Jaunākais izdevums

Daudzi pret viņu izturas ar zināmu aizturi, jo Juris Millers savulaik ir iemetis ne vienu vien akmeni daudzos dārziņos. Jā, iespējams, kādam viņš var nepatikt, taču nevar noliegt, ka Jura aktivitātes vienmēr ir piesaistījušas uzmanību. Turklāt Juris jau līdz sešpadsmit gadu vecumam bija paguvis izgaršot to, ko cits nepiedzīvo visa mūža garumā. Un joprojām viņa dzīvi nevar saukt par gluži parastu.

Desmit gadu vecumā viņš jau intervēja Alfrēdu Rubiku un Edgaru Liepiņu, trakajos deviņdesmitajos Juris kļuva par pasaulē jaunāko uzņēmēju, plikā vietā izveidodams pats savu konkursu. Vēl pienapuika būdams, viņš bīdīja lietas ar nopietniem onkuļiem, vēlāk izvārtījās pedofilijas skandāla dubļos, spēja piecelties un virzīties tālāk, pats sevi nodēvējot par paparaci.

Pēc nepilna mēneša Jurim būs trīsdesmit. Tiekoties ar viņu karstā, saulainā maija pēcpusdienā, rodas sajūta, ka Juris nav spējis izvairīties no trīsdesmitgadnieku krīzes. Lai arī viņš ir tikpat vitāls un atvērts kā līdz šim, kaut kas tomēr ir mainījies. Šobrīd viņš strādā nobriedušo cilvēku radio SWH, ir aizrāvies ar akadēmiskās izglītības turpināšanu, nākotnē ir gatavs pievērsties producēšanai. Pēc radio SWH jubilejas viņam klajā nāks nopietna grāmata: tie vairs nebūs paparaci novērojumi, bet gan pētnieciskais darbs par SWH vēsturi, intervijas ar radio bijušajiem un esošajiem dīdžejiem, ētera personībām, aizkadra stāsti. Lai gan... ar Juri ir kā ar bitēm. Nekad neko nevar zināt.

Šī ir viena no retajām intervijām, kurā ārpus kadra paliek ļoti daudz interesantu faktu, baumu un klaču. Ik pa laikam šķelmīgi smīnot, viņš izsaka kādu frāzi un tūlīt pat palūdz – šito gan neraksti. Tas tikai tavai zināšanai. Mēs pamīšus runājam te par uzņēmējdarbību un lietu bīdīšanu, te par kucēm, kuras darbojas mediju tirgū. Par valūtas prostitūtām, kuras tagad ir sabiedrības krējums. Mēs spriežam par radošajām izpausmēm un Dziesmoto revolūciju. Juris runā emocionāli un daudz smejas, savukārt es izmisumā domāju – kā lai to visu ievieto vienā īsā intervijā?

Mani ceļi ar Juri ir krustojušies vairākkārt. Savulaik kopā ar Ansi Bogustovu, Dīvu Reiznieku, Vinetu Vilisteri un Juri Milleru darbojāmies teātra studijā Zīļuks. Viņš jau toreiz bija neaptverami aktīvs un ģenerēja vienu ideju pakaļ otrai. Vēlāk īsu brīdi mācījāmies vienā skolā, un es spilgti atceros, kā vispārējās vienlīdzības gados piecpadsmitgadīgais Juris pie skolas piebrauca ar milzīgu džipu. Visi bija mēmi. Juris gan šo momentu vairs neatceras. Iespējams, viņš saka. Dzīvē esot bijuši visādi laiki.

Pēdējos gados viena no viņa dzīves neatņemamām sastāvdaļām ir dažādi skandāli un tiesāšanās: publiska ķengāšanās un pat kautiņš ar mūziķi Andri Kiviču, tiesāšanās ar politiķi Māri Gulbi, pat komiska tiesvedība pašam ar saviem kaimiņiem, kuri to iniciēja, bet divkārt bija spiesti samierināties ar zaudējumu. Pēdējais Jura ekscentriskais gājiens – pretendēšana uz LTV ģenerāldirektora amatu. Lai gan Juris vairākkārt akcentē, ka ar skandāliem un dzelteno presi esot cauri, sarunas gaitā viņš tomēr pačukst, ka šobrīd gatavojoties diviem jauniem tiesas procesiem, atmaskojošai publikācijai un vienam skandālam, kurš, ja viss izdosies, sacelšot mērenu vētru tējas glāzē.

Vienojoties par interviju, tu pieminēji, ka šogad svinēsi 30 dzīves un 25 radošās darbības gadus.

Jā. 1983. gadā, klausoties radioraidījumu Kāpēcīši, izdzirdēju sludinājumu, kas aicināja pieteikties raidījuma ierakstam. Es uzzīmēju zīmējumu, kas bija nepieciešams, lai piedalītos konkursā, un palūdzu mammai, lai viņa mani aizved uz radiomāju. Tas bija mans pirmais patstāvīgais lēmums. Un tur nu es biju! Starp citu, mana pati pirmā intervija bija ar Edgaru Liepiņu. Vairs neatceros, ko viņam jautāju, taču nebija slikti (smejas)! Kāpēcīšiem sekoja Oktobrēna dienasgrāmata, Pionieru radioavīze, Dzirkstele, un mana karjera radio beidzās, jo uzdevu Rīgas Izpildkomitejas priekšsēdētājam Alfrēdam Rubikam nepareizu jautājumu (smejas). Toreiz man bija nepilni desmit gadi. Tas bija laiks, kad tika runāts par metro būvniecību, tādēļ es savā intervijā Rubikam pajautāju, vai viņš zina, ka par viņu tiek sacerētas tautasdziesmas, un pat nocitēju – Rubiks rakņā apakšzemi, mēs to savu tēvuzemi! Tā laikam nevajadzēja darīt (smejas). Visādā ziņā, kā man to vēlāk atstāstīja, pēc šīs intervijas Gunārs Jākabsons saņēma zvanu no izpildkomitejas un man aizliedza iet ēterā. Es gan to īpaši nepārdzīvoju, jo biju jau sācis rakstīt avīzei Pionieris un man bija, kur radoši izpausties. Arī uz Preses namu es aizgāju pats, neviens mani aiz rokas neveda. Gribēju, aizgāju, pieteicos.

No kurienes tevī – jau no tik agra vecuma – ir šis patstāvīgums? Latvieši parasti nav tādi caursitēji.

Nezinu. Mamma visu mūžu ir strādājusi par inženieri konstruktoru birojā, tēvs – augstskolas pasniedzējs. Varētu teikt: tādi parasti cilvēki. Laikam tā caursišana ir mana individuālā iezīme. Taču mani gēni – tas ir tiešām interesants stāsts. Cara laikā mana tēva vectēvs no Ilūkstes tika aizsūtīts uz Kaukāzu zīmēt militārās kartes. Pirms diviem gadiem pirmo reizi devos uz Gruziju un atradu savus dzimtas kapus.

Tevī rit kalniešu asinis?

Nē. Lai gan mans tēvs piedzima Gruzijā, manās dzīslās plūst tikai vācu, poļu, franču asinis – kā jau visiem latviešiem. Taču latviešiem neraksturīgs apsviedīgums man ir piemitis jau kopš agras bērnības. Piemēram, septiņu astoņu gadu vecumā, izlasot Ērika Kestnera grāmatu Emīls un Berlīnes zēni, kur darbojās avīžpuikas, es pats uz savu galvu izlēmu izmēģināt kaut ko līdzīgu. Paņēmu saldējumam domātās 20 kapeikas, aizgāju līdz kioskam, kas atradās uz Blaumaņa un Barona ielas stūra, un nopirku, šķiet, piecas vai sešas Rīgas Balsis. Staigāju pa ielu un piedāvāju garāmgājējiem nopirkt avīzes.

Biji ieplānojis komerciālu pasākumu – nopirkt lētāk, pārdot dārgāk?

Nē, tur jau tā lieta! Tāds nebija mans mērķis. Nu, kāda padomju bērnam varēja būt komercijas ideja! Man vienkārši gribējās pamēģināt, kā tas ir – būt par avīžpuiku. Lai gan, jāsaka godīgi, zināmu peļņu es guvu. Kāds deva desmit kapeikas un neņēma atlikumu, kāds divdesmit kapeikas, bet cits – trīs kapeikas, cik šī avīze arī maksāja. Tā es kādu nedēļu tur tirgojos. Tā bija mana pirmā peļņa. Neoficiālā. Bet pirmā oficiālā, iegrāmatotā alga jeb honorārs, kā mēs to tagad saucam, bija Rīgas kinostudijā par kinoprovēm filmai Emīla nedarbi.

Tu varēji kļūt par Emīlu.

Jā, es izturēju vairākas atlases kārtas, nokļuvu finālā, taču paliku otrais. Dublieris. Bet es īpaši nekreņķējos.

