Ražošana

Pērn lopkopjiem zaudējumi radīti aptuveni 2,5 miljonu latu apmērā

Žanete Hāka, 09.05.2013

Jaunākais izdevums

Pērn lopu bojāejas dēļ Latvijas lopkopjiem radīti zaudējumi kopumā 2,5 miljonu latu apmērā, liecina Lauksaimniecības datu centra informācija.

Neskatoties uz ievērojamo summu, salīdzinoši neliela daļa lopkopju izvēlas apdrošināt savus ganāmpulkus, izmantojot valsts piedāvātās priekšrocības riska mazināšanai, proti, saņemot subsīdijas 50% apmērā no prēmijas apmēra, stāsta BTA Lauksaimniecības apdrošināšanas produktu vadītājs Andis Lillais, piebilstot, ka valsts šogad paplašinājusi atbalstu aitu un kazu audzētājiem, kompensējot apdrošināšanas prēmijas 50% apmērā arī ganību riskam, kas sedz zaudējumus par vilku uzbrukumiem ganāmpulkam.

Pagājušajā gadā BTA izmaksājusi lauksaimniekiem apdrošināšanas atlīdzības par mājlopiem vairāk nekā 25 tūkstošu latu apmērā. Lielākā izmaksātā atlīdzība apdrošināšanas periodā vienam saimniekam bijusi 8000 latu.

Kā liecina BTA dati, Latvijā lopkopji interesējas ne tikai par liellopu, aitu, kazu un zirgu apdrošināšanu, – interese izrādīta par 33 strausu, kā arī runājoša papagaiļa apdrošināšanu.

Lielākās atlīdzību izmaksas 2012. gadā bijušas, iestājoties slimību riskam. Vienam BTA klientam atlīdzība tika izmaksāta pat par 37 lopiem. Apdrošināšanas atlīdzības saņēmuši ne tikai lielie lopkopji, bet arī tie, kuri zaudējuši savu vienīgo govi. Lielākā atlīdzība par vienu lopu ir bijusi 1050 lati - par gaļas lopu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Apdrošināt mežu – apdrošināt nākotni

Kristīne Komarovska, 19.07.2022

"Reinsons un Partneri" vadītājs, mežu apdrošināšanas produkta izstrādātājs Reinis Reinsons.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežu aizsardzības tematika Latvijā pēdējās nedēļās kļuvusi aktuāla, īpaši saistībā ar karstuma vilni un mežu ugunsgrēkiem – šogad to skaits sasniedzis jau 236, kas valsts līmenī (ap 200 ha izdegušo platību) nav pārlieku daudz, bet individuāli var nozīmēt lielus zaudējumus mežu īpašniekiem. Šis ir īstais laiks, lai parūpētos par sava meža vērtību, kas ir droša garantija un investīcija nākotnē. Ko nozīmē apdrošināt mežu un kam jāpievērš lielāka uzmanība, to darot?

Par to saruna ar "Reinsons un Partneri" vadītāju, mežu apdrošināšanas produkta izstrādātāju Reini Reinsonu.

Parasti apdrošināšana saistās ar OCTA, KASKO, jūs darbojaties tik specifiskā apdrošināšanas veidā kā lauksaimniecība, kā nonācāt līdz tam?

Man kā jau daudziem apdrošināšana kādreiz likās kā kas mītisks, ne līdz galam izprotams, kur svarīgākais uzrakstīts, tā teikt, maziem burtiņiem. Pēc izglītības un aicinājuma esot agronomam, ikdienā praktiski sadarbojoties ar zemniekiem, dzirdēju dažādu pieredzi par sējumu apdrošināšanu. Likās, ka idejai par to, ka zemnieks pats apdrošina savus laukus un neprasa kompensācijas valstij, jābūt labai un jāstrādā. Pat pilsētniekiem, kuri parasti raugās uz lauksaimnieku kompensācijām negatīvi, jābūt priecīgiem, ka zemnieki paši uzņemas risku vadību. Tomēr atsauksmes bija dažādas. Tas raisīja interesi izprast un panākt, lai viss strādā. Sāku kā sējumu zaudējumu novērtēšanas eksperts, tomēr visai drīz sapratu, ka galvenais uzdevums varētu būt vienkāršs – padarīt sējumu apdrošināšanu saprotamu zemniekiem un zemnieku rūpes saprotamas apdrošinātājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Lietuvā atlīdzībā par cūku mēra radītiem zaudējumiem izmaksāti 2,4 miljoni eiro

Zane Atlāce - Bistere, 04.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā kādai zemnieku saimniecībai apdrošināšanas sabiedrība Ergo izmaksājusi apdrošināšanas atlīdzību 2,4 miljonu eiro apmērā par cūku mēra radītiem zaudējumiem, kas radušies, likvidējot 24 000 mājlopu, informē apdrošināšanas kompānijā.

Tā ir pēdējos pāris gados Baltijas valstīs lielākā Ergo izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība lauksaimnieciskās uzņēmējdarbības apdrošināšanā.

«Nelaimes gadījums saimniecībā vai epidēmijas izraisītas sekas, kuru dēļ bojā iet vai jālikvidē liels skaits lopu, ir būtisks finansiāls zaudējums un milzīgs trieciens biznesam. Nereti šādos gadījumos viss jāatsāk atkal gandrīz no nulles. Ja notiek nelaime, lauku saimniecībām tūlītēja palīdzība ir ārkārtīgi nepieciešama - no tās var būt atkarīga pat tās turpmākā pastāvēšana. Iespēja operatīvi atjaunot zaudēto, atgūt resursus un turpināt veiksmīgi darboties var būt izšķiroša,» stāsta Ergo Riska parakstīšanas departamenta direktors Ritvars Heniņš.

Komentāri

Pievienot komentāru