Finanses

Pensiju 2. līmeņa kapitāls audzis par 15,1%

Žanete Hāka, 28.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts fondēto pensiju shēmas jeb pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānos uzkrātais pensiju kapitāls 2013. gada laikā pieauga par 15,1%, decembra beigās sasniedzot 1,68 miljardus eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati.

Šādu pieaugumu galvenokārt veicināja nodarbinātības un strādājošo darba samaksas pieaugums, kā arī ar likumu noteiktās iemaksu likmes fondēto pensiju shēmā palielināšana no 2% līdz 4%.

Gada laikā pensiju 2. līmeņa dalībnieku skaits palielinājies par 31 tūkstoti dalībnieku un līdz gada beigām tam bija pievienojušies 1,2 miljoni dalībnieku, tai skaitā, 60% bija pievienojušies obligāti.

2013. gadā valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju piedāvāto ieguldījumu plānu skaits samazinājās no 26 līdz 23, jo atsevišķās sabiedrībās notika ieguldījumu plānu ar līdzīgu ieguldījumu stratēģiju apvienošana, lai optimizētu izmaksas un sasniegtu labākus ienesīguma rādītājus.

Pērn ieguldījumu plānu ienesīgums bija zemāks nekā 2012. gadā, kad tas bija izteikti augsts, ņemot vērā atgūšanos pēc krituma finanšu tirgos 2011. gadā. Līdz ar kāpumu akciju tirgos, 2013. gadā labāku sniegumu uzrādīja aktīvie plāni, kuru ienesīgums bija robežās no 0,7% līdz 5,5% (visiem plāniem pozitīvs). Ap 60% dalībnieku ir pievienojušies aktīvajiem plāniem, kuros ieguldījumu vērtības īstermiņa izmaiņu risks ir lielāks nekā plāniem ar konservatīvāku ieguldījumu politiku. Sabalansēto plānu grupā ienesīgums bija robežās no 0,4% līdz 4,7% (visiem plāniem pozitīvs), savukārt konservatīvo plānu grupā tas bija no mīnus 0,5% līdz plus 2,6% (5 no 9 plāniem pozitīvs).

Latvijā veikto ieguldījumu apmērs, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada beigām, pieauga par 18,5% un decembra beigās sasniedza 46,7% no kopējiem ieguldījumiem jeb 819 miljoniem eiro.

Gada laikā kopējā ieguldījumu plānu ieguldījumu portfelī samazinājās prasību uz pieprasījumu un termiņnoguldījumu kredītiestādēs īpatsvars, savukārt pieauga parāda vērtspapīru īpatsvars, gada beigās sasniedzot 48,5%. Otrs lielākais īpatsvars bija ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecībām (34%).

Aizvadītājā gadā samazinājās tādu dalībnieku īpatsvars, kas mainīja ieguldījumu plānus, sasniedzot 179 tūkstošus, kas ir par 18% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, kas liecina par dalībnieku lielāku apmierinātību ar izvēlēto plānu.

Komentāri

Pievienot komentāru