Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu piedāvātajam līdzfinansējumam 2016. gadā plāno pieteikties apmēram 16% Latvijas uzņēmumu, liecina Citadele Index jaunākā pētījuma dati, aptaujājot 750 uzņēmumu vadītājus visā Latvijā.

Vislielākā interese ir ražošanas uzņēmumu vidū – 21% no ražotājiem vai katrs piektais uzņēmējs šogad plāno pieteikties līdzfinansējumam. Vismazākā aktivitāte sagaidāma būvniecības nozarē, kur šogad līdzfinansējumam plāno pieteikties katrs desmitais uzņēmums (9%). Pakalpojumu un tirdzniecības nozarē ES līdzfinansējumu cer piesaistīt attiecīgi 17% un 14% uzņēmumu.

Apmēram 7% uzņēmumu vadītāju lēmumu par piedalīšanos ES līdzfinansētajos projektu konkursos nav pieņēmuši.

No eksportējošiem uzņēmumiem sagaidāma nedaudz augstāka aktivitāte (19%), piesaistot ES finansējumu, nekā to uzņēmumu vidū, kas orientējas tikai uz Latvijas klientiem (15%).

Pētījuma rezultāti arī rāda, ka interese pieteikties kāda projekta realizēšanai ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu vērojama uzņēmumiem, kuros strādā vismaz 10 darbinieki. Uzņēmumi, kuros darbinieku skaits ir robežās no 10 līdz 49, ir tikpat aktīvi uz ES līdzfinansējuma piesaisti, kā uzņēmumi ar lielāku darbinieku skaitu (no 30% līdz 33%), savukārt vismazākā gatavība (14%) ir mazo uzņēmumu vidū, kur strādā līdz 10 darbinieku.

«Tādi uzņēmumu, kuros strādā līdz deviņiem darbiniekiem, Latvijā ir apmēram divas trešdaļas. Viņu vidū uzņēmēji joprojām vai nu nav informēti par dažādo ES struktūrfondu pieejamību, vai arī no tiem baidās, uzskatot, ka var nepietikt kapacitātes projekta dokumentācijas sagatavošanai un idejas aizstāvēšanai. Lai Latvijas ekonomika augtu, būtu svarīgi veicināt mazo uzņēmumu attīstību, vēl aktīvāk uzņēmējiem piedāvāt dažāda veida seminārus, kursus un apmācības programmas,» norāda bankas Citadele Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītāja Ieva Vērzemniece.

Komentāri

Pievienot komentāru