Jaunākais izdevums

Kristčērčas iedzīvotājs, kura māju 22.februārī zemestrīces laikā sadragāja automašīnas lieluma akmens, tiešsaistes izsolē akmeni pārdevis par 60 500 Jaunzēlandes dolāriem (aptuveni 22 tūkstoši latu), ziņo BBC.

Zemestrīces laikā viens no daudzajiem apdraudējumiem iedzīvotājiem bija laukakmeņi, kas vēlās lejā pa stāvajām nogāzēm un pakalniem.

25 tonnas smagais laukakmens iztriecās caur Fila Džonsona mājas garāžas jumtu, un pāri palika drupas.

Džonsons akmens milzim deva vārdu Rokijs, un nauda, kas iegūta, to pārdodot, tikšot izmantota, lai palīdzētu zemestrīcē cietušajiem.

Fotogrāfijas, kurās redzama akmens izpostītā māja, parādījās daudzos plašsaziņas līdzekļos visā pasaulē. Tam bija izveidota pat sava lapa vietnē Facebook.

Džonsons nolēma izsolīt akmeni tiešsaistē, norādot, ka akmens noderēs kā dārza rotājums.

Par tā iegūšanu savā īpašumā sacentušies vairāk nekā 50 gribētāji. Visbeidzot to iegādājusies kompānija, kas popularizē slēpošanu Jaunzēlandē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta ar foto: Otra zemestrīce Nepālā prasījusi vismaz 58 cilvēku dzīvības

LETA, 12.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepālu otrdien satricinājusi 7,4 magnitūdu zemestrīce, kas laupījusi vismaz 58 cilvēku dzīvības.

Zemestrīces epicentrs atradās 68 kilometrus uz rietumiem no Nāmče Bāzāras, netālu no Everesta, paziņoja ASV Ģeoloģijas dienests (USGS). Taču tā bija jūtama arī Indijas ziemeļos un pat Deli.

Nepālā zemestrīcē, kurai sekoja vairāki pēcgrūdieni, bojā gājuši vismaz 40 cilvēki, bet ievainoti 1129, liecina Nepālas amatpersonu sniegtā informācija.

Zemestrīce skārusi 32 no Nepālas 75 rajoniem, tostarp apgabalus, kas smagi cieta 25.aprīlī notikušajā zemestrīcē.

Sešos rajonos zemestrīce izraisījusi zemes nogruvums.

Tikmēr Indijā dzīvību zaudējuši 17 cilvēki un 39 ievainoti, paziņojusi Indijas Iekšlietu ministrija. Visvairāk upuru - 16 cilvēki - ir Bihāras štatā. Vēl viens cilvēks gājis bojā Utarpradēšas štatā. Reģionā sagruvušas un bojātas daudzas ēkas. Deli apturēta metro satiksme un evakuētas skolas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas ziemeļu daļu otrdien satricināja 5,8 balles spēcīga zemestrīce, kas ir jau otrā zemestrīce reģionā vienas nedēļas laikā. Zemestrīce sagrāvusi vairākas ēkas un nogalinājusi vismaz desmit cilvēkus, vēsta Reuters.

Tūkstošiem cilvēku zemestrīces laikā vēl dzīvojuši teltīs, jo vēl pirms nedēļas viņu mājokļus iznīcināja cita spēcīga zemestrīce. Itālijas Sarkanā krusta amatpersonas norādīja, ka Emīlijas Romanjas reģionā vairāki cilvēki ieslodzīti zem ēku gruvešiem. Saskaņā ar policijas sniegto informāciju miruši ir desmit cilvēki, tomēr paredzams, ka šis skaitlis turpinās pieaugt.

Pagājušajā nedēļā, 20. maijā, tajā pašā reģionā notikusī sešas balle stiprā zemestrīce iznīcināja simtiem ēku, ieskaitot vēsturiskas baznīcas un pilis. Pēc zemestrīces aptuveni 7000 cilvēki bija spiesti mitināties teltīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūkstošiem cilvēku, kurus spēcīgā zemestrīce Itālijas ziemeļdaļā atstājusi bez pajumtes, nakti pavadījuši patversmēs. Reģionā turpinās pēcgrūdieni, ziņo BBC.

Zemestrīces dēļ dzīvību zaudējuši vismaz septiņi cilvēki un vairāk nekā 50 ievainoti.

Sešas balles spēcīgā zemestrīce iznīcinājusi vai būtiski bojājusi daudzas vēsturiskas ēkas. Tā, piemēram, tiek vēstīts, ka sabrucis nesen renovētas sešpadsmitā gadsimta kapellas jumts. Renovācija notikusi astoņus gadus.

Saskaņā ar Itālijas amatpersonu teikto šobrīd prioritāte ir atrast drošas mājvietas aptuveni trim tūkstošiem cilvēku. Daudzu mājvietas ir iznīcinātas, bet citi baidās atgriezties mājās, kamēr reģionā iestājas miers.

Zemestrīce sagrāvusi arī noliktavas ar vairāk nekā 300 tūkstošiem Parmesan un Grana Padano siera rituļiem. Siera vērtība bijusi vairāk nekā 250 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojuma pieredzes stāsts: Paviesoties dabas brīnumu «Disnejlendā»

Līva Melbārzde, 05.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktīvā atpūta dabā ir jaunzēlandiešu filozofija un reliģija, ja gribat to izbaudīt visplašākajā spektrā viena ceļojuma laikā- brauciet uz Jaunzēlandi

Jaunzēlandes smilšu pludmales un līči atgādina Algarvi, kalnainie apvidi- Skotiju, ledāji un klintis – Alpus, vulkāni un geizeri- Islandi, bet Jaunzēlandes dienvidsalas fjordi- Norvēģiju un Zviedriju.

Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka otrā pasaules malā esošajās divās Jaunzēlandes salās ir apkopots viss, kas redzams, apceļojot visu Eiropas kontinentu. Taču Jaunzēlandē ir vēl daudz kas vairāk- mūža meži līdzinās Malaizijas džungļiem, dažām Jaunzēlandē augošām retām koku sugām radniecīgus var atrast Čīlē, ziemeļu salas piekrastes veģetācija ir tipiska Indonēzijai utt. Varētu teikt, ka Jaunzēlande ir dabas brīnumu «Disnejlenda». No divām lielām un ap 600 mazākām saliņām sastāvošo Jaunzēlandi ieskauj nekas cits kā ūdens un no tuvākā kontinenta – Austrālijas- to šķir trīs lidojuma stundas. Kopējais lidojums no mūsu platuma grādiem līdz Jaunzēlandei ir iespējams vairākkārt pārsēžoties un aizņem vairāk nekā 24 stundas. Taču dabas un aktīvās atpūtas mīļotājiem šī unikālā zeme noteikti ir redzēšanas vērta. Lai mazliet atvieglotu garās lidojuma stundas, ir vērts ieplānot dienu ilgu atpūtu pēc pirmā aptuveni 12 stundu ilgā pārlidojuma, piemēram, Singapūrā, jo no turienes līdz Jaunzēlandei būs jālido vēl ap 12 stundām, lai gan, skatoties uz kartes, attālums nemaz vairs nešķiet tik liels. Jūlijā Jaunzēlande mēdz pārsteigt ar sniega vētrām tās kalnainākajos apvidos, ap Ziemassvētkiem gatavojas zemenes, ķirši zied oktobrī, bet vīnogas tiek ievāktas martā. Taču atkarībā no ceļotāju prioritātēm, Jaunzēlande ir lielisks galamērķis cauru gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas galvaspilsētu Atēnas piektdien satricinājusi spēcīga zemestrīce, un tās rezultātā pazuduši telefona sakari, tiesa gan, nav ziņu par postījumiem vai ievainotajiem.

5,1 magnitūdu stiprās zemestrīces epicentrs atradies 23 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Atēnām, un tai sekojuši vairāki pēcgrūdieni. Ugunsdzēsības dienests līdz šim izglābis vairākus desmitus cilvēku, kas galvaspilsētā bija iestrēguši liftos, vēsta raidsabiedrība ERT. Zemestrīce notikusi ap plkst.14. Satraukti par pazemes grūdieniem, iedzīvotāji pametuši dzīvojamās un biroju ēkas. Kā vēsta vietējie mediji, pazudusi elektrība, tomēr interneta sakari joprojām darbojas.

Grieķija atrodas seismiski aktīvā reģionā, un zemestrīces tur notiek regulāri, tomēr tajās reti kad ir cilvēku upuri. 2017.gda jūlijā 6,7 magnitūdu stiprā zemestrīcē Egejas jūras Kosas salā dzīvību zaudēja divi cilvēki un tika nodarīti būtiski postījumi. 1999.gadā Atēnās un galvaspilsētas reģionā 5,9 magnitūdu stiprā zemestrīcē dzīvību zaudēja 143 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Turcija pēc zemestrīces atsakās no citu valstu palīdzības; izmisīgi meklē izdzīvojušos

Lelde Petrāne, 24.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Glābšanas komandas Turcijā turpina meklēt cilvēkus, kuri iesprostoti zem drupām. Svētdien Turcijas austrumus satricināja spēcīga zemestrīce, ziņo BBC.

Šobrīd tiek lēsts, ka 7,2 balles spēcīgajā zemestrīcē bojā gājuši 239 cilvēki, bet 1300 ir ievainoti, pavēstījis premjerministra vietnieks Besirs Atalajs. Tomēr tiek uzskatīts, ka bojāgājušo skaits ievērojami palielināsies.

Vissmagāk zemestrīce skārusi Ercis pilsētu. Iznīcināto ēku dēļ pēc zemestrīces cilvēki spiesti gulēt ārā aukstumā.

Zemestrīcē skarto reģionu apmeklējis arī Turcijas premjers Redžeps Tajips Erdogans.

Jāatzīmē, ka atrašanās vietas dēļ Turcija ir īpaši neaizsargāta pret zemestrīcēm. Divas zemestrīces 1999. gadā nogalināja vairāk nekā 20 tūkstošus cilvēku, jo satricināja brīvi apdzīvotas valsts daļas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas rietumu provinci Gaņsu piemeklējusi spēcīga zemestrīce. Pazemes grūdienu dēļ bojā gājuši vairāk nekā 73, bet ievainojumus guvuši vairāk nekā 300 cilvēku.

Zemestrīces, kuras epicentrs atradies netālu no Dinsji pilsētas, spēks sasniedzis sešas balles, pavēstījis ASV Ģeoloģiskais dienests. Lielākā daļa bojā gājušo un ievainoto cilvēku bijuši no Dinsji apkaimes. Dinsji amatpersonas aplēsušas, ka zemestrīce izraisījusi postījumus 32 miljonu ASV dolāru apmērā. Reģionā kopumā sagrauti vai nopietni bojāti desmitiem tūkstošu mājokļu, kā arī piedzīvoti elektroenerģijas piegādes traucējumi.

Pazemes grūdienu seku likvidēšanai varasiestādes mobilizējušas vairāk nekā divus tūkstošus karavīru un desmitiem glābēju, vēsta Ķīnas ziņu aģentūra Xinhua. Zemestrīce izraisījusi arī zemes nogruvumus kalnos, kas apgrūtina glābēju piekļūšanu katastrofas skartajam reģionam. Zemestrīces skartajā apkārtnē gaidāmas arī spēcīgas lietusgāzes, kas, kā tiek prognozēts, vēl vairāk varētu apgrūtināt glābēju darbu. Tāpat reģions piedzīvojis jau vairāk nekā 370 pēgrūdienus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Filipīnu ziemeļu salu Lusonu satricinājusi 6,3 magnitūdu zemestrīce, kurā gājuši bojā vismaz pieci cilvēki un desmitiem ievainoti, vēsta vietējie mediji.

Zemestrīce notikusi plkst.17.11 pēc vietējā laika 40 kilometru dziļumā.

Zemestrīcē cietusi Pampangas province, kurā pārrauta elektrības padeve un, sabrūkot ēkām, gājuši bojā pieci cilvēki un vairāki desmiti ievainoti.

Galvaspilsētā Manilā evakuēti biroji un šūpojušās ēkas, liekot tūkstošiem cilvēku panikā bēgt ielās.

Salu valsts Filipīnas atrodas tā sauktajā Klusā okeāna «ugunslokā», kam ir raksturīgas biežas zemestrīces un vulkāniskā aktivitāte.

1990.gadā 7,7 magnitūdu zemestrīce Lusonā prasīja apmēram 2000 cilvēku dzīvības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas dienvidrietumu piekrasti un tuvumā esošās Grieķijas salas naktī uz piektdienu satricināja 6,7 magnitūdas stipra zemestrīce, un tajā gājuši bojā divi, bet ievainoti apmēram 480 cilvēki.

Abi upuri bija tūristi, kas gāja bojā Grieķijas Kosas salā, sabrūkot griestiem bāra ēkā. Viens no bojāgājušajiem bija no Turcijas, bet otrs - no Zviedrijas.

