Finanses

No nākamā gada pieaugs iemaksas pensiju 2. līmenī

Žanete Hāka, 14.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no 2016. gada, iemaksu apjoms pensiju kapitālam 2. līmenī tiek palielināts no 5% uz 6%, atgādina DNB banka.

Ņemot vērā to, ka lielai daļai Latvijas iedzīvotāju pensiju 2.līmenis ir vienīgais jebkāda veida uzkrājums, arī iemaksu pieaugums par piektdaļu ir vērā ņemams papildinājums vecuma pensijas nodrošināšanai, norāda DNB Asset Management aktīvu pārvaldnieks Tarass Buka.

Uzkrājumu pensiju 2. līmenī ietekmē ne tikai iemaksu apjoms, kas tieši atkarīgs no darba algas lieluma, bet arī dalības ilgums pensiju 2. līmenī un izvēlētā pensijas plāna peļņa.

Pieņemot, ka jauna pensiju 2. līmeņa dalībnieka izvēlētais pensiju plāns vidēji gadā nodrošinās 4,34% peļņu, iemaksu likmes paaugstināšana no 5% uz 6% no bruto algas šim dalībniekam nozīmētu papildu pensijas 2. līmeņa kapitālu 9,2 tūkstošu eiro apmērā, kas veidojas no papildu iemaksām 4 tūkstošu eiro apmērā un kapitāla pieauguma 5,2 tūkstošu eiro apmērā.

Lai arī iemaksas pensiju 2. līmenī notiek automātiski, T. Buka aicina pensiju 2. līmeņa dalībniekus neatstāt sava pensijas kapitāla pārvaldīšanu pašplūsmā, interesēties par sava pensiju plāna rezultātiem un uzticēt savu pensiju pārvaldītājam, kas ilgākā periodā spējis nodrošināt pozitīvus darbības rezultātus.

Komentāri

Pievienot komentāru