Rodas iespaids, ka tu gan veiksmes, gan neveiksmes uztver diezgan viegli, bez pārdzīvojumiem un arī radošās idejas tev dzimst viegli. Kādēļ nekad neesi savu enerģiju virzījis uzņēmējdarbības gultnē?

Esmu mēģinājis to darīt. Mini miss un tam sekojošā modeļu skola arī ar laiku izvērtās par biznesa ideju, taču, ja runājam par biznesu kā tādu, mans pirmais nopietnais mēģinājums bija izveidot klubu Šarlote Lāčplēša ielā, pagalmā – līdzās kādreizējam Kino52. Kopā ar domubiedriem atradām fantastiskus pagrabus ar sešmetrīgiem griestiem, plašām telpām. Tikai nevajag šo ideju jaukt ar tiem klubiem, kādi tie ir šobrīd. Tas bija laiks, kad Rīgā principā bija tikai Bimini, Kardināls un SuperFM. Tas bija cits laiks, citi klubi. Cilvēki gāja dejot, atpūsties, gūt pozitīvas emocijas, nevis kā tagad – dzert un skatīties striptīzu. Nu, lūk. Un mēs par 90% šo ideju realizējām. Izvācām metru biezo mēslu kaudzi, uzbūvējām skatuvi, iegādājāmies apskaņošanas tehniku, bet... Nostrādāja divi negatīvi faktori. Pirmkārt, mājas prominentie iedzīvotāji, uzzinot, ka plānojam atvērt naktsklubu, sāka likt lietā savu ietekmi, lai to nepieļautu. Otrkārt, ietrāpījāmies Krievijas ekonomiskajā krīzē.

Citiem vārdiem, savā pirmajā biznesa mēģinājumā tu aplauzies un vēlāk vairs nemēģināji.

Nezinu, vai to īsti var saukt par aplauzienu, jo tādas globālas krīzes jau neviens nevar prognozēt, taču tur tiešām nekas nesanāca. Bet man ir bijuši arī veiksmīgi komercprojekti. Tā pati Mini miss modeļu skola, kas darbojās līdztekus konkursam.

Arī šis projekts apstājās no tevis neatkarīgu iemeslu dēļ. Pēc pedofilijas skandāla daudzu cilvēku attieksme mainījās gan pret tevi, gan pret tavu konkursu.

Diemžēl. Taču tie bija 12 fantastiski gadi. Tas bija laiks, kas man deva milzīgu pieredzi, ļoti daudz kontaktu. To nevar aizmirst un izsvītrot nedz no manas dzīves, nedz no Latvijas vēstures.

Patiesībā būt iesaistītam šādā skandālā, tas ir ļoti nopietns pārbaudījums. Katram cilvēkam. Kādas bija tavas emocijas? Vai tev pēc tā visa negribējās aizbēgt no Latvijas, aizbraukt tālu prom vai ieslēgties mājās un nerādīties uz ielas?

Nē. Es negribēju nedz bēgt, nedz nodarboties ar pašpārmetumiem. Es turpināju dzīvot. Es zināju, ka ne ar vienu no mana konkursa dalībniekiem nav noticis nekas slikts vai netikls. To zināja arī visu bērnu vecāki. Un šī apziņa man palīdzēja izturēt.

No tā visa manī pāri ir palicis tikai lepnums. Lepnums par tiem konkursa dalībniekiem, kuri ir izveidojušies par personībām: Žaneti Skaruli, Annu Krauju, Rudīti Būmani, Laumu Skridi, Rihardu Leperu. Viņi visi sāka manā konkursā.

Tu biji jaunākais uzņēmējs pasaulē, kuram oficiāli reģistrēta firma. 1993. gads, tev – 15 gadi. Kā tu juties starp lieliem, nopietniem onkuļiem? Tevi vispār kāds ņēma par pilnu?

Tas ir ļoti interesants stāsts. Tagad, atskatoties uz tā laika notikumiem, varu tikai brīnīties (smejas). Bet tie bija citi laiki. Padomju savienības plānveida ekonomika bija sabrukusi, bet tās vietā nekas jauns vēl nebija izveidojies. Es apzinos, ka mūsdienās diez vai kāds puika varētu kaut ko tādu dabūt gatavu. Bet toreiz, tie bija trakie deviņdesmitie, daudzas lietas varēja izdarīt daudz vienkāršāk nekā tagad. Mums pat īstas grāmatvedības nebija. Daudzas lietas tika kārtotas barterā. Piemēram, šūšanas fabrika mums uzdāvināja četrus uzvalkus, ar tiem tika nomaksāta telpu īre, kas savukārt sedza vēl kaut kādus pakalpojumus, kas bija nepieciešami konkursa organizēšanai. Un to visu es izdomāju pats. Man nebija neviena padomdevēja.

Vai tev tas nāca viegli?

Nē. Man visu laiku bija jākruķijas. Toreiz nebija nekā – ne normālu audumu, ne tērpu. Piemēram, pirmos Mini miss kroņus mēs taisījām paši no jumta skārda, aplīmējot to ar krāsainām plēvēm.

Un kur tu ņēmi naudu, lai rīkotu savus konkursus?

Naudu pirmajam konkursam iedeva šobrīd ļoti zināmi uzņēmēji: Valdis Krisbergs no Auseklīša, Skonto šefs Guntis Indriksons un Valērijs Kargins. Divus gadus Parex sponsorēja Mini miss priekšgaitnieku konkursu Miss Peksne.

Raugoties uz to ar mūsdienu cilvēka pieredzi – neiedomājami. Piecpadsmit gadu vecs puika rīko tāda vēriena pasākumus. Kā tu pielauzi uzņēmējus sponsorēt kaut ko, sazin ko?

Pašos pirmsākumos es biju pat divpadsmitgadīgs puika (smejas). Tas notika tā: eju pa ielu, skatos – jauna izkārtne Tūrisma aģentūra Parex. Domāju, ieiešu iekšā, apjautāšos. Tuk, tuk, sakiet, kur jums te ir direktors? Kādā jautājumā? Sponsorēšanas. Nezinu, vai Kargina kungs atceras šo tikšanos, bet es viņam pus latviski, pus krieviski izstāstīju, ka ir tāds televīzijas raidījums Pekšņi, ka mēs organizējam konkursu un meklējam sponsorus. Un viņi mums tiešām iedeva kaut kādu naudiņu. Patiesībā neiedomājama veiksme (smejas)! Es lieliski apzinos, ka mūsdienās tas vairs nebūtu iespējams, jo, lai tagad organizētu kādu pasākumu, ir jānokārto formalitāšu kaudzes, jāaizpilda neskaitāmi dokumenti un veidlapas. Bet toreiz... Piemēram, 1993. gadā, rīkojot starptautisku konkursu, man vēl nedēļu pirms pasākuma nebija naudas. Un atkal – cūcenes laime. Ejot pa ielu, ieraudzīju jaunu izkārtni Top Banka. Eju iekšā, izstāstu direktoram savu vajadzību un nosaucu tam laikam fantastisku ciparu – pieci tūkstoši latu. Baņķieris mani uzmanīgi uzklausīja un teica – piezvaniet rīt. Nu, skaidrs, piezvaniet rīt nozīmē – galīgi garām. Godīgi sakot, es pat aizmirsu par šo sarunu. Nākamajā dienā nepiezvanīju, nepiezvanīju arī pēc divām dienām. Mobilā jau toreiz man nebija, bet zvanīt vakarā no mājām... kaut kā stulbi. Taču pēc dažām dienām, atkal ejot garām šai bankai, izlēmu uz labu laimi tomēr ieiet apjautāties. Zini, ar ko tas beidzās? Piegāju pie kases lodziņa un painteresējos, vai direktors ir uz vietas, bet laipna meitene man uzreiz izsniedza trīs tūkstošus latu un atvainojās, ka te vēl neesot viss. Pārējais būšot rīt. Man, godīgi sakot, žoklis atkārās. Man nevajadzēja parakstīt nevienu papīru, nevienu līgumu, nevajadzēja uzrādīt dokumentus vai atvest galvotājus. Neko! Tas bija cits laikmets.

Vai pirmajos gados Mini miss nesa arī kādu peļņu?

Piemēram, tajā pašā 1993. gadā, nomaksājot visus rēķinus, pāri palika 300 lati, kurus godīgi sadalījām uz galviņām starp konkursa rīkotājiem – mani, Dīvu Reiznieku un Arni Ļaudanski.

Un ko tu nopirki par savu pirmo peļņu? Baltu uzvalku kā Ostapam Benderam?

Nē (smejas). Uzvalku man nevajadzēja, tos man barterā dāvināja šūšanas fabrikas. Patiesībā, pēc mūsdienu standartiem, tas, ko es nopirku, ir smieklīgi, bet pēc tā laika iespējām – kruta. Es nopirku videomagnetofonu un par atlikušo naudu kopā ar draugiem aizgāju uz Rīgā pirmo un vienīgo picēriju. Kā tagad atceros: uz trim cilvēkiem nopirkām desmit picas un kokakolu.