Turcijas veselības ministrs Ahmets Demirdžans paziņojis, ka Turcijas kūrortpilsētā Bodrumā ievainoti 358 cilvēki, bet 272 no tiem hospitalizēti. Ministrs piebilda, ka 25 cietušie joprojām atrodas slimnīcā, daži ar lauztiem kauliem, tomēr smagu traumu neesot.

Daudzi guvuši traumas, jo panikā lēkuši ārā pa māju logiem.

Grieķijas Kosas salā tikmēr ievainoti apmēram 120 cilvēki.

Kosas mērs Georgs Kiricis pastāstīja, ka salas galvenajā pilsētā ir postījumi, bet pārējā salas daļā nav problēmu. «Skartās ēkas lielākoties bija vecas un uzceltas pirms zemestrīču drošības noteikumu ieviešanas būvniecībā,» sacīja mērs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas ziemeļaustrumu piekrasti satricinājusi 7,3 balles spēcīga zemestrīce, izraisot nelielu cunami, kas sasniedzis piekrasti. Informācijas par postījumiem un cietušajiem pagaidām nav.

Zemestrīces epicentrs atradies jūrā aptuveni 245 kilometru attālumā no krasta un aptuveni 36 kilometru dziļumā. Īsi pēc pazemes grūdieniem Japānas piekrastē tika izsludināta cunami trauksme.

Tika prognozēts, ka sauszemi sasniegs 50 centimetru līdz divus metrus augsts ūdens vilnis,un iedzīvotāji tika aicināti doties iekšzemē. Cunami skāra Išinomaki pilsētu, tomēr par lieliem postījumiem un cietušajiem informācijas nav. Aculiecinieki norāda, ka pilsētu sasniedzis vienu metru augsts ūdens vilnis.

Pazemes grūdieni, kuru epicentrs bija tajā pašā vietā, kur notika postošā aizvadītā gada zemestrīce, bija jūtama pat valsts galvaspilsētā Tokijā. Aizvadītā gada spēcīgajā zemestrīcē smagi skartās Mijagi prefektūras varasiestādes norādījušas, ka vietām apturēta dzelzceļa satiksme, tomēr drīz vien tā tikusi atjaunota. Tāpat veiktas autoceļu pārbaudes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Pieredzes stāsts: Bijušais riteņbraucējs Pēteris Janevics strādā par slēpošanas instruktoru Jaunzēlandē

Lelde Petrāne, 11.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēteris Janevics, kurš kā profesionāls sportists vairākas sezonas aizvadīja riteņbraukšanas komandā DPA cycling team, šobrīd strādā par slēpošanas instruktoru vienā no lielākajiem Jaunzēlandes slēpošanas kūrortiem.

«Jaunzēlandē uz katru instruktora vietu ir ļoti liels konkurss. Atrast slēpošanas instruktora darbu latvietim Jaunzēlandē ir grūti, jo neviens nesaista Latviju ar ziemu un kalnu slēpošanu,» viņš stāsta biznesa portālam db.lv.

Oktobra sākumā P. Janevics atgriezīsies Latvijā, lai pabeigtu pēdējo gadu universitātē, kā arī turpinās strādāt par slēpošanas instruktoru Žagarkalnā. «Noteikti vēlētos uz vēl vienu sezonu atgriezties Jaunzēlandē, jo tik daudz vēl nav apskatīts un piedzīvots. Mīlu šo valsti. Strādāt par slēpošanas instruktoru, tas ir lieliskākais veids, kā apceļot pasauli, tāpēc mans mērķis ir pavadīt sezonu Japānā, Kanādā un Čīlē. Šis nav naudas darbs, tāpēc nevēlos doties uz Eiropas Alpiem, jo ir daudz citu interesantāku kalnu un valstu, kurās kādu laiku dzīvot un uzturēties, lai gan Eiropas Alpi ir vieta, kur slēpošanas instruktors tiešām spēj nopelnīt.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ēģiptes zemestrīce nav apdraudējusi Latvijas tūristus

Jānis Rancāns, 31.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptes pilsētā Hurgadā notikusī zemestrīce nav skārusi tos pilsētas rajonus, kuros patlaban uzturas tūristi no Latvijas, informē SIA Novatours. Tūristu atpūta turpinās saskaņā ar paredzēto programmu.

«Zemestrīce bijusi salīdzinoši neliela, turklāt cilvēkiem briesmas nav draudējušas. Panika nav bijusi novērojama, cilvēki izturējušies ar sapratni,» sacīja Novatours direktors Leonīds Močeņovs.

«Mēs sekojam līdzi notikumiem gan Ēģiptē, gan citos mūsu ceļojumu galamērķos. Novatours tūristi pašlaik atrodas savās atpūtas vietās, un viņu ceļojumi turpinās kā plānots,» norādīja L. Močeņovs.

Zemestrīce tūristu iecienītajā Hurgardā notika pirmdienas vakarā. Zemestrīces stiprums sasniedza 4,8 balles pēc Rihtera skalas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīga zemestrīce otrdien skārusi ASV austrumu piekrasti. 5,9 baļļu pēc Rihtera skalas stipro pazemes grūdienu iespaidā evakuēts gan Baltais Nams, gan Pentagons, kā arī muzeji un valsts iestādes Vašingtonā un Ņujorkā. Zemestrīcei sekojuši vairāki pēcgrūdieni.

Zemestrīce esot bijusi spēcīgākā, kas satricinājusi ASV Austrumkrastu kopš 1897. gada, liecina ASV Ģeoloģiskā dienesta dati.

Pazemes grūdienus varējis sajust pat Bostonā, Detroitā un Indianapolisā.

Varas iestādes ziņo, ka darbība apturēta divos kodolreaktoros Virdžīnijas štata North Anna atomelektrostacijā, kas atradās tuvu zemestrīces epicentram.

Gaisa satiksme Džona F. Kenedija un Ņūarkas lidostās tika apturēta, lai pārliecinātos vai tālākie lidojumi ir droši, taču aptuveni pēc stundas tā tika atjaunota. Aculiecinika Vašingtonā stāsta, ka pazemes grūdieni ilguši aptuveni 30 sekundes, raksta BBC. Sajūta esot bijusi līdzīgi kā kaimiņiem pārbīdot mēbeles. Tad lielākā daļa pilsētnieku pametusi ēkas, lai drūzmētos ielās un pēc zemes grūdienu pierimšanas, dotos mājup.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Čīles ziemeļos, Klusā okeāna piekrastē, nograndusi 8,2 ballu stipra zemestrīce, pēc kuras izsludināta cunami trauksme Čīlē, Peru, Ekvadorā, KOlumbijā un Panamā. Zemestrīcē bojā gājuši vismaz pieci cilvēki, kā arī vairāki ievainoti, vēsta BBC.

Jau šobrīd tiek ziņots, ka pret Čīles piekrasti triecas aptuveni divus metrus augsti viļņi.

Zemestrīces rezultātā izcēlušies vairāki ugunsgrēki, notikuši zemes nogruvumi, kā arī traucēta elektrības padeve. Vairāki desmiti tūkstošu cilvēku evakuēti no zemestrīces skartajām vietām, kurās izsludināta trauksme.

Kā vēsta BBC, atsaucoties uz Čīles vietējiem medijiem, uz vairākiem ceļiem valstī izveidojušies pamatīgi sastrēgumi, cilvēkiem mēģinot pamest zemestrīces skartās teritorijas.

Zemestrīce Čīlē notika otrdien pulksten 20:46 pēc vietējā laika (trešdien 01:46 pēc Latvijas laika). BBC ziņo, ka cunami trauksme būs spēkā vismaz līdz 10:00 pēc Latvijas laika.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

25 kilometrus no Japānas krasta notikusi 7,1 balles stipra zemestrīce, meteorologi brīdina par cunami draudiem valsts ziemeļaustrumos, Mijagī rajonā. Pēc zemestrīces grūdiena ēkas pat Tokijā trīcējušas aptuveni minūti, informē Associated Press.

Pēc zemestrīces grūdieniem evakuēti strādnieki no Fukušimas AES, ziņo AES operatora energokompānija Tokyo Electric Power Company (TEPCO). Reaktoros elektropiegāde neesot traucēta, kā arī netiek ziņots par bojājumiem. Zemestrīce notikusi 118 kilometru attālumā no Fukušimas AES.

Sākotnēji tika ziņots par 7.4 baļļu stipru zemestrīci, taču tagad ASV ģeoloģijas dienests precizējis datus, zemestrīci novērtējot kā 7.1 balles stipru. Un pēc stundas izsludinātā trauksme par evakuāciju no reģiona atcelta.

