Finanses

Nodoklis pieaugs lielākajai daļai ASV iedzīvotāju

Žanete Hāka, 02.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV vienošanās gada sākumā, kas samazina tā saucamās fiskālās klints apmērus visvairāk ietekmēs bagātos iedzīvotājus, tomēr vairāk nekā divas trešdaļas mājsaimniecību nodokļu maksājumi būs lielāki nekā pērn, lēš analītiķi.

Kā paredz vienošanās, lielākā ietekme uz nodokļiem būs privātpersonām, kuru ienākumi pārsniedz 400 tūkstošus dolāru, un mājsaimniecībām, kuru ienākumi pārsniedz 450 tūkstošus dolāru. Ienākumi, kas būs virs šīs robežas, tiks aplikti ar 39,6% lieliem nodokļiem līdzšinējo 35% vietā. Tāpat nodokļi kapitāla pieaugumam un dividendēm iedzīvotājiem ar ienākumiem virs iepriekšminētās summas tiks palielināti no 15% līdz 23,8%.

Augstākais nodoklis īpašumam būs 40%, salīdzinājumā ar 35% līdz šim, taču individuālajām personām piemērots atbrīvojums piecu miljonu dolāru apmērā, bet ģimenes īpašumam – 10 miljoni dolāru.

Tāpat par vienu gadu tiek pagarināti bezdarba pabalsti un nodokļu atlaides.

Aprēķini liecina, ka mājsaimniecībām, kas pelna no 500 tūkstošiem dolāru līdz vienam miljonam, papildus nodokļa maksājumi būs aptuveni 15 tūkstoši dolāru, savukārt mājsaimniecībām, kuru ienākumi pārsniedz vienu miljonu dolāru, papildus nāksies maksāt aptuveni 170 tūkstošus dolāru.

Tāpat algas nodoklis būs par 2% lielāks nekā iepriekš, kas nozīmē, ka cilvēks, kas pelna 50 tūkstošus dolāru mēnesī un algu saņem divreiz mēnesī, papildus nodoklī maksās 41,67 dolārus.

Db.lv jau rakstīja, ka ASV Kongresa pārstāvju palāta vienojusies par darījumu, lai izvairītos tā saucamās fiskālās klints iestāšanās. No jaunās vienošanās, kas atliek tā sauktās fiskālās klints iestāšanos iegūs nodokļu maksātāji ar zemu un vidēju ienākumu līmeni, raksta ārvalstu mediji.

ASV Kongresa Pārstāvju palāta atbalstījusi vienošanos ar 257 balsīm par, savukārt 167 balsis tikušas nodotas pret likumprojektu.

Komentāri

Pievienot komentāru