Jaunākais izdevums

Gadu pēc tam, kad ASV Austrumkrastu skāra zemestrīce, kuras laikā pazemes grūdieni bija jūtami Ņujorkā un valsts galvaspilsētā Vašingtonā, uzsākti Vašingtona monumenta remonta darbi.

Zemestrīces laikā ASV pirmajam prezidentam Džordžam Vašingtonam veltītajā obeliskā izveidojās plaisas. Pazemes grūdienu rezultātā no savām vietām izkrita dažas monumenta sastāvdaļas un tika sabojāts lifts. Kopš zemestrīces obelisks tika slēgts apmeklētājiem.

Pilnīga bojājumu novēršana varētu ilgt pat pusotru gadu. Kopumā remonta izmaksas aplēstas 15 miljonu ASV dolāru apmērā. Pusi no remonta izmaksām sedz filantrops Deivids Rubenšteins (David Rubenstein), bet otru pusi – federālā valdība, vēsta Fox. Apjomīgu remontu monuments jau piedzīvoja 1999. – 2000. gadā, kad tika restaurēta tā ārpuse.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Nerimstot protestiem un nekārtībām, ASV pilsētās izsludināta komandantstunda

LETA--AFP, 01.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV varasiestādes svētdien izsludinājušas komandantstundu galvaspilsētā Vašingtonā un vairākās citās lielajās pilsētās, šādi cenšoties nepieļaut, ka atkārtojas iepriekšējās dienās pieredzētā plaša mēroga vardarbība un nekārtības, veikalu masveida izlaupīšana un ēku dedzināšana, kas daudzviet notikusi līdzās protestiem pret policijas brutalitāti.

Komandantstundas ierobežojumi skar miljoniem cilvēku, bet 15 ASV štatos un galvaspilsētā Vašingtonā drošības operācijās, lai sniegtu atbalstu vietējiem likumsargiem, iesaistīti 5000 Nacionālās gvardes karavīru.

Konfrontācija policijas un protestētāju starpā, kā arī veikalu izlaupīšana pieredzēta arī svētdien, bet ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija nekārtību rīkotājus nodēvējusi par iekšzemes teroristiem.

Vietējie līderi mudinājuši pilsoņus rast konstruktīvu izpausmi savam sašutumam par pirmdien Mineapolē policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāvi, vienlaikus komandantstunda naktīs izsludināta tādās pilsētās kā Vašingtona, Losandželosa, Hjūstona un Mineapole, kas līdz šim bijusi nekārtību epicentrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotājs ZTE ASV noteikto sankciju dēļ paziņojis par pamatdarbības apturēšanu.

Vašingtona aizliegusi Savienotajās Valstīs bāzētajiem uzņēmumiem pārdot programmatūru un aparatūras komponentus ZTE.

Vašingtona šādu aizliegumu noteica pagājušajā mēnesī, paziņojot, ka ZTE ir pārkāpis sankcijas, ko ASV piemērojušas Irānai un Ziemeļkorejai. Vašingtona aizliegumu noteikusi uz septiņiem gadiem.

ZTE jau iepriekš norādīja, ka ASV sankcijas apdraud uzņēmuma eksistenci.

Saspīlējums starp Ķīnu un ASV ir pieaudzis kopš augusta, kad ASV prezidents Donalds Tramps lika sākt izmeklēšanu par Ķīnas negodīgu tirdzniecības praksi un ASV intelektuālā īpašuma zagšanu. Taču ZTE lieta sākās vēl pirms Trampa stāšanās prezidenta amatā 2017.gada janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins piektdien sarokojās pāri Militārās demarkācijas līnijai, kas šķir abas valstis, veicot šo simbolisko un vēsturisko žestu pirms viņu samita.

«Es priecājos jūs satikt,» Muns sacīja Kimam pirms tam, kad Kims pārkāpa šo līniju, kļūdams par pirmo Ziemeļkorejas vadītāju, kurš spēris kāju Dienvidkorejā kopš 1953.gada pamiera, ar kuru beidzās Korejas karš.

Kims un Muns pēc tam uz īsu brīdi iegāja Ziemeļkorejas teritorijā, bet vēlāk devās uz samita norises vietu – Miera namu Panmundžomas pamiera ciema dienvidu pusē. Šis būs trešais samits starp Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas vadītājiem kopš Korejas kara beigām 1953. gadā.

Abu līderu tikšanās, protams, iepriekš tika rūpīgi izplānota. Abu valstu amatpersonas trīs dienas uz robežas plānoja un izmēģināja teju katru līderu soli. Bet pat ar visu to sastapšanās mirklis bija pārsteidzošs kontrasts atmosfērai, kas abu valstu starpā valdīja pirms gada, kad Ziemeļkoreja izmēģināja tālas darbības raķetes un apmainījās ar apvainojumiem ar Savienotajām Valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidenta meita Ivanka Trampa otrdien paziņoja, ka slēdz savu apģērbu kompāniju un atlaiž 18 darbiniekus pēc tam, kad daži veikali atteicās no viņas modes produktu līnijas un viņa izlēma, ka ētikas ierobežojumi ierobežo izaugsmes iespējas.

36 gadus vecā Trampa savā paziņojumā sacīja, ka ir nolēmusi vairāk pievērsties neatalgotajam prezidenta padomnieces darbam.

«Pēc 17 mēnešiem Vašingtonā es nezinu, vai un kad es kādreiz atgriezīšos biznesā, bet es zinu, ka tuvākajā nākotnē es fokusēšos uz darbu, ko es daru šeit Vasingtonā,» teica Trampa.

«Tātad šī lēmuma pieņemšana tagad ir vienīgais godīgais iznākums manai komandai un partneriem.»

Ivanka Trampa pēdējā laikā ir mudinājusi ASV firmas apsolīt, ka tās pieņems darbā amerikāņus. Viņas kompānija gan ir kritizēta par to, ka tās produktus ārzemēs ražo ķīniešu strādnieki.

Viedokļi par Ivankas Trampas zīmolu ir polarizējušies, un tā produktus ir boikotējuši protestētāji pret prezidentu Donaldu Trampu. Šādu pasākumu dēļ sarūkot noietam, ASV lielveikalu tīkls Nordstrom pērn atteicās no Ivankas Trampas produktu līnijas un nesen to izdarīja arī Kanādas mazumtirdzniecības grupa Hudson Bay.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasta sūtījumos, kas saņemti ASV bijušās valsts sekretāres Hilarijas Klintones un bijušā prezidenta Baraka Obamas birojos, atrasti spridzekļi, trešdien pavēstīja Savienoto Valstu Slepenais dienests.

Vienlaikus telekanāls CNN paziņoja, ka aizdomīga sūtījuma dēļ evakuēts tā Ņujorkas birojs.

Tāpat armijas bāzē Vašingtonā pārtverts Baltajam namam adresēts sūtījums, kurā atradusies cauruļbumba, kas ir līdzīga Klintonei un Obamam nosūtītajiem spridzekļiem, vēsta CNN.

Tomēr Slepenais dienests noraidījis ziņu par Baltajam namam adresēta spridzekļa pārtveršanu, norādot, ka tas pārtvēris tikai divus sūtījumus - vienu Obamam un otru Klintonei.

«Time Warner» centrā Ņujorkā, kur atrodas CNN birojs, pārtvertajā sūtījumā bijusi caurule un vadi un tiesībsargājošās iestādes to uzskata par reālu spridzekli.

Aizdomīgos sūtījumus Klintonei un Obmam pārtvēris Slepenais dienests, kas aizsargā pašreizējās un bijušās ASV valdības amatpersonas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju vērtību Rietumvalstīs pēdējo dienu laikā pastiprināti svārstījusi politika, raksta laikraksts Dienas Bizness.

ASV Demokrātu partijas pārstāvji nupat panākuši impīčmenta izmeklēšanas uzsākšanu pret šīs valsts prezidentu Donaldu Trampu. Šādai situācijai sākotnēji bijusi negatīva ietekme uz riska aktīvu vērtību, jo tā sola papildu neskaidrību uz jau aktuālajām bažām par globālo tirdzniecību un ekonomikas izaugsmi. Daudzi tirgus dalībnieki pauž viedokli, ka Donalda Trampa atstādināšana no amata, visticamāk, nenotiks, jo ASV Republikāņu partijai joprojām ir liela ietekme ASV Kongresā (tie kontrolē tā augšpalātu). Politisko risku «tirgošana» parasti ir visai riskanta padarīšana.

Pēdējos gados bieži par politisko drāmu (ASV, Eiropā, Apvienotajā Karalistē utt.) tiek ļoti daudz un skaļi runāts, lai gan gala rezultāts ir bijis vai nu labāks, nekā prognozēts, vai vismaz nav notikusi kāda reāla katastrofa ar ļoti negatīvām sekām. Protams, akciju investoram būtu jāsaprot, ka nākotnē ne viss notiks pēc plāna. Veiksmīgi investori šādos brīžos saglabā kontroli pār savām emocijām, un tas noved pie pareizākiem lēmumiem. Proti, politiku pavada daudz emociju, lai gan bieži vien to ietekme mēdz būt krietni mazāka, ja vien šim apstākļu kopumam nav pievienots fundamentāls ekonomikas vājums (par to gan šobrīd ir bažas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksi pieaug pēc optimisma par ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunām

LETA--AFP, 04.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržu indeksi trešdien pieauga, valdot optimismam par ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunām, savukārt britu mārciņas kurss pret ASV dolāru palielinājās pēc cerībām, ka tiks novērsts bezvienošanās «Breksits».

Tirgus vērotāji atzīmēja augošās cerības, ka Vašingtona un Pekina ir tuvu tirdzniecības vienošanās noslēgšanai, kas novērstu muitas tarifu paaugstināšanu.

Analītiķi norādīja uz laikraksta «The Financial Times» ziņu, ka ASV un Ķīna ir atrisinājušas lielāko daļu jautājumu un ka tirdzniecības sarunas, kas atsākas trešdien Vašingtonā, var būt «potenciāli vissvarīgākās».

«Ir skaidrs, ka akciju tirgus turpina skatīties uz šīm sarunām ar »glāze ir pa pusei pilna« mentalitāti,» sacīja Briefing.com analītiķis Patriks O'Hērs.

Vadošajās Āzijas biržās akciju cenas pieauga par vairāk nekā 1%, un solīds kāpums bija arī Frankfurtes un Parīzes biržās.

Londonas biržā un Volstrītā akciju cenu pieaugums bija pieticīgāks. Volstrītu ietekmēja tas, ka darbvietu skaitam ASV privātajā sektorā martā bija mazāks kāpums par prognozēto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien izdeva izpildrīkojumu, ka ASV federālās valdības turpmāk celtajām ēkām jābūt "skaistām" un, ieteicams, būvētām grieķu-romiešu klasiskajā stilā.

Izpildrīkojums nebija tik radikāls kā tā iepriekšējais projekts, kas izraisīja dažu arhitektu sašutumu ar to, ka tiecās atļaut jaunas būves tikai neoklasicisma stilā, kura piemēri ir Baltais nams, ASV Kapitolijs un Linkolna memoriāls Vašingtonā.

Rīkojums paredz "sekmēt skaistu federālo būvju arhitektūru", nosakot, ka klasiskā stila un "citu tradicionālu stilu" lietošanu "vajadzētu veicināt, nevis apkarot".

Trampa rīkojumā ir kritizētas federālās ēkas, kas celtas pēc 20.gadsimta piecdesmitajiem gadiem, sakot, ka Vašingtonā tagad ir šādu ēku "nesaskanīgs maisījums" un ka valdība "lielākoties apturējusi skaistu ēku celšanu".

Lai gan šo rīkojumu atzinīgi novērtēja tradicionālisti, Amerikas Arhitektu institūts paziņoja, ka ir "nepārprotami pret" šo iniciatīvu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV, sākot ar pirmdienu, atjauno visas sankcijas Irānai, kas tika atceltas pēc 2015.gada kodolvienošanās.

Sankcijas, kas spēkā stājas pirmdien, attiecas uz Irānas kuģniecības, finanšu un enerģētikas sektoriem. Tā ir otrā daļa no sankcijām, ko ASV atjauno pret Teherānu, kopš ASV prezidents Donalds Tramps maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no Irānas kodolvienošanās un ka Vašingtona atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas. Pirmā sankciju kārta stājās spēkā augustā.

Ar ierobežotiem izņēmumiem sankcijas būs vērstas pret valstīm, kuras nepārtrauks importēt Irānas naftu, un ārvalstu uzņēmumiem, kas slēdz darījumus ar «melnajā sarakstā» iekļautajiem Irānas subjektiem, tostarp Irānas centrālo banku, privātajām finanšu institūcijām, kā arī valsts ostu un kuģniecības kompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Blinkens: Ķīna rada lielāko ilgtermiņa izaicinājumu pašreizējai pasaules kārtībai

LETA--DPA, 27.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, ASV valdība uzskata Ķīnu par lielāko izaicinājumu starptautiskajai kārtībai ilgtermiņā, ceturtdien paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Pat turpinoties prezidenta [Vladimira] Putina karam, mēs joprojām koncentrēsimies uz visnopietnāko ilgtermiņa izaicinājumu starptautiskajai kārtībai. Un to rada Ķīnas Tautas Republika," sacīja Blinkens runā Džordža Vašingtona universitātē Vašingtonā.

Viņš piebilda, ka Ķīna ir vienīgā valsts, kam ir gan nodoms pārveidot starptautisko kārtību, gan ekonomiskā, diplomātiskā, militārā un tehnoloģiskā vara, lai to izdarītu.

Blinkens norādīja, ka ASV prezidenta Džo Baidena valdība jau no sākuma ieņēmusi stingru nostāju attiecībā pret Ķīnu un ir atzinusi, ka Ķīnai ir īpaša vieta ASV ārpolitikā - tā ir lielākā ASV konkurente.

Ķīna un ASV ir divas lielākās ekonomikas pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka viņš kopā ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu cenšas glābt Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju ZTE, kuram noteikts aizliegums pārdot amerikāņu tehnoloģiju, un tāpēc tas pārtraucis pamatdarbību.

«Mēs ar Ķīnas prezidentu Sji sadarbojamies, lai dotu iespēju lielajai Ķīnas tālruņu kompānijai ZTE atgriezties biznesā, ātri,» tviterī ierakstījis Tramps.

«Ķīnā ir zaudēts pārāk daudz darbavietu. [ASV] Tirdzniecības ministrijai ir uzdots to paveikt!» piebildis ASV prezidents.

Jau vēstīts, ka ZTE ASV noteikto sankciju dēļ 9.maijā paziņoja par pamatdarbības apturēšanu.

Vašingtona uz septiņiem gadiem aizliegusi Savienotajās Valstīs bāzētajiem uzņēmumiem pārdot programmatūru un aparatūras komponentus ZTE.

Vašingtona šādu aizliegumu noteica aprīlī, paziņojot, ka ZTE ir pārkāpis sankcijas, ko ASV piemērojušas Irānai un Ziemeļkorejai.

ZTE jau iepriekš norādīja, ka ASV sankcijas apdraud uzņēmuma pastāvēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ķīna samazinās muitas tarifus ASV precēm 75 miljardu dolāru apmērā

LETA--AFP, 06.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēnesi pēc tam, kad Pekina un Vašingtona panāca pamieru ilgstošajās tirdzniecības nesaskaņās, Ķīna ceturtdien paziņoja, ka no 14.februāra uz pusi samazinās muitas tarifus ASV precēm 75 miljardu dolāru (68,04 miljardu eiro) apmērā.

Šis samazinājums tiks piemērots 5% un 10% muitas nodevām, kas septembrī tika piemērotas vairāk nekā 1700 precēm, norāda Ķīnas valdība.

Ķīnas valdība skaidro, ka šāda rīcība paredzēta, lai veicinātu veselīgu un stabilu Pekinas un Vašingtonas ekonomisko un tirdzniecības attiecību attīstību.

Sagaidāms, ka no 14.februāra arī ASV uz pusi samazinās muitas tarifus Ķīnas precēm 120 miljardu dolāru apmērā.

Kā ziņots, ASV prezidents Donalds Tramps un Ķīnas vicepremjers Liu He janvārī Vašingtonā Baltajā namā parakstīja tā dēvēto pirmās fāzes tirdzniecības vienošanos, kas iecerēta, lai mazinātu spriedzi pasaules lielāko ekonomiku starpā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikas latviete Linda Bilsens-Brolis ir pārliecināta, ka urbānajiem dārziem un kompostam tajos ir nākotne ne tikai mazpilsētās, bet arī ASV metropolēs

Šovasar viņa ciemojās Latvijā, lai dalītos savā pieredzē par to, kā kompostēšanas kustība tiek attīstīta Vašingtonā un citās ASV pilsētās, un smeltos idejas no Latvijas. «Man patīk, ka latvieši vēl ir cieši saistīti ar dārzkopību un lauksaimniecību. Tas ir piemērs, kuru vedīšu mājās. Amerikā cilvēki ir tik tālu no dārzkopības, ka pat nezina, no kurienes nāk viņu ēdiens un kur nonāk organiskie atkritumi, kad tie tiek izmesti konteinerā,» stāsta biedrības Institute for Local Self-Reliance (ILSR) projektu menedžere L. Bilsens-Brolis.

Šķiet pašsaprotami

ILSR ir bezpeļņas organizācija, kurai ir vairākas darbības sfēras, un tā ir attīstījusi kompostēšanas kopienas ASV galvaspilsētā Vašingtonā un citviet Amerikā, kā arī izstrādājusi rokasgrāmatu, lai veicinātu iedzīvotājus veidot kopienu kompostu. Tāpat organizācija darbojas telekomunikācijas un enerģētikas jomā, un tās mērķis ir apvienot cilvēkus kopienās, lai tie kļūtu pašpietiekami un neatkarīgi no lielajiem uzņēmumiem, kas nodrošina, piemēram, interneta pakalpojumu vai apsaimnieko atkritumus. Paralēli darbam organizācijā L. Bilsens-Brolis kopā ar savu vīru, kurš arī ir Amerikas latvietis, savā piemājas dārzā audzē dārzeņus un augļus, kā arī veido kompostu un uzņem viesus, kuriem stāsta par savu zaļo dzīvesveidu. Dārza iekopšana un komposta veidošana Amerikā ir retums, un Lindas ģimeni pat apciemoja pirmā lēdija Mišela Obama, lai parādītu plašākai sabiedrībai, ka urbānā dārzkopība ir iespējama. «M. Obama tolaik uzsāka kampaņu, kas atbalsta aktīvu dzīvesveidu un mudina ikvienu amerikāni tam pievērsties, it īpaši jauniešus, kuru vidū ir aptaukošanās problēmas. Man piezvanīja no kādas TV programmas un teica, ka vēlas intervēt mūs par to, kā pilsētnieki iekopj mazdārziņu. Viņi neko neteica, ka ieradīsies arī pirmā lēdija. Tas mums bija pārsteigums,» atminas L. Bilsens-Brolis. Taujāta, kādēļ viņu aizrāvusi vēlme popularizēt pilsētnieku vidū kompostēšanas nozīmīgumu, L. Bilsens-Brolis teic, ka studiju gados, mācoties dabas resursu menedžmentu jeb apsaimniekošanu, viņa sāka interesēties par ilgtspējīgu lauksaimniecību. Pēc dažiem gadiem viņa kopā ar savu domu biedru, kurš nu jau ir viņas vīrs, apceļoja pasauli, lai uzzinātu, kā lauksaimniecība noris citviet. «Lielisku piemēru redzējām Austrumu Ugandā, kur kompostēšanai tiek pievērsta liela nozīme, un tā ir daļa no lauksaimniecības. Turklāt no organiskiem atkritumiem tiek ražota arī biogāze, kas palīdz apgaismot mājas. Šādi vietējie iedzīvotāji kļuvuši pašpietiekami. Atgriežoties ASV, es sāku strādāt ILSR, kas māca cilvēkiem pareizi kompostēt, kā arī cenšamies, lai to atbalsta pilsētu pašvaldības. Latvijā tas nav vajadzīgs, jo tā nav sveša ideja, bet ASV cilvēki ir tā attālinājušies no laukiem, ka nesaprot, no kurienes nāk viņu ēdiens. Tāpat arī lauksaimniekiem Amerikā ir grūta dzīve, un viņus šajā valstī pietiekami nenovērtē,» akcentē L. Bilsens-Brolis. Viņa ievērojusi, ka daļa no ASV iedzīvotājiem strādāšanu lauksaimniecībā vai savā mazdārziņā saista ar kaunu, jo viņu senči savulaik ir bijuši vergi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogales G7 valstu samits būtu bijis mazāk haotisks, ja ASV prezidents Donalds Tramps to nebūtu apmeklējis vispār. Viņš ieradās samitā Šarlevuā, Kanādā, bet aizgāja no tā tviterī – savā iecienītajā komunikācijas kanālā ar pasauli, turklāt izdarīja to ar aizskarošiem apvainojumiem namatēvam – Kanādas premjeram Džastinam Trudo.

Seši plus viens

Paziņojis tviterī, ka ir licis ASV pārstāvjiem neparakstīt Šarlevuā samita gala komunikē, D. Tramps nosauca Dž. Trudo par lēnīgu, maigu un negodīgu. Proti, ka visa samita gaitā Kanādas premjers ir bijis retorikā maigs, bet savā noslēguma preses konferencē paziņojis, ka Kanāda tomēr ieviesīs savus tirdzniecības tarifus kā atbildi ASV noteiktajiem tērauda un alumīnija tarifiem.

Tas gan nav nekas jauns un atbilst Kanādas līdzšinējai nostājai. Iepriekš paziņojot par to Pasaules Tirdzniecības organizācijai (PTO), Kanāda un arī Eiropas Savienība savus atbildes tarifus ieviesīs no 1. jūlija.

Iepriekš Vācija un Francija lika noprast, ka varētu neparakstīt Šarlevuā samita komunikē, ja neizdosies panākt ASV piekāpšanos svarīgos politikas jautājumos, kas bez tirdzniecības ietver arī globālo klimata politiku un Irānas kodollīgumu, no kura Vašingtona nesen ir izstājusies. Iznākumā tomēr sešas no G7 dalībvalstīm – Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna un Lielbritānija, kā arī ES, kas tehniski nav šā industriālo valstu kluba biedre, bet piedalās tā darbā – atrada kopēju valodu un gala paziņojumu ar apņemšanos stiprināt starptautiskā sadarbībā balstītu tirdzniecību parakstīja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

ASV Kapitolija ēka atkal ir droša pēc protestētāju iebrukuma

LETA--DPA, 07.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Kapitolija ēka Vašingtonā ir atkal pasludināta par drošu vairākas stundas pēc tam, kad ēkā trešdien iebruka protestētāji, kas atbalsta ASV prezidentu Donaldu Trampu, ziņoja telekanāls CNN, atsaucoties uz amatpersonām.

Simtiem demonstrantu ielauzās ēkā dažas stundas pēc Vašingtonā trešdien notikuša Trampa atbalstītāju mītiņa. Tramps uzrunā mītiņa dalībniekiem atkārtoja savus apgalvojumus par krāpšanos ASV prezidenta vēlēšanās un mudināja viņus doties gājienā uz Kapitoliju.

Trampa atbalstītāji ieņem Kapitoliju, kad ASV kongresmeņi grib apstiprināt Baidena uzvaru 

"Trampa atbalstītāji ir "pārņēmuši kontroli" Kapitolijā." "Maiks Penss, iespējams, ticis saņemts...

Saistībā ar nekārtībām Kolumbijas apgabala mērs Mjūriela Bouzere no trešdienas plkst.18 līdz ceturtdienas plkst.6 izsludinājusi komandantstundu.

Amatpersonu paziņojums, ka Kapitolija ēka atkal ir droša, izskanēja neilgi pēc komandantstundas sākuma.

Kongresa abām palātām trešdien bija formāli jāapstiprina Elektoru kolēģijas balsojums, ar kuru ir apstiprināta Džo Baidena uzvara ASV prezidenta vēlēšanās, kuras notika 3.novembrī. Pēc protestētāju ielaušanās Kapitolijā Kongresa sesija tika apturēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Rīga aizvien Krievijas un Rietumu attiecību krustcelēs

Didzis Meļķis, 05.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas un Rietumu attiecību krīzē bizness un ekspertu dialogs ir nepieciešamās komunikācijas minimums. Krievijas revizionisms nepārprotami ved pretējā virzienā, nekā to ilgstoši ir gribējušas uzskatīt Savienotās Valstis, saka Vašingtonas domnīcas Atlantijas padome (Atlantic Council) viceprezidents Deimons Vilsons (Damon M. Wilson).

Fragments no intervijas

Neesmu par to runājis ar Baltijas foruma rīkotājiem, kas jūsu ir šurp aicinājuši, bet acīmredzot viņu interese ir saprast ASV un Krievijas attiecību pašreizējo situāciju un ar ko var rēķināties Krievijas tirgū ieinteresētie Latvijas uzņēmēji. Tātad – kur mēs pašlaik šajās attiecībās esam?

Šajās attiecībās mēs neesam labā vietā. Konkrēti Vašingtonas attiecības ar Maskavu pašlaik ir ļoti samocītā situācijā. Pirmām kārtām ir jāatzīst, ka Maskavas īstenotās rīcībpolitikas ir bijušas vērstas uz dažu mūsu sabiedroto iebiedēšanu un vājo vietu izmantošanu viņu sabiedrībās. Un mums pašu mājās ir lielas debates par Krievijas jaukšanos mūsu pašu vēlēšanās. Satriecošais tajā visā ir Maskavas acīmredzamais revizionisms. Tas gan no otras puses ir radījis ASV vēl lielāku apņēmību turēties kopā ar saviem sabiedrotajiem un iestāties par viņiem, sevišķi šeit Baltijā. Visi šie revizionisma fakti un debates par Krievijas jaukšanos mūsu pašmāju politikā ir novedušas pie zemākā punkta gan savstarpējā uzticībā, gan, iespējams, arī komunikācijā starp ASV un Krieviju, un pie augstākā spriedzes un iespējamo aprēķina kļūdu punkta ilgā laika posmā. Un tas nav labi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Igaunija un ASV paraksta memorandu par 5G tīklu drošību

LETA--BNS, 01.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass un ASV viceprezidents Maiks Penss ceturtdien Vašingtonā parakstījuši memorandu par 5G tīkla drošību, kas lielā mērā paredz atteikties no Ķīnas uzņēmuma «Huawei» ražojumu izmantošanas jaunākās paaudzes mobilo tīklu izveidē Igaunijā, piektdien vēstīja laikraksts «Postimees».

«Mēs jums apliecinām, ka ievērojam kopīgos principus 5G tīkla attīstībā. Uzticēšanās jaunajām tehnoloģijām ir Igaunijas galvenā prioritāte, bet ASV ir mūsu nozīmīgākais sabiedrotais drošības jomā. Ar ASV noslēgtā vienošanās ir spēcīgs apliecinājums, ka Igaunijas izpratne par 5G tīklu attīstības drošību ir tāda pati kā mūsu sabiedrotajiem,» pēc memoranda parakstīšanas sacīja Ratass.

Memorands ietver starptautiskos principus 5G tīkla drošai attīstībai, par kuriem pavasarī tika panākta vienošanās drošības konferencē Prāgā. Tajā norādīts, ka valstis 5G tīkla izbūvē īpaši ņems vērā politiskos un ekonomiskos apsvērumus.

«Postimees» rīcībā esošā informācija liecina, ka ar šo memorandu Igaunija apņemas rūpīgi pārbaudīt, lai aprīkojuma ražotājs nebūtu pakļauts savas valsts valdības ietekmei. Tieši šī iemesla dēļ Savienotajās Valstīs ir būtiski ierobežota «Huawei» ražota aprīkojuma izmantošanu un ASV kompānijām aizliegts piegādāt savus ražojumus Ķīnas uzņēmumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Raimonds Vējonis no 2018. gada 2. aprīļa līdz 7. aprīlim darba vizītes ietvaros apmeklēs Amerikas Savienotās Valstis un 8. aprīlī un 9. aprīlī Franciju, vēsta pieejamā informācija Valsts prezidenta kancelejas mājaslapā.

Vizītes ietvaros Valsts prezidents otrdien, 3. aprīlī, piedalīsies trīs Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta Donalda Trampa samitā Vašingtonā.

«Samitā, kas veltīts Baltijas valstu simtgadei, plānots pieņemt deklarāciju, kurā sagaidām spēcīgu politisku vēstījumu attiecībā uz ASV atbalstu Baltijas valstu drošībai un aizsardzībai. Samita laikā plānots iezīmēt turpmāko Baltijas valstu un ASV sadarbību, īpaši drošības un aizsardzības jomā, kā arī sadarbību ekonomikā, enerģētikā, izglītībā un citās jomās,» uzsver Raimonds Vējonis.

Pēc samita Vašingtonā Valsts prezidents apmeklēs Sanfrancisko un Silīcija ieleju, kur paredzētas tikšanās ar sociālo tīklu kompānijām «Facebook» un «Google». Tāpat darba vizītes laikā plānots LIAA pārstāvniecības ASV apmeklējums un tikšanās ar Latvijas uzņēmējiem, kas darbojas Silīcija ielejā, kā arī vietējās latviešu diasporas pārstāvjiem Sanfrancisko un Ņujorkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

ASV un Ķīna panākušas pirmā posma vienošanos tirdzniecības sarunās

LETA, 13.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Ķīna panākušas vienošanos tirdzniecības sarunās, tāpēc Savienotās Valstis svētdien nenoteiks jaunus muitas tarifus Ķīnas precēm aptuveni 160 miljardu dolāru vērtībā, kā bija plānots, paziņojis ASV prezidents Donalds Tramps.

"Mēs esam panākuši ļoti lielu pirmā posma vienošanos ar Ķīnu," piektdien tviterī ierakstīja Tramps. Jaunie tarifi "netiks noteikti, jo mēs tikko panācām vienošanos", viņš norādīja.

ASV prezidents arī pavēstīja, ka pašreizējie 25% tarifi Ķīnas ražojumiem 250 miljardu dolāru vērtībā paliks spēkā, tāpat kā 7,5% tarifi precēm vēl 120 miljardu dolāru vērtībā. Tramps piebilda, ka "mēs nekavējoties sāksim sarunas par otrā posma vienošanos, nevis gaidīsim, kamēr būs garām 2020.gada [ASV prezidenta] vēlēšanas".

Savukārt Ķīnas tirdzniecības ministra vietnieks Vans Šouveņs žurnālistiem Pekina sacīja, ka Vašingtona piekritusi pakāpeniski atcelt tirdzniecības kara laikā Ķīnas precēm noteiktos tarifus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržu indeksu dinamikā ceturtdien bija dažādas tendences pēc vāju ekonomikas datu publicēšanas laikā, kad Vašingtonā atsākās ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunas.

ASV biržu indeksi kritās, saruka arī Londonas biržas indekss, savukārt Frankfurtes biržas indekss nedaudz pieauga, bet Parīzes biržas indekss tikpat kā nemainījās.

Jauni ekonomikas dati parādīja, ka ražošana eirozonā un Japānā februārī samazinājusies, kas tika uzskatīts par pierādījumu globālās ekonomikas kūtrumam ASV-Ķīnas tirdzniecības kara apstākļos.

«IHS Markit» savā eirozonas ziņojumā atsaucās uz «pastiprinājušos pretvēju un bažu kombināciju», kas ietver satraukumu par globālu tirdzniecības karu, «Breksitu» un kritumu autobūvē, kas ir vissatraucošākais Vācijā.

Volstrītas indeksi saruka pēc ASV ekonomikas datu publicēšanas, kurus «Hinsdale Associate» analītiķis Bils Linčs raksturoja kā «lielākoties diezgan vājus».

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksi krītas, investoriem bažījoties par ASV vēršanos pret Huawei

LETA--AFP, 21.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržu indeksi pirmdien kritās, investoriem bažījoties par ASV vēršanos pret Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju «Huawei» un tās sekām, kamēr abu valstu tirdzniecības karš saasinājās.

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušo trešdien parakstīja rīkojumu, dodot Tirdzniecības ministrijai pilnvaras apturēt ASV kompāniju sadarbību ar noteiktiem piegādātājiem no ārvalstīm. Tiek uzskatīts, ka šādi ierobežojumi ir daļa no plašākiem centieniem norobežot «Huawei» no ASV tirgus.

Nedēļas nogalē izskanēja, ka «Google» un citi ASV uzņēmumi sāk saraut saites ar «Huawei».

Apstākļos, kad ASV un Ķīna ir iesaistītas mēnešiem ilgās tirdzniecības sarunās, šī ASV rīcība pret «Huawei» ir «riskants gājiens», savā piezīmē atzina «Eurasia Group» analītiķis Īens Bremmers.

SEB jauno tirgu stratēģis Pērs Hammarlunds sacīja, ka jaunākā notikumu attīstība padara mazticamu iespēju, ka Pekina un Vašingtona izbeigtu savu tirdzniecības strīdu pirms jūnijā gaidāmā G20 samita Japānā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas tehnoloģiju aprīkojuma ražotājs «Huawei» paudis bažas par Igaunijas un ASV valdību pagājušajā nedēļā noslēgto memorandu par 5G tīklu drošību.

«Kiberdrošība ir tehnisks jautājums, un to nevajadzētu politizēt. Šo jautājumu būtu nepieciešams izvērtēt un pārbaudīt, pamatojoties uz faktiem un standartiem, kas ir arī saskaņā ar Eiropas Savienības 5G novērtējuma ziņojumu,» teikts «Huawei Technologies» ģenerāldirektora Baltijas valstīs Rikija Čeņa izplatītajā komentārā.

Tajā sacīts, ka «»Huawei» ir privāts uzņēmums ar skaidru īpašumtiesību un pārvaldības struktūru. «Huawei» kapitāldaļas nepieder nevienai valdības organizācijai, kā arī tām nekādā veidā nav kontrole pār uzņēmuma darbību".

Čeņs arī izteicis cerību, ka Igaunijas valdība pieņems lēmumus valsts un tās iedzīvotāju interesēs.

«Pēdējo 30 gadu laikā «Huawei» ir piegādājis tehnoloģijas trim miljardiem cilvēku visā pasaulē. «Huawei» nodrošina drošu un uzticamu tīklu vietējiem operatoriem, sniedzot ievērojamus ieguvumus tehnoloģijas un ekonomikas jomā 170 valstīs, ieskaitot Igauniju. Mēs ceram, ka Igaunijas valdība pieņems pareizus lēmumus valsts un Igaunijas iedzīvotāju interesēs. Mūsu pārliecība par savu biznesu un investīcijām Igaunijā nemainās, kamēr mēs esam pakļauti Igaunijas neatkarīgās tiesu sistēmas vērtēšanai, un paziņojumā uzskaitīto prasību kritēriji ir precīzi definēti un taisnīgi izpildīti,» piebildis «Huawei Technologies» ģenerāldirektors Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vējonis: Baltijas valstis un ASV apņēmušās aktivizēt ekonomisko sadarbību

LETA, 03.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiekoties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, Baltijas valstis ir saņēmušas apliecinājumu par ASV militārās klātbūtnes reģionā saglabāšanu un ASV gatavību turpināt atbalstīt Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, paziņojumā par trīs Baltijas valstu un ASV samita rezultātiem norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Vašingtonā notikušais trīs Baltijas valstu un ASV prezidentu samits kalpo kā spēcīgs vēstījums Baltijas valstu un ASV ciešajai partnerībai. Īpašu simbolismu samitam piešķirot fakts, ka šogad tiek atzīmēta Baltijas valstu neatkarības simtgade, piebilda Vējonis.

Trīs Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta preses konferencē Vējonis norādīja, ka samits apstiprinājis apņemšanos sargāt kopīgās vērtības, draudzīgās attiecības un veiksmīgās partnerattiecības, kas starp Baltijas valstīm un ASV pastāvējušas jau gandrīz 100 gadus. ASV ir uzticamākais un ciešākais sabiedrotais un partneris, kas atbalsta Baltijas veiktos pasākumus, kā arī palīdz cīnīties ar dažādiem drošības apdraudējumiem, ar ko Baltija saskaras.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju cenas pieauga dienu pirms ievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena inaugurācijas, investoriem apsverot viņa plānus ASV ekonomikas atveseļošanai, bet Eiropas akciju cenas kritās, turpinoties Covid-19 pandēmijai.

Ziņu ciklā Ņujorkas akciju tirgus dalībniekiem dominēja ASV Senāta sēde Baidena nominētās finanšu ministres Dženetas Jelenas apstiprināšanai, kurā viņa atbildēja uz senatoru jautājumiem par jaunās administrācijas ierosinātu ekonomikas stimulu paketi 1,9 triljonu ASV dolāru apmērā.

Kāpums Volstrītā atspoguļo "tirgus agrīnu piekrišanu Baidena politikas darba kārtībai" dienu pirms viņa administrācijas darba sākuma, sacīja "Axi" galvenais globālā tirgus stratēģis Stīvens Iniss.

Naftas cenas pieauga optimismā par globālās ekonomikas atveseļošanos un vakcināciju pret Covid-19, bet ASV dolāra vērtība pret citām svarīgākajām valūtām mainījās dažādos virzienos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Papildināts - Irāna paziņo par daļēju izstāšanos no 2015.gada kodolvienošanās

LETA--AFP/AP, 08.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teherāna nolēmusi daļēji atteikties no saistībām, kuras tā uzņēmusies saskaņā ar 2015.gadā noslēgto kodolvienošanos, trešdien paziņojusi Irānas Ārlietu ministrija.

Par «augstākās drošības padomes lēmumu pārtraukt pildīt dažas no Irānas Islāma Republikas saistībām», kuras tā uzņēmusies saskaņā ar kodolvienošanos, informēti Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi, kā arī Eiropas Savienība (ES), pavēstīja ministrija.

Irānas ārlietu ministra vietnieks šo lēmumu trešdien paziņojis visu piecu valstu vēstniekiem.

Tikmēr Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs, atrodoties vizītē Maskavā, uzsvēra, ka Irāna nav pārkāpusi kodolvienošanos un no tās neizstāsies.

Viņš uzsvēra, ka Teherāna joprojām darbojas kodolvienošanās ietvaros, bet uzskata par piemērotu, pārtraukt ievērot dažas saistības, ko uzņēmusies «brīvprātīgi».

Komentāri

Pievienot komentāru