Foto

Ogres trikotāžai parādā arī pazīstami zīmoli

Vēsma Lēvalde, 02.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā lielražotāja Ogres trikotāža maksātnespējas iemesls ir debitoru parādi, tostarp parādā palikuši arī pazīstamu zīmolu turētāji .

Paredzama gadiem ilga tiesvedība ar ārzemju debitoriem, prognozē SIA Ogres trikotāža maksātnespējas administrators Edgars Karelis. Viens no lielākajiem nozares ražotājiem un eksportētājiem, kas restrukturizācijas rezultātā bija sadalīts divos uzņēmumos – SIA Ogres trikotāža (Ogrē) un SIA Ogres trikotāža D (Daugavpilī) –, ražošanu pārtrauca jau pērn decembra beigās. Par spīti tam, ka šā uzņēmuma noieta tirgus bija rietumu, ne austrumu virzienā, maksātnespējas process sākts gan Ogres, gan Daugavpils uzņēmumā.

Rietumnieki nemaksā

No darba Ogrē administratoram nācies atbrīvot aptuveni 250 darbinieku. Daugavpils uzņēmumā administrators atbrīvojis 39 cilvēkus. «Ražotne ir pilnībā saglabāta, bet darbs pārtraukts 2013. gada decembrī, jo ir izveidojušās lielas sadarbības partneru parādsaistības pret Ogres trikotāžu – pārsvarā ārzemju debitori,» situāciju skaidro SIA Ogres trikotāža maksātnespējas procesa administrators Edgars Karelis. Maksājumu kavēšana sākusies ilgi pirms Ukrainas un Krievijas krīzes, noieta tirgus daļa uz šīm valstīm nebija būtiska. Ogres uzņēmumā ir palicis ievērojams produkcijas atlikums, lielākā tā daļa ir saražota pēc pasūtījuma.

DB rakstīja, ka Ogrē produkciju pasūta Ungaro, Pierre Cardin, Brax, Glenmuir, Marks&Spencer un citi populāri zīmoli. Viens no debitoriem ir Brax, atklāja E.Karelis. Tiesa, produkcija, kas saražota šā zīmola vajadzībām, šobrīd atrodas Ogrē. «Produktam jau kvalitāte ir augsta,» apgalvoja administrators, taču problēmas, saskaņā ar viņa teikto, radījuši tirgotāji.

Vācu zīmols Brax palicis parādā arī Ogres trikotāžai D – ap 580 tūkst. eiro, DB atklāja maksātnespējas administrators Jānis Kumsārs. Iepriekš Vācijas tiesā panākts mierizlīgums, kas paredz, ka Brax jāatmaksā daugavpiliešiem tikai nedaudz vairāk par 200 tūkst. eiro. Administrators apsver iespēju apstrīdēt šo lēmumu, jo šobrīd tas neatbilst kreditoru interesēm.

Daļa bijušo Ogres trikotāžas un Ogres trikotāžas D klientu vērsušies Jēkabpils trikotāžas ražošanas uzņēmumā Viola-stils, piedāvājot sadarbību. Taču SIA Viola-stils īpašnieks Juris Bružuks atzīst, ka tiekot prasīts, lai izstrādājumus pārdod par 10 eiro gabalā. Viņš uzskata, ka tieši tāpēc abi Ogres trikotāžas ražotāji ir maksātnespējā – Latvija nav tik lēta darbaspēka zeme, lai varētu ražot gandrīz par velti. Aptuveni mēneša laikā E.Karelis sola izsludināt Ogres ražotnes izsoli. Kā veiksmīgāko maksātnespējas risinājumu administrators nosauc mantas kopuma pārdošanu, jo ražošanu var atsākt un speciālisti Ogrē ir pieejami. Ja tas neizdosies, tad atliks vien iztirgot iekārtas atsevišķi.

Daugavpilī cerīgāk

Arī Ogres trikotāža D ir līdzīgā situācijā, pērn decembrī ir apturēta ražošana, palicis preču atlikums. Tomēr Daugavpils ražotne ir kompaktāka, tāpēc atrast pircēju varētu būt vieglāk, uzskata administrators. Tam piekrīt arī vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas (VRUA) vadītājs Guntis Strazds, kurš uzsver, ka Ogrē problēma ir pārāk lielie ražošanas korpusi un teritorija, turklāt daļu apsaimnieko citi ražotāji, piemēram, SIA Aurora Baltika. Viņaprāt, ražošanu drīzāk varētu atsākt Daugavpilī, Ogrē, ir arī novecojušas iekārtas. «Grūti komentēt šā uzņēmuma perspektīvas, jo īpašnieki jau gadiem ilgi nepiedalās asociācijas darbā un informāciju nesniedz,» atzīst G.Strazds. Līdz maksātnespējas pasludināšanai šā gada janvārī uzņēmuma Ogres trikotāža D īpašnieki bija SIA Monald (54,75%), Iļja Guzoss (27%) un SIA Teks.lv (18,25%). Šie paši īpašnieki ir arī SIA Ogres trikotāža, kurā 74,95% pieder Monald, 25% – Teks.lv, bet 0,05% pieder Mono grupas līdzīpašniekam Mihailam Uļmanam. Saskaņā ar Lursoft informāciju Monald īpašnieki ir Aleksandrs Plotkins ar 41,91% daļu, Uļmans ar 35,19% un Biomins Kajems ar 22,90% daļu. Savukārt Teks.lv īpašnieki ir Igors Rapoports un Šveicē dzīvojošā Eiženija Fedorovska – pa 50% daļu. Ogres trikotāža D nosaukums līdz 2013.gada aprīlim bija SIA Dinaburga Teks. 2012.gadā Ogres trikotāžas D apgrozījums bija 3,82 miljoni eiro, uzņēmums strādāja ar 117 tūkst. eiro zaudējumiem. SIA Ogres trikotāža apgrozījums 2012.gadā bija 7,88 milj. eiro, zaudējumi – 104,8 tūkst.eiro. Joprojām darbojas saistītais uzņēmums SIA OT stils, kas nodarbojas ar tirdzniecību un 2012.gadā apgrozīja 1,5 milj. eiro, ciešot 244 tūkst. eiro zaudējumus. Maksātnespēja nav reģistrēta arī SIA OT stils meitasuzņēmumam SIA OT Factory, kura apgrozījums 2012.gadā gan bija nulle, nebija arī darbinieku. Iepriekšējos gados, samazinoties Ogres trikotāžas jaudai, tās bijušie darbinieki pilsētā izveidoja vairākus mazus šūšanas uzņēmumus. Pašreiz atbrīvotie darbinieki varētu atrast darbu radniecīgajos nozares uzņēmumos Ogrē un Rīgā, kur trūkst darbinieku, uzskata G.Strazds.

Komentāri

Pievienot komentāru