Viedierīces

Papildināta - Iepazīstina ar jaunāko BlackBerry; Latvijā gaidāms aprīļa sākumā

Jānis Rancāns, 31.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Research In Motion (RIM) laidusi klajā ilgi gaidīto papildinājumu BlackBerry viedtālruņu sērijā, jaunu operētājsistēmu, kā arī mainījusi savu zīmolu. Tiesa gan kļuvis zināms, ka jaunie viedtālruņi tirdzniecībā ASV parādīsies tikai martā, kas sarūgtinājis investorus un izraisījis kompānijas akciju kritumu par 12 procentiem.

[Papildināta ar 2. rindkopu]

Latvijā BlackBerry 10 viedtālruņi gaidāmi šā gada aprīļa sākumā, bet to cena paredzēta 400 latu apmērā, Db.lv informēja mobilo sakaru operators Bite Latvija, kas ir BlackBerry viedtālruņu izplatītājs.

Kompānija cer, ka BlackBerry 10 iezīmēs pagrieziena punktu un ļaus atgūt zaudētās pozīcijas viedtālruņu tirgū. Jaunos viedtālruņus bija paredzēts prezentēt jau pirms gada, tomēr termiņš, saistībā ar operētājsistēmas uzlabošanu, tika divas reizes pagarināts. Tirdzniecībā parādīsies divi BlackBerry 10 modeļi – viens ar fizisku tastatūru (BlackBerry Q10) un otrs ar pilnībā skārienjūtīgu ekrānu (BlackBerry Z10).

Kopā ar jaunu viedtālruņu laišanu klajā, kompānija mainījusi arī savu zīmolu – atsakoties no ilglaicīgā Research In Motion un pieņemot sava produkta BlackBerry nosaukumu.

Ar jaunajām ierīcēm kompānija cer atkarot zaudētās pozīcijas viedtālruņu tirgū, kur deviņdesmito gadu nogalē bija viens no pionieriem. Lai spētu sasniegt šādu mērķi, BlackBerry viedtālruņiem nāksies cīnīties ar tādiem grandiem kā Samsung un Apple.

Tikmēr darvas karoti pamanījušies sagādāt investori, kas vīlušies kompānijas paziņojumā, ka jaunie viedtālruņi tirdzniecībā nonāks tikai martā. Trešdien BlackBerry viedtālruņu ražotāja akcijas vērtība samazinājās par 12%, sasniedzot 13,78 ASV dolārus. Analītiķi norāda, ka marta gaidīšana atstās ietekmi uz kompānijas finansēm. BlackBerry ražotājs kavēšanos skaidro ar ASV operatoru vēlmi vispirms veikt ierīču testēšanu. Citās pasaules valstīs BlackBerry tirdzniecība tiks uzsākta daudz ātrāk.

BlackBerry Z10 aprīkots ar 4,2 collu skārienjūtīgu ekrānu, 16 GB atmiņu, kuru var papildināt, izmantojot microSD atmiņas karti. Ierīce aprīkota ar divām kamerām – astoņu megapiskeļu aizmugurējo kameru, kas spēj ierakstīt video HD formātā, un divu megapikseļu kameru priekšā.

Savukārt BlackBerry Q10 aprīkots ar 3,1 collas skārienjūtīgu ekrānu un QWERTY fizisku tastatūru, 16 GB atmiņu, microSD atmiņas kartes atbalstu, kā arī ar divām kamerām – astoņu megapikseļu priekšējo kameru un divu megapikseļu – aizmugurējo.

Db.lv jau vēstīja, ka finanšu gada ceturtajā ceturksnī, kas noslēdzās 1. decembrī, RIM piedzīvoja ievērojamu peļņas kritumu. Tiesa, kompānijai izdevās arī pārtraukt ieilgušo zaudējumu periodu – iepriekšējo ceturksni RIM noslēdza ar zaudējumiem 235 miljonu ASV dolāru apmērā. Ceturtajā ceturksnī RIM nopelnīja deviņus miljonus ASV dolāru, salīdzinot ar 265 miljoniem attiecīgā laika posmā pirms gada.

Iepriekš analītiķi atzina, ka jaunu viedtālruņu laišana klajā RIM ir pēdējā iespēja atgūt savas pozīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru