Jaunākais izdevums

Latvijā ražotos saldētos maltās gaļas pīrādziņos konstatēta zirga gaļas piejaukums, tādēļ pīrādzīņi izņemti no tirdzniecības, paziņojusi Anglijas Pārtikas standartu aģentūra.

Papildināta no 3. rindkopas ar SIA Matss komentāru.

Zirga gaļa nav minēta sastāvdaļu sarakstā, tādēļ tai nevajadzētu būt šajā produktā, norāda aģentūra. Pīrādziņi tirgoti ar zīmolu Galdiņ klājies.

Rauga mīklas konditorejas pusfabrikāti ar zīmolu Galdiņ, klājies! tiek ražoti SIA Matss un domāti lielveikalu ceptuvēm un HORECA klientiem Eiropā. «Mēs faktiski esam situācijas ķīlnieki,» db.lv skaidroja SIA Matss valdes priekšsēdētājs Ivars Skrebelis.

Gaļu saldēto mīklas izstrādājumu pildīšanai SIA Matss saņēmis no Rēzeknes gaļas kombināta un marķējis atbilstoši piegādātāja dokumentos norādītajai informācijai. «Pārtraucām līgumu ar šo piegādātāju, tikko saņēmām informāciju par incidentu,» atzina I.Skrebelis. Ar klientu Lielbritānijā viss esot nokārtots, kompensējot viņam zaudējumus. Uzņēmuma vadītājs norādīja, ka incidents bijis jau pirms kāda laika, taču tikai tagad, kad viss jau nokārtojies, nonācis publiskajā telpā. Viņš uzsvēra, ka šāda veida produkcija vietējā tirgū netika piegādāta, tāpēc Latvijas patērētājiem nav jāsatraucas. Turpmāk uzņēmums sola pievērst vairāk uzmanības tam, kāda ir piegādātāju reputācija.

Db.lv rakstīja, ka uzņēmuma apgrozījumā eksports veido ap 25%. Eksportam tiek gatavota saldētā produkcija un cepumi. Pērn SIA Matss peļņa pieauga vairāk nekā 2,5 reizes, galvenokārt pateicoties saldētās produkcijas īpatsvara un eksporta apjomu pieaugumam. Produkcija tiek eksportēta uz Vāciju, Lielbritāniju, Izraēlu, Īriju, Lietuvu. Ir iestrādes Krievijas tirgū un Skandināvijā.

Pīrāgi pārsvarā tika pārdoti mazos pārtikas veikalos Lielbritānijā, un lielākā daļa no tiem tirgoja Austrumeiropas pārtikas preces. Pīrāgus Anglijā izplatīja uzņēmums Monolith UK Ltd un tas jau izņēmis preces no apgrozības.

Zirga gaļa atrasta pīrāgos, kas fasēti 200 gramu iepakojumos. Monolith, testējot produktu, secināja, ka tajā ir vairāk nekā 1% zirgu DNS.

Anglijas Pārtikas standartu aģentūra ir likusi testēt produktā fenilbutazona klātbūtni, kas ir zirgu medikaments, kas aizliegts cilvēku pārtikā.

Kopš janvāra Anglijā ir veikti aptuveni 25 tūkstoši pārbaužu, no kurām 47 gadījumos konstatēta zirga gaļas klātbūtne. Šis ir pirmais gadījums, kad tiek atsaukta prece kopš zirga gaļas skandāla martā.

Kā portālam db.lv sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere, dienestam pagaidām nav informācijas par to, kas ir šī zīmola produktu ražotājs, kurā produktu partijā zirgu DNS konstatēts, kā arī par metodēm, kuras uzņēmums izmantojis testēšanai.

Ja Lielbritānijas uzraudzības dienests konstatēs, ka produkts apdraud patērētāju veselību (šajā gadījumā - laboratoriski konstatēs, ka tas satur zāļu atliekvielas), par to tiks nekavējoties informēts arī PVD, lai dienests varētu veikt oficiālu kontroli uzņēmumā, kas šo produktu ražojis, skaidro I. Meistare, piebilstot, ka tāda ir parastā ziņošanas kārtība starp ES dalībvalstu uzraudzības dienestiem.

Tomēr PVD negaidot oficiālās kontroles rezultātus, plāno noskaidrot, kurš Latvijas uzņēmums ir zīmola Galdiņ klājies īpašnieks un veiks pārbaudi, lai pārliecinātos, kā šajā uzņēmumā tiek nodrošināta izejvielu izsekojamība, kā funkcionē paškontrole un informēs par pasākumiem, kas veicami, lai nākotnē no šādām situācijām izvairītos.

SIA Matss īpašniece ir SIA Maiznīca Kursa, uzņēmumā strādā ap 100 darbiniekiem. Apgrozījums 2012.g. sasniedza 1,8 milj.Ls, peļņa -154.9 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

PVD: Zirgu gaļas piejaukums Galdiņ klājies pīrādziņos varēja būt no Polijas subproduktiem

Žanete Hāka, 07.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) veicis pārbaudi SIA Maiznīca Kursa, kas ražo pīrādziņus Galdiņ, klājies! un kuru pildījumā Lielbritānijā tika konstatēta zirgu gaļas klātbūtne virs 1 %, informēja dienesta pārstāve Ilze Meistere.

Pārbaudē PVD konstatēja, ka izejviela – Termiskā desa pīrāgiem, kas izmantota produkta ražošanā, saņemta šā gada 16. janvārī no SIA Rēzeknes gaļas kombināts. Pārbaudot tās izsekojamību, PVD secina, ka produkts satur cūkgaļu, kas uzņēmumam piegādāta no Dānijas, liellopu gaļu, kas iegūta SIA Rēzeknes gaļas kombinātā un liellopu plaušas, kas piegādātas no Polijas. Visticamāk, zirgu gaļas piejaukums varēja būt Polijas izcelsmes gaļas subproduktos, pieļauj PVD.

No šīs izejvielas 18. un 22. janvārī saražoti pīrādziņi un, neskaitot kompāniju Monolith UK, produkta partija piegādāta vēl vienam Lielbritānijas uzņēmumam Monolith UK ar SIA Maiznīca Kursa vienojusies par konkrētās pīrādziņu partijas atsaukšanu no tirdzniecības un norakstīšanu. PVD SIA Maiznīca kursa uzdevis atsaukt produktus arī no otra Lielbritānijas uzņēmuma un par veiktajiem pasākumiem informēt PVD.

Komentāri

Pievienot komentāru