Tavus pusaudžu gadus var raksturot kā traku veiksmi. Vai pēc tā visa, nesasniedzot kaut kādus jaunus augstumus, tu nejūties kā no laivas izmests?

1999. gadā, kad Mini miss bija jau stabils, labi strādājošs pasākums, mēs sapratām, ka ir jāiet plašumā. Hobijs ir hobijs, bet nauda arī jāpelna. Izlēmām sākt organizēt citus pasākumus un gada sākumā sākām strādāt pie grandioziem pilsētas svētkiem – Ziemassvētku egles iedegšanas scenārija. Andris Vilcāns komponēja ģeniālu mūziku, bija plānota Doma skolas zēnu kora uzstāšanās, tiešraide televīzijā. Un tad nāca pedofilijas skandāls. Tajā brīdī viss sabruka. Viss, kas bija līdz šim, un viss, kas vēl varēja būt. Visi no manis novērsās, visi atteicās ar mani sadarboties. Es nevienam vairs nebiju vajadzīgs. Un pats nožēlojamākais – ideju par Ziemassvētku egles iedegšanu man nozaga. Brutāli. Visi atteicās ar mani sadarboties, bet scenārijs, kādu es to izveidoju, gandrīz viens pret vienu tika realizēts bez manis. Tad gan man bija nervu sabrukums... Taču es cēlos un gāju tālāk.

Dzeltenās preses virzienā.

Jā. Un kas tur slikts? Es varu pateikt tikai vienu piemēru: ja Ilze Jaunalksne aizbrauc uz Londonu un nofilmē kā digitalizācijas skandāla laikā kāds tur uzņēmējs slapstās gar māju, tad tā ir pētnieciskā žurnālistika. Bet, ja uz Londonu aizbrauc Juris Millers un Kaspars Ūdris un kompromitējošā situācijā nofotografē kādu politiķi, tad tā ir netīrā veļa un skandāls. Bet abos gadījumos metodes ir vienādas! Tā ir tā pati pētnieciskā žurnālistika. Uzskatu, ka tie gadi, kurus esmu pavadījis dzeltenajā presē, profesionālajā ziņā bija ļoti smagi, interesanti un noderīgi tālākajai dzīvei. Ar savu darbību es vēlējos mainīt Latvijas dzelteno presi, padarot to mazāk sterilu, glamūrīgu. Es smīkņāju par visām tām smalkajām aprindām, dārgajām rokassomiņām un vakarkleitām. Es smejos par bijušajām prostitūtām, kuras padomju gados strādāja valūtas bāros, bet tagad ir smalko aprindu lauvenes. Es uzvārdus nesaukšu.

Es tev daļēji piekrītu – arī dzeltenā prese, protams, pieder pie žurnālistikas. Taču vai tev kā cilvēkam rakņāšanās citu netīrajā veļā nekad nav sagādājusi morālo dilemmu: publicēt vai nepublicēt?

Nē. Morālā dilemma var rasties tikai tad, ja pastāv aizdomas, ka konkrētā informācija nav patiesa. Bet, ja materiāls ir patiess, ja cilvēks tiešām to ir darījis – kāda tur var būt dilemma? Turklāt, ja viņš to ir darījis, krāpjot sievu, krāpjot sabiedrību un veicot nelikumīgas darbības. Kāda dilemma tur var būt, ja žurnālista uzdevums ir stāstīt patiesību! Viens žurnālists stāsta patiesību par ekonomisko situāciju valstī, es – par smalkajām aprindām.

Vai tev pēc tā visa ir daudz ienaidnieku?

Ne mazāk un ne vairāk kā jebkuram citam.

Un vai tu, meklēdams skeletus citu cilvēku skapjos, nekad neesi baidījies, ka kāds, kaut vai aiz atriebības, sāks kaut ko meklēt arī tavā skapī?

Ir jau mēģinājuši. Bet lai jau! Katram ir kaut kas slēpjams. Pilnīgi katram.

Liela daļa dzelteno skandālu joprojām ir saistīta ar cilvēku seksuālo orientāciju. Mūsu sabiedrība joprojām ir izteikti homofoba. Arī jau pieminētais pedofilijas skandāls – tur vienā čupā tika samesta homoseksualitāte, kas pats par sevi nav nekas ārkārtējs, un pedofilija, kas ir krimināli sodāms nodarījums.

Mūsu sabiedrībā ir ļoti daudz homoseksuālu cilvēku. Viņi ieņem augstus posteņus publiskajā pārvaldē, katru vakaru ir redzami televīzijas ekrānos, vada ministrijas, intervē cilvēkus, raksta grāmatas. Un to visu viņi dara labi. Kāds tam visam sakars ar to, ko viņi dara mājās, savā privātajā dzīvē!?

Vai tu savu vārdu uzskati par zīmolu? Vai pēdējos gados esi apzināti virzījies uz to, lai tavs tēls, tavs zīmols būtu skandalozs?

Protams, ar visu savu darbību, skandalozitāti, pat ar grāmatu Paparaci dienasgrāmata es daļēji veidoju pats savu tēlu, taču tam ir pielikts punkts. Esmu aizgājis no dzeltenās preses.

Es gan tā neteiktu. Kaut vai tava pretendēšana uz LTV ģenerāldirektora amatu. Vai tad tā nebija kārtējā vēlme pēc publicitātes?

Ar šo soli es centos sasniegt divus mērķus. Viens – veikt žurnālistisko pētījumu par to, cik politizēts ir LTV ģenerāldirektora ievēlēšanas process. Izpētīt to visu no iekšpuses. Un šobrīd man ir savākts fantastisks materiāls par to, kā politikāņi privātās tet-a-tet sarunās ar mani ir izteikušies par Latvijas Televīziju. Pienāks brīdis, un es to publicēšu. Jo tas, ka tagadējā Ministru prezidenta biroja darbinieks ar tādu vieglumu var pateikt – mēs piezvanīsim, un raidījuma nebūs... Tas ir tāds cinisms!

Tu kādu biedē?

Nē. Katrs pats zina, ko viņš man ir teicis.

Un kāds bija otrs mērķis?

Ļoti patiess – izstrādāt tiešām labu, kvalitatīvu, pamatotu LTV attīstības koncepciju, piedāvājot savu redzējumu tam, kā izvilkt televīziju no tās bedres, kurā tā šobrīd atrodas. Šīs koncepcijas tapšanā es ļoti nopietni strādāju ar mediju ekspertiem, Maltas un Zviedrijas sabiedrisko TV vadītājiem, konsultējos arī ar Krievijas 1. kanāla vadību – koncepcija bija patiesi visaptveroša. To atzina pat NRTP locekļi. Taču gala rezultāts ir tāds, kāds tas ir. Par ģenerāldirektoru mani neievēlēja, un tā vietā ir ierosinātas divas lietas. Viens kriminālprocess un viens civilprocess. Abi par mana goda un cieņas aizskaršanu.

Kurus tu apsūdzi?

Es tiesāšos ar vienu no Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļiem, kurš padomes sēdē mani klaji apmeloja. Kā arī ar žurnālistu Māri Puķīti, kurš, savā rakstā nosaucot mani par «odiozu kandidātu», ir aizskāris manu cieņu.

Kas tad slikts ir vārdā odiozs?

Šī vārda latīniskā cilme nozīmē – pretīgs, nīsts, neciešams.

OK. Par tiesāšanos un odiozitāti viss ir skaidrs. Vai tev ir vēl kādi nākotnes plāni?

Nē, visas šīs tiesāšanās, skandāli – tas viss tā, ķeksīša pēc. Patiesībā šobrīd man dzīvē ir pavisam citi mērķi. Tikko, pirms mūsu tikšanās, es nodevu savu maģistra darbu, kas tiks aizstāvēts Publiskās pārvaldes katedrā. Iespējams, tam sekos arī doktora disertācija. Varbūt es atgriezīšos darba tirgū un piedāvāšu savas zināšanas un pieredzi kādam esošam vai jaunam mediju projektam vai citam izaicinājumam. Iespējams, ar laiku es būšu gatavs arī politikai. Jā, neslēpšu – mani tas saista. Tāpat vēlos nopietnāk pievērsties producēšanai. Ar to esmu nodarbojies jau kādus desmit gadus, paralēli visām citām lietām. Es nekad neesmu to afišējis, bet tagad varu pateikt – visus šos gadus esmu meklējis un atradis jaunus talantus. Esmu strādājis ar vairākiem solo izpildītājiem, dziedātājiem, grupām, piemēram, Prego, Caffe. Tie ir pilnībā mani projekti, atrasti, nolikti uz kājām, palaisti sabiedrībā. Dziesma Melanholiskais valsis joprojām aizkustina tūkstošiem klausītāju. Un man tas tiešām patīk. Man patīk atklāt, virzīt jaunus un talantīgus cilvēkus. Domāju, ka pavisam drīz publika sagaidīs kaut ko jaunu. Man tikko bija atlase trim jauniem muzikālajiem projektiem. Tā ka – viss notiek!

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Par koncertzāles Rīga nākotni tiesāšanās šķiet neizbēgama

Dienas Bizness, 03.08.2015

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis (no kreisās) un producents Juris Millers savulaik sadarbību sāka optimistiskā noskaņojumā

Foto: Raitis Spalvēns, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strīdā, kas savērpies starp Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) un SIA Rīgas koncertzāle, kuru vada producents Juris Millers, visticamāk, gaidāmas pat vairākas tiesvedības, vēsta laikraksts Diena.

LZA apšauba Millera apgalvojumus, ka koncertzāles telpu rekonstrukcijā ieguldīts pusmiljons eiro, joprojām ir arī krasi atšķirīgas versijas, kurš kuram ir parādā. Savukārt Millers uzskata, ka LZA faktiski nodarbojas ar reiderismu un grib atņemt zāli, kas ir daudz labākā stāvoklī nekā tad, kad LZA un SIA Rīgas koncertzāle noslēdza telpu nomas līgumu uz desmit gadiem.

LZA ir paziņojusi, ka lauž telpu nomas līgumu, bet Millers Dienai apliecināja, ka koncertzāle darbu turpinās arī pēc 15. septembra, kad telpām, pēc LZA domām, būtu jābūt atbrīvotām. Lietā iejaukta arī Izglītības un zinātnes ministrija, kuras valsts sekretāra pienākumu izpildītājs, Nodrošinājuma un finanšu departamenta direktors Elmārs Martinsons tikās ar Milleru un pēc tam paziņoja, ka plāno uzklausīt arī LZA viedokli koncertzāles jautājumā, «kā arī ministrija atkārtoti aicinās abas puses tikties, lai rastu konstruktīvu risinājumu». Šis paziņojums LZA vadībā izraisīja neizpratni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Internetveikals About You varētu būt atvērts arī Latvijas zīmoliem

Lelde Petrāne, 09.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiešsaistes veikalā "About You", kas ienācis arī Latvijas tirgū un kurā patlaban pārstāvēti vairāk nekā 800 zīmoli, konceptuāli iespēja pārdot savas preces tiek dota ne vien starptautiskajiem, bet arī vietējiem zīmoliem, biznesa portālam db.lv sacīja Tareks Millers (Tarek Müller), "About You" līdzdibinātājs un līdzizpilddirektors.

"Protams, ir nosacījumi, tomēr barjeras, lai arī vietējie zīmoli un ražotāji varētu pārdot savus produktus, cenšamies padarīt pēc iespējas zemākas," viņš sacīja.

Vienlaikus T. Millers atzīst: "Mūsu veikalā šobrīd nav neviena Latvijas zīmola. Mēs vienmēr izskatām jaunu zīmolu iespējamu ienākšanu mūsu piedāvājumā, tomēr patlaban īstermiņā un vidējā termiņā mēs neplānojam pievienot nevienu vietējo zīmolu. Mūsu tiešais mērķis ir iegūt tirgus pozīcijas Latvijā un pēc tam sākt strādāt pie vietējo zīmolu pievienošanas mūsu sortimentam."

Tiešsaistes modes veikals About You ienāk Latvijā 

Tiešsaistes modes veikals "About You" turpina starptautisko paplašināšanos un 2020. gada 3....

Kā vēstīts, "About You" darbību Latvijā uzsāka jūnija sākumā.

"Tā kā Latvija ir 14. tirgus, kurā mēs ieejam, mums jau ir izstrādāts ļoti progresīvs ienākšanas process. Mums veikala izveidei jaunā valstī ir nepieciešami tikai trīs mēneši. Mēs plānojām ienākšanu Latvijas tirgū vēl pirms Covid-19 krīzes, bet reaģējām uz to, pielāgojot savu atklāšanas kampaņu digitālajai videi, nevis kā ierasts, rīkojot lielus atklāšanas pasākumus ar slavenībām un influenceriem," skaidro T. Millers.

"Covid-19 uzliesmojums visās valstīs paātrina pāreju no iepirkšanās tradicionālajos veikalos uz iepirkšanos tiešsaistē, tāpēc tā mums drīzāk ir izdevība, nevis risks," akcentē T. Millers.

Investīciju apjomu, kas bija nepieciešams darbības uzsākšanai Latvijas tirgū, viņš neatklāj. Jautāts, vai Latvijā ir atvērts birojs vai noliktava, T. Millers atbild noliedzoši: "Nē, mēs visu biznesu veicam no Vācijas, un līdz ar to mēs nenodarbinām cilvēkus Latvijā. Mūsu birojā Hamburgā ir Latvijas tirgus menedžeris, un plānojam pieņemt darbā vairāk latviešu. Arī mūsu noliktava atrodas Vācijā, bet mūsu preču atgriešanas centrs - Čehijā."

T. Millers uzskata, ka konkurence Latvijas tirgū modes interneta veikaliem nav pārāk izteikta salīdzinājumā ar citiem tirgiem, kuros "About You" darbojas, tāpēc viņš Latvijas tirgū saredz lielu potenciālu. "Mēs esam pārliecināti, ka varēsim ātri kļūt par tirgus līderi tiešsaistes modes iepirkšanās segmentā, jo mūsu sortimentā ir vairāk nekā 100 000 produktu no vairāk nekā 800 starptautiskiem zīmoliem - tas ir daudz vairāk nekā jebkuram no mūsu konkurentiem Latvijā!" viņš teic.

"About You" mērķauditorija ir sievietes un vīrieši vecumā no 20 līdz 49 gadiem. "Mūsu lielākais tirgus ir vāciski runājošais reģions. Turklāt mēs esam tiešsaistes modes e-komercijas tirgus līderi Čehijā, Slovākijā un Rumānijā ar ļoti augstiem pieauguma tempiem," stāsta T. Millers.

"Tā kā mums ir izplatīšanas centrs Vācijā, produktu piegāde uz Latviju aizņem vienu līdz četras darba dienas," viņš informē.

"About You" nodrošina gan bezmaksas piegādi, kurai nav minimālās pirkuma summas, gan preču atgriešanu 100 dienu laikā bez maksas. "Pēc mūsu domām, preču atgriešana ir daļa no iepirkšanās tiešsaistē, un tā nebūt nav slikta lieta. Mēs pat mudinām klientus pasūtīt tik daudz drēbju ar bezmaksas piegādi, cik viņi vēlas, tās ērti izmēģināt mājās un pēc tam atdot tās, kuras nepatīk."

"Mēs uzskatām, ka tiešsaistes modes biznesam ir liels potenciāls, neskatoties uz situāciju, ko izraisījis Covid-19 uzliesmojums. Drīzumā plānojam paplašināties vēl vairākos citos tirgos," pauž T. Millers.

Db.lv jau vēstīja, ka "About You" ir Eiropas modes un tehnoloģiju uzņēmums ar galveno biroju Hamburgā, Vācijā. To 2014. gadā izveidojuši digitālie uzņēmēji Sebastians Becs (Sebastian Betz, 29), Tareks Millers (Tarek Müller, 31) un Hanness Vīze (Hannes Wiese, 38). Sešu gadu laikā uzņēmums ir kļuvis par vienu no lielākajiem apģērbu mazumtirgotājiem Eiropā ar gada ieņēmumiem 742 miljonu eiro apmērā (2019./2020. gadā).

"About You" ir dibināts kā "Otto Group" meitasuzņēmums un pašlaik ir daļa no grupas portfeļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA UVB valdes priekšsēdētāja, Latvijas sauļošanās un solāriju asociācijas valdes locekle Marika Ģederte šovasar kļuva par Mrs. Universe 2008 titula īpašnieci – uzņēmēja, sieva un māte, šķiet, šīs sievietes dzīvē viss ir kārtībā. Vismaz Marika pati par to ir pārliecināta.

«Esmu ļoti praktiska un iepriekš pasaku, ko man dāvināt – vienas krāsas traukus vai rozes,» aiz stiklotā ofisa galda, kas nokrāmēts ar saldumiem, stāsta Marika Ģederte. Saldumi esot domāti viesiem, jo uzņēmēja stingri ietur slaido līniju. Savā ģimenes mājas dārzā viņa audzē ziedus, un šīs rūpes par estētisku vidi sasaucas ar darba pienākumiem skaistumkopšanas biznesā. Cilvēkam jārūpējas par savu izskatu, pirmais iespaids ir noteicošais – šī atziņa Marikai ir ļoti būtiska.

picturegallery.473dc8ec-818d-4060-a58a-62bfda815df4

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savā darba kabinetā Rīgā uzņēmēja, nekustamo īpašumu un projektu attīstītāja miljonāre Irēna Pulkinena uzturas labi ja četrus mēnešus gadā. Viņas bizness ir stabils un sakārtots, tāpēc pārējo laiku Irēna var atļauties dzīvot, kā grib.

Todien, kad esam sarunājušas tikšanos, snieg. Viņa ierodoties notrauš no sejas slapjo sniegu, bet vēl pēc mirkļa, nejauši uzmetusi skatienu rokai, secina, ka pa ceļam gredzenam izkritis akmens. Briljants – 2,3 karāti. Ja kāds to uz ielas pamanīs, visticamāk, tāpat neuzskatīs par vajadzīgu pacelt, aplūkojot tukšo gredzena iedobi, Irēna Pulkinena bezkaislīgi spriež. Jo briljanti jau zem kājām nemētājas. Bet stāsts arī nav par briljantu, bet par viņas attieksmi pret lietām. Viņa varētu nopirkt jaunu gredzenu, taču šim akmentiņam viņas uztverē nav tādas vērtības, lai par tā pazušanu lietu gaužas asaras. Kas cits gan tas ir – tikai akmentiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kundziņsalas konteineru terminālis ir apdraudēts

Oskars Prikulis, 67084403, 26.05.2008

Ja mums neizdosies panākt kompromisu, tad baidos, ka projekts vienkārši aizies nebūtībā un konteineru terminālis netiks uzcelts, tā projekta realizētājs un 50% Nacionālā konteineru termināla īpašnieks Ivars Millers, kurš biznesā vairāk zināms kā būvniecības uzņēmuma Skonto būve līdzīpašnieks.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Birokrātisko šķēršļu un administratīvo problēmu dēļ ir apdraudēts 300 milj. eiro vērtais vērienīgais konteineru termināļa projekts Rīgā.

Galvenā problēma - uzņēmumam ir aizliegta projektēšana un būvniecība divu Satversmes tiesas lēmumu dēļ, kas pēc būtības aizliedz būvniecību Rīgas ostā. «Ja mums neizdosies panākt kompromisu, tad baidos, ka projekts vienkārši aizies nebūtībā un konteineru terminālis netiks uzcelts,» norāda projekta realizētājs un 50% Nacionālā konteineru termināla (NKT) īpašnieks Ivars Millers, kurš Latvijas biznesā vairāk zināms kā būvniecības uzņēmuma Skonto būve viceprezidents un līdzīpašnieks.

Kravas ir

«Galvenais jau nav investoram uzbūvēt termināli - galvenais ir nodrošināt to ar kravām. Pēc ilgstošām pārrunām ar Krievijas pusi izdevās vienoties par kravu piesaistīšanu Rīgas ostai. Mūsu partneri ir viena no Krievijā lielākajām konteineru kompānijām, kurai pieder konteineru termināļi visā Krievija,» projekta nopietnību uzsver I. Millers. Db jau vēstījis, ka NKT 50% netieši pieder I. Milleram, bet otri 50% netieši pieder Kiprā reģistrētai firmai First Quantam Assets, kas ir ietekmīga konteineru biznesa kompānija Krievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Millers vērsies policijā pret LZA prezidentu un valdes priekšsēdētāju par neslavas celšanu

LETA, 04.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koncertzāles Rīga nomnieks un koncertzāles valdes loceklis Juris Millers vērsies policijā ar lūgumu izvērtēt iespējamu noziedzīgu nodarījumu pret viņu pēc Krimināllikuma 157.panta par neslavas celšanu.

Kā sacīja Millers, runa ir par divām valsts amatpersonām - Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidentu Ojāru Spārīti, kā arī LZA valdes priekšsēdētāju Valdi Kamparu. «Viņi ar savu parakstu parakstītā oficiālā vēstulē min vairākus patiesībai neatbilstošus faktus, vainojot mani valsts īpašuma izzagšanā, kas ir sevišķi smags noziegums,» pauda Millers.

Otrs iemesls, kāpēc Millers vērsies policijā, ir koncertzālei Rīga izteiktie apvainojumi 246 radiatoru zādzībā. Viņš sacīja, ka LZA nav nekādu pierādījumu, ka šādi radiatori vispār koncertzāles telpās būtu bijuši. Millers aicina aplūkot viņa Youtube.com kanālu, kur video redzams, ka nekādu radiatoru telpās nav bijis jau sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rūdolfa Meroni liecības prokuratūrai

Kristīne Jančevska, Lato Lapsa, Baltic Screen, speciāli Db, 05.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Aivara Lemberga un viņa līdzgaitnieku darbībām un izstrādātājām nodokļu shēmām vairāku gadu garumā Ventspils uzņēmumos, prokuratūrai liecības sniedzis Šveices advokāts Rūdolfs Meroni.

«Ventspilī runājot - viens korumpēts Šveices advokāts, saukts vēl arī par Šveices Ostapu Benderu jeb Lielo mahinatoru, par taisnīgu atlīdzību 15 000 000 dolāru apmērā, ko sarūpējuši mani negodīgie partneri, dara visu iespējamo, lai izpildītu četru blēžu pasūtījumu un iespundētu mani cietumā. To var vērtēt kā izcilu Šveices advokātu ētikas un atbildības piemēru. Ceru, ka šī Šveices mahinatora slimība nepielips Latvijas advokātiem, mācītājiem, ginekologiem, ģimenes ārstiem un citu profesiju pārstāvjiem, kuriem viņu amatu pēc tiek uzticēti personiskie un intīmie noslēpumi,» tā, piemēram, A. Lembergs uz jautājumu par R. Meroni izteicies rakstiskā intervijā Neatkarīgajā Rīta Avīzē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Elmārs Tannis: Mēs visi varam satikties ballītēs, bet gribot negribot visu līdzsvaro maciņa biezums

Romāns Koļeda, Db, 15.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viņu dzīvē virzījuši divi sapņi – kļūt par pasaules klases futbolistu un restorāna īpašnieku. Jaunībā atvadījies no lielā futbola, Elmārs pārcēlās uz tēva zemi. Kamēr daudzi joprojām skatās Īrijas virzienā, viņš pamatīgi, tā sakot, stingri uz abām kājām nostiprinājies Latvijā.

Ēst gatavošanu dažreiz salīdzina ar mūzikas radīšanu – vai tu arī tā domā? Vai tev patīk sarežģīti ēdieni?

Zini, kā tas ir? Kas vienam ir sarežģīti, otram būs vienkārši. Šodien saprast, kas ir sarežģīti, gandrīz nav iespējams. Tas atkarīgs no auditorijas. Bet man patīk gatavot kā mājās, lai cilvēks saprastu, ko viņš bāž mutē, un būtu garšīgi paēdis, nevis ieknābājis kaut ko ļoti smalku – nezinu, vai ikdienā pie galda ir vajadzīga dārga izsmalcinātība. Protams, ir forši dažreiz aiziet uz kādu šiku restorānu, bet es dodu priekšroku vienkāršākām lietām. Ja man, piemēram, būtu jāēd steiks par 90 latiem, man to būtu ļoti grūti sagremot, jo es meklētu, kur tā lielā vērtība. Tiklīdz tev pie galda kaut kas jāmeklē, tā zūd patiesā bauda. Cita lieta, ja cilvēks ir ļoti turīgs un viņam tie deviņdesmit lati ir kā deviņi. Bet man nekad nav paticis no ēdiena gaidīt dārgus brīnumus un, izgaršojot katru kumosiņu, meklēt augstās cenas iemeslus. Nesaskatu šādā procesā ne prieku, ne jēgu. Varbūt tāpēc esmu tāds demokrāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nauma Nadeždina grāmatas domātas brīvām dvēselēm. Šis rakstnieks ļaujas iekšējās pasaules balsij un pasaka skaļi to, ko viņa sirds tāpat jau zina. Dzīves līkloči, kuros kā maldugunis iedegas karjera čekas skolā un katoļu baznīcā, mietpilsoniska idille ar sievu, bērniem, māju un biznesu, izmetuši Naumu patstāvīgu atziņu krastā.

Vai viegli dzīvot apzinātu dzīvi?

Nav viegli, toties interesanti gan. Dzīve vispār nav vienkārša, tiklīdz tajā kaut ko sāc saprast, vienlaikus atskārsti, cik tā patiesībā ir sarežģīta. Nākotne slēpjas mūsu pagātnē, viss sākas ar piedzimšanu – bērns virzās uz priekšu pa nospraustu, izvēlētu ceļu. Bet tikai paaugoties mēs saprotam, kāpēc bija vajadzīga šī pieredze, jo tā veido mūsu dzīvi. Viss, kas ar mums notiek, paliek apziņā. Es pa īstam kļuvu pieaudzis un sāku dzīvot apzinātu dzīvi pirms gadiem pieciem, lai gan apziņas uzplaiksnījumi gadījās arī agrāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Administratīvā komisija producentam Jurim Milleram par ekspluatācijā nenodotu telpu Marijas ielā 20 patvaļīgu izmantošanu piemērojusi 711 eiro (500 latu) sodu, informēja Rīgas pilsētas būvvaldē.

Piemēroto naudassodu viņš ir apstrīdējis tiesā. Millers pats uz Administratīvās komisijas sēdi 17.decembrī neieradās, - pēc paša teiktā, viņš par to neesot bijis informēts.

Pagaidām dzīvoklis Marijas ielas 20.nama 5.stāvā publiskiem pasākumiem vairs netiek izmantots. Millers sacīja, ka viņa plānotie pasākumi notiks «citās telpās un citā mērogā», taču viņš pagaidām neatklāja, uz kurieni šie pasākumi varētu tikt pārcelti.

Būvvaldē no Millera saņemtas divas dažādas vienkāršotās renovācijas apliecinājuma kartes - vispirms novembrī producents iesniedzis dokumentus, kas paredz telpu funkciju maiņu, bet janvāra sākumā iesniedzis vēl vienu vienkāršotās renovācijas apliecinājuma karti, kurā telpu funkciju maiņa netiek pieprasīta. Būvvalde lūgusi Milleru precizēt, kuru no tām viņš vēlas saskaņot, kā arī pieprasījusi visu ēkas kopīpašnieku piekrišanu un līdz 28.februārim pieprasījusi iesniegt arī tehnisko slēdzienu par būves konstrukciju stāvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms vairāk nekā 10 gadiem Martins Zemītis kļuva pazīstams kā Jotul krāsniņu un kamīnu tirgotājs Latvijā un daudziem šķita visai interesanta personība latvietim neraksturīgā izskata dēļ. Martins brauca ar mašīnu, kuras numurs bija 666, un par to tikai smēja vien.

Cik tev bija gadu, kad sāki Jotul biznesu?

Man bija 20 – vēl jauns un zaļš. Uzsāku biznesu ar mēbelēm, bet tas mani īsti neuzrunāja. Tad mans sievastēvs Jānis Ciaguns, kurš jau bija Jotul pārstāvis Baltijas valstīs, man piedāvāja pamēģināt nodarboties ar Jotul krāsniņu tirdzniecību. Aizgāja. Jāsaka banālā frāze – viss notika īstajā vietā un laikā. Kad biju atvēris veikalus Latvijā, atvēru arī Lietuvā un Igaunijā. Savu mazumtirdzniecības biznesu pārdevu jau pirms vairākiem gadiem un šobrīd strādāju norvēģu kompānijā Nordpeis – nodarbojos ar viņu kamīnu tirdzniecību Austrumeiropas valstīs. Nekārtoju naudas darījumus, bet pārstāvu uzņēmuma intereses, strādāju ar konkrētiem klientiem un virzu zīmola tirdzniecību Latvijā, Ukrainā, Krievijā, Bulgārijā un citur. Bez angļu valodas pārzinu arī krievu, salīdzinoši labi pazīstu austrumnieku mentalitāti un tradīcijas, un tā ir mana priekšrocība. Krievu valodas zināšanas šobrīd ir liela bagātība, jo ko tad mēs varam izdarīt Eiropā, kur pilns ar vietējiem censoņiem! Tāpēc jāizmanto priekšrocības, ko dod krievu valodas zināšana un jālūkojas austrumu virzienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Dienvidu šķērsojuma nodošanas ekspluatācijā 2015. gadā Krievijas Gazprom nodrošinās vairāk nekā trešdaļu no kopējām gāzes piegādēm Eiropai.

Gazprom vadītājs Aleksejs Millers par to paziņojis akcionāru sapulcē, vēsta Lenta.

Millers pastāstījis arī par citiem ekspansijas plāniem Eiropā, piebilstot, ka 2011. gadā Gazprom aizņems 10 % Lielbritānijas gāzes tirgus.

Pēc Starptautiskās enerģētikas aģentūras datiem šā gada pirmajā ceturksnī Gazprom daļa Eiropas tirgū bija 16 %. Pērn vasarā tirgus daļa bija sasniegusi 31 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ja koncertzālē Rīga atslēgs elektrību, Millers ir gatavs izmantot ģeneratorus

LETA, 29.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) valde no janvāra plāno koncertzālei Rīga atslēgt elektroenerģijas padevi, taču koncertzāles vadītājs Juris Millers cer, ka LZA šos draudus neīstenos, bet, ja elektrība tomēr tiks atslēgta, tad plānoto pasākumu norisi viņš apņēmies nodrošināt, izmantojot ģeneratorus.

Millers aģentūrai LETA pauda, ka LZA un tās valde ņirgājas ne tikai par skatītājiem un māksliniekiem, bet arī par Civillikumu, turpinot to kļūdaini izmantot kā piesegu savām prettiesiskajām darbībām.

«Pēc zaudējuma pirmajā tiesvedībā un kriminālprocesa ierosināšanas pret LZA tās centieni ar prettiesiskām metodēm pārņemt koncertzāles Rīga telpas nav mazinājušies, tieši otrādi - LZA ir izteikusi jaunus rakstveida draudus 1.janvārī atslēgt elektroenerģijas padevi, uzskatot, ka telpu nomas līgums ar koncertzāli un tajā minētie pienākumi, tostarp par komunālo pakalpojumu nodrošināšanu, tai vairs nav saistošs un piesaucot Civillikuma 2171.pantu,» akcentēja koncertzāles Rīga vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gazprom šefs: Ukraina zog ap 15% Krievijas gāzes

Dienas Bizness, 07.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukraina zog ap 15 % Krievijas gāzes, kas caur tās teritoriju tiek transportēts uz Rietumvalstīm. Ar šādu paziņojumu otrdien pēc tikšanās, kas bija veltīta gāzes piegāžu problemātikai, ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu, paziņoja Gazprom vadītājs Aleksejs Millers, ziņo newsru.

Savukārt kā norādījis A. Millers, sarunas ar Eiropas Komisiju un Eiroparlamentu par Krievijas gāzes piegādēm Eiropai plānotas rīt, 8. janvārī Briselē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

FIB aiztur brokeri, kas krāpies ar Apple akcijām miljards dolāru vērtībā

Jānis Rancāns, 05.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti uzsākuši izmeklēšanu pret kompānijas Rochdale Securities brokeri, kurš spekulējot ar Apple akcijām, cerējis palikt bagāts, tomēr tā vietā savam darba devējam izraisījis miljoniem dolāru lielus zaudējumus.

Rochdale Securities brokeris Deivids Millers par savas pārstāvētās kompānijas naudu un bez tās atļaujas 25. oktobrī iegādājās Apple akcijas miljarda dolāru vērtībā. Todien Apple bija iecerējusi pavēstīt savus ceturkšņa finanšu rezultātus un D. Millers cerēja, ka tas akciju vērtībai liks kāpt un viņš paliks stāvus bagāts. Tomēr notika negaidītais un Apple akcija cena samazinājās, atstājot D. Milleru nepatīkamā situācijā.

Kopumā D. Millers iegādājās 1,6 miljonus Apple akciju, bet saviem darba devējiem pēc tam skaidrojis, ka tā bijusi kļūda un viņš kāda klienta uzdevumā vēlējies iegādāties tikai 1,6 tūkstošus vērtspapīru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvvalde: Renovācija koncertzālē Rīga veikta atbilstoši akceptētajām apliecinājuma kartēm

LETA, 31.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvaldē 2014.gadā akceptētas apliecinājuma kartes koncertzāles Rīga renovācijai un pērn 3.septembrī būvvaldē sagatavots atzinums, kurā norādīts, ka būvdarbi koncertzālē veikti atbilstoši saskaņotajām apliecinājuma kartēm, aģentūrai LETA pastāstīja būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Pērn februārī būvvaldē akceptēta apliecinājuma karte zāles un skatuves vienkāršotai renovācijai koncertzālē Rīga, bet pērn maijā akceptēta apliecinājuma karte lielās konferenču zāles un tās palīgtelpu grupas vienkāršotai renovācijai. Šie darbi veikti atbilstoši apliecinājuma kartēm.

Šā gada 19.augustā Rīgas būvvaldes Būvniecības kontroles pārvaldes Rīgas pilsētas būvinspekcijas galvenais būvinspektors vizuāli apsekoja koncertzāles telpas - pagrabstāvu, skatuvi un zāli - un konstatēja, ka tajās ir veikta inženiertīklu pārbūve - no pagrabtelpām uz zāli pirms ilgāka laika ierīkoti elektrības kabeļi. Tomēr šajā faktā netiek konstatēts pārkāpums, jo Ministru kabineta noteikumi Elektroenerģijas ražošanas, pārvades un sadales būvju būvnoteikumi neparedzot pienākumu iesniegt būvvaldei akceptēšanai būvniecības ieceres dokumentāciju iekšējo elektroenerģijas inženiertīklu būvniecības gadījumā. Ministru kabineta noteikumos Elektronisko sakaru tīklu ierīkošanas, būvniecības un uzraudzības kārtība noteikts, ka iekšējo elektronisko sakaru tīklu ierīkošanai vai nojaukšanai ir nepieciešams darba zīmējums, taču arī tas atbilstoši šo noteikumu 18.1.apakšpunktam nav iesniedzams būvvaldē akceptēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mārtiņš Lauva: Krīzes vaininieki tagad sēž Havajās, dzer kokteili un ņirdz par to visu

Ieva Mārtiņa, Db, 10.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pelnījis miljonus, spēlējoties Latvijas nekustamā īpašuma tirgū, viņš tagad ceļ mājas Amerikā, bet to, kas pašlaik notiek Latvijā, sauc par laiku, kad beigušies Ziemassvētki. Tāds ir 29 gadus vecais uzņēmējs, basketbola kluba VEF dibinātājs, Latvijas basketbola savienības padomes loceklis Mārtiņš Lauva.

picturegallery.3b336331-1cac-4940-9607-cd2afa28aa12

Sarunas sākumā Mārtiņš atgādina, ka vēl pirms gada teicis, ka vienīgā reālā iespējamā mūsdienu apokalipse ir finanšu krīze, jo pasaules finanšu sistēma uzbūvēta ļoti absurdā un gandrīz nepārvaldāmā veidā. Kā piemēru viņš min Čikāgas preču biržu, kur no dienā noslēgtiem daudzu miljardu darījumiem tikai 1 % ir reālas preces, bet pārējie 99 ir uz to procentu atvasinātie vērtspapīri. Tas pats notika ar nekustamo īpašumu ASV, skaidro Mārtiņš. «Iedomājies, kāds nabaga amerikānis maksā par savu māju kredītu 500 dolārus mēnesī, šo kredītu kāds smuki iepako un pārdod biržā, bet uz šī iepakojuma tiek uzcelta vesela piramīda ar atvasinātajiem vērtspapīriem, tā ka beigu beigās tāds Lehman Brothers, kurš bija piramīdas augšgalā, beigās pat nesaprata, ko īsti pērk. Te nu ir rezultāts. Lielākie cietēji īstenībā nav amerikāņi, jo tie iepakoja nekustamā īpašuma vērtspapīru portfeļus, bet Āzijas, Eiropas, Austrālijas, Japānas investīciju bankas, pensiju fondi, kas ieguldīja šajās investīciju bankās (Lehman Brothers, Chase Manhattan, Bearn Stearns utt.) vai arī aizdeva tām naudu. Tie, kas pārdeva vērtspapīrus, tagad sēž Havajās, dzer kokteili un ņirdz par to visu. Pašreizējās finanšu sistēmas pieredze ir šausmīgi īsa, kādi 30 – 40 gadi, kā reaģēt uz šādām krīzēm, vells viņu zina! Var tikai izteikt pieņēmumus.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar viņu ir pārsteidzoši viegli runāt. Ļoti atvērts un pozitīvi noskaņots Jēkabs Nākums ar smaidu un pat tādu kā bērnišķīgu naivumu runā par lietām un situācijām, kas daudzus citus, visticamāk, būtu iedzinušas izmisumā. Un tikko es esmu nonākusi pie šādas atziņas, Jēkabs, it kā nolasījis manas domas, saka: «Zini, es šobrīd esmu atgriezies pie tā, kā pasauli uztvēru bērnībā. Uz visām lietām skatos vienkārši, bez šaubīšanās un domāju tikai labas domas.»

picturegallery.875d539f-9dd4-417b-acfc-784a16b71c83

Domāju, ka 2004. gadā par Jēkaba Nākuma lēmumu doties prom no Latvijas bija pārsteigti ne tikai sporta līdzjutēji. Pēc astoņpadsmit biatlonā pavadītiem gadiem viņš pēkšņi, vienā dienā visu pameta un aizbrauca uz Īriju. Viens no Latvijas labākajiem sportistiem, kurš Nagano olimpiskajās spēlēs izcīnīja 5. vietu, bet Pasaules kausa posmā Oberhofā – 4.vietu, izlēma aiziet no aktīvā sporta, lai mazgātu mašīnas un darītu melno darbu. «Latvijā iztikt nav iespējams. Traki. Un es Īrijā darīšu jebkuru darbu, lai būtu paēdis, izgulējies un nopelnījis,» 2004. gadā īsi pēc aizbraukšanas žurnālam Privātā Dzīve teica Jēkabs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mairita Solima par savu biznesu varētu pati uzrakstīt veiksmes stāstu, jo, pirmkārt, viņa ir bijusi žurnāliste ar divdesmit gadu stāžu, otrkārt – miljonāre, kurai, pašas vārdiem runājot, visas biznesa olas nav vienā groziņā saliktas.

Vecumdienas Mairita Solima domā pavadīt, gleznojot un rakstot romānus, taču līdz tam vēl jāpagaida, tāpēc par sevi viņa stāsta intervijā, sēžot savas viesnīcas Gūtenbergs restorāna ērtajā krēslā.

Vasaras sezona beigusies, klāt rudens, tuvojas ziema – kas notiek viesnīcā klusajā periodā? Pavērojiet zirgu, kad tas vasarā mierīgi ganās zaļā pļaviņā – viņa muskuļi ir atslābuši, bet, tiklīdz jāsāk skriet, tie saspringst. Rudens sezona tūrismā ir laiks, kad muskuļiem jāsaspringst. Ir nepieciešams lielāks darbs marketingā, kvalitātes uzlabošanā, elastīgāki piedāvājumi. Mēs cenšamies vairāk piedomāt pie tā, ko celt priekšā viesim, kā viņu «ievilināt» pie sevis: vai tās būs garšīgas, elegantas un ātri pasniegtas biznesa pusdienas restorānā Gutenbergs, vai slavena pianista dzīvā mūzika vakaros, vai piedāvājumi veselības uzlabošanai SPA kūrortā Mārcienas muiža, tai skaitā ar profesora Nazarova biomehānikas stimulācijas metodēm, kas pasaulē vēl saņemamas vienīgi dārgos Šveices, Austrijas un Vācijas kūrortos. Diemžēl iebraucēju Latvijā reāli paliek arvien mazāk, un tas nav tikai tāpēc, ka laukā līst. Pirmām kārtām tā ir Latvijas ekonomikas īsredzība, kas joprojām neredz, ka tūrisms ir nopietna valsts budžeta sastāvdaļa un bez stabila valsts atbalsta diemžēl tas panīks. Jau ir panīcis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas pārvērš valsts iestādēs

Sandris Točs, speciāli DB, 16.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es vēlos strādāt nozarēs, kur nav tādas regulācijas, nav tādas valsts iejaukšanās privātos uzņēmumos, kāda notiek finanšu jomā, īpaši Latvijā,» intervijā Dienas Biznesam saka likvidējamās ABLV Bank īpašnieks Ernests Bernis

Eiropas Savienības tiesiskuma līmenis mums vienmēr ir bijis tas, uz ko Latvijai vajag tiekties. Tagad Eiropas Savienība, lasot medijus, kļuvusi par «pasaules naudas atmazgātāju paradīzi». Kas notiek?

Jāatzīst, ka patreiz cīņa ar naudas atmazgāšanu banku un finanšu nozarē ir galvenā tēma, ar to ir saistīti galvenie riski un tās ir lielākās galvassāpes visiem banku vadītājiem. Tāpēc, ka pasaule tomēr mainās. Ja kaut kas bija pieņemts pirms desmit vai divdesmit gadiem, tad, pasaulei attīstoties, tas vairs nav pieņemams. Ko es ar to gribu pateikt? Visur banku sektorā ir vērojama milzīga spriedze, kas ir saistīta ar to, ka ir ļoti liels spiediens no valsts puses, lai apkarotu nodokļu nemaksāšanu, korupciju un noziedzību. Valdības uzskata, ka reālais cīņas lauks ar šiem noziegumiem ir finanses. Nosacīti pirms piecpadsmit, divdesmit gadiem bija tā robeža, kad pienākumu cīnīties ar šiem noziegumiem no valsts iestādēm sāka pārlikt uz bankām. Sprieda tā – ja noziedzniekiem nebūs iespējas operēt ar savu naudu, tas samazinās noziedzību. Domāju, ka kopumā jā, tā ir pareiza pieeja. Tikai diemžēl patreiz mēs vērojam to, ka lielākā daļa skandālu ir nevis valsts vai banku rīcības dēļ, bet tāpēc, ka tos izraisījušas dažādas publikācijas. Mēs tikko redzējām Swedbank skandālu. Bija Danske Bank skandāls. Ievērojiet – skandālos runa ir par miljardu darījumiem, milzīgiem naudas apgrozījumiem, bet vienlaikus tur gandrīz nav aktīvu krimināllietu, faktiski neviena persona nav apsūdzēta. Kā tas var būt? Man liekas, tas pārvēršas par farsu. Tāpēc, no vienas puses, milzīga atbildība tik tiešām gulstas uz bankām. Tām ir jādara viss, lai nepieļautu savu darbinieku iesaistīšanu nelikumīgos darījumos. No otras puses, ir mediju kampaņa, kas vairāk skar reputāciju, nevis runa ir par reāliem noziegumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Investējot īres tirgū, nākamajā gadā ar Porsche Cayenne vēl nevar braukt

Ingrīda Drazdovska, 29.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldīt īres namos nekustamā īpašuma attīstītājiem pašlaik nešķiet saistoši, jo, izpārdodot māju pa dzīvokļiem, var nopelnīt vairāk un noteikti – ātrāk

Protams, īres tirgus attīstību nesekmē arī deviņdesmitajos gados likumdevēju ievārītā putra šo jomu regulējošajos normatīvos, kura joprojām tiek strēbta, tā intervijā DB atzīst SIA Rentējas un SIA Millers & Gabrilovičs līdzīpašnieki Ilmārs Millers un Kārlis Gabrilovičs.

Sākuši kā daudzi citi nekustamā īpašuma jomā strādājošie uzņēmēji – bankā, vēlāk pievērsušies mājokļu projektiem gan Rīgā, gan ārpus tās, bet pēdējos gados strādā tieši īres namu attīstīšanā.

«Kā attīstītāji pasūtījām rekonstrukcijas darbus ārējiem būvuzņēmējiem. Kad bizness kļuva nopietnāks, nāca slavenā dižķibele, bija iespēja iet maksātnespējas ceļu, kas varbūt būtu vieglāk, taču iesāktie projekti likās interesanti, bijām tajos daudz darba ielikuši, negribējās tos aizlaist pa skuju taku. Līdz ar to pārformējām biznesu – izveidojām savu būvuzņēmumu, izmantojot esošās zināšanas, pieredzi, bez banku finansējuma iesāktos projektus pabeidzām, piedāvājām tos īres tirgū,» stāsta I. Millers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ābrams Kleckins ir viens no retajiem cilvēkiem, kurš gadu desmitiem nebūdams nevienā partijā, nebūdams «sasmērējies» nevienā skandālā, spēja saglabāt to milzīgo privilēģiju, kas saucas neatkarīgs viedoklis. Kad pagājušā gada oktobrī viņš kļuva par Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētāju, daudzu vienīgais jautājums bija – kāpēc Kleckinam tas bija vajadzīgs?

Pa Nacionālās radio un televīzijas padomes ofisa uzgaidāmās telpas logu paveras pasakains skats uz Doma laukumu, Vecrīgas namu jumtiem un baznīcu torņiem. Mums ar Agnesi ir gana laika pētīt šo ainavu – jau pagājusi pusstunda kopš norunātā laika. Sekretāre nervozi lūdz uzgaidīt vēl nedaudz, jo Kleckina kungam esot svarīga tikšanās. Nojaušu, ka tas ir Pēteris Šmidre, kuru, nākot šurp, redzēju pasteidzamies man garām. Kamēr mēs uz piekto stāvu ar kājām, viņš brauca ar liftu, un te nu ir rezultāts. Visticamāk, runā par digitalizāciju, prātoju. Ābramam Kleckinam tagad ir daudz šādu tikšanos ar ietekmīgiem cilvēkiem. Nez, vai viņi visi mēģina viņu «ietekmēt», pie sevis smejos. Kad beidzot sagaidām savu kārtu, Ābrams Kleckins izskatās tikpat mierīgs un līdzsvarots, kādu es viņu atceros kopš studiju gadiem. Inteliģents, taktisks, ļoti zinošs cilvēks. Pret saviem studentiem tāpat kā pret oponentiem viņš mācējis izturēties ar pietāti, cienot ikvienu viedokli. Šķiet, arī nesenie skandāli nav viņu padarījuši nervozu – vismaz ārēji to nevar manīt. Vienīgi pauzes viņš ietur garākas un daudznozīmīgākas, it kā klusējot teiktu – nu, jūs taču saprotat?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Operas soliste Inese Galante dzied visā pasaulē, taču par sava festivāla Summertime norises vietu izvēlējusies Latviju – arī šogad no 8. augusta Dubultu baznīcā un Dzintaru koncertzālē Inese kopā ar Innu Davidovu un Hermaņa Brauna fondu aicinājusi dažādu valstu māksliniekus. Šādu personību aicinājumam mūziķi atsaucas.

Inese, ierodoties Latvijā, joprojām saka pie mums, mēs, it kā Diseldorfā nodzīvotie gadi nebūtu mainījuši viņas identitātes sajūtu. Viņa patiešām ir savējā, un viņas sirds gan priecājas, gan sāp par to, kas notiek mūsu valstī ar mūsu tautu.

Latvija viņai par to pateicas ar sirsnību skatienos uz ielas, ar ziediem pēc izpārdotās zālēs dziedātiem koncertiem un operizrādēm. Inese Galante ir vienīgā māksliniece, kura Latvijā patronē apjomīgu mūzikas festivālu, un viņas vārds afišā nozīmē piedāvātās mākslas kvalitātes garantu.

picturegallery.96627a35-8e9b-468b-87cc-b07059c72e97

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Riska projekts «nekurienē» gatavs konkurēt pat ar Michelin restorāniem

Monta Glumane, 31.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šefpavārs Maksims Cekots, atverot restorānu Max Cekot Kitchen Rīgā, Torņkalnā, kurā piedāvā tikai degustāciju ēdienkarti, vēlas mainīt pašmāju kulinārijas nozari.

Aizvadītajā gadā bijušās kokapstrādes rūpnīcas telpās tika atvērts restorāns, kas novērtēts gan kā labākais jaunais restorāns, gan kā dārgākais Rīgā. Tā īpašnieks, šefpavārs Maksims Cekots, ir ambiciozs – investori projektam nav noticējuši, taču viņš vēlas Latvijas vārdu pasniegt pasaulei un ir gatavs konkurēt pat ar Michelin restorāniem.

Vai jūs bērnībā sapņojāt kļūt par pavāru?

Noteikti pavāra profesija netika uzskatīta par kaut ko nopietnu manā ģimenē. Tēvs saredzēja, ka kļūšu par jūrnieku, jo pats darbojās tajā profesijā. Bērnībā man ļoti patika palīdzēt vectēvam dārzā, jo viņam viss kaut kas bija. Ziemā viņš audzēja zemenes, tomātus, un tas man šķita kaut kas nereāls. Ļoti garšoja, kā gatavoja mana vecmāmiņa, iespējams, no turienes arī ir tā mīlestība uz kulināriju. Bērnībā vairāk sapņoju par to, ka izdarīšu savā dzīvē kaut ko izcilu un pamanāmu. Līdz kulinārijai mani atveda pati dzīve, pats par to nesapņoju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Millers koncertzālē Rīga pasākumus turpinās rīkot; skatītājus aicina ģērbties silti

LETA, 15.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka koncertzāles Rīga telpās gaisa temperatūra ir zemāka, nekā tai vajadzētu būt, visi plānotie pasākumi koncertzālē norit pēc plāna, taču skatītāji aicināti apģērbties siltāk, informēja producents Juris Millers.

Jau ziņots, ka Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) nav pieslēgusi apkures sistēmai koncertzāles Rīga telpas. Apkure nav pieslēgta, jo koncertzāle Rīgas ir parādā par piegādāto siltumenerģiju.

Millers uzskata, ka LZA ar paziņojumu par apkures nepieslēgšanu koncertzāles Rīga parādu dēļ turpina izplatīt nepatiesu informāciju, cenšoties apmelot koncertzāli Rīga, traucēt tās darbību un ņirgājas par Latvijas sabiedrību.

«LZA, neskatoties uz pirmo zaudējumu tiesā, joprojām turpina izplatīt nepatiesu informāciju, cenšoties apmelot koncertzāli Rīga. Pirms dažām dienām LZA cieta pirmo sakāvi tiesas procesā, kurā SIA Rīgas koncertzāle cēla prasību pret LZA par neapmaksātajiem rēķiniem. Lai arī LZA uzskatīja, ka tai ir tiesības rēķinus neapmaksāt, tiesa lēma citādi un LZA būs pienākums savas finansiālās saistības pret SIA Rīgas koncertzāle nokārtot,» klāstīja Millers.

Komentāri

Pievienot komentāru