Jaunākais izdevums

Pirmdien, 17.maijā Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns jeb Neo rīkos preses konferenci.

Pagaidām konkrēta vieta un laiks vēl nav zināmi, par to tiks paziņots vēlāk, I.Poikāns norādījis sociālajā tīklā Twiter.

Jāatgādina, ka I.Poikāns tika aizturēts 11.maija vakarā saistībā ar Valsts Ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas datu noplūdes lietu. I.Poikāns izmeklētājiem atzinās, ka ir Neo un izstāstīja ko un kā darījis.

Tomēr, ņemot vērā to, ka viņš savu vainu atzina pilnībā, kā arī izvērtējot viņa attieksmi pret izdarīto un viņa pozitīvu raksturojumu, viņam tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, proti, uzturēšanās noteiktā dzīves vietā.

Saistībā ar šo lietu, tika veikta kratīšana arī žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī. Tās mērķis esot bijis iegūt no VID nelikumīgi ielādētās datnes.

Šajā lietā Ekonomikas policija kriminālprocesu uzsāka šā gada 11.februārī pēc Krimināllikuma 244.panta 2.daļas un 145.panta 1.daļas.

Proti, par tādas ierīces arī datorprogrammas neatļautu izgatavošanu, pielāgošanu izmantošanai, realizēšanu, izplatīšanu vai glabāšanu, kura paredzēta automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanai nolūkā izdarīt noziedzīgu nodarījumu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas. Kā arī par sveša personiska noslēpuma tīšu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kam pēc sava amata vai nodarbošanās jāglabā slepenībā tai uzticētās vai zināmas kļuvušas ziņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Neo pirms datu publiskošanas konsultējies ar Domburu

Dienas Bizness, 17.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neo pirms datu publiskošanas konsultējies ar žurnālistu Jāni Domburu, preses konferencē atklāja Ilmārs Poikāns. J. Domburs gan neesot zinājis, kas slēpjas aiz vārda Neo, Diena.lv.

Kā pavēstīja I.Poikāns, ar J.Domburu viņš konsultējies elektroniski. Viņš vēlējies uzzināt, kā publicēt datus, lai tajos privātpersonu aizskārums būtu mazāks par sabiedrības iegūto labumu. Savukārt ar LTV žurnālisti Ilzi Naglu sazinājies telefoniski ar izmainītu balsi, jo žurnālisti pazīstot sen. I. Poikāns ar I. Nagli gan tikās pērn vasarā Skanstes ielā pie Valsts ieņēmumu dienesta kādā kafejnīcā, taču tikšanās laikā pārrunātais bijis pilnīgi nesaistīts ar Vasts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas skandālu. Arī Exigen Latvia viņam esot paziņas, jo datoriķu pasaule ir maza. Kaut gan viņš bijis pazīstams gan ar I. Naglu, gan programmētājiem, tam nav bijusi nozīme šajā lietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu gadu laikā būtiski uz priekšu nav pavirzījusies izmeklēšana tā sauktajā Neo lietā, tikmēr «caurās» Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) izveidotājs un uzturētājs – Exigen Services Latvia – turpina saņemt valsts pasūtījumus, vēstīja raidījums De facto.

«Ir pagājuši divi gadi, un nekas nav mainījies. Vēl joprojām norit izmeklēšana. Kad tā beigsies, to man nevar pateikt,» atzinis VID sistēmas «cauruma» atklājējs, pirms diviem gadiem par Neo dēvētais datorspeciālists Ilmārs Poikāns.

Policija norāda, ka izmeklēšana šajā lietā ir tuvu finiša taisnei un to drīz varētu nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Līdzīgi situāciju policija gan komentējusi arī pirms gada.

Tikmēr Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvis, Nacionālās Informācijas tehnoloģiju drošības padomes vadītājs Māris Andžāns norādījis – atskatoties uz notikumiem pirms diviem gadiem, jāatzīst, ka kaitējumu ar savu darbību Neo nav izdarījis. Tieši otrādi – tas veicinājis atklātību, vairs netiek slēptas amatpersonu algas, valstij tas licis nopietnāk domāt par datu drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pie valdības ēkas notika akcija Neo jeb Ilmāra Poikāna atbalstam, kuru vakar aizturēja policija, ziņo Diena.lv.

Viņu tur aizdomās par no Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) datu bāzes iegūtās informācijas izplatīšanu. Dati tika iegūti izmantojot caurumu VID informācijas sistēmā. Uz akciju ieradās vairāki desmiti cilvēku. Arī žurnāliste Ilze Nagla, kuras mājās policija veikusi kratīšanu.

Uzsaukumu akcijai internetā izplatīja Gojka Mitičs. Šodien varētu notikt vēl vien akcija - uzsaukumu «Brīvību NEO» izplatījis arī Jānis Kuzins, kurš tagad pārstāv jaunatnes organizāciju «Mūsu Izvēle». Viņu organizēts pikets notiks trijos pie Ģenerālprokuratūras.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija pieļauj, ka patiesībā žurnāliste Ilze Nagla ir Neo. Stāsts attīstās ļoti nepatīkami, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece, par kuru šonedēļ Saeimā gaidāms uzticības balsojums saistībā ar policijas lēmumu veikt kratīšanu žurnālistes dzīvesvietā, vēsta Diena.lv.

L. Mūrniece uzsver, ka kratīšana žurnālistes dzīvoklī notika kā pie šīs valsts pilsones. «Kad tas notika, neviens īsti nemeklēja žurnālista avotus. Vienīgais, kas interesēja policiju, ko šobrīd pārbauda - kurš īsti no šiem abiem cilvēkiem ir Neo – žurnāliste vai aizturētais cilvēks,» tā viņa.

Policija noskaidrojusi, ka šie cilvēki ir ieguvuši un apstrādājuši arī privātpersonu, privātuzņēmumu, tai skaitā arī banku datus. Dati esot arī sistematizēti, kas izskatoties pēc kāda plāna. Policija skaidro, kādam mērķim šie dati ir iegūti.

Komentāri

Pievienot komentāru