Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedeklarētas darba samaksas īpatsvars 2022. gadā komercsektorā salīdzinājumā ar 2021.gadu ir sarucis līdz 17,5%, taču absolūtos skaitļos pieaudzis par 192 milj. eiro un sasniedzis 1,75 miljardus eiro.

Tādu ainu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēdē rādīja Valsts ieņēmumu dienesta dati. Nozares ar lielāko nedeklarētās darba samaksas apmēru miljonu eiro izteiksmē ir mazumtirdzniecībā un vairumtirdzniecība, sauszemes transports un būvniecība. Savukārt, rēķinot pēc nedeklarēto ienākumu īpatsvara, 2022. gadā visaugstākais — 35,1% - tas bija sauszemes transporta sfērā, operācijās ar nekustamo īpašumu — 28,2% un automobiļu un motociklu tirdzniecībā un remonta sfērā – 28,2%, salīdzinājumam mazumtirdzniecībā un vairumtirdzniecībā šis īpatsvars bija 17,6%, bet datorprogrammēšanā, konsultēšanā — 11,6%.

Smalkas nianses

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu administrēšanas risku vadības daļas vadītāja Natālija Fiļipoviča vērsa uzmanību uz faktu, ka 2022.gadā, tāpat kā iepriekšējos gados, ir vērojams nedeklarētās darba samaksas pieaugums no jūlija līdz augustam, kas liecina par sezonalitāti. Nodokļu administrācija arī pievērš uzmanību tiem rādītājiem, kas liecina, ka nozarē pastāv nodokļu saistību izpildes problēmas. Proti, pēc N. Fiļipovičas stāstītā, ja nozare apliekama ar pievienotās vērtības nodokli, tad tajā ir jābūt salīdzinoši daudz PVN maksātājiem un arī samaksājamai attiecīgā nodokļa summai, bet nozarē ir salīdzinoši daudz uzņēmumu, kuri nav šī nodokļa maksātāji, tad ir nodokļu maksātāji, kuri tiek mākslīgi saskaldīti, lai izvairītos no pievienotās vērtības nodokļa. Viņa norādīja, ka var tikai brīnīties par to, cik maz pievienotās vērtības nodokļa maksātāju ir taksometru nozarē, un, pat tuvojoties obligātajam PVN maksātāja reģistrācijas slieksnim, konkrētais uzņēmums sadalās. Vēl viens parametrs, uz ko vērš uzmanību nodokļu administrācija, ir tas, cik bieži jaunreģistrētu subjektu amatpersonas ir ar iepriekšēju negatīvu pieredzi (nolaisti uz grunti kādi citi uzņēmumi) — apturēta iepriekšējā uzņēmuma saimnieciskā darbība, pat ierobežotas tiesības ieņemt amatus.

Visu rakstu lasiet 5.marta žurnālā Dienas Bizness!

Abonēt ir ērtāk: e-kiosks.lv.

Meklē arī lielākajās preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #10

DB, 05.03.2024

Dalies ar šo rakstu

Juvelierizstrādājumu veikalu tīkla īpašnieks AS Grenardi Group pērn audzējis apgrozījumu par 40%, kas bijis iespējams, pateicoties veiksmīgām obligāciju emisijām un investīcijām visā Baltijā. Nacionālā kapitāla uzņēmums iecerējis turpināt darbības paplašināšanu un veic nepieciešamos sagatavošanās darbus jaunu obligāciju emisijai, kas plānota jau šopavasar, intervijā Dienas Biznesam stāsta AS Grenardi Group valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors Ģirts Rudzītis.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 5.marta žurnālā lasi:

Statistika

Krievijas loma tirdzniecībā mazinās

Tēma

Āzija ir pasaules zinātnes tehnoloģiju un inovāciju dzinējspēks

Ēnu ekonomika

Nedeklarētā alga 1,75 miljardi eiro

Mēbeļu nozare

Gaida mēbeļu tirgus atgūšanos

Bioloģiskā lauksaimniecība

Bio platību un ražotāju skaits pasaulē pieaug

Finanses

Eleving Group paplašina darbību par spīti globālajām krīzēm

Būvniecība

Pillar Contractor – ar skatu uz izaugsmi

Portrets

Jorens Grauds, SIA Latvijas Kredītņēmēju palīdzības programma izpilddirektors

Brīvdienu ceļvedis

Artjoms Milovs, AS LNK Industries valdes priekšsēdētājs

Komentāri

Pievienot komentāru