Eksperti

Pēdējais brīdis mainīt atkritumu šķirošanas paradumus

Imants Stirāns, SIA "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs, 25.11.2021

Jaunākais izdevums

Atkritumu tēma Latvijā pēdējā laikā ir īpaši aktuāla un var teikt, ka tik daudz kā šogad par atkritumiem iepriekš nav runāts.

Kā Eiropas Savienības, tā Latvijas mērķis ir pēc iespējas vairāk atkritumus atgriezt apritē kā materiālus vai enerģiju, lai pēc iespējas mazāk noglabātu atkritumu poligonos.

Līdz šim “Getliņi EKO” ir veikuši un turpinās veikt investīcijas, lai pēc iespējas mazāk atkritumu tiktu noglabāti poligonā, taču jāsaprot, ka kopējā stāstā esam tikai ķēdes galapunkts. Pirms atkritumi nonāk Getliņu atkritumu poligonā, savs mājasdarbs ir jāpaveic katram no mums.

Bioloģisko atkritumu šķirošana kļūs par obligātu ieradumu mūsu ikdienā

Līdz šim esam raduši šķirot stiklu, papīru, plastmasu un metālu, tomēr šobrīd aktuāla kļūst bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošana. Tie, galvenokārt, ir pārtikas atkritumi.

Jāpiemin, ka no 2023. gada 31. decembra Latvijas iedzīvotājiem būs obligāti jāuzsāk bioloģisko atkritumu šķirošana. Ir skaidrs, ka laika ir maz. Tas nozīmē, ka prasmes šķirot bioloģiskos atkritumus ir jāsāk attīstīt jau tagad. Kāpēc bioloģisko atkritumu šķirošana ir tik vērtīga visā atkritumu šķirošanas procesā?

Pirmkārt, nešķiroti bioloģiskie atkritumi kopējā masā samitrina, saķepina un sabojā citus atkritumus, neļaujot tos sašķirot un tālāk izmantot atgriešanai materiālu apritē.

Otrkārt, kopš šī gada Getliņos bioloģiskos atkritumus pārstrādājam un spējam īsā laikā no tiem iegūt atkritumu gāzi, kuru pārvēršam elektrībā un siltumā.

Pašvaldībām un iedzīvotājiem aktīvāk jāiesaistās atkritumu šķirošanā

Būtisku sadzīves atkritumu apjomu rada mājsaimniecības. Jo kvalitatīvāk atkritumi tiks šķiroti to rašanās punktā – daudzstāvu ēkā, viensētā vai privātmājā u.c. - , jo mazāks apjoms nonāks apglabāšanai poligonos. Savukārt uz pašvaldību un namu apsaimniekotāju pleciem ir padarīt atkritumu šķirošanu ērtāku un pieejamāku. Jau šobrīd redzam, ka pašvaldībās pastāv atšķirīga prakse atkritumu šķirošanas veicināšanā.

Līdz ar dabas resursa nodokļa pieaugumu turpmākajos gados pieaugs arī mājsaimniecību ikmēneša tēriņi par atkritumu apsaimniekošanu. Nodokļu likmes kāpums ir paredzēts straujš, bet vai pietiekams, lai mudinātu iedzīvotājus vairāk šķirot? To rādīs laiks.

Lai radītu ikdienā ērtāku šķirošanu, iedzīvotājiem ir svarīgi vērsties pie pašvaldības, atkritumu apsaimniekotāja vai namu apsaimniekotāja par iespējām uzsākt šķirot atkritumus. Tas ļautu ne tikai samazināt atkritumu apsaimniekošanas izmaksas, bet arī dotu iespēju šķirotajiem atkritumiem tapt pārstrādātiem. Ietaupījums uz atkritumu apsaimniekošanas izmaksām var kļūt īpaši nozīmīgs šodien, kad ir pieaugušas elektrības, gāzes un degvielas izmaksas.

Vēl daudz darāmā iedzīvotāju izglītošanā

Liela loma iedzīvotāju paradumu izmaiņām ir tieši vides izglītībai, ko “Getliņi EKO” un citi nozares pārstāvji jau aktīvi īsteno. Esam īpaši ieinteresēti pareizas izpratnes par atkritumu pārstrādi veicināšanā. No savas puses cītīgi komunicējam ar sabiedrību – organizējam un vadām izglītojošas ekskursijas, sākot no pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem līdz pat senioriem.

Mūsu pieredze liecina, ka nereti tikai apmeklējot poligonu klātienē vai šobrīd, pandēmijas laikā virtuāli, cilvēki aptver ikdienā saražoto atkritumu apmēru un to, kāds patiesībā ir atkritumu ceļš pēc tam, kad tie pamet mājsaimniecību. Atkritumu apjoms Latvijā un pasaulē ik gadu pieaug. Tikai mēs katrs varam rast veiksmīgus risinājumus, lai to mainītu – pārdomāt pirkumus, pirkt mazāk un šķirot vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atkritumu apsaimniekošana

Depozīta sistēma līdz šim nav ietekmējusi atkritumu struktūru Getliņu poligonā

LETA, 21.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkritumu poligonā "Getliņi" pagaidām nav jūtamas izmaiņas atkritumu struktūrā pēc šogad 1.februārī ieviestās depozīta sistēmas, atzina "Getliņi Eko" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

"Pagaidām absolūti nejūtam izmaiņas. Mēs gribētu izjust, jo bioloģiskajos atkritumos stikla piemaisījums ir ļoti liels, kas sagādā problēmas," teica Stirāns, pagaidām neprognozējot, kad izmaiņas varēs sajust.

Viņš gan arī piebilda, ka atkritumu struktūra pēdējos gados ir mainījusies, īpaši pēc arvien aktīvākas atkritumu šķirošanas.

"Ar atkritumiem ir vienkārši - to ietekmē ekonomiskā situācija. 2008.gada krīzē ekonomika nobruka par 30% un arī nešķiroto atkritumu apmērs samazinājās precīzi par 30%. Tagad tendence ir nedaudz citāda - cilvēku nepaliek vairāk, arī Covid-19 pandēmija ietekmēja atkritumu apmēru. Jo sliktāk dzīvojam, jo mazāk atkritumu. Dzīves līmenis nepieaug, tas ir stabils, tādēļ arī atkritumu apmērs nepalielinās," teica Stirāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Getliņi EKO” no 7. janvāra uzsāk bioloģiski noārdāmo atkritumu (BNA) pārstrādes kompleksa patstāvīgu apsaimniekošanu un uzturēšanu. Komplekss ir lielākais šāda veida atkritumu pārstrādes objekts Baltijas valstīs.

Plānots, ka kompleksā tiks pārstrādātas 125 000 tonnas bioloģisko atkritumu gadā, kā rezultātā tiks saražotas līdz 100 000 tonnām komposta.

Projekta kopējās izmaksas ir 39,22 milj. ero (bez PVN), t.sk. Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalsts 29,55 milj. eiro apmērā.

“Bioloģisko atkritumu pārstrādes kompleksa pārņemšana no būvniekiem ir nozīmīgs pieturas punkts, turpinot uzsākto virzību uz to, lai Latvijā realizētu pasaulē modernākās atkritumu apsaimniekošanas metodes. Bioloģisko atkritumu pārstrāde fermentācijas tuneļos ļauj iegūt tehnisko kompostu un biogāzi, kas tiek izmantota Getliņu energoblokā elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanai. Nepilnu deviņu mēnešu laikā kopš objekta nodošanas ekspluatācijā, esam pārliecinājušies, ka komplekss ilgtermiņā sekmēs aprites ekonomiku. Tāpat paredzams, ka tuvākajā laikā bioloģisko atkritumu šķirošana mūsu ikdienā kļūs par tādu pašu ieradumu kā stikla, plastmasas un papīra šķirošana”, atzīst SIA "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Rīgas siltums" pieļauj iespēju sadarboties ar atkritumu poligona apsaimniekotāju SIA "Getliņi eko", lai attīstītu projektu siltumenerģijas ražošanai no dedzinātiem atkritumiem, intervijā atzina "Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis.

Viņš sacīja, ka atkritumu apsaimniekošanas jomā ir mērķis samazināt noglabājamo atkritumu apjomu, un viens no risinājumiem ir dedzināšana.

"Eiropas fondi to vairs neatbalsta, jo Eiropa to dara jau ilgāku laiku, un tas strādā, bet Latvijā tā ir salīdzinoša jauna lieta," atzīmēja Talcis.

Šāds projekts esot uzsākts Ventspilī, bet Rīgā vēl nav, lai gan potenciāls tam ir, jo atkritumus Rīgā saražo pietiekami daudz. Viens no potenciālajiem segmentiem šai metodei ir siltumapgāde.

Talcis norādīja, ka "Rīgas siltums" ir speciālists siltuma ražošanā, "Getliņi eko" - atkritumu biznesā, tādēļ būtu iespējams apvienot spēkus. Šobrīd gan konkrēta plāna nav ne "Rīgas siltuma" biznesa plānā, ne stratēģiskajos virzienos.

Komentāri

Pievienot komentāru