Jaunākais izdevums

Šodien Rīgas domes vadība kopā ar skolas vecāku komitejas pārstāvjiem apmeklēja pamatskolu Rīdze Krišjāņa Valdemāra ielā 2. Šogad jūnijā skolas ēkai ir uzsākta renovācija un restaurācija.

Darbi kopumā izmaksās ap 4,5 miljoniem latu. Šobrīd ēkā praktiski pabeigti demontāžas darbi, uzsākta ventilācijas demontāža. Notiek ēkas pamatu stiprināšana – darbi paveikti 61% apmērā, kā arī uzsākta iekšējo ūdensvada un kanalizācijas tīklu nomaiņa.

Skolas restaurācijā un renovācijā tiek veikts vispārējs ēkas remonts, iekštelpām paredzētas funkcionālas pārbūves, tiks apgūtas arī patlaban neizmantotās bēniņu telpas ēkas 4.stāvā, pagraba telpās paredzēts izlīdzināt un pazemināt grīdas līmeni. Esošās saimniecības kāpnes pārbūvēs par lifta šahtu, lai nodrošinātu vides pieejamību, papildus paredzēti lokāli pacēlāji pie kāpnēm ēkas pirmajā stāvā. Personām ar kustību traucējumiem tiks nodrošināta piekļuve visām telpām un speciāli aprīkotas tualešu telpas katrā stāvā, kā arī dušas telpas. Tiks pārbūvēti un renovēti sanitārie mezgli un virtuves bloks, restaurēts vestibils, kāpņu telpas un aktu zāle. Atjaunotas tiks skolas mēbeles un iekārtas. Paredzēts renovēt ēkas ārējo apdari – esošā ķieģeļu fasāde tiks attīrīta un restaurēta, atjaunotas dekoratīvā krāsojuma joslas, dzegas, skulptūras. Atbilstoši vēsturisko materiālu izpētei paredzēts atjaunot ēkas augstākajā daļā bijušu jumta laternu/bēniņu ventilācijas izvadu – arhitektonisku akcentu, kur arī izvietos ventilācijas izvadus.

Tiks rekonstruēta un labiekārtota skolas teritorija, to sadalot vairākās zonās: saimnieciskā zona, sporta laukums, autostāvvieta un apstādījumu un atpūtas teritorijas. Ņemot vērā, ka patlaban skolas teritorijai netiek pienācīgi nodrošināta lietus ūdens novadīšana, paredzēts izveidot jaunu lietus ūdens novadīšanas un drenāžas sistēmu, kur ūdens caur attīrīšanas filtru tiek novadīts blakus esošajā pilsētas kanālā.

Plānots, ka visi restaurācijas, būvniecības un remontdarbi būs pabeigti 2013. gada maijā. Savukārt pilnībā apmēbelēta skola būs gatava 2013. gada septembrī, kad vērs savas durvis skolēniem.

Skolas ēka būvēta šim mērķim 1881.-1884. g. pēc arhitektu J. D. Felsko un R. Šmēlinga projekta. Ēka ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ieguldot 4,3 miljonus, Rīdze jauno mācību gadu atsāk restaurētā ēkā

Lelde Petrāne, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauno mācību gadu uzsākusi pamatskola Rīdze (Kr.Valdemāra ielā 2), kas atgriezusies restaurētā ēkā.

Pamatskola Rīdze atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā, ēkā, kas ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Tā tika celta no 1881. - 1884. gadam kā pilsētas meiteņu skola. Ēkas projektu sākotnēji 1878. gadā izstrādāja arhitekts Johans Daniels Felsko (1813 - 1902), vēlāk, to nedaudz pārveidojot, pabeidza arhitekts Reinholds Šmēlings. Neorenesanses stilā veidotā trīsstāvu ēka, kurai akcentēts fasādes ķieģeļu mūrējums, kas periodiski mijas ar brūna krāsojuma joslām, ir nedaudz atvirzīta no ielas un izdalās kā monumentāls akcents pilsētas kanāla malā. Celtniecības darbus vadīja Roberts Heizermanis, krāsošanas darbus veica Rūdolfa Petersona firma, skulptūru autors ir tēlnieks Augusts Folcs, viņa darbnīca veica arī iekšējo dekoratīvo veidojumu darbus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Restaurators un būvfirma saķeras par skulptūru atjaunošanas atalgojumu

Dienas Bizness, 22.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad tika noslēgta pamatskolas Rīdze ēkas restaurācija un rekonstrukcija, kuras laikā tika atjaunotas arī divas skulptūru grupas. Tomēr, iespējams, par padarīto darbu restauratoram nav izmaksāts pilns atalgojums, vēsta laikraksts Diena.

Ēkas restaurācija un rekonstrukcija, tajā skaitā divu skulptūru grupu restaurācija, tika veikta pēc Rīgas domes pasūtījuma. Skulptūru dēļ gan izveidojies konflikts starp to restauratoru Ati Cīruli un uzņēmumu, kurš noslēdzis līgumu ar domi par skulptūru atjaunošanu - RBC trans.

Ar laikrakstu Diena restaurators Atis Cīrulis sazinājās dienā, kad būvfirma RBC trans vērsusies pie viņa ar prasību atmaksāt uzņēmumam iemaksāto avansu par skulptūru restaurāciju, jo darbi nav izpildīti laikus. Tomēr A. Cīrulis uzskata, ka uzņēmums nevēlas pildīt savas saistības.

Kā pārliecinājās laikraksts, A. Cīrulim ar būvfirmu RBC trans līgums par pamatskolas Rīdze fasādes dekoratīvo elementu attīrīšanas, iekonservēšanas, restaurācijas, gruntēšanas un krāsošanas darbiem parakstīts šā gada 22. aprīlī. Līguma summa noteikta 1243,80 Ls apmērā, un galvenais restauratora uzdevums bija skulptūras Ģimene un Zināšanas restaurācija, izveidojot trūkstošās detaļas analogi vēsturiskajam izskatam. Tā, piemēram, vienai no skulptūrām atjaunota roka, kura laika gaitā bija nodrupusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Papildināts ar foto - Rīdzes skolēni par ēdināšanu varēs norēķināties, izmantojot personalizēto e-karti

Lelde Petrāne, 07.02.2014

Skolniece pasākumā pamatskolā Rīdze izmēģina elektronisko sistēmu, kas turpmāk Rīgas skolu audzēkņiem ļaus norēķināties par ēdināšanu, izmantojot skolēna personalizēto e-karti.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pamatskolā Rīdze (Kr. Valdemāra ielā 2) prezentēta elektroniskā sistēma, kas turpmāk Rīgas skolu audzēkņiem ļaus norēķināties par ēdināšanu, izmantojot skolēna personalizēto e-karti.

Pamatskola Rīdze ir pirmā Rīgas skola, kurā pilotprojekta veidā tiek ieviesta jaunā norēķinu sistēma ar skolēna personalizēto e-karti. Tā sniedz audzēkņu vecākiem iespēju iemaksāt pusdienām domātu naudu «elektroniskajā maciņā» un sadalīt to starp maciņam pievienotām e-kartēm, tādējādi norēķinoties bērniem nav jāizmanto skaidra nauda. Ieviešot jauno sistēmu, bērnu vecāki varēs būt droši, ka bērniem atvēlētā nauda tiks tērēta pārtikai tikai skolas ēdnīcā.

Skolēna personalizēto e-karti vairākās Rīgas skolās jau izmanto kā elektronisku caurlaidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas nākamā gada budžets tiek plānots ar 7% deficītu

Elīna Pankovska, 08.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas nākamā gada budžeta ieņēmumi tiek plānoti 464,15 milj. Ls apjomā. Salīdzinot ar šo gadu, budžeta ieņēmumi prognozēti ar 4,2 milj. Ls pieaugumu, informē Rīgas dome. Tomēr, lai gan mazāks, arī nākamgad budžets tiek plānots ar deficītu. Šoreiz 34 milj. Ls apjomā jeb 7% no ieņēmumiem, kas pilnībā tikšot segts no iepriekšējo gadu uzkrājumiem.

Šādu pašvaldības nākamā gada budžeta prognozi apstiprinājusi Rīgas domes Budžeta komisija. Par 8,3 milj. Ls 2013. gadā samazināsies arī tiešās valsts mērķdotācijas. Pašvaldībai vairs netiks piešķirts valsts līdzfinansējums garantētā minimālā ienākuma (GMI) un mājokļa pabalstam, kas šogad bija 3,6 milj. Ls. Par 0,9 milj. Ls samazināsies valsts maksājumi no autoceļu fonda, par 2,7 milj. Ls – ES fondu atmaksa. Pašvaldības izdevumi nākamajā gadā tiek plānoti 499,12 milj. Ls apjomā. Salīdzinot ar 2012. gadu, lielākais izdevumu palielinājums plānots Izglītības, kultūras un sporta departamentam (3,7 milj. Ls), Labklājības departamenta programmām (2,3 milj. Ls), Pašvaldības policijai (346 tūkst. Ls), jaunajai programmai Iekškvartālu piebraucamo ceļu remonti (4 milj. Ls).

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Gada balvu Rīgas arhitektūrā saņem RTU Radošo industriju centrs Ķīpsalā

Dienas Bizness, 06.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 6.oktobrī, Pasaules arhitektūras dienā jau devīto reizi tika pasniegta 2014.gada balva Rīgas arhitektūrā - šogad tā piešķirta Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Radošo industriju centra autoriem – arhitektiem Ģirtam Valeinim, Jānim Prusakam, Kristīnei Krakopei, Signei Zihelmanei un inženierim Artim Silmanovičam – Par kompetenci un degsmi 21.gadsimta augstākās izglītības un pētniecības prasībām atbilstošas sabiedriskas būves izveidošanā, informē Rīgas domes abiedrisko attiecību nodaļā.

Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis norāda, ka šī gada būvju skatē kopā ar žūrijas ekspertiem īpaši apskatīti labākie piemēri pilsētas dzīvojamās vides ilgtspējas nodrošināšanā, pievēršot uzmanību tādiem pilsētvides raksturlielumiem kā energoefektivitāte, vides pieejamība un universālais dizains, novērtējot paveikto gan Rīgas vēsturiskajā centrā, gan apkaimēs un mikrorajonos.

«Īpašs gandarījums par jauno RTU Radošo industriju centru Ķīpsalā, kas kopš pagājušā mācību gada ir arī Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes jaunā mājvieta. Objekts neapšaubāmi demonstrē Rīgas arhitektūras skolas varējumu un, cerams, dos vērā ņemamu ieguldījumu topošo inženieru un radošo industriju speciālistu profesionālajā izaugsmē,» uzsvēra G. Princis.

Komentāri

Pievienot komentāru