Jau ziņots, ka Japānā 11. martā notika 9 balles stipra zemestrīce, kurā bojā gāja desmitiem tūkstoši cilvēku, vēl 15 tūkstoši tiek uzskatīti par bez vēsts pazudušiem. Pēc dabas katastrofas Fukušimas atomreaktorā notika radiācijas noplūde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Spēcīga zemestrīca izraisa paniku Indonēzijā

Jānis Rancāns, 11.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīga zemestrīce izsaukusi paniku Indonēzijai piederošajā Sumatras salā, kur cilvēkiem joprojām spilgtā atmiņā ir 2004. gada traģiskā dabas katastrofa, ziņo ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Zemestrīces epicentrs atradās okeānā, 434 kilometrus uz dienvidrietumiem no Indonēzijas Ačehas provinces galvaspilsētas Banda Ačehas. Pēc zemestrīces Indijas okeānā izludināta cunami trauksme, vēsta CNN.

Saskaņā ar ASV Ģeoloģijas dienesta datiem, zemestrīces stiprums sasniedzis 8,6 balles, bet tās hipocentrs atradies 23 kilometru dziļumā. Zemestrīcei sekojis 8,2 balles stiprs pēcgrūdiens. Pašlaik netiek ziņots par zemestrīcē bojā gājušajiem, vai nodarītiem postījumiem.

Pēc pirmajiem pazemes grūdieniem Banda Ačehas iedzīvotāji panikā metušies bēgt ārā no ēkām, meklējuši savus tuviniekus un saukuši «Dievs ir liels» (Allahu Akbar). Pilsētā bijušas dzirdamas trauksmes sirēnas un izveidojušies milzīgi sastrēgumi, kad iedzīvotāji centušies to pamest, lai dotos uz kalniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arī Latvijā vāc līdzekļus, lai palīdzētu Japānas zemestrīcē cietušajiem

Lelde Petrāne, 14.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palīdzētu Japānas zemestrīcē un cunami cietušajiem, labdarības organizācija Charity Factors (Labdarības Faktors) portālā www.labdaribasfaktors.lv aicina ziedot projektam Japānas zemestrīcē cietušajiem, informēja organizācijas vadītāja Ilze Šēfere-Siliņa.

Ziedojumi 100% apmērā tikšot novirzīti Japānas Sarkanā krusta komitejai, lai šīs organizācijas brīvprātīgie varētu veikt savu darbu un palīdzēt cietušajiem – sūtīt brīvprātīgos zemestrīces seku novēršanai, sniegt medicīnisko palīdzību, nodrošināt ar tīru ūdeni, sniegt psiholoģisko atbalstu, patvērumu un veikt atjaunošanas darbus.

«Ikviens ziedojums un gatavība palīdzēt šajā situācijā ir ļoti svarīgi, jo sniedz iespēju ne tikai paust savu līdzjūtību par notikušo, bet arī reāli kaut ar nelielu ziedojumu palīdzēt Japānā cietušajiem,» sacīja Šēfere-Siliņa.

Japānas Sarkanā krusta komitejas pārstāvis Patriks Fillers ziņojis, ka Sarkanā Krusta slimnīcā izmantota katra iespējamā telpa. Pārguruši Sarkanā Krusta mediķi guļot blakus ievainotajiem un joprojām tiekot ievests dučiem ievainoto, kuriem nepieciešama medicīniskā palīdzība. Viņi ierodoties pašu spēkiem, ar helikopteriem vai viņus atvedot līdzcilvēki. Japānas Sarkanais krusts seku likvidēšanai esot nosūtījis 62 Nacionālās katastrofu reaģēšanas vienības - kopumā vairāk nekā 400 cilvēkus, tostarp dakterus, medmāsas un praktiskās palīdzības sniedzējus, kas sniedz pirmo palīdzību, kā arī psiholoģisko atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Zemestrīce netālu no Irānas Būšehras atomelektrostacijas

Lelde Petrāne, 09.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Irānas dienvidrietumus satricinājusi 6,3 balles spēcīga zemestrīce. Tas ir netālu no valsts vienīgās atomelektrostacijas, ziņo BBC.

Zemestrīces epicentrs bijis 89km no Būšehras.

Cilvēki sociālajos medijos ziņojuši, ka zemestrīce bijusi jūtama arī Dubaijā un Abu Dabī. Pagaidām nav informācijas par to, cik lielus postījumus zemestrīce radījusi.

