izdevumu samazināšanā, cerībā, ka tas palīdzēs tikt galā ar milzīgajiem parādu kalniem Vācijas galvaspilsētā, raksta Der Speigel.

Lai gan Vācijas valdība ievēro fiskāli atbildīgu un taupīgu politiku, galvaspilsēta Berlīne sakrājusi vienus no lielākajiem parādu kalniem visā valstī. Kopš Berlīnes mūra krišanas, Vācijas galvaspilsētas parāds ir sasniedzis 63 miljardus eiro.

Pēdējos gados Berlīne saņēmusi Vācijas federālo zemju palīdzību kopumā 4,4 miljardu eiro apmērā un tai izdevies samazināt budžeta deficītu. Līdz 2016. gadam Berlīne cer panākt sabalansētu budžetu un, lai to sasniegtu vēlas izpētīt Grieķijas pieredzi.

Pieredzes apmaiņas braucienā Berlīnes deputāti Grieķijas galvaspilsētā Atēnās pavadīs četras dienas, kuru laikā iepazīsies ar pilsētas un reģiona finanšu jautājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķija un tās starptautiskie kreditori pārskatīs valstij piešķirtā aizdevuma programmu, jo ir mainījušies atsevišķi apstākļi, pavēstījusi anonīma augsta ranga eirozonas amatpersona.

Uzskatīt, ka Grieķijas aizdevuma noteikumi un termiņi saglabāsies nemainīgi, ņemot vērā politiskās kavēšanās un recesijas pastiprināšanos, būtu «muļķīgi» un «maldīgi», norādīja amatpersona.

«Jebkurš, kas sacīs, ka mēs nevaram pārskatīt saprašanās memorandu maldās, tāpēc, ka viņš vai viņa domā, ka programma kopš Grieķijas vēlēšanām joprojām ir uz pareizā ceļa,» klāstīja amatpersona. Saglabāt nemainīgu vienošanos būtu muļķīgi, jo ekonomiskās situācijas dēļ esot mainījusies situācija ar nodokļu ieņēmumiem, mainījies programmas mērķu ieviešanas ritms, mainījies privatizācijas ritms. Tas noticis tāpēc, ka Grieķijā organizētas atkārtotas ārkārtas vēlēšanas un valdījis neskaidrības periods.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas referenduma rezultāts ir kā plats solis virzienā par aiziešanu no eirozonas, lai gan ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) uzskata, ka nolemtības sajūtas šajā jautājumā vēl nav, jo jāmēģina panākt kompromisi.

Šorīt intervijā LTV raidījumam Rīta Panorāma ministrs atzina, ka kompromiss ir jāmeklē un to būs ļoti grūti panākt, lai gan neviens nevēlas, lai Grieķija aiziet no eirozonas, bet referenduma rezultātu pagaidām citādi uztvert nevarot.

«Protams, referendumā ir pausta Grieķijas iedzīvotāju griba, kura jārespektē. Tomēr šoreiz ir jārespektē arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu iedzīvotāju vēlme, jo šaubos, ka kādas valsts pilsoņi vēlētos maksāt par Grieķijas pieļautajām kļūdām pirms desmit gadiem. Tāpat ir skaidrs, ka nākotnē šis gadījums var veidot domino efektu arī citās valstīs, kas varētu atstāt daudz nopietnāku iespaidu uz eirozonu kā tādu un ar to ir jārēķinās,» sacīja Rinkēvičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijai ar ES jāpanāk jauna vienošanās līdz svētdienai

LETA, 08.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas valstu līderi devuši Grieķijai laiku līdz nedēļas beigām, lai iesniegtu jaunus reformu priekšlikumus apmaiņā pret finansiālo palīdzību, kas ļautu Atēnām izvairīties no maksātnespējas un spiestas atteikšanās no kopīgās Eiropas valūtas.

Saskaņā ar grafiku, par kuru vienojušies eirozonas valstu vadītāji, trešdien Grieķija iesniegs oficiālu lūgumu par aizdevumu uz diviem gadiem, ko jau trešdienas rītā paredzētajā telefonkonferencē apspriedīs eirogrupas finanšu ministri.

Savukārt līdz ceturtdienai Atēnām jāiesniedz jau precīzs un detalizēts reformu plāns, kas ļautu tām saņemt jaunu palīdzības finansējumu un nepieļautu banku sektora sabrukumu, pēc otrdien notikušā eirozonas ārkārtas samita pavēstīja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Ja Grieķijas iesniegto reformu plānu apstiprinās Eiropas Komisija (EK), Starptautiskai Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Centrālā banka (ECB), sestdien atkal pulcēsies eirogrupas finanšu ministri, lai lemtu, vai rekomendēt sarunu uzsākšanu par jaunu ierobežotu palīdzības programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Legarde: Eiro nepazudīs. Vismaz šogad ne

LETA, 06.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visticamāk, eiro šā gada laikā nepazudīs, neņemot vērā parādu krīzi eirozonā, citējot Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājas Kristīnes Legardes (Christine Legarde) teikto, vēsta Reuters.

«Vai 2012. gadā mēs pieredzēsim eiro beigas? Es tā nedomāju, jo eiro ir ne vien jauna valūta, bet arī gana noturīga,» norādīja K. Legarde, viesojoties Dienvidāfrikā.

Vienotā valūta eiro tika ieviesta 1999. gadā.

«Problēmas eirozonā pastāv saistībā ar parādu krīzi, kā arī banku sistēmas stabilitāti, tomēr pati eirozonas valūta – eiro, 2012. gadā nepazudīs,» norādīja SVF vadītāja.

Atbildot uz jautājumu, vai 2012. gadā eirozonu pametīs Grieķija, K. Legarde norādīja, ka «eirozonas partneri ir vairākkārt apstiprinājuši savu apņemšanos, un mēs varam to vienīgi atbalstīt». Jau vēstīts, ka Grieķija pašlaik diskutē ar privātajiem kreditoriem par parādu norakstīšanu, kas paredzēta, lai samazinātu kreditoriem piederošo obligāciju nominālo vērtību par 50%. Tādējādi valsts parādsaistības samazināsies par 100 miljardiem eiro. Tāpat jau rakstīts, ka Lielbritānijas Ekonomisko un biznesa pētījumu centra (CEBR) analītiķi ir pārliecināti, ka Grieķija un Itālija no Eiropas kopējās valūtas atteiksies jau šogad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Starptautiskajam Valūtas fondam kļuvis žēl grieķu

Jānis Rancāns, 02.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apjomīgās tēriņu samazināšanas programmas neglābs Grieķijas ekonomiku – valsts ir sasniegusi savas sabiedrības izturības robežu, pavēstījis Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvis Atēnās.

Nodarbošanās tikai ar fiskālo konsolidāciju Grieķijā nav bijusi sekmīga. Valsts ekonomiskā atveseļošanās notiks tikai tad, kad krīzes smagi skartā valsts spēs pievērst savu uzmanību arī uz strukturālajām reformām.

«Mums ir jāsamazina fiskālo korekciju tempi un jāaktivizē ekonomikas modernizēšanas reformas,» sacīja SVF misijas Grieķijā pārstāvis Pols Tomsens (Poul Thomsen). SVF pārstāvis atzīmēja, ka pastāv gan politiskā atbalsta, gan grieķu pacietības «robežas».

«Grieķijai ir jāturpina fiskālo deficītu samazināšanas pasākumi. Mēs vēlamies nodrošināt to, ka spējam uzturēt balansu starp fiskālo konsolidāciju un reformām,» sacīja SVF pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Grieķija likvidēs tūkstošiem valsts sektora darba vietu; valstī kārtējais streiks

Jānis Rancāns, 07.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas koalīcijas valdība apņēmusies samazināt valsts sektorā strādājošo skaitu par 15 tūkstošiem cilvēku jau šogad. Šāds solis signalizē par Atēnu politikas maiņu – līdz šim Grieķija centās aizsargāt valsts sektorā strādājošos, vēsta AP.

Tomēr valsts politiķiem vēl ir jāvienojas par citām reformām, kurām jānodrošina Grieķijai starptautiskā aizdevuma saņemšana, kas nepieciešams, lai izvairītos no haotiskas maksātnespējas, kura var apdraudēt visu eirozonu.

Grieķijas koalīcijas nespēja vienoties par taupības pasākumiem izsauksi Eiropas līderu nosodījumu. «Es atklāti sakot nesaprotu kā palīdzēs papildus dienas. Pašlaik uz spēles ir likta visas eirozonas nākotne,» sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

Tikmēr valsts galvenās arodbiedrības uzsākušas kārtējo 24 stundu ģenerālstreiku. Streikā piedalīsies valsts sektorā strādājošo arodbiedrība ADEDY un privātā sektora arodbiedrība GSEE, kuras pārstāv divus miljonus nodarbināto grieķu.

Komentāri

Pievienot komentāru