Finanses

Par Latvijas gada monētu 2013 atzīst Šūpuļa monētu

Žanete Hāka, 29.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības aptaujā par Latvijas gada monētu 2013 atzīta Šūpuļa monēta, informē Latvijas Bankas pārstāvji.

Kopumā balsojumā piedalījās gandrīz 6200 cilvēku, bet par Šūpuļa monētu balsojuši 1700 . Šīs piemiņas monētas grafisko dizainu veidojusi Anita Paegle, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis.

Māksliniece A. Paegle svinīgās ceremonijas laikā pastāstīja, ka Šūpuļa monētas ideju lolojusi jau kopš bērnības, kad zīmēti sapņu putni. Šie motīvi pārceļojuši uz sudrabā kalto monētu, kas pēdējā gada laikā plaši iecienīta kā raudzību dāvana.

I. Rimšēvičs norādīja, ka 2013. bija nozīmīgs gads Latvijas Bankas un monētu mākslas jomā – tika atzīmēta lata 20 gadu un Latvijas Bankas 90 gadu jubileja. Vienlaikus ar gatavošanos eiro ieviešanai tika turpināta Latvijas kolekcijas monētu izlaišana, un šajā darbā Latvijas Banka panākusi tik augsta līmeņa kvalitāti, ka nu jau kļuvis grūti apmierināt milzīgo pieprasījumu.

Kā akcentēja I. Rimšēvičs, Latvijas Bankas Monētu dizaina komisija ir apņēmības pilna pierādīt, ka arī pēc eiro ieviešanas mūsu valsts kals mākslinieciski augstvērtīgas un pasaulē atzītas monētas.

Pasākuma laikā tika pasniegtas arī trīs speciālbalvas. Publisko bibliotēku attīstības projekta Trešais tēvadēls un Lursoft balvu saņēma Šūpuļa monētas mākslinieki, Latvijas kolekcionāru speciālbalvu – monēta Ak, svētā Lestene!, bet grāmatu nama Valters & Rapa balvu - Rūdolfam Blaumanim veltītā monēta.

2013. gadā izlaistas 7 jubilejas un piemiņas monētas – Sudraba lasis, Šūpuļa monēta, monēta Ak, svētā Lestene!, 365, Rūdolfam Blaumanim, Rihardam Vāgneram un Jāzepam Vītolam veltītās monētas.

Kopš 2004. gada, kad Latvijas Banka sāka rīkot šo aptauju, par Latvijas gada monētām atzītas Laika monēta, Barons Minhauzens, Ciparu monēta, Laika monēta II, Laimes monēta, Ūdens monēta, Dzintara monēta, Miglā asaro logs un Sudraba pieclatnieks.

Kopš lata atjaunošanas Latvijas Banka izlaidusi 98 lata jubilejas un piemiņas monētas.

Komentāri

Pievienot komentāru