Irānas kodolprogramma ir izrausījusi starptautiskas bažas par to, ka tā mēģina radīt kodolieročus. Savukārt Teherāna vienmēr ir uzstājusi, ka tās darbs Būšehrā un citviet ir vien civiliem mērķiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Jaunā zemestrīce Japānā laupa divas dzīvības; cunami draudi nepastāv

Gunta Kursiša, 08.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar notikusī jaunā zemestrīce Japānā laupījusi dzīvību vismaz diviem sirmgalvjiem, un ievainojusi vairāk nekā 130 cilvēkus, vēsta MSNBC.

Meteorologi vakar izsludināja cunami draudus, taču jau pēc divām stundām tie tika atsaukti.

Fukušimas Dai-iči kompleksā, kurā strādnieki mēģina atdzesēt pārkaršusos kodolreaktorus kopš dzesēšanas sistēmas nedarbojas pirms mēneša notikušas katastrofas dēļ, parādījušies jauni darbības traucējumi, vēsta MSNBC.

Vakar notikusī 7,1 balli stiprā zemestrīce izraisīja elektroenerģijas piegādes traucējumus reģionā. Jau mēnesi kopš pirmās zemestrīcesa aptuveni 3,6 miljoniem jeb 60% no jaunajā katastrofas skartā raģiona iedzīvotāju skaita ir tumši logi, vēsta MSCBC.

Db.lv jau vakar vēstīja, ka ceturtdien 25 kilometrus no Japānas krasta notikusi 7,1 ballesstipra zemestrīce, pēc kuras grūdieniem ēkas Tokijā trīcējušas vēl minūti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdienas rītā Japānā notikušajā zemestrīcē bojāgājušo skaits turpina paaugstināties, valsts policija ir apstiprinājusi, ka tā atradusi 300 cilvēku mirstīgās atliekas pludmalē pie Sendai pilsētas. Visticamāk bojā gājušo skaits turpinās palielināties. Ap 88 tūkstošiem cilvēku ir pazuduši bez vēsts, norāda Japānas oficiālā ziņu aģentūra.

Zemestrīces rezultātā ir izcēlies uzgunsgrēks Onagavas atomelektrostacijas turbīnu ēkā. Pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem to nodzēst, Japāna ir paziņojusi par «kodolavārijas» stāvokli. Tomēr par radiācijas noplūdi pagaidām netiek vēstīts. Reģiona varasiestādes ir uzsākušas vietējo iedzīvotāju evakuāciju, raksta BBC.

Jūrā ieskalots un izgaisis ir kāds kuģis uz kura atradās ap simts pasažieriem.

Tiek sagaidīts, ka zemestrīces izraisītais cunami šodienas pievakarē sasniegs Filipīnas, Indonēziju, Havaju salas un ASV rietumu piekrasti. Havaju salas varētu sasniegt vismaz divus metrus augsts cunami vilnis. Salu valdība ir veikusi visu piekrastes iedzīvotāju evakuāciju, kā arī slēgusi salu lidostas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules augstākā virsotne pēc postošās zemestrīces Nepālā par trīs centimetriem pavirzījusies uz dienvidrietumiem, otrdien vēstīja Ķīnas mediji.

Zemestrīce kalnam, kurš līdz šim par četriem centimetriem gadā virzījās uz ziemeļaustrumiem, likusi kustēties pretējā virzienā. Pēdējos desmit gados Everests bija pavirzījies uz ziemeļaustrumiem par 40 centimetriem un kļuvis arī par trīs centimetriem augstāks, rakstīja China Daily.

Zemestrīce, kuras stiprums sasniedza 7,8 magnitūdas, Everestā izraisīja lavīnu, kurā gāja bojā18 cilvēki un tika izpostīta alpīnistu bāzes nometne. Tas Ķīnas un Nepālas valdībām lika šajā sezonā atcelt kāpšanu pasaules augstākajā virsotnē.

Divās zemestrīcēs, kas skāra Nepālu 25.aprīlī un 12.maijā, gāja bojā vairāk nekā 8700 cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vismaz 48 cilvēki gājuši bojā un 20 pazuduši bez vēsts, kad 7,4 balles stipra zemestrīce satricināja Gvatemalas Klusā okeāna piekrasti. Gvatemalas varasiestādes norāda, ka zemes nogruvumi kalnos traucē piekļuvi dabas katastrofas skartajiem reģioniem.

