Finanses

Palielina valsts daļu banku gigantā Citigroup

Inese Cirša, 27.02.2009

Jaunākais izdevums

Banka Citigroup un ASV Finanšu ministrija piektdien parakstīja vienošanos, saskaņā ar kuru valdība palielinās savu daļu bankā piecas reizes — no 8% līdz 40%.

Darījumam nav nepieciešami papildus budžeta līdzekļi, taču tā īstenošana būs atkarīga no tā, vai Citigroup spēs piesaistīt papildus privātās investīcijas. Saskaņā ar darījuma nosacījumiem, valdība apmainīs daļu tai piedrošo priviliģēto Citigroup akciju uz parastajām.

Savulaik lielākā pasaules banka ir viena no tām, kura visvairāk cietusi finanšu krīzē ne tikai savā valstī, bet arī aiz tās robežām.

Tā jau ir saņēmusi no valdības 45 miljardus dolāru.

Pēdējā gada laikā bankas tirgus vērtība ir sarukusi par vairāk nekā 90%. Lai samazinātu izdevumus, banka ir atlaidusi 50 tūkstošus darbinieku, kā arī slēgusi un pārdevusi daļu savu struktūrnodaļu.

Jau vēstīts, ka valsts ietekmes palielināšana Citigroup izraisījusi tirgus dalībniekos bažas, ka valstī varētu sākties masveida banku nacionalizācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kopš Latvijas pievienošanās eirozonai piedzīvotas fundamentālas pārmaiņas finanšu stabilitātes jomā

Latvijas Bankas ekonomiste Dace Antuža, 18.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apritējuši pieci gadi, kopš Latvija ir pievienojusies eirozonai, un ir vērts atskatīties, kas kopš tā laika eirozonā mainījies finanšu stabilitātes jomā.

Jāteic, ka tieši pēdējos piecos gados eiro zonas un līdz ar to arī Latvijas finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanas jomā notikušas iespaidīgas, fundamentālas pārmaiņas.

Šīs pārmaiņas eiro zonā galvenokārt saistāmas ar Banku savienības izveidi. Banku savienība nozīmē, ka tās dalībvalstīs tiek īstenota:

  1. vienota banku uzraudzība (sākot ar 2014. gada novembri);
  2. vienots banku noregulējums un atveseļošana banku finanšu grūtību gadījumā (pilnā apmērā, sākot ar 2016. gada janvāri);
  3. vienota noguldījumu garantiju sistēma (vēl nav ieviesta).

Vienotā banku uzraudzība, atveseļošana un noregulējums balstās uz vienotu regulējošo prasību kopumu[2] (Single rule book), kurā ietverti:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Citigroup apsolījusi valdībai atdot 45 miljardus

Sandra Dieziņa, Db, 22.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Citigroup vadītājs Vikrams Pandits (Vicram Pandit) apsolījis ASV valdībai izmaksāt 45 miljardus ASV dolāru, kurus kompānija saņēmusi kā valsts palīdzību, ja viņš paliks par bankas ģenerāldirektoru.

Pēc Pandita vārdiem viņa vadībā Citigroup ir izredzes atjaunoties pēc finanšu krīzes, vēsta lenta.ru.

Pandita iesniegums sekojis pēc tam, kad ASV Depozītu apdrošināšanas federālā korporācija (FDIC) – viena no iestādēm, kas nodarbojas ar Citigroup glābšanu no bankrota, piedāvājusi viņu nomainīt. Saskaņā ar noslēgto vienošanos tas var notikt gadījumā, ja Citigroup vēlreiz lūgs valstij finanšu atbalstu.

Pēc Pandita teiktā, valsts palīdzība bankai ne tikai nebūs vajadzīga, bet pati banka pēc atjaunošanās būs gatava segt nodokļu maksātājiem visus izdevumus līdz pēdējam dolāram, bet arī izmaksāt ienākumus šīm investīcijām. Viņš arī piebilda, ka, ja ASV ekonomikā situācija saglabāsies smaga arī turpmāk, tad bankas problemātiskie aktīvi var atsaukties uz tās rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Finanšu nozares pārvaldes šķīrējtiesa lēmusi, ka ASV bankai Citigroup jāsamaksā aktierim Lerijam Hagmanam (Lerry Hagman), kurš popularitāti ieguva piedaloties seriālā Dalasa, kompensācija kopumā 11,1 miljona ASV dolāru apmērā, ziņo Telegraph.

Tiesas lēmums izdarīts saistībā ar Hagmana prasību pret Citigroup, kas it kā pārkāpusi savus uzticības solījumus attiecībā uz neidentificētiem vērtspapīriem bankas kontos. Citigroup atteicās sniegt sīkāku informāciju par lietas būtību, kā arī izvairījās no atbildes par kompensācijas apmēriem.

Kompensācija 1,1 miljona ASV dolāru apmērā bankai jāsamaksā tieši L. Hagmanam, savukārt atlikušie 10 miljoni dolāru, kas noteikti kā sods par pārkāpumiem, Citigroup jāatvēl kādam labdarības fondam, kuru drīkst izvēlēsies pats aktieris.

L. Hagmans sākotnēji no Citigroup vēlējās piedzīt kompensāciju 1,3 miljonu dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs nedzīvojam brīvā tirgus apstākļos, jo aizvien spēkā ir greizā shēma, kurā peļņa tiek privatizēta, bet zaudējumi – socializēti.

Finansists Tjerī Filiponā vēl pirms globālās finanšu krīzes no investīciju baņķiera kļuva par «labo baņķieri», kā 2011. gadā viņu nodēvēja prese, un Briselē nodibināja finanšu pakalpojumu klientu lobiju – nevalstisko organizāciju Finance Watch, kas gādā, lai Eiropas Savienības politikas veidotāji neatrastos tikai banku lobiju retorikas varā.

Vai Eiropas banku nožogošanas jeb strukturālās reformas virzība līdz šim ir apmierinoša?

Šī spēle vēl ne tuvu nav galā. Somijas centrālā baņķiera Erki Līkanena vadītā grupa ir Komisijai izstrādājusi virkni ieteikumu, kas atbalsta banku funkciju nošķiršanu, pasargājot noguldītāju naudu no spekulāciju riskiem. Nākamais solis ir EK priekšlikums. (Intervija notika pāris nedēļas pirms tā)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikdienā lietojam apzīmējumus: banku sektors, Lielais četrinieks, ārvalstu un vietējās bankas, banku filiāles. Piemēram, Rietumu Bankas vadība sociālajos tīklos min terminu Lielais piecinieks, bet Signet Bank un citas nereti retorikā izmanto apzīmējumu vietējās bankas.

Vai lietotie termini ir pašizdomāti, un kāds ir to pamats, uz šiem jautājumiem Dienas Bizness mēģināja rast atbildes, konsultējoties ar Latvijas Bankas speciālistiem.

Šādi jautājumi radās, lasot, piemēram, Rietumu Bankas ierakstus sociālajos tīklos Facebook un LinkedIn, kur bankas valdes priekšsēdētāja Jeļena Buraja lieto apzīmējumu Lielais piecinieks. “Esmu gandarīta, ka Rietumu Banka pārstāv Latvijas kapitālu banku lielajā pieciniekā, turklāt ar būtisku atrāvienu no citiem tirgus dalībniekiem,” tā Jeļena Buraja pauda pērn, 8. decembrī, soctīkla Facebook Rietumu Bankas vietnē. Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kā arī jau pieminētā Jeļena Buraja plaši lieto vārdu salikumu vietējās bankas arī intervijās, tostarp Dienas Biznesā publicētajās. Līdztekus seko, ka tā sauktais Lielais četrinieks ir ārzemju kapitāla bankas, tomēr vai izteikumi ir precīzi un pamatoti ilgtermiņā – tas ir jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Citigroup plāno iespaidīgu ekspansiju Ķīnā

Lelde Petrāne, 01.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Citigroup Inc. nākamo trīs gadu laikā plāno gandrīz trīskāršot darbaspēku Ķīnā līdz pat 12 tūkstošiem cilvēku, pastiprinot sāncensību ar HSBC Holdings Plc pasaulē visstraujāk augošajā lielajā ekonomikā, ziņo Bloomberg.

Ņujorkā bāzētā banka Ķīnā pieņems darbā vairāk darbinieku nekā jebkurā citā Āzijas-Klusā okeāna valstī, intervijā stāstījis Citigroup pārstāvis Stefans Bērds (Stephen Bird). Šāda veida ekspansija varētu padarīt Ķīnu par Citigroup trešo lielāko tirgu pēc darbinieku apjoma tūlīt aiz ASV un Meksikas.

«Šī ir spēcīga ziņa no Citigroup puses, kas signalizē par bankas plāniem attiecībā uz šo valsti,» sacījis Honkongas Sanford C. Bernstein & Co. analītiķis Maikls Verners (Michael Werner), piebilstot: «Ķīna ir viena no vispievilcīgākajām un peļņu nesošākajām valstīm pasaulē bankai.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV valdība gatavojas pārdot savu 27% daļu Citigroup, kas varētu būt viena no lielākajām akciju pārdošanām vēsturē, vēsta BBC.

7,7 miljardi izglābtās bankas akciju tiks pārdoti pa daļām 2010.gada laikā, liecina ASV Valsts kases sniegtā informācija.

Citigroup, kura norakstījusi vairāk nekā 100 miljardus ASV dolāru, valdības palīdzība tika piešķirta trīs reizes 2008. un 2009.gadā.

Saskaņā ar Citigroup akciju cenu pirmdien, Valsts kases daļas vērtība varētu būt aptuveni 33 miljardi ASV dolāru, nodrošinot ASV nodokļu maksātājiem 8 miljardu dolāru peļņu.

Banka kopumā no Valsts kases Troubled Asset Relief Programmas jeb Tarp kā glābšanas naudu ir saņēmusi 45 miljardus ASV dolāru.

Citigroup tika izsniegti 25 miljardi ASV dolāru apmaiņā pret 7,7 miljardiem akciju, un tika aizdoti vēl 20 miljardi ASV dolāru divās daļās. Šie 20 miljardi ASV dolāru tika atmaksāti decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Citigroup nozagta informācija par 360 tūkstošiem klientu

Jānis Rancāns, 16.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV investīciju banka Citigroup ir paziņojusi ka, maijā notikušajā kiberuzbrukumā tai ir nozagta informācija par 360 tūkstošiem klientu, vēsta Reuters.

Lielākā daļa klientu, par kuriem nozagta informācija, ir Ziemeļamerikas iedzīvotāji. Citigroup iepriekš bija paziņojusi, ka uzbrukums skāris aptuveni vienu procentu tās klientu. Kompānijai kopumā ir ap 21 miljonu klientu.

Tikusi nozagta inform[acija par Citigroup klientu vārdiem, konta numuriem, kontaktinformāciju un citi sensitīvi dati.

Jau rakstīts, ka 9. jūnijā Citigroup paziņojusi, ka arī tā cietusi no hakeru uzbrukumiem, kā rezultātā hakeri varējuši aplūkot aptuveni 200 tūkst bankas klientu informāciju. Banka norādījusi, ka hakeri nav tikuši pie bankas klientu dzimšanas datumiem, kredītkaršu derīguma termiņiem un karšu drošības kodiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Citigroup nolēmusi galu galā nepirkt jaunu lidmašīnu. ASV finanšu sektora jaunie politiskie vadītāji sākuši izmantot savu ietekmi un nosodījuši Citigroup plānu iegādāties jaunu lidmašīnu par 50 miljoniem AS dolāru, ziņo Financial Times.

Vēl otrdien, 27. janvārī, Citigroup uzstāja, ka pabeigs jaunā lidaparāta Dassault Falcon 7X iegādi.

Baltā Nama pārstāvis Roberts Gibs (Robert Gibbs), paužot jaunā ASV prezidenta Baraka Obamas viedokli šajā sakarā, sacīja, ka "šobrīd šis nav labākais veids kā izmantot naudu. Šī nauda labāk jāiegulda aizdevumu nodrošināšanai bankas klientiem".

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Vai par naudu var nopirkt visu? Naudas aprite pēckrīzes periodā

Latvijas Bankas ekonomists Ivars Tillers, 05.12.2016

Eirozonas valstu naudas rādītājs M3 un Eirosistēmas centrālo banku monetārās politikas vajadzībām turēto vērtspapīru portfelis, miljardi eiro

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājuši 8 gadi, kopš globālās finanšu krīzes, kas satricināja pasaules ekonomiku. Neraugoties uz monetārās politikas pūliņiem, pasaules attīstīto valstu tautsaimniecībās nav atgriezies līdz krīzei novērotais optimisms un izaugsme.

Gluži otrādi, Japānas centrālās bankas pūles ir koncentrētas, lai nepieļautu tautsaimniecības nonākšanu deflācijas spirālē, eirozonas centrālās bankas cenšas pārtraukt ieilgušo pārlieku zemas inflācijas posmu, bet ASV atgriešanās pie normāla procentu likmju līmeņa norit lēnāk, nekā sākotnēji tika gaidīts.

Pasaules attīstītajās valstīs tautsaimniecības reakcija uz monetāras politikas stimuliem ir kļuvusi neelastīgāka, un centrālo banku izmantoto instrumentu arsenāls, šķiet, ir tikpat kā izsmelts.

Veicot apjomīgo aktīvu pirkšanas programmu, Eirosistēmas jeb eiro zonas centrālās bankas ir veicinājušas kopējā ārpus banku sistēmas apritē esošā plašās naudas apjoma kāpumu, tomēr eirozonas tautsaimniecības izaugsme turpina stagnēt, lai gan izdevies novērst deflācijas draudus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankām piemērotais UIN režīms nodrošinātu stabilus budžeta ieņēmumus ilgtermiņā

LETA, 28.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atšķirībā no banku virspeļņas solidaritātes maksājuma, kas ir terminēts laikā un nodrošinātu ienākumus tikai pāris gadus, Finanšu ministrijas (FM) piedāvātais īpašais uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) režīms ir ilgtspējīgāks un nodrošinātu stabilus budžeta ieņēmumus ilgtermiņā, uzskata finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ministrs skaidro, ka Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes īstenotās procentu likmju celšanas mērķis ir iegrožot inflāciju, tādējādi bremzējot ekonomisko aktivitāti. Latvijā inflācija beidzot sāk mazināties, gada inflācijai jūlijā sasniedzot 6,4%. Tā ir zemākā inflācija kopš 2021.gada beigām, un gada nogalē tā prognozēta 2-3% apmērā.

Tomēr tam ir blakus efekts - straujš banku peļņas kāpums, atzīst Ašeradens. Lai gan tā nav tikai Latvijai unikāla situācija, Ašeradena ieskatā skaidri redzams vietējo banku nespēja naudas cenas pieaugumu novadīt līdz noguldītājiem. Līdz ar to banku ievērojami lielāka peļņa tiek gūta, ļaujot kredītu likmēm augt straujāk par noguldījumu likmēm, nevis aktīvi kreditējot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Riska līmenis virza valūtu kursus

, 23.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien tirgū uzlabojas riska apetīte, ko palīdz raisīt ziņas par iespējamu daļēju ASV bankas Citigroup nacionalizāciju.

Db.lv jau rakstīja, ka viena no lielākajām ASV bankām Citigroup pati esot piedāvājusi ASV valdībai iegādāties daļu tās akciju (banka cer, ka valsts daļa kompānijā nepārsniegs 25 %, taču baumo arī par 40 % iespējamību). Jāpiemin, ka Citigroup akcijas cena pagājušās nedēļas laikā nokrita par 44 %. Tirgū mazinājušās bailes, ka ASV valdība varētu pilnībā nacionalizēt vairākas savas grūtībās nonākušās bankas. Turklāt daudzi investori cer, ka šis ir solis pareizajā virzienā (nacionalizēt daļu Citigroup), lai palīdzētu pārvarēt ar recesiju saistītās problēmas.

Valdot šādam fonam, šodien nemierīgi uzvedās arī eiro/dolāra kurss, kurš šodien bija paspējis uzskriet līdz pat 1.299 EUR/USD atzīmei. Tiesa, darba dienai tuvojoties izskaņai kurss atkal nolidoja zemākos līmeņos pie 1.28 EUR/USD. Tirgū pesimismu ienesa (kas «patika» dolāram un vienlaikus jūtami «iezvēla» eiro) Eiropas Centrālās bankas prezidenta Žana Kloda Trišē paziņojums, ka eiro zonas finanšu sistēma atrodas «barga sasprindzinājuma» stadijā, un reitingu aģentūra Fitch izteica satraukumu par Austrijas AAA kredītreitingu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Citigroup likusi nosarkt analītiķiem

, 17.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku sektora gigants Citigroup šodien pārsteidzis analītiķus, paziņojot par 4.3 miljardu ASV dolāru peļņu otrajā ceturksnī, ziņo CNN.

Analītiķi bija prognozējuši, ka Ņujorkā bāzētā banka paziņos par 1.07 miljardu ASV dolāru zaudējumiem.

Citigroup vadītājs Vikrams Pandits (Vikram Pandit) norādījis, ka bankai vēl ir daudz darāmā, lai nodrošinātu ilgtspējīgu rentabilitāti - tas joprojām esot banku giganta primārais mērķis.

Citigroup ir iemantojusi slavu kā viena no ASV visproblemātiskākajām finanšu institūcijām. Sākot no 2007.gada beigām līdz pagājušā gada beigām, kompānija zaudējusi vairāk nekā 28 miljardus ASV dolāru.

Bankas darbības rezultātus otrajā ceturksnī labvēlīgi ietekmējusi Smith Barney kontrolpaketes pārdošana kompānijai Morgan Stanley.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 25 līdz 40 % bankas Citigroup akciju var nonākt ASV valdības īpašumā, ja tiks īstenots bankas ierosinātais darījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Citigroup dod tikai 10% iespēju, ka Grieķija paliks eirozonā

Jānis Rancāns, 26.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv 90% liela iespēja, ka Grieķija nākamo 12 līdz 18 mēnešu laikā pametīs eirozonu, tādējādi izraisot satricinājumus visā eirozonā, prognozē ASV finanšu korporācija Citigroup.

Iepriekš Citigroup iespēju, ka Grieķija pametīs eirozonu, vērtēja 50 līdz 75 procentu apmērā. Taču tagad bankas analītiķi to saredz augstāku. Tāpat Citigroup prognozē, ka starptautisko palīdzību lūgs Itālija un Spānija, vēsta Reuters.

Nākamo divu līdz trīs gadu laikā eirozonā valdīs sajaukums starp Grieķijas izstāšanās sekām, parādu pārstrukturizācijām un starptautiskajām palīdzībām, uzskata Citigroup. Banka prognozē arī, ka no AAA reitingiem šķirsies Vācija un Lielbritānija, bet ASV piemeklēs tālāks kredītreitinga kritums.

Db.lv jau vēstīja – izskanējušas ziņas, ka Grieķija, visticamāk, nespēs pildīt savas saistības, un būs nepieciešama vēl viena Atēnu parādu pārstrukturizācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Citigroup ceturkšņa zaudējumi sasniedz 7.6 miljardus dolāru

, 19.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn pēdējā ceturksnī ASV banka Citigroup strādājusi ar 7.6 miljardu ASV dolāru lieliem zaudējumiem, kas saistīti ar bankas apņemšanos atmaksāt valsts atbalsta programmas ietvaros saņemtos līdzekļus, raksta Financial Times.

Ja neskaita valstij atmaksātos līdzekļus, ko Citigroup aizņēmās no ASV, lai cīnītos ar finanšu krīzes sekām, banka 2009. gada pēdējā ceturksnī strādāja ar 1.4 miljardu dolāru lieliem zaudējumiem. 2009. gada pirmos trīs ceturkšņus Citigroup strādāja ar peļņu.

2008. gada pēdējā ceturksnī ASV bankas zaudējumi bija 17.3 miljardu dolāru apmērā.

Lai pārdzīvotu finanšu krīzi Citigroup no ASV aizņēmās kopumā vairāk nekā 20 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kā kreditēšanas tendences vērtē uzņēmumi un kā - bankas?

Žanete Hāka, 05.01.2018

1. attēls. MVU pieprasījums pēc kredītiem banku un uzņēmumu vērtējumā

(par pieprasījuma pieaugumu ziņojošo banku neto skaits un par finansējuma vajadzību pieaugumu ziņojošo uzņēmumu neto skaits, %)

Piezīmes:

1 – vidēji 1. un 2. gada ceturksnī;

2 – līdz 2014. gadam ir pieejami dati par banku vērtējumu par uzņēmumu pieprasījumu kopumā, neizdalot MVU sektoru;

3 – vidēji banku kredītiem un banku kredītlīnijām, overdraftiem, kredītkartēm 1. pusgadā;

4 – aptaujas dati par uzņēmumu finansējuma pieejamību publicēti par 2009., 2011. un 2013. - 2017. gadu Eiropas Komisijas mājas lapā.

Datu avots: Latvijas Bankas dati, Eiropas Komisijas mājas lapa, autora aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās spēcīga tautsaimniecības attīstība nav iedomājama bez finanšu sektora līdzdalības. Lai tautsaimniecība varētu sekmīgi attīstīties, uzņēmumiem, jo īpaši maziem un vidējiem (MVU), nepieciešamas ārējais finansējums. Lai gan pieejami dažādi alternatīvi finansējuma avoti, Latvijā ierastākā uzņēmumu finansējuma forma ir banku kredīti, norāda Latvijas Bankas ekonomiste Vija Mičūne.

Latvijā uzņēmumu kreditēšana pēdējo gadu laikā pakāpeniski atkopjas, taču vienmēr var vēlēties ko labāku. Tajā pašā laikā vairākās eiro zonas valstīs uzņēmumu kredītu procentu likmes ir zemākas un kredītu atlikuma pieaugums straujāks. Kas nosaka Latvijas uzņēmumu kreditēšana attīstības tendences?

Vairāki avoti sniedz atbildi uz jautājumiem par uzņēmumu kredītu pieprasījumu un piedāvājumu, kā arī tos iespaidojošiem faktoriem. Viens no šādiem avotiem ir eiro zonas banku kreditēšanas aptauja, kurā sniegts banku viedoklis par dažādiem kredītu veidiem, tostarp aizdevumiem uzņēmumiem. Eiro zonas bankas jau kopš 2003. gada katru ceturksni novērtē uzņēmumu kredītu piedāvājuma un pieprasījuma pārmaiņu virzienu un relatīvo lielumu, kā arī šīs pārmaiņas ietekmējošus faktorus [1]. Raksturojot kredītu standartus, kā arī piedāvājumu, bankas sniedz viedokli arī par kredītiem MVU.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ukrainas konflikts negatīvi ietekmē kreditēšanu

Didzis Meļķis, 01.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas un Baltijas korporācijas pašlaik ekonomikā nesaskata nekādu pieprasījumu, tāpēc viņi arī neinvestē

«Ja viņi zinātu, ka gaida pieprasījums, viņi investētu, tomēr viņi nogaida, jo nav šādas paredzamības,» par korporatīvo investoru noskaņojumu DB saka Swedbank prezidents un izpilddirektors Mikaels Volfs. Intervijā viņš arī neslēpj, ka Swedbank kā banka gribētu no Latvijas valsts vienreiz dzirdēt skaidru nostāju, vai tā finanšu pakalpojumu biznesu nerezidentiem šeit grib vai negrib.

Nule kā Rīgā bija Eiropas Centrālās bankas Uzraudzības valdes priekšsēdētāja Daniela Nuī, kas pēc pāris mēnešiem Latvijā sāks pārraudzīt arī Swedbank. Ko domājat par šiem regulatora jaunumiem?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Banku nozari šogad raksturo trīs tendences: kreditēšana, atbilstība un digitalizācija

Žanete Hāka, 22.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs galvenās tendences, kas raksturo 2016. gadu Latvijas banku nozarē, ir kreditēšana, atbilstība un digitalizācija, informē Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

Kreditēšanā vērojams nozīmīgs kredītu apjoma pieaugums gan Latvijas uzņēmumiem, gan mājsaimniecībām, kā arī kopējā kredītportfeļa jūtams pieaugums. Atbilstības jomā Latvijas normatīvajā vidē un pēc tam arī banku darbībā ieviesta virkne jaunu regulējumu, kas pastiprina gan klientu izpētes, gan sadarbības ar valsts institūcijām prasības. Savukārt digitalizācijas jomā bankās notiek tā saucamais trešais tehnoloģisko pārmaiņu vilnis, kas ietver gan mobilo lietotņu, gan mobilo identifikācijas rīku un kodu lietotņu, gan bezkontakta karšu un citu jauninājumu ieviešanu, un tas ir tikai sākums.

Banku nozares regulējums visā Eiropas Savienībā, tai skaitā arī Latvijā, kopš finanšu krīzes ir būtiski pastiprināts. Eiropas Komisijas jaunākās iniciatīvas banku sektora regulējumā jau runā par risku vadības un attīstības sabalansēšanu, lai novērstu pārregulācijas risku un būtiski nemazinātu finansējuma pieejamību tautsaimniecības kreditēšanai. Arī Latvijā tiek pieņemta un ieviesta virkne regulējumu, kas vērsti drošību un stabilitāti, bet vienlaikus bankām ir arī svarīga regulācijas noteiktība, kas ļauj plānot darbību ilgākā perspektīvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviokompānijā airBaltic abi akcionāri plāno ieguldīt 50 līdz 70 miljonus latu. Prioritārs ir proporcionāls abu akcionāru – valsts un Baltijas aviāciju sistēmu (BAS) – ieguldījums, secināts pušu sarunās, preses konferencē informēja premjers Valdis Dombrovskis.

Tāpat puses redz iespēju nomainīt patreizējo airBaltic vadītāju Bertoldu Fliku. Satiksmes ministrs Uldis Augulis informēja, ka Flika vietā varētu nākt cilvēks, kam ir pieredze tādas kompānijas vadīšanā, kas ir lielāka par airBaltic.

Nepieciešamos līdzekļus pamatkapitāla palielināšanai paredzēts atrast, veicot šā gada budžeta grozījumus, taču tā lai tas neskartu nākamā gada budžeta konsolidāciju. Taču Finanšu ministrijai dots uzdevums nepieciešamības gadījumā rast risinājumus īstermiņa likviditātes nodrošināšanai.

Savukārt valdības izvēlētā finanšu konsultanta Prudentia pārstāvis Kārlis Krastiņš norādīja, ka nav vērts ieguldīt kompānijā, ja tā nevar atgriezties pie rentabilitātes. To paredzēts sasniegt 2013. gadā, lai nebūtu nepieciešami turpmāki ieguldījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Kipras problēmas neizraisīja iestāšanās eirozonā, bet lielais banku sektora īpatsvars

Žanete Hāka, 09.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieši banku sektors, kas ir nesamērojami liels salīdzinājumā ar valsts ekonomiku un kurā riski netiek pienācīgi pārvaldīti, nevis nerezidentu apkalpošanas biznesa modelis, ir fundamentāls Kipras problēmu cēlonis, norāda Latvijas Bankas ekonomists Deniss Titarenko.

Kipras banku sektora specifiku salīdzinājumā ar pārējām eiro zonas valstīm nosaka arī liela atkarība no finansējuma tieši noguldījumu veidā, norāda D. Titarenko, uzsverot, ka noguldījumu pieaugums banku sektorā bija īpaši straujš pirmskrīzes posmā un palēninājās tikai pēdējo divu gadu laikā. Rezultātā piesaistīto noguldījumu apjoms 2012.gada beigās, kā liecina Kipras centrālās bankas dati, sasniedza 70,2 miljardus eiro jeb aptuveni 390% no IKP. Būtisks noguldījumu apjoma pieaugums sācies daudz agrāk par valsts pievienošanos eiro zonai 2008. gadā. Tādējādi nepamatots ir apgalvojums par to, ka tieši dalība eiro zonā ir vainojama Kipras bankas problēmās, un ka Latvija, iestājoties eiro zonā, kļūs par nākamo Kipru, norāda D.Titarenko.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s samazinājusi 15 pasaules lielāko banku reitingus, tādējādi atspoguļojot kapitāla trūkuma riskus, ar kuriem tās saskaras, vēsta Reuters.

Aģentūra par vienu pakāpi samazinājusi reitingus vienai no Eiropas lielākajām bankām HSBC, kā arī bankām Bank of America, Royal Bank of Scotland un Societe Generale.

Savukārt par divām pakāpēm reitingi «griezti» tādiem finanšu gigantiem kā – Barclays, BNP Paribas, Royal Bank of Canada, Citigroup, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Credit Agricole, Morgan Stanley, UBS un Deutsche Bank.

Par trijām pakāpēm Moody’s samazinājusi Credit Suisse reitingu (no Aa1 līdz A1), tādējādi pārsteidzot analītiķus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bankas paliks «zem spiediena»

Mārtiņš Apinis, 18.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz to, ka līdzšinējos ekonomikas stimulēšanas pasākumos banku sektoru varētu uzskatīt par vienu no lielākajiem ieguvējiem, no investoru viedokļa to ne tuvu nevar uzskatīt par stabilitātes etalonu, tomēr finanšu sektora akciju cenu kritums ir bijis tik iespaidīgs, lai izvirzītu jautājumu par to, vai šīs akcijas nav kļuvušas pietiekami lētas, lai solītu augstu investīciju atdevi nākotnē.

Kā stāsta Swedbank Vērtspapīru brokeru nodaļas vadītāja Svetlana Skuteļska, banku nozares akcijas pēdējo triju mēnešu laikā piedzīvojušas ļoti spēcīgu spiedienu no pārdēvēju puses, kā rezultātā banku akciju cenas ievērojami kritās. Pēc viņas domām, nav nejaušība, ka vissmagākos zaudējumus ir cietušas banku sektora akcijas – galvenā problēma ir nevis tā, ka banku nozarē krīt kopējie ieņēmumi, bet gan tas, cik lielas summas no banku aktīviem ir ieguldītas grūtībās nonākušo valstu obligācijās, it īpaši Eiropā.

«Atsevišķos brīžos akciju cenu svārstības sasniedza līdz pat 12% dienā. Šādas ievērojamas cenu svārstības izraisīja investoru bēgšana no riskantiem aktīviem, ko pastiprināja bailes par Grieķijas defoltu. Kredītreitingu pazemināšana dažām Eiropas valstīm, tostarp Spānijai un Itālijai, arī izraisīja pārdošanas vilni Eiropas finanšu nozares akcijām,» tirgus norises komentē S. Skuteļska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas banku sektors atrodas ievērojamas konsolidācijas priekšā

Žanete Hāka, 04.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavisam nesen divas no TOP10 bankām Baltijā – Nordea un DNB – paziņoja, ka apvienos spēkus Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai virzītos uz vadošās bankas statusu šajā reģionā. Lai gan darījums nenoslēgsies līdz nākamā gada otrajam ceturksnim, jau šobrīd tirgū valda pozitīva intriga par to, kāds būs darījuma rezultāts, teikts jaunākajā Prudentia M&A Folio apskatā.

Ņemot vērā to, ka Nordea Latvijā ir pārstāvēta kā filiāle, tad diemžēl nav publiski pieejami tā finanšu rezultāti, kas liedz analizēt uzņēmuma tirgus vērtību. Savukārt DNB jau regulāri ir viens no Latvijas TOP101 vērtīgāko uzņēmumu augšgala. DNB Latvijas struktūras vērtība ir augusi no aptuveni 160 miljoniem eiro 2013. gada TOPā līdz 230 miljoniem eiro pērn, kas ir ievērojams kāpums tik īsā laika periodā, uzsver eksperti.

Runājot par kopējiem tirgus vērtējumiem bankām Eiropā, situācija pēdējā gada laikā tik spīdoša neizskatās. Eiropas publiskajā tirgū banku akciju cenas ir nokritušās par 25% salīdzinot ar pagājušo gadu – tirgus kapitalizācija pret pašu kapitāla vērtību (P/B) 2015. gada 30. jūnijā bija 0,91, kamēr tajā pašā datumā šogad šis rādītājs bija vien 0,68. Tas liek noprast, ka banku sektors Eiropā ir lejupejošā fāzē un lai izdzīvotu šādos apstākļos un vēl attīstītos, loģisks liekās solis apvienoties ar konkurentiem, lai realizētu sinerģijas un tirgus spēku. Tas arī iezīmējās kopējā darījumu skaitā Eiropā – šī gada pirmajā pusē banku sektorā ir izziņoti 69 darījumi salīdzinot ar 58 darījumiem šajā pašā periodā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru