Pasaulē

Pateicoties meliem Ārmstronga autobiogrāfijās, cer iegūt 5 miljonus

Lelde Petrāne, 08.08.2013

Jaunākais izdevums

Lasītāji Kalifornijā iesnieguši kolektīvo prasību tiesā, sūdzoties, ka, iegādājoties bijušā ASV profesionālā šosejas riteņbraucēja Lensa Ārmstronga autobiogrāfijas, ir apkrāpti, vēsta Businessweek.

Uzzinājuši, ka Ārmstrongs, neskatoties uz gadiem ilgiem noliegumiem, patiesībā tomēr lietojis neatļautus preparātus, lai uzvarētu Tour de France, prasītāji tagad grib iegūt 5 miljonus ASV dolāru, no kuriem lielākā daļa neapšaubāmi nonāktu pie advokātiem. Lasot grāmatu It’s Not About the Bike: My Journey Back to Life, prasītāji esot rēķinājušies, ka tur rakstīta simtprocentīga taisnība, jo slavenību autobiogrāfijas pazīstamas ar savu faktisko precizitāti.

Kā raksta Businessweek, daži cilvēki vienkārši izmestu šo grāmatu, 20 dolāru pirkuma cenu norakstītu kā zaudējumus un dzīvotu tālāk. Taču citi, kuri sevi dēvē par upuriem, grib kompensāciju. Precīzāk, viņu advokāti cer, ka no izdevējiem izdosies iegūt prāvu naudas summu. Šī lieta atspoguļojot neparasti plašo patērētāju aizsardzības mehānismu Kalifornijā.

Janvārī iesniegtajā prasībā lasītāji vēršas gan pret velosipēdistu personīgi, gan pret Penguin Group, kas izdeva It’s Not About the Bike 2001. gadā, un Random House, kas 2003. gadā izdeva Ārmstrongu slavējošo grāmatu Every Second Counts. Ārmstronga advokāts gan noliedzis prasības būtību: «Nedaudzie paragrāfi, kuros Lenss noliedz aizliegto preparātu lietošanu, nepārvērš grāmatas, kurās aprakstīta visa viņa dzīve, par daiļliteratūru.»

Kevins Rodijs, advokāts, kurš iesniedzis prasību, savukārt sacījis: «Prasība pret izdevējiem ir balstīta uz to, ka kaut kādā mērā viņi zināja vai viņiem vajadzēja zināt, ka grāmatas ir meli.»

Jāatgādina, ka Lenss Ārmstrongs ir vienīgais septiņkārtējais Tour de France uzvarētājs. Viņa panākumus aizēnoja dopinga skandāls un atzīšanās neatļautu preparātu lietošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā dienā paspēt izdarīt vairāk? Jāceļas agrāk! Labi zināmās tautasdziesmas rindiņas «kurš putniņš agri ceļas, agri slauka deguntiņu», ir gudrība, kas attiecināma arī uz biznesa vidi. Žurnāls Inc. secina - ja esat kā vairums vadītāju, visticamāk, jūs no gultas izkāpjat agri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēness un planētu institūts (LPI), ASV pilsētā Hjūstonā bāzēta organizācija, kas specializējusies planētu zinātniskajos pētījumos, augšupielādējusi savu plašo kolekciju ar fotogrāfijām, kas uzņemtas slavenās 1969. gada Apollo 11 Mēness misijas laikā, vēsta Relaxnews.

Apollo 11 bija NASA kosmosa kuģis. Tā bija pirmā misija, kurā pirmoreiz cilvēces vēsturē cilvēki nolaidās uz Mēness virsmas un pēc tam atgriezās uz Zemes. Misija sākās 1969. gada jūlijā. Apkalpē ietilpa Nīls Ārmstrongs, Maikls Kolinss un Edvīns Oldrins.

Tagad astronomijas mīļotāji bez maksas var aplūkot attēlus internetā. Kolekcija ietver līdz šim nepubliskotas fotogrāfijas, kuras uzņēmuši astronauti, kā arī kosmosa kuģa interjera atspoguļojumu, ļaujot neklātienē izjust tā laika Mēness misijas atmosfēru.

Daļu no fotogrāfijām piedāvājam aplūkot šī raksta galerijā.

Institūta kolekcija aplūkojama, klikšķinot šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielajiem kruīzu kuģiem no 1.augusta būs aizliegts iebraukt Venēcijas centrā, otrdien paziņoja Itālija pēc gadiem ilgas brīdināšanas, ka šie kuģi var nodarīt nelabojamu postu vēsturiskajai pilsētai.

Lēmums par aizliegumu pieņemts dažas dienas pirms ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) sanāksmes. UNESCO bija ierosinājusi pievienot Venēciju apdraudēto mantojuma objektu sarakstam.

"Šodien pieņemtais dekrēts ir svarīgs solis Venēcijas lagūnas sistēmas aizsardzībai," paziņoja Itālijas premjerministrs Mario Dragi pēc dekrēta pieņemšanas ministru kabineta sanāksmē.

Viņš piebilda, ka būtu jāpiešķir nauda, lai mazinātu šī aizlieguma ietekmi uz nodarbinātību.

Lielākie kuģi tiks novirzīti uz Venēcijas rūpniecisko ostu Margeru. Tas tomēr tiek uzskatīts par pagaidu risinājumu, un ministri aicināja izteikt idejas par jaunu pastāvīgu termināli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kompānijas Amazon izpilddirektora Džefa Bezos vadītā ekspedīcija no okeāna dzelmes izcēlusi nesējraķetes Saturn V dzinējus. Šīs nesējraķetes savulaik tika izmantotas, lai nogādātu astronautus uz mēnesi.

Raķetes dzinēji atrasti vairāk nekā 640 kilometru attālumā no Floridas pavalsts. Okeānā šajā rajonā bijis daudz nesējraķešu dzinēju un atlūzu. Amazon izpilddirektors paudis uzskatu, ka atrastie dzinēji ir no 1969. gada Apollo 11 lidojuma, vēsta britu laikraksts The Guardian. Apollo 11 mēness ekspedīcijas laikā uz zemes dabiskā pavadoņa pirmo reizi kāju spēra cilvēks – amerikānis Nīls Ārmstrongs.

Saturn V nesējraķetes ASV izstrādāja aizvadītā gadsimta sešdesmitajos gados un tika izmantota Mēness ekspedīcijām, kā arī orbitālās stacijas Skylab nogādāšanai ārpus atmosfēras.

Komentāri

Pievienot komentāru