Zemestrīces piemeklētajā reģionā bez elektrības palikuši 73 tūkstoši cilvēku. Gvatemalas Seismoloģiskā institūta direktors Edijs Sančezs (Eddy Sanchez) izteicies, ka pazemes grūdieni bijuši stiprākie kopš 1976. gadā 7,5 baļļu zemestrīcē gāja bojā 25 tūkstoši cilvēku, vēsta BBC.

Pēc zemestrīces reģionu satricinājuši vairāki spēcīgi pēcgrūdieni. Zemestrīcē visspēcīgāk cietusi Sanmarkosas pilsēta, kur bojātas ēkas un vairāki desmiti no tām sabrukušas. Zemestrīces grūdieni bijuši sajūtami arī Meksikas galvaspilsētā Mehiko.

Palīdzību Gvatemalai zemestrīces seku novēršanā piedāvājušas tās kaimiņvalstis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Radiācijas līmeņa paaugstināšanās Japānas zemestrīcē cietušajā Fukušimas atomelektrostacijā iepriekš lika tajā pārtraukt darbus, atsaucoties uz valdības pārstāvja sniegto informāciju, ziņoja BBC. Taču saskaņā ar jaunāko informāciju darbs ir atsācies.

Informāciju par darbu pārtraukšanu valdības pārstāvis sniedza pēc tam, kad no trešā reaktora bijusi vērojama dūmu pacelšanās. Pirms tam otro reizi divu dienu laikā ceturtajā reaktorā izcēlies ugunsgrēks.

Kā vēstīts, pagājušās nedēļas piektdienā notikusī zemestrīce, kuras dēļ bojā gājuši tūkstošiem cilvēku, bojājusi stacijas dzesēšanas ierīces.

Fukušimā notikuši jau vairāki sprādzieni, izraidot radiācijas noplūdes.

Francija radiācijas riska dēļ ir aicinājusi savus pilsoņus, kas dzīvo Tokijā, pamest valsti vai doties uz tās dienvidiem.

Par to, ka no Fukušimas atsaukti strādnieki, trešdien paziņoja Japānas Ministru kabineta sekretārs Jukio Edano. Tiek uzskatīts, ka stacijā, kas atrodas nedaudz vairāk nekā 220 kilometrus uz ziemeļiem no Tokijas, strādā aptuveni 50 cilvēki. Viņu uzdevums ir mēģināt atdzesēt četrus reaktorus un novērst to sabrukumu. Edano iepriekš sacīja, ka darbinieki stacijā nevar veikt nekādus uzdevumus, un radiācijas riska dēļ iestājies gaidīšanas režīms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ekonomisti zīlē dabas katastrofas ietekmi uz Japānas ekonomiku

Ritvars Bīders, 14.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānā notikusī zemestrīce ir līdz šim postošākā valsts vēsturē, un, ņemot vērā Japānas parāda līmeni, eksperti saskata ekonomikas lejupslīdes iespējas, taču tajā pat laikā viņi norāda, ka valsts var kompensēt zaudētās ražošanas jaudas, jo citos Japānas reģionos ražošanas kapacitāte nav līdz galam izmantota.

Pasaules ekonomisti nākuši klajā ar pirmajām aplēsēm par zemestrīces un tai sekojošā cunami ietekmi uz Japānas ekonomiku.

Bank of America Merrill Lynch ekonomisti pašreizējo situāciju mēģinājuši salīdzināt 1995. gadā notikušo līdzīga rakstura dabas katastrofu Japānas pilsētas Kobes reģionā. Toreiz gada griezumā vissmagāk skartajā Hjogo prefektūrā ražošana saruka par 3,1%. Tuvākajā apkārtnē ražošanas kritums bija aptuveni 1 - 2 %. Kobes reģions ir relatīvi liels un toreiz veidoja aptuveni 12,4% no Japānas iekšzemes kopprodukta (IKP). Ekonomistu aprēķini liecina, ka kopumā toreizējā katastrofa samazināja Japānas ekonomikas izaugsmi par aptuveni 0,4 līdz 0,5 procentpunktiem. Taču ražošanas kapacitāte citos Japānas reģionos spēja kompensēt zemestrīces skarto radīto ražošanas iztrūkumu, tāpēc valsti joprojām turpinājās ekonomikas izaugsme. Turklāt zemestrīces postījumu likvidēšanas darbu devums Japānas ekonomikai bija aptuveni 2 – 3 % apmērā no IKP, kas atstāja pozitīvu ietekmi uz valsts ekonomiku nākamo divu gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru