Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai efektīvāk cīnītos pret tā saucamajām sarunātajām spēlēm profesionālajā sportā, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti otrdien, 22.septembrī, vienbalsīgi nolēma iesniegt parlamentam izmaiņas likumos, kas paredzēs bargus sodus par šādām nelegālā darbībām, informē Saeimas Preses dienests.

Izmaiņas likumos paredz ieviest jaunu pantu par manipulācijām ar sporta sacensībām, kā arī cita starpā noteikt par to cietumsodu, skaidro komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovksis. Saņemot materiālu labumu par šādām nelegālām aktivitātēm, draudētu brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem, bet par šādu noziegumu organizētā grupā - līdz pieciem gadiem cietumā.

Deputāti šodien izskatīja sagatavotos grozījumus Krimināllikumā un Sporta likumā, un komisija tos iesniegs parlamentā, lai varētu nodot izskatīšanai atbildīgajās komisijās. «Prakse rādīs, kā strādās jaunais regulējums, taču līdz šim noteiktā kriminālatbildība un piemērojamais likuma pants par krāpšanu nestrādāja, lai sauktu pie atbildības iesaistītās personas, kā arī noteiktu cietušos. Līdz ar izmaiņām arī pašas sporta organizācijas varēs vairāk palīdzēt policijai apkarot manipulēšanu ar spēļu rezultātiem,» norāda A.Latkovskis.

Grozījumu autori no Tieslietu ministrijas šodien sēdē deputātus informēja, ka līdz ar izmaiņām policijai kriminālprocesa uzsākšanai pietiks ar aizdomām par «spēļu sarunāšanu», līdz ar to būs vieglāk strādāt un būs mazāk birokrātijas. Tāpat smagākos gadījumos sodi varēs būt bargāki par pieciem gadiem, jo, piemēram, par negodīgā ceļā iegūtas naudas legalizēšanu jau patlaban draud 12 gadu cietumsods, deputātiem sacīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Policijas darbinieki un sporta organizāciju pārstāvji atzina, ka izmaiņas sniegs plašākas iespējas noskaidrot vainīgās personas, kā arī aicināja uz drīzāku likumu grozījumu pieņemšanu. Patlaban plānots, ka izmaiņas varētu stāties spēkā nākamā gada janvārī.

Izmaiņas paredz arī precizēt sporta sacensību definīciju, kā arī nosaka pienākumu sportistiem un sporta organizācijām darīt visu, lai novērstu šādu manipulāciju iespējamību.

Iepriekš diskusijā komisijā gan deputāti, gan profesionālās sporta organizācijas, gan arī tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji pauda bažas par nepietiekamo regulējumu, lai efektīvi cīnītos pret «sarunātajām spēlēm» sportā, kā arī, lai pasargātu jaunos spēlētājus no negatīva priekšstata par profesionālo sportu mūsu valstī. Spēļu uzpirkšana kropļo jaunatnes sportu pašā tā saknē, un tā ir samilzusi problēma, it īpaši futbolā.

Lai grozījumi Krimināllikumā un Sporta likumā varētu stāties spēkā, tie Saeimai jānodod izskatīšanai atbildīgās komisijās, kā arī jāpieņem trīs lasījumos.

Komentāri

Pievienot komentāru