Būvniecība un īpašums

Merks par 6,5 miljoniem eiro veiks Deglava ielas izgāztuves rekultivācijas projekta izstrādi un būvdarbus

Žanete Hāka, 11.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments noslēdzis līgumu ar SIA Merks par Augusta Deglava ielas izgāztuves rekultivācijas tehniskā projekta izstrādi, autoruzraudzību un būvdarbiem, informē Rīgas domes pārstāvji.

Kopējā līguma summa ir 6,51 miljons eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Rīgas dome 2013.gada 21.janvārī, noslēdzot vienošanos ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, uzsāka Kohēzijas fonda līdzfinansēta projekta «Normatīvo aktu prasībām neatbilstošas Rīgas pilsētas Augusta Deglava ielas izgāztuves rekultivācija» īstenošanu. Realizējot projektu, tiks rekultivēta atkritumu izgāztuve, pārtraucot turpmākā piesārņojuma izplatību tuvākās apkārtnes pazemes ūdeņos.

Likvidējot degradēto objektu Rīgas pilsētas teritorijā tiks uzlabota pilsētvides ainaviskā struktūra, labiekārtota teritorija un vide padarīta pieejama un draudzīga iedzīvotājiem. Turklāt izgāztuves rekultivācijas rezultātā atbrīvotā teritorija perspektīvā ļautu izbūvēt Lielvārdes ielas turpinājumu, nodrošinot infrastruktūras attīstību.

Saskaņā ar izgāztuves sanācijas projekta datiem (izstrādāts 2003.gadā), kopējais apglabāto atkritumu apjoms izgāztuvē ir 1,66 miljoni kubikmetru. Kopš izgāztuves izveidošanas atmosfēras nokrišņi ir sūkušies cauri apglabāto atkritumu slānim, šķīdinot dažādas ķīmiskas vielas un veicinot bioķīmiskos procesus. Infiltrātam sūcoties gruntsūdeņos, piesārņojums izplatījies arī tuvākajā apkārtnē, kas ņemot vērā izgāztuves novietojumu pilsētā, rada draudus piegulošajā teritorijā izvietoto dzīvojamo māju iemītnieku veselībai. Kopumā apmēram 40 ha teritorijā ir piesārņoti gruntsūdeņi.

Projekta ietvaros tiks izstrādāts būvdarbu tehniskais projekts un veikta izgāztuves rekultivācija 19,3 ha platībā. Lai samazinātu atkritumu negatīvo ietekmi uz vidi, tiks veikta izgāztuves platības samazināšana, atkritumus sastumjot vienā kaudzē un blīvējot. Kaudze tiks pārklāta ar pretfiltrācijas un auglīgās grunts slāņiem, rekultivētā teritorija tiks apzaļumota. Visā izgāztuves teritorijā tiks veikta piesārņoto gruntsūdeņu atsūknēšana un attīrīšana, kā arī gruntsūdens monitoringa sistēmas izveide.

Projekta kopējās izmaksas ir 8,383 miljoni eiro, no kurām pusi – 4,192 miljonus eiro finansē Kohēzijas fonds un otra puse – 4,2 miljoni eiro ir Rīgas domes līdzfinansējums. Projektu plānots pabeigt 2015.gada nogalē. Projektu administrē Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments.

Jau ziņots, ka Rīgas dome 21.janvārī ir noslēgusi vienošanos ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) par Kohēzijas fonda atbalstu normatīvo aktu prasībām neatbilstošās izgāztuves Augusta Deglava ielā rekultivācijai 50% apmērā.

Dome sākotnēji rēķināja, ka izgāztuves rekultivācija varētu izmaksāt vien 2,4 miljonus latu, tomēr pēc projekta tehniski ekonomiskā matojuma izstrādes konstatēts, ka būvdarbu izmaksas sasniegs 5,94 miljonus latu.

Rekultivējot bijušo izgāztuvi Augusta Deglava ielā, varēs savienot Pļavniekus ar Purvciemu un iegūt sakoptu teritoriju 24 hektāru platībā.

Komentāri

Pievienot komentāru