Jaunākais izdevums

ASV pavalsts Floridas Meksikas līča piekrasti piemeklējuši spēcīgi plūdi, kurus izraisījusi tropiskā vētra Debija (Debby), kas atnesusi spēcīgas lietusgāzes liekot kāpt ūdens līmenim upēs.

Plūdu apdraudētājās teritorijās Floridas varasiestādes likušas uz laiku mājas atstāt līdz 20 tūkstošiem cilvēku. Meteorologi prognozē, ka nokrišņu daudzums turpinās palielināties un tuvāko dienu laikā Floridā varētu plosīties tornado.

Tropiskā vētra Debija Floridas piekrasti sasniedza pirmdien. Stihijas rezultātā nodarīts kaitējums arī iedzīvotāju īpašumiem. Vētras dēļ uz laiku tika slēgtas daudzas naftas ieguves platformas, un pavalsts pasludināja ārkārtas stāvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

25 labākās pludmales pasaulē

Gunta Kursiša, 22.02.2013

25. Vūlakombas (Woolacombe) pludmale Lielbritānijā. Vislabāk to apmeklēt laikā no jūlija līdz septembrim.

Foto avots: members.virtualtourist.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr Latvijā vēl tiek gaidīts pavasaris, ceļotājiem paredzētā interneta vietne TripAdvisor apkopojusi 25 labākās pludmales pasaulē.

Labāko pludmaļu sarakstā ir pludmales Eiropā, piemēram, Itālijā, Spānijā un Lielbritānijā, kā arī Austrālijas, ASV un Latīņamerikas valstu, piemēram, Brazīlijas un Kubas pludmales.

25 pasaulē labāko pludmaļu saraksts:

25. Vūlakombas (Woolacombe) pludmale Lielbritānijā.

24. Baltā pludmale Filipīnās. (Boracay, Philippines).

23. Septiņu jūdžu pludmale (Seven Mile Beach) Džordžtaunā, Lielajās Kaimanu salās (George Town, Grand Cayman).

22. Bata (The Baths) Virdžingordas (Virgin Gorda) salā.

21. Akumala Meksikā.

20. Fort De Soto parks Floridā.

19. Tirkīza līcis (Turquise Bay) Eksmautā (Exmouth) Austrālijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apelsīnu sula varētu ieņemt zelta vietu, vismaz, skatoties uz investoru interesi nākotnes darījumu biržās, raksta MarketWatch.

Šajā gadā liela daļa izejvielu cenu ir sarukušas, ieskaitot zeltu, kura vērtība kopš gada sākuma zaudējusi vairāk nekā 15%, taču rezultātā investori ir pievērsušies apelsīnu sulai.

Sasaldētas koncentrētas apelsīnu sulas nākotnes līgumu cenas šajā gadā ir pieaugušas par 30%. Ņemot vērā, ka Floridā neārstējamu kaišu dēļ sarūk koku skaits, kā arī Atlantijas orkānu sezona rada vēl papildus draudus jaunajai ražai, analītiķi paredz vēl vietu cenas pieaugumam.

Kā liecina arī jaunākie dati par apelsīnu ražu, kas publicēti 10. maijā, Floridā tiek prognozēts novākt 142 miljonus kastu ar apelsīniem, kas ir par 3% mazāk nekā tika paredzēts decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igauņu amatpersona par nodokļu maksātāju naudu atpūtusies Floridā

Gunta Kursiša, 14.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas administratīvās vienības Nommes vadītājs izbaudījis 16 dienu ilgu atpūtu Floridā, kas Igaunijas nodokļu maksātājiem izmaksājis vairāk nekā tūkstoti eiro, ziņo BBN.

Nommes mērs Erki Korps (Erki Korp) devās vizītē uz Destinā, Floridā, organizētu semināru. Neņemot vērā, ka reliģiska rakstura seminārs «Developing Healthy Communities» pilsētā ar 12 tūkst. iedzīvotāju norisinājās no 2. līdz 8. maijam, E. Korps pameta Tallinu 29. aprīlī un atgriezās tajā 14. maijā.

Lidmašīnas biļetes uz Destinu izmaksāja 652 eiro, turklāt par katru Floridā pavadīto dienu amatpersonai tika izmaksāta arī komandējuma nauda, tādējādi 16 dienu ilgā «darba brauciena» izmaksas palielinot līdz 1 164 eiro.

«Šis brauciens man sniedza iespēju izprast, kā noris darbs jūsu pilsētā, kā arī sniedza redzējumu, kā mēs varētu darīt lietas Nommē,» E. Korps norādīja Destinas vietējam laikrakstam.«Tagad mums ir iespēja un brīvība dalītes savās idejās, padomju laikos ceļot bija grūti un sabiedrība bija ļoti noslēgta,» floridiešiem stāstījis Nommes vadītājs. Tāpat viņš Destinas vietējam medijam paudis, ka Nommes vadība atšķiras no Destinas vadības, un viņš atklāja, ka «ja es sāktu tikšanos ar lūgšanu, uz mani raudzītos kā uz ķertu».

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Obamas uzvaras gadījumā, ASV nekustamo īpašumu magnāts atlaidīs darbiniekus

Jānis Rancāns, 10.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV nekustamo īpašumu magnāts un kompānijas Westgate Resorts īpašnieks Deivids Sīgels pavēstījis, ka atlaidīs savus darbiniekus, ja ASV prezidenta vēlēšanās uzvarēs Baraks Obama.

Ņujorkas medija Gawker rīcībā nonākusi D. Sīgela vēstule saviem darbiniekiem, kurā viņš norāda, ka, lai gan tie var izvēlēties balsot par tādu prezidenta kandidātu, kas viņiem labāk patīk, tomēr B. Obamas ievēlēšanas gadījumā kompānijai būs jāmaksā jauni nodokļi. Šādā gadījumā D. Sīgelam nāksies samazināt kompānijas izmērus - «griezt» darbinieku skaitu un pabalstus.

«Kad jūs izvēlēsieties par ko balsot – uzdodiet sev jautājumu – kurš kandidāts saprot ekonomiku un uzņēmējdarbību, bet kurš nesaprot? Kura kandidāta politika apdraud jūsu darba vietu? Atbildiet uz šiem jautājumiem un jūs zināsiet, kurš kandidāts ir spējīgs aizsargāt un izglābt jūsu darbu,» teikts D. Sīgela vēstulē darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Uzņēmējs, kas solīja Obamas uzvaras gadījumā atlaist darbiniekus, tagad palielinājis tiem algas

Gunta Kursiša, 13.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV nekustamo īpašumu magnāts un uzņēmuma Westgate Resorts īpašnieks un izpilddirektors, kurš solīja Baraka Obamas uzvaras gadījumā pēc prezidenta vēlēšanām atlaist darbiniekus, savu solījumu nav turējis un, gluži pretēji, palielinājis kompānijā strādājošo algas par 5%, raksta CNN Money.

Jau rakstīts, ka pirms vēlēšanām Westgate Resorts īpašnieks Deivids Sīgels (David Siegel) saviem darbiniekiem izsūtīja vēstuli, kurā teica, ka viņi var balsot par to prezidenta kandidātu, kurš viņiem labāk patīk, tomēr B. Obamas ievēlēšanas gadījumā kompānijai būs jāmaksā jauni nodokļi un tāpēc D. Sīgelam nāksies samazināt kompānijas izmērus - «griezt» darbinieku skaitu un pabalstus.

«Kad jūs izvēlēsieties, par ko balsot – uzdodiet sev jautājumu – kurš kandidāts saprot ekonomiku un uzņēmējdarbību, bet kurš nesaprot? Kura kandidāta politika apdraud jūsu darba vietu? Atbildiet uz šiem jautājumiem un jūs zināsiet, kurš kandidāts ir spējīgs aizsargāt un izglābt jūsu darbu,» D. Sīgels ieteica vēstulē savas kompānijas darbiniekiem. Saskaņā ar ASV mediju rakstīto, viņš pauda, ka B. Obamas otrā prezidentūras termiņa laikā ekonomikai tiks nodarīts liels kaitējums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hilarijai Klintonei ir 90% iespēja uzvarēt ASV prezidenta vēlēšanās, liecina Reuters/Ipsos States of the Nation aptauja.

Viņas izredzes ir aptuveni līdzīgas kā pagājušajā nedēļā, un Trampa uzvaru var nodrošināt apstākļu sakritība sešos vai septiņos štatos.

Pastāv iespēja, ka Tramps var uzvarēt Floridā, Mičiganā, Ziemeļkarolīnā un Ohaijo, jo šajos štatos abu kandidātu iespējas svētdien bija līdzīgas. Tāpat iespēja, ka Tramps uzvarēs, pastāv Pensilvānijā, kur Klintonei bija tikai 3 procentpunktu pārsvars. Lai Tramps uzvarētu, viņam jāgūst pozitīvi rezultāti lielākajā daļā šo štatu.

Ja Tramps zaudēs divos no trim štatiem – Floridā, Mičiganā un Pensilvānijā, ir skaidrs, ka Klintone uzvarēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

SpaceX raķete Falcon Heavy veikusi pirmo komerciālo lidojumu

Laura Mazbērziņa/LETA-BBC, 12.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kompānija SpaceX ceturtdien no Kenedija kosmosa centra Floridā palaidusi kosmosā pirmajā komerciālajā lidojumā savu jaunāko un lielāko raķeti Falcon Heavy.

Raķete Falcon Heavy nogādājusi orbītā Saūda Arābijas satelītu Arabsat-6A, kas sniegs TV, interneta un mobilo sakaru pakalpojumus Tuvajos Austrumos, Āfrikā un Eiropā.

Pēc starta visas trīs nesējraķetes veiksmīgi veikušas atgriešanos uz Zemes. Abas sānu nesējraķetes teju vienlaicīgi stateniski piezemējās bāzē Kanaveralas zemesragā Floridā, bet centra nesējraķete nolaidās uz peldošas platformas Atlantijas okeānā.

Pašlaik pasaulē spēcīgākā raķete Falcon Heavy pagājušā gada februārī devās pirmajā izmēģinājuma lidojumā, nogādājot kosmosā SpaceX dibinātājam un vadītājam Īlonam Maskam piederošu sarkanu sporta automašīnu Tesla Roadster.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Tramps atkārtoti norāda, ka lielākā daļa NATO valstu nepietiekami finansē aizsardzību

LETA--CNN, 07.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps, apmeklējot ASV bruņoto spēku Centrālo pavēlniecību Floridā, uzsvēris atbalstu NATO, taču atkārtoti norādījis, ka lielākā daļa alianses dalībvalstu atvēl nepietiekami daudz līdzekļu militārajiem izdevumiem.

«Mēs stingri atbalstām NATO,» sacīja Tramps, pirmdien tiekoties ar amerikāņu militārpersonām Makdila gaisa spēku bāzē Floridā, kur atrodas Centrālā pavēlniecība.

«Mēs vienīgi lūdzam, lai NATO dalībvalstis pilnībā un atbilstoši piešķir finanšu līdzekļus NATO aliansei, un daudzas no tām to nedara. Daudzas nav pat tikušas tuvu [nepieciešamajam finansējuma līmenim]. Un tām tas ir jādara,» teica ASV prezidents.

Tikai piecas no NATO dalībvalstīm izpilda NATO ieteikumu aizsardzībai veltīt ne mazāk kā 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) - tās ir ASV, Grieķija, Igaunija, Lielbritānija un Polija. Latvija un Lietuva apņēmušās šo līmeni sasniegt nākamgad.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apelsīnu sulas nākotnes kontrakta cena pasaules biržās strauji pieaug, jo viesuļvētra Irma, kas drīzumā varētu apdraudēt Floridu, var kaitēt apelsīnu ražai, raksta Bloomberg.

Patlaban bīstamajai piektās kategorijas viesuļvētrai tuvojoties Floridai, tajā izsludināta ārkārtas situācija. Rezultātā apelsīnu sulas cena novembra piegādēm otrdien ICE Futures biržā pieauga par 6,2% līdz 1,45 dolāriem par mārciņu, kas ir straujākais kāpums kopš pērnā gada maija.

Floridā saražo otro lielāko apelsīnu sulas apmēru pasaulē. Pirms ziņojuma par viesuļvētru tika prognozēts, ka Florida piegādās vairāk nekā pusi no kopējā ASV apelsīnu apjoma un aptuveni pusi no valsts greipfrūtu apjoma.

ASV Lauksaimniecības departaments jūlijā prognozēja, ka ASV šajā sezonā saražos 9% apelsīnu no kopējiem apjomiem pasaulē un 16% apelsīnu sulas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apelsīnu sula var nest ievērojamu peļņu

Žanete Hāka, 16.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apelsīnu sulas nākotnes līgumu cenas līdz septembrim varētu uzlēkt par 42% līdz augstākajai cenai kopš pērnā gada februāra, atsaucoties uz analītiķu aprēķiniem, raksta Bloomberg.

ICE Futures biržā apelsīnu sulas cena pirmo reizi kopš 25. jūnija pieauga virs 1,4039 dolāriem par mārciņu, visiem signāliem liecinot, ka tā līdz septembrim turpinās augt līdz divu dolāru atzīmei. Kopš 26. jūnija, kad cena sasniedza trīs mēnešu zemāko cenu, apelsīnu sulas cena ir pieaugusi par 13%, ko veicināja otra lielākā citrusaugļu audzētāja, Floridas valdības, prognoze par mazāku ražu.

ASV Lauksaimniecības departaments prognozē, ka Floridas apelsīnu raža gadā, kas beigsies 31. septembrī, sasniegs 133,4 miljonus kastu. Kopš februāra, kad tika prognozēts 141 miljons kastu, departaments ir samazinājies savu ražas prognozi jau četras reizes, skaidrojot, ka raža būs mazāka citrusaugu slimību dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim par postošāko Atlantijas okeāna vētru ASV vēsturē uzskatītā viesuļvētra Irma pēc ASV Floridas štata sasniegšanas svētdien mazinājusi savu spēku, toties izraisījusi milzu plūdus, vēsta ārvalstu mediji.

ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs prognozē, ka pirmdien vētra virzīsies tālāk pāri Floridas ziemeļiem un Džordžijas dienvidrietumiem.

Viesuļvētras plosās aptuveni 650 kilometrus platumā un tās maksimālais vēja ātrums ir 49 metri sekundē.

Irmas izraisītajos satiksmes negadījumos Floridā miruši trīs cilvēki, Karību jūras salās gājuši bojā 25 cilvēki.

Bez elektroapgādes Karību salās ir vairāk nekā pusotrs miljons klientu, miljoniem cilvēku evakuējušies. Floridā dots rīkojums evakuēties teju trešdaļai štata iedzīvotāju jeb sešiem miljoniem.

Lasi Vēl:

Irma Francijai piederošajās salās nodarījusi postījumus vairāk nekā 200 miljonu eiro apmērā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

60 pēdas jeb aptuveni 18 metrus plats zemes iegruvums izveidojies netālu no Walt Disney World atrakciju parka Floridā, liekot viesu namā dzīvojošajiem glābties no iegruvuma, kas «aprija» ēku vien pāris minūšu laikā. Viena no trīs stāvu mājām, zem kuras izveidojās iegruvums, sabruka, bet otra lēnām ieslīdēja zemē, raksta CNN.

Atpūtas vietas Summer Bay Resort apmeklētājiem bija vien dažas minūtes laika, lai izglābtos, atsaucoties uz aculiecinieku stāstīto, ziņo medijs. Piemēram, kāds pāris un viņu zīdainis izglābušies no nogruvuma, izlecot pa logu. Daudzi viesi nepaguva pirms ēkas pamešanas paņemt savas mantas, kas iegruva zemē līdz ar namu, raksta CNN.

Aculiecinieki stāsta, ka pirms ēkas iegruvušas zemē, viņi dzirdēja skaļus trokšņus un logu krakšķēšanu. Kopumā ēkās, ko «apēda zeme», atradās aptuveni 35 cilvēki, un amatpersonas norāda, ka visi viesi tika evakuēti pirms sagruva pirmais nams.

Iegruvuma dziļums ir aptuveni 4,5 metri. Summer Bay Resort atrodas aptuveni desmit minūšu gājiena attālumā no Walt Disney World atrakciju parka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Papildināts - Jaunā SpaceX raķete kosmosā aizvedusi Tesla Roadster

LETA/AFP, 07.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Pašlaik pasaulē spēcīgākā raķete palaista no Kanaveralas zemes raga Floridā, lai nogādātu kosmosā Īlonam Maskam piederošu sarkanu sporta automašīnu «Tesla Roadster».

ASV kompānija «SpaceX» otrdien palaidusi kosmosā savu jaunāko un lielāko raķeti «Falcon Heavy».

«Falcon Heavy» izstrādāta kosmosa kuģu nogādāšanai uz Mēness vai Marsa, kā arī īpaši lielu satelītu nogādāšanai Zemes orbītā. Raķete var nest 64 tonnas kravas.

Pašlaik pasaulē spēcīgākā raķete «Falcon Heavy» tika palaista no Kanaveralas zemes raga Floridā, lai pirmajā izmēģinājuma lidojumā nogādātu kosmosā «SpaceX» dibinātājam un vadītājam Īlonam Maskam piederošu sarkanu sporta automašīnu «Tesla Roadster».

Automašīna, kurā pie stūres sēž manekens «Starman» kosmonauta tērpā, cerams, ieies orbītā ap Sauli un sešu mēnešu laikā pietuvosies Marsam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban dārgākais īpašums ASV, kas tiek pārdots, maksā 195 miljoni ASV dolāru, raksta Business Insider.

Īpašuma kopējā platība ir 16 hektāri un tas atrodas Floridā, Palmbīčas dienvidos. Īpašums, kura nosaukums ir Gemini, pieder miljardiera – izdevēja Viljama Zifa ģimenei. V. Zifs juniors nomira 2006.gadā. Viņš ir izveidojis veiksmīgu tehnoloģiju žurnālu impērīju, kas izdod tādus žurnālus kā Car and Driver un PC Magazine. Ģimene uzņēmumu par 1,4 miljardiem dolāru pārdeva 1994.gadā.

Ēkā ir 33 guļamistabas, īpašumā ir privāta piestātne, golfa laukums, baseins, tenisa korts un basketbola laukums, un tas abās pusēs robežojas ar privātajām pludmalēm.

Ielūkoties īpašumā iespējams galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksi pieaug pēc muitas tarifu paaugstināšanas atlikšanas

LETA--AFP, 26.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržu indeksi pirmdien pieauga pēc ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojuma, ka ir panākts būtisks progress tirdzniecības sarunās ar Ķīnu, tāpēc viņš atliek 1.martā paredzēto muitas tarifu paaugstināšanu no pašreizējiem 10% līdz 25% Ķīnas precēm vairāk nekā 200 miljardu dolāru vērtībā.

Tramps svētdien tviterī arī pavēstīja, ka viņš plāno tikties ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu savā īpašumā Maralago, Floridā, lai parakstītu vienošanos.

Arī Ķīnas ziņu aģentūra «Sjiņhua» vēstīja, ka Vašingtona un Pekina ir «panākušas ievērojamu progresu konkrētos jautājumos», tostarp par tehnoloģiju nodošanu, intelektuālo īpašumu un lauksaimniecību.

«Globālajos tirgos ir kāpums (..) tirgiem svinot ziņu par termiņa, kad ASV palielinās tarifus Ķīnas preču importam, atlikšanu uz nenoteiktu laiku,» sacīja IG analītiķis Džošua Mahonijs.

Tramps arī veicināja cenu kritumu naftas tirgū, aicinot Naftas eksportētājvalstu organizāciju (OPEC) palīdzēt samazināt «augstās» naftas cenas un palīdzēt «trauslajai» pasaules ekonomikai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar National Geographic pieci no desmit pasaulē vadošajiem šokolādes ražotājiem ir no ASV, bet Šveices zīmols Teuscher atzīts par pasaulē labāko šokolādes meistaru.

Kā raksta topa veidotāji, jūs nekad nenožēlosiet, iepriecinot sevi ar saldumiem, kas tapuši pie šiem šokolādes ražotājiem.

10 labāko šokolādes ražotāju topa priekšgalā nokļuvis Šveices ražotājs Teuscher.

Teuscher šokolādes tradīcijas aizsākās vairāk nekā pirms 70 gadiem nelielā pilsētiņā Šveices Alpos. Mūsdienās Teuscher Cīrihē ražo vairāk nekā 100 šokolādes produktu veidus, izmantojot receptes, kuras tēvs nodevis dēlam. Ražotāja meistardarbs ir šampanieša trifele.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Votecastr: Klintone vadībā visos svarīgākajos svārstīgajos štatos

LETA, 09.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar jaunizveidotā vēlēšanu datu analīzes uzņēmuma Votecastr aplēsēm ASV prezidenta vēlēšanās demokrātu kandidāte Hilarija Klintone ir vadībā visos septiņos svarīgākajos svārstīgajos štatos.

Kā ziņots, tīmekļa žurnāls Slate un jaunizveidotais vēlēšanu datu analīzes uzņēmums Votecastr lauzuši vēlēšanu dienas embargo tradīciju un tiešsaistē reālajā laikā sākuši publicēt nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultātus un to ekstrapolācijas, vēl pirms beigusies balsošana.

Kā liecina Votecastr aplēses, Klintone savu sāncensi no Republikāņu partijas Donaldu Trampu apsteidz gan Floridā, gan Aiovā, gan Nevadā, gan Ņūhempšīrā, gan Ohaio, gan Pensilvānijā, gan Viskonsinā.

Florodā saskaņā ar Votecastr aplēsēm Klintones pārsvars pār Trampu ir 49 pret 45%; Aiovā – 47 pret 44%, Nevadā – 47 pret 45%, Ņūhempšīrā – 47 pret 43%, Ohaio – 46 pret 45%, Pensilvānijā – 48 pret 44%, Viskonsinā – 49 pret 42%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

FOTO: Kafijas pupiņu cena sarūk līdz 14 gadu zemākajam līmenim

Žanete Hāka, 26.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz kafijas pieprasījumu pasaulē, tās pupiņu cena sarukusi līdz desmit gadu zemākajam līmenim, liecina biržas dati.

Savukārt kopš pērnā gada oktobra kafijas pupiņu cena samazinājusies par ceturtdaļu, un patlaban arabica markas pupiņu vairumtirdzniecības cena ir mazāka nekā viens dolārs par mārciņu, tuvojoties zemākajam līmenim kopš 2005.gada.

Cenu kritums eksperti skaidro ar labo ražu pēdējā sezonā, kā arī lielo kafijas eksportētāju ražošanas apjomu palielinājumu, īpaši tādās valstīs kā Brazīlija un Vjetnama, kur ir ļoti labvēlīgi apstākļi kafijas pupiņu audzēšanai, turklāt nozare regulāri iegādājas jaunākās iekārtas, lai modernizētu ražošanu un atvieglotu ražas novākšanu, kas arī palielina ražošanas apjomus. Kafijas pupiņas audzē arī Centrālamerikā, taču tur mazāk tiek izmantotas jaunākās tehnoloģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas tiesnesis izdevis rīkojumu, ka jāapcietina Miguelu Blesu, Caja Madrid bijušo priekšēdētāju, ziņo Bloomberg. Tas saistīts ar izmeklēšanu par iespējamiem pārkāpumiem, iegādājoties banku ASV.

Madrides reģionālās tiesas tiesnesis kā drošības naudu noteicis 2,5 miljonus eiro, liecina tiesas paziņojums.

Tiesnesis Elpidio Silva informējis, ka 65 gadus vecais Blesa aizturēts saistībā ar Caja Madrid 2008. gada darījumu, iegādājoties City National Bank of Florida. Darījuma vērtība bija vairāk nekā 900 miljoni ASV dolāru.

Caja Madrid apvienojās ar Bancaja un piecām citām krājbankām 2010. gadā, izveidojot Bankia, banku grupu, kurai pagājušajā gadā vajadzēja 22 miljardus eiro vērtu glābšanu. Tas piespieda Spāniju meklēt Eiropas mēroga palīdzību, tādējādi glābjot banku nozari.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksāt vai nemaksāt, ja ļaunprātīgi hakeri apstādinājuši jūsu biznesu un pieprasa izpirkuma naudu? Daudzi uzņēmumi to dara depresijas dzīti, tādā veidā kļūstot par starpniekiem veiksmīgiem datorkrāpniecības darījumiem. Taču tas tikai pasliktina kopējo situāciju.

BBC norāda uz piemēru - nesen no hakeru uzbrukuma cieta alumīnija ražotājs Norsk Hydro.

Pēc ielaušanās uzņēmuma datorsistēmā, hakeri, visticamāk, pavadīja nedēļas, veicot izpēti un meklējot sistēmas vājās vietas. Uzbrukuma rezultāti bija postoši - 22 tūkstoši bloķētu datoru 170 vietās 40 valstīs. Rezultātā visiem 35 tūkstošiem darbinieku bija jāturpina darbs, izmantojot vien pildspalvu un papīru.

Ražošanas līnijas tika pārslēgtas uz manuālu funkciju veikšanu. Lai parādītu darbiniekiem, kā veikt darbu šādā «vecmodīgā» veidā, bija jāaicina palīgā sen pensijā aizgājušos darbiniekus. Daudzas līnijas vienkārši bija jāaptur.

Taču hakeri tā arī nekad nesaņēma atbildi no uzņēmuma par izpirkuma naudu. Viņu pūles izrādījās veltas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Thomas Cook darbinieks: «Es esmu pamests zem autobusa»

Lelde Petrāne, 25.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Thomas Cook darbinieki vēsta, ka ir «ieslodzīti» ārzemēs un baidās, ka pēc pasaulē vecākā tūrisma operatora sabrukuma viņi nesaņems pat algas, vēsta BBC.

Kā vēstīts, Lielbritānijas tūrisma kompānija paziņojusi par bankrotu, kas ietekmē 22 tūkstošus darbavietu pasaulē, tai skaitā 9 tūkstošus - Apvienotajā Karalistē.

Kompānijas vadītājs Pīters Fenhauzers pēc sabrukuma atvainojās darbiniekiem un klientiem, tomēr darbinieki BBC atklājuši patieso situāciju.

Tā, piemēram, kāds laulāts pāris - Heilija un Dans - Thomas Cook strādājuši ilgus gadus un nu zaudējuši darbu, kas bijis tuvs sirdij.

41 gadu vecajam Danam, kurš 19 gadus strādājis par pilotu, par kompānijas sabrukumu tika paziņots e-pastā. Tikmēr 36 gadus vecā Heilija, kura kompānija nostrādājusi 15 gadus, par notikušo uzzinājusi no medijiem.

Heilija BBC stāstījusi: «Uzzinot šos jaunumus, mēs jutāmies sagrauti. Tagad atklājas, ka tas briedis jau ilgāku laiku. Es jūtos nodota. Es jūtos tā it kā būtu pamesta zem autobusa.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Irma Francijai piederošajās salās nodarījusi postījumus vairāk nekā 200 miljonu eiro apmērā

LETA--AFP, 08.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viesuļvētra Irma Francijai piederošajās salās Karību jūrā nodarījusi postījumus vairāk nekā 200 miljonu eiro apmērā, piektdien paziņojusi Francijas nacionālā apdrošināšanas kompānija CCR.

Parasti viesuļvētru nodarītie postījumi naudas izteiksmē ir no 100 miljoniem līdz 200 miljoniem, norādīja CCR vadītājs, uzsverot, ka Irmas radītais kaitējums būs daudz lielāks.

Taču vēl ir pāragri nosaukt precīzu skaitli, viņš piebilda.

«Lielākie postījumi no Irmas vēl tikai gaidāmi, sevišķi Floridā, kur apdrošināts īpašums par aptuveni 100 miljardiem eiro,» sacīja CCR vadītājs.

Jau ziņots, ka Irma, kas ir pēdējās desmitgades spēcīgākā Atlantijas vētra, šonedēļ traucās pāri Karību jūras salām, nodarot tur plašus postījumus, bet nedēļas nogalē varētu sasniegt arī ASV Floridas štatu.

Viesuļvētrā Irma cietuši aptuveni 1,2 miljoni cilvēku, bet šis skaitlis var pieaugt līdz 26 miljoniem, ceturtdien brīdināja Sarkanais Krusts. Vairāki cilvēki vētras dēļ zaudējuši dzīvību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Zviedrijas TV: Igaunijas Swedbank varētu būt pārkāpusi sankcijas pret Kalašņikov

LETA, 20.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liels Krievijas ieroču ražotāja "Kalašņikov" akcionārs partnerkompānijas Amerikas Savienotajās Valstīs "Kalashnikov USA" īpašniekam pārskaitījis gandrīz miljonu eiro, izmantojot Igaunijas banku "Swedbank", lai gan ASV un Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas aizliedz abu kompāniju savstarpēju sadarbību, vēstīja Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT.

Pēc tam, kad Krievija 2014.gadā anektēja Ukrainas Krimas pussalu, ASV noteica sankcijas pret valdības ministriem, uzņēmumiem un oligarhiem, kas saistīti ar karu Ukrainā. SVT rīcībā esošā informācija liecina, ka viena no kompānijām, kurām aizliegti darījumi ar ES un ASV uzņēmumiem, ir šaujamieroču ražotājs "Kalašņikov". Tagad SVT pētījumā atklāts, ka Krievijas oligarha Iskandera Mahmudova - holdinga "Kalašņikov" akcionāra un viena no lielākajiem Igaunijas "Swedbank" klientiem - biznesa tīkls pārskaitījis 1,04 miljonus ASV dolāru (940 tūkstošus eiro) saviem partneriem ASV "Kalashnikov USA".

Maksājumi veikti četros pārskaitījumos no Britu Virdžīnu salās reģistrētām kompānijām. Nauda nonāca "Kalashnikov USA" vadības pārstāvju kontrolētos kontos bankā "Bank of America".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsolē nonākusi savrupmāja Floridā, kurā dzīvoja un deviņdesmito gadu beigās tika nošauts itāliešu modes dizainers Džovanni Versače (Gianni Versace) un kuras vērtība pērnā gada jūnijā bija 125 miljoni ASV dolāru, vēsta pasaules mediji.

Šā gada maijā nama cena samazinājās līdz 75 miljoniem ASV dolāru, un pašlaik savrupmājas izsoles sākumcena ir 25 miljoni ASV dolāru.

Šovasar, cenšoties atvairīt kreditorus, savrupmājas īpašniece - kompānija Casa Casaurina LLC lūdza uzsākt maksātnespējas procedūru, un tiesa lēma namu izsolīt.

Izsoli rīko Fisher Auction Company, un tā notiks šā gada 17. septembrī. Nodrošinājuma summa, kas iemaksājama depozīta kontā, lai iegādātos grezno mājokli, ir trīs miljoni ASV dolāru. Tāpat, lai piedalītos izsolē, tās dalībniekiem jāpierāda, ka viņiem ir līdzekļi vismaz 40 miljonu ASV dolāru apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

SpaceX nogādājis kosmosā trešo interneta projekta Starlink satelītu partiju

LETA--AFP, 07.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV privātais kosmisko lidojumu uzņēmums "SpaceX" nogādājis kosmosā trešo 60 satelītu partiju projektā "Starlink", kura mērķis ir izvietot orbītā desmitiem tūkstošiem satelītu bezvadu interneta nodrošināšanai jebkurā vietā uz Zemes.

Nesējraķete "Falcon 9" ar satelītiem startēja otrdien plkst.4.19 pēc Latvijas laika no Kanaveralas zemesraga kosmodroma Floridā. Stundu pēc starta raķete nogādāja orbītā satelītus.

Pirmie 60 projekta satelīti tika nogādāti kosmosā pagājušā gada maijā, bet otrā partija - pērnā gada novembrī.

Kādudien nākotnē satelītu skaits var sasniegt 42 000, kas astronomu vidū raisījis bažas, ka spožie metāliskie satelīti var aizēnot skatu uz kosmosu.

Taču "SpaceX" apgalvo, ka sperti soļi, lai mazinātu satelītu atspīdumu, un ar vienu no satelītiem pašreiz tiek pārbaudīta aptumšošanas tehnika.

Kopš pirmā satelīta palaišanas 1957.gadā cilvēce kosmosā ir nosūtījusi nedaudz vairāk par 8000 objektu, liecina ANO dati. Tiek lēsts, ka puse vai ceturtā daļa no tiem vēl darbojas.

Komentāri

Pievienot komentāru