Pasaulē

Papildināta - Izbeigts divas desmitgades ilgais «banānu karš»

Jānis Rancāns, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) un Latīņamerikas valstis atrisinājušas divas desmitgades ilgušu strīdu par banānu tirdzniecības tarifiem. Panāktā vienošanās paredz, ka ES pakāpeniski samazinās tarifus, kas noteikti no Latīņamerikas ievestajiem banāniem.

[Papildināta no 7. rindkopas]

Eiropa ir lielākā banānu importētāja pasaulē, no ārvalstīm ievedot 90% patērēto banānu. Banāni uz Eiropu tiek importēti no Latīņamerikas, Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna valstīm. Līdz šim ne visām valstīm importa noteikumi bija vienādi, informē Eiropas Parlaments.

Panāktā vienošanās paredz, ka ES pakāpeniski samazinās tarifus, kas noteikti no Latīņamerikas eksportētajiem banāniem, proti, pašreizējo līmeni 176 eiro par tonnu apmērā samazinot līdz 114 eiro par tonnu līdz 2017. gadam.

Latīņamerikas banānu eksportētāji ilgus gadus iebilda pret ES tarifiem, kas bija veidoti, lai aizsargātu banānu audzētājus bijušajās Eiropas kolonijās Āfrikā un Karību jūras salās.

Vienošanās starp ES no vienas puses un ar ASV, Brazīliju, Ekvadoru, Gvatemalu, Hondurasu, Kolumbiju, Kostariku, Meksiku, Nikaragvu, Panamu, Peru un Venecuēlu no otras puses bija panākta jau 2009. gadā. Aizvadītā gada janvārī to atbalstīja Eiropas Parlamenta Starptautiskās tirdzniecības komiteja.

Ceturtdien paktu, ar kuru «banānu karš» tiek izbeigts, parakstīja ES un 11 Latīņamerikas pārstāvji. Pēc parakstīšanas Pasaules Tirdzniecības organizācijas ģenerāldirektors Paskāls Lamī sacīja, ka tas bijis patiešām vēsturisks mirklis un šīs nesaskaņas beidzot var atstāt vēsturei.

Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna importētajiem banāniem Eiropas Savienība (ES) īpašu importa režīmu ieviesa galvenokārt ar attīstību saistītu iemeslu dēļ. Savukārt Latīņamerikas tirgu kontrolē lielie ASV uzņēmumi Dole, Chiquita, u. c.

Jau aizvadītajā gadā, Eiropas Parlamentam izskatot likumprojektu, radās bažas, ka Banānu karu izbeigšana varētu palīdzēt ASV kompānijām iegūt labāku pieeju Eiropas tirgum, bet Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna, kā arī ES banānu ražotāju tirgus daļa samazināsies.

Pastāv arī bažas, ka vienādu noteikumu noteikšana, attīstības valstīm laupīs nozīmīgu ienākumu avotu un var traucēt to izaugsmi. Lai gaisinātu šīs bažas, Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna valstis saņems 200 miljonus eiro lielu atbalstu, kas paredzēts, lai to ražotāji varētu jaunajiem tirgus apstākļiem piemēroties straujāk, informē Eiropas Parlaments.

Komentāri

Pievienot komentāru