Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s samazinājusi 15 pasaules lielāko banku reitingus, tādējādi atspoguļojot kapitāla trūkuma riskus, ar kuriem tās saskaras, vēsta Reuters.

Aģentūra par vienu pakāpi samazinājusi reitingus vienai no Eiropas lielākajām bankām HSBC, kā arī bankām Bank of America, Royal Bank of Scotland un Societe Generale.

Savukārt par divām pakāpēm reitingi «griezti» tādiem finanšu gigantiem kā – Barclays, BNP Paribas, Royal Bank of Canada, Citigroup, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Credit Agricole, Morgan Stanley, UBS un Deutsche Bank.

Par trijām pakāpēm Moody’s samazinājusi Credit Suisse reitingu (no Aa1 līdz A1), tādējādi pārsteidzot analītiķus.

Tikmēr samazinājuma skartās bankas uzsver, ka aģentūras lēmums neatspoguļo patieso situāciju. «[Moody’s reitingu samazinājums] neatspoguļo stratēģiskos lēmumus, kurus mēs esam pieņēmuši pēdējā laikā,» norāda Morgan Stanley.

Citigroup pauž uzskatu, ka Moody’s pret ASV bankām slikti izturas principā. «Mēs esam pārsteigti par Moody’s neproporcionālo attieksmi pret ASV bankām, salīdzinot ar Eiropu,» norādīja Citigroup.

Lielbritānijas banka Royal Bank of Scotland izplatījusi paziņojumu, kurā tā uzsver, ka nepiekrīt aģentūras lēmumam. «Grupa nepiekrīt Moody’s reitingu izmaiņām, kuras, pēc grupas pārliecības, nesniedz adekvātu novērtējumu».

Reitingu aģentūra savu lēmumu par banku reitingu samazināšanu izplatīja ceturtdienas vakarā, kad ASV biržās tirdzniecības diena bija noslēgusies.

Tomēr, tirgū valdījušas nelāgas priekšnojautas un kritusies banku akciju vērtība, jo investori gatavojās aģentūras paziņojumam. Iepriekš Moody’s bija pavēstījusi, ka gatavojas pārskatīt banku reitingus.

Bankas Morgan Stanley akciju vērtība ceturtdien samazinājās par 1,7%, bet Bank of America akciju vērtība krita gandrīz par četriem procentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru