Finanses

Pārāk augstās likmes traucē FRS rīkoties

Žanete Hāka, 14.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo Rezervju sistēmai (FRS) jādomā, kā sākt bremzēt aktīvu iepirkumu programmu, neveicinot ilgtermiņa likmju paaugstināšanu, uzskata eksperti.

«FRS vēlas graciozi noslēgt programmu, taču tajā pašā laikā turēt zemu obligāciju ienesīgumu vēl kādu gadu,» MarketWatch sacījis CIBC World Markets galvenais ekonomists Averijs Šenfelds.

Tomēr eksperti pieļauj, ka FRS vēl nav skaidrs, kā to izdarīt – patlaban tiek apsvērtas vairākas idejas, kas var atlikt lēmumu par ikmēneša 85 miljardu dolāru aktīvu iepirkumu samazināšanu līdz nākamajam gadam.

Arī Ņujorkas Universitātes ekonomists Marks Gertlers, kurš strādājis kopā ar FRS vadītāju Benu Bernanki, piekrīt A. Šenfeldam. Viņš uzsver, ka ASV centrālās bankas pārstāvji uzskata, ka ilgtermiņa likmes jau tagad ir augstākas nekā tām vajadzētu būt šajā ekonomikas atveseļošanās posmā.

«Viņi mēģina izvēlēties piemērotāku atgūšanās posmu, kad sākt bremzēt programmu un procentu likmes ir nozīmīgs faktors,» saka eksperts, piebilstot, ka darba tirgus atgūšanās aizvien ir vāja, un inflācija turas zem FRS mērķa.

Šovasar desmit gadu ASV obligāciju ienesīgums ievērojami pieauga, jo tirgus dalībnieki uzskatīja, ka B. Bernanke signalizē par aktīvu programmas bremzēšanu. Kaut arī ienesīgums kopš tā laika ir krities, tas aizvien nav atgriezies zemā līmenī, kādā tas bija iepriekš.

ICAP galvenais ekonomists Lū Krandals norādījis, ka FRS kļūdās komunikācijā, jo aktīvu iepirkšanas programma ir eksperiments. «Viņi nevar ieviest lielāku skaidrību,» uzsvēris eksperts. Viņš saka, ka centrālā banka ir pārsteigta par to, kas ir piesaistījis tirgus uzmanību un tos virzījis visu trīs aktīvu iepirkumu programmas